Ionuț Dumitru: Un salariat român din 5 lucrează la negru/ Dacă avem o problemă cu impozitarea muncii, ea este în zona contribuțiilor sociale și în special la veniturile mici

de DP     HotNews.ro
Joi, 11 martie 2021, 17:44 Economie | Finanţe & Bănci


Ionut Dumitru
Foto: HotNews.ro
”Avem o componentă de muncă neoficială sau o muncă la negru de peste 20 la sută din numărul de salariați. Practic, 20% din salariați din România lucrează la negru, ceea ce este mult în comparație cu alte state. Avem de asemenea o participare a forței de muncă destul de mică la activitatea economică și mai avem un număr mic de salariați raportat la numărul de angajați”, a spus joi Ionuț Dumitru, la o conferință organizată pe tema Planului Național de Reziliență și Redresare de către cursdeguvernare.ro.

Destul de mulți români sunt pe cont propriu- PFA sau liber întreprinzători, a mai adăugat Dumitru. ”Nu vreau să spun neapărat că aceștia sunt antreprenori, ci că o mare parte a lor are motivații fiscale legate de cota de taxare semnificativ mai redusă dacă își realizează veniturile sub alte forme decât salarii”, a precizat el.

Ce a mai spus Dumitru la conferința de joi:

 • Dacă ne uităm pe cifre și pe comparații cu alte state colectarea taxelor e una foarte slabă. Veniturile din taxe și impozite sunt undeva la 26,8 la sută din PIB, iar media europeană la 40,9. Vedem că vecinii noștri sunt mult mai sus decât noi până și Bulgaria este la 3 puncte procentuale peste noi. Problema majoră o avem la TVA. Avem un deficit de colectare enorm, peste 30% gap de Tva, care dacă n-ar exista ne-ar mai aduce peste 3% din PIB în plus. Dacă ne uităm la vecinii noștri spre exemplu, vedem că până și Bulgaria e la ani lumina distanță față de noi în termeni de colectare de TVA. Ungaria de asemenea. Deci diferențele sunt foarte mari în termeni de eficiență a colectării. Țările din jurul nostru, Bulgaria, Polonia, Ungaria spre exemplu au reușit în ultimii ani să conveargă către media, ceea ce e o performanță pe care cred că ar trebui să o țintim și noi.
 • Noi am redus și TVA, dar tot nu am îmbunătățit colectarea. În perioada 2014-2018 noi am redus cota efectivă de TVA de la 18% la 12,1% (cota efectivă de TVA înseamnă TVA-ul mediu pe toate componentele sale, inclusiv cotele reduse, luând în calcul toată baza de impozitare). Cu toate acestea noi nu am reușit să reducem gap-ul de TVA decât cu 7 puncte procentuale, de la 40% la 33,4%, în timp ce vecinii noștri ne-reducând taxarea, au reușit să-și îmbunătățească colectarea cu circa 14-15 puncte procentuale, ceea ce le-a adus venituri bugetare foarte mari.
 • La contribuțiile sociale avem de asemenea o colectare e foarte slabă în condițiile în care noi avem o taxare din contribuții sociale sau o povară fiscală din contribuții sociale la salariu mediu peste media europeană. Colectăm mult mai puțin decât media europeană, dar aici sunt multe probleme de discutat, inclusiv sistemele de regimuri preferențiale pentru PFA-uri uri spre exemplu în construcții care sunt zone în care se plătește mai puțin sau care sunt chiar scutite de plata contribuțiilor sociale.
 • Avem probleme structurale și la impozitul pe venit. Avem cea mai mică din Europa 2,9 la sută din PIB. Avem o cotă de taxare de 10 la sută. Bulgaria, tot la 10 la sută cotă de taxare colectează 3,3 la sută. Nu mai zicem de Polonia care e la 5,4% grad de colectare la o cotă de taxare mult mai înaltă. E clar că sunt niște probleme în spate, având regimuri preferențiale care reduc baza de impozitare.
 • Avem o componentă de muncă neoficială sau o muncă la negru de peste 20 la sută din numărul de salariați. Practic, 20% din salariații din România lucrează la negru, ceea ce este mult în comparație cu alte state. Avem de asemenea o participare a forței de muncă destul de mică la activitatea economică și mai avem un număr mic de salariați raportat la numărul de angajați. Destul de mulți români sunt pe cont propriu- PFA sau liber întreprinzători. Nu vreau să spun neapărat că aceștia sunt antreprenori, ci că o mare parte a lor are motivații fiscale legate de cota de taxare semnificativ mai redusă dacă își realizează veniturile sub alte forme decât salarii.
 • Dar dacă ne uităm la impozitarea salariilor în general o să vedem că împărțind această impunere pe diverse tranșe de venit, la salariile mai mici povara fiscală este peste media europeană. Deci, dacă avem o problemă cu impozitarea muncii, ea este în zona contribuțiilor sociale și e în special la veniturile mici. Dacă punem pe grafic povara fiscală pe muncă versus veniturile încasate o să vedem că suntem mult sub linia de regresie, adică la nivelul nostru de impozitare ar trebui să avem venituri semnificativ mai mari. La impozitarea profitului lucrurile arată similar.
 • Nu avem doar o problemă de colectare ci avem o problemă și de structură a taxării. Dacă ne uităm pe cele trei componente: consum, muncă sau capital, vedem că ponderea capitalului este destul de mică (spre coada clasamentului la nivel european) iar în ultimii ani nu prea e clar ce am vrut sa facem cu reducerea taxelor pe consum creșterea taxelor pe muncă și reducerea taxelor pe capital. Nu am avut deloc o directie clară și o viziune în spate.
 • Am luat-o într-o direcție greșită după părerea mea în ultimii ani.
 • Deci, pe partea de taxare sunt două probleme stringente: una legata de colectare sau de eficiența colectării, care poate fi rezolvata așa cum au rezolvat-o și vecinii noștri prin digitalizare. Iar a doua problemă e legată de modul în care așezăm taxele și impozitele, cum tratăm contribuabilii, ce anume vrem să taxăm -muncă, capital, consum, că nu prea e clar dacă ne uităm la cifre. Și, mai ales, ce direcție vrem să dăm economiei în contextul actual.
Vezi aici prezentarea integrală a lui Ionuț Dumitru.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8018 vizualizari

 • -4 (12 voturi)    
  ordin pe unitate ptr eliminarea niselor fiscale... (Joi, 11 martie 2021, 17:48)

  demaGOGU [utilizator]

  ...dupa Craciun, un alt (neo)con pur si dur militeaza public ptr cresterea ratelor de impozitare/eliminarea oportunitatilor de optimizare (citeste evaziune) fiscala.

  daca-i ordin, cu placere?

  aferim.
  • -3 (9 voturi)    
   Propaganda (Joi, 11 martie 2021, 20:32)

   hateR Rational [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Pai ce faci Nelule (Dumitru)? Acum cateva luni ziceai ca bugetarii sunt rai de tot si au 70% peste salariu mediu dorind intentionat sa subliniezi ce rai sunt bugetarii si sa le taie salariile si sa ii distruga..ca asa vrei tu. Pai in "studiul" ala cu cifre aberante ai inclus Nelule si muncitorii din privat care lucreaza la negru? Ai inclus Nelule economia ascunsa??? Ca daca erai baiat serios si cinstit si includeai munca la negru nu mai iesea procent aberant de 70% ...si nu mai injurau toti taximetristii si "privatii" cu 10 clase bugetari. Urat Nelule...urat gest
 • +7 (13 voturi)    
  Ceilalti 4 sunt bugetari... (Joi, 11 martie 2021, 17:53)

  un_moftangiu [utilizator]

  Ca sa fie clar.
 • -1 (9 voturi)    
  Exprimare profund defectuoasa (Joi, 11 martie 2021, 18:15)

  Zapateado [utilizator]

  Nu lucreaza la negru. Lucreaza la ĂLA NEGRU.
 • +4 (14 voturi)    
  . (Joi, 11 martie 2021, 18:18)

  di livio [utilizator]

  în sfărșit cineva care spune lucrurilor pe nume, statu român nu colectează taxele nici la nivel de Bulgaria, jo napot kivanok...probabil că în România tăt îi perfect, statu n-are nevoie de bani...colectează de la fraierii amendați că n-au botnițe, de la firmele evazioniste nu
 • +9 (11 voturi)    
  si asta e doar o parte (Joi, 11 martie 2021, 18:23)

  bogdan1477 [utilizator]

  Aici putem adauga si 90% din liber profesionisti, taximetristi, avocati, stomatologi, etc.
 • +11 (13 voturi)    
  AOLEOOOOO!!!!! (Joi, 11 martie 2021, 18:46)

  COCH [utilizator]

  Acum ai aflat Mitica?????
  Noi stim de peste 30 de ani.
  Salariu minim pe economie, taxele evident pe masura, restul banilor, la negru, din buzunarul patronului, si asa mai departe.
  Motivatia muncitorilor: nu conteaza cu ce contribuie la buget pentru ca scoala o plateste, sanatatea o plateste, iar pensia ii ajunge sa supravietuiasca cu productia din curte....porumb, gaini, porc....
  Anuntati-l si pe Nasui si USR ca tot vor sa neimpoziteze salariile minime adica alta gaura la buget. Intreaba-l cum plateste ageximco si alte motorole angajatii...
  Sper sa lasati mesajul....ca e libertatea exprimare...doar pentru unii...
  • 0 (0 voturi)    
   Ai avea dreptate... (Sâmbătă, 13 martie 2021, 4:48)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui COCH

   Daca 30% din PIB nu s-ar duce in directia gurilor bugetarilor.

   Din postura de PFA, iti spun ca am contribuit degeaba la sanate, spre ex. Cand am avut probleme, am primit un dat din urmeri si frumoasa fraza "nu mai sunt fonduri". A urma sa mai scot odata banii din buzunar pt. a plati tot de parca nu as fi fost asigurat.

   Poate cand se va rezolva problema nepotismelor politrucilor bagate peste tot ce papa banii nostri, se va schimba si mentalitatea romanului despre importanta contributiilor pt. ca acei bani chiar vor schimba traiul nostru. Momentan, e inca o caramda pt. conacul puradelului nush-carui politician.
 • +9 (15 voturi)    
  .... (Joi, 11 martie 2021, 18:59)

  bancheru83 [utilizator]

  chiar azi l am intrebat pe un client daca vrea facturat sau la ,,negru" raspunsul a fost sec: la ,,negru" bineinteles ce treaba am eu?..cam despre asta este vorba,cel putin in constructii domeniul meu
 • +10 (10 voturi)    
  Si bine face (Joi, 11 martie 2021, 19:19)

  aniod [utilizator]

  Decat sa sustii prin taxe sistemul medical care doar iti fura bani din salariu si nu te ajuta cu nimic cand esti foarte bolnav, decat sa platesti salariile politistilor care pedepsesc orice urma de simt civic atunci cand il vad la cetatenii din fata lor si in plus sunt in cardasie cu interlopii, decat sa platesti pensiile si salariile judecatorilor, care sunt mana in mana cu politistii, mai bine muncesti asa cum poti. E munca ta cinstita si esti platit
 • +5 (7 voturi)    
  mandru ca esti roman??? (Joi, 11 martie 2021, 19:35)

  ..13 [utilizator]

  Pai daca te uiti la datele prezentate de domnul Dumitru se vede clar ca o colectare la fel de proasta a TVA=ului o mai face Italia si Grecia in UE...

  Daca vrei sa vezi cat de mare este diferenta - gap-ul - intre colectare si datorare - uita-te cu admiratie la RO.

  DIn sosoteala locala pot sa confirm ca sunt multi romani care lucreaza la negru sau cu timp partial declarat si pare ca nu prea le pasa - am niste povesti interesante pentru cei care sunt doritori sa le asculte.

  Iar impozitele pe proprietati - mobile sau/si imobile - interesant zau...

  Bai badie dar si cata multime lucreaza la stat...
  Numar mare de oameni care nu muncesc???
  Pai aia care sunt plecati in afara tarii, multi, neica, multi tare, de ce credeti ca au plecat???

  Bun si daca evolutia din ultimii 3 ani a fost gresita acum ce se pune in loc?

  Reducem pensiile alea speciale sau macar nu mai le crestem? Ocuparea cum o facem sa creasca? Se vor modifica numai impozitele si taxele si pe ici si pe colo structura lor? Dar cu cheltuielile? dar cu colectarea?

  exista un mesaj clar asumat politic de un anume partid, de o coalite sau de un pact national?

  cred ca o sa raspunda o galaxie alaturata mai rapid decat RO -

  Don't worry, be happy! cu cantec inainte - mars!
 • -1 (13 voturi)    
  Lol (Joi, 11 martie 2021, 19:53)

  HP [utilizator]

  Imposibil.

  Bugetarii sunt de vina ca patronii din privat isi platesc oamenii la limita supravietuirii si fac evaziune la greu.
  • +11 (13 voturi)    
   pai (Vineri, 12 martie 2021, 1:19)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui HP

   daca iei pielea de pe om sa ai bani de platit bujetaru' tu ce crezi ca va face patronu' roman?!
 • +2 (6 voturi)    
  Probleme (Joi, 11 martie 2021, 21:03)

  ACP [utilizator]

  sunt cu colectarea si cu munca la negru a 20% din angajati. Acolo trebuie umblat in prima faza. Restul e aproape neglijabil. Iar faptul ca salariile mici sunt taxate vine exact din situatia legata de munca la gri. Pana la urma fiecare trebuie sa cotizeze pentru pensie si sanatate. Dupa care se mira unii ca pensiile sunt mici..
  • +7 (9 voturi)    
   prima faza? (Vineri, 12 martie 2021, 0:08)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui ACP

   Nu mai bine umblam la cum sunt cheltuiti aia colectati?!? La colectare si munca la negru poti umbla in faza 2.
   Ca fapt divers, asa acum impozitul 0 la IT a ajutat industria si ar cam trebui scos, asa ajuta acum cel in constructii si multe contracte au ajuns la alb. Dupa care ar trebui eliminat si aici si aplicat altui domeniu.
   Oricum, cel pentru constructii a fost gandit mai destept un pic, limitat in timp.
   • +1 (3 voturi)    
    Procentul colectat in PIB (Vineri, 12 martie 2021, 10:56)

    ACP [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    e oricum prea mic comparat cu Bulgaria ca sa nu vorbim de alte state. Deci pana la urma tot trebuie colectat mai bine, adica sa se incaseze ce trebuie incasat pe baza legilor actuale. Sigur, risipa trebuia sa nu existe in primul rand avand in vedere nivelul bugetul.
    Daca se elimina facilitatile pentru constructii cine spune ca nu se va reveni la situatia initiala? In IT e si mai dificil pentru ca acolo e chiar imposibil de controlat. Sunt o gramada de posibilitati pentru optimizari fiscale iar cea mai drastica e sa nu primeasca statul romani nimic. Se poate lucra bine merci pentru o firma din Elvetia prin VPN, bani si taxele se incaseaza acolo si statul roman primeste cat vrea persoana respectiva sa ii dea, asta daca vrea.
    • +1 (3 voturi)    
     etape (Vineri, 12 martie 2021, 11:44)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui ACP

     De aceea nici nu am exclus ca etapa, ci doar ca prioritate aplicare. Altfel, putem aplica oricand metoda PDL: impozit forfetar pe CA zero, tva + 5pp ca sa treaca lumea la negru. Si uite asa facem bani mai multi de furat sub pretextul crizei, cum au facut si aia cu anrp si altele

     La IT impactul e mic fata de momentul introducerii si nu va schimba mult, oricat se miorlaie regulamentar unii. Impozitul "afecteaza" angajatul si n-o sa plece nici dracu' afara pentru diferenta, la alt cost al vietii. Nu merge nici partea cu vpn, chill. Cine lucreaza freelancer, o face oricum pe micro/pfa si nu i se aplica facilitatea. Vorbesc pe facts, nu teorii, si putem dezbate concret.

     La constructii facilitatea este data limitat, pe 10 ani, daca nu ma insel. Abordarea e ok ca domeniu si durata stabilita dinainte.
     • -2 (2 voturi)    
      Evident (Vineri, 12 martie 2021, 13:37)

      ACP [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      ca nu va pleca nimeni pentru acei 10% ci pentru salariul si conditiile de acolo. Costurile cresc dar serviciile oferite de stat sunt incomparabile. In Germania in 2 ore ti-ai facut actele pe o masina, la noi iti ia o gramada de timp si nervi. Plus ca daca tragi linie la final iesi mai bine.
      Cel mai probabil va creste proportia de pfa pentru ca va deveni si mai atractiva iar avantajele oferite ca angajat nu prea conteaza in IT. In plus si plata la gri merge la firmele mici deci sunt suficiente indicii ca statul s-ar putea incaseze per total mai putin. Se cam joaca cu focul si s-ar putea sa se arda rau pentru ca benficiul nu e foarte mare in schimb riscul il intrece.
      • +1 (1 vot)    
       tocmai... (Vineri, 12 martie 2021, 16:41)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui ACP

       Aia au plecat deja sau vor pleca oricum, exact pentru motivele spuse de tine, deci nu schimba fix nimic in economia numerelor mari. Se aplica si la medici.

       Maxima influenta va fi partea pe micro/pfa, dar si aia ar fi limitata din cauza riscului reincadrarii venitului/cheltuielii.

       Cand zic ca vorbesc pe facts, ma ref ca activez in domeniu economic conex cu multe industrii, inclusiv it, deci nu teoretizez
 • -9 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 12 martie 2021, 0:12)

  [anonim]

  • +6 (6 voturi)    
   .... (Vineri, 12 martie 2021, 1:24)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui

   hai sa iti spun o noutate. veniturile se taxeaza la sursa.

   si a doua noutate. toate tarile se bat pe influxuri de bani pentru care nu platesc nici o dobanda. unele au inventat chiar si viza de digital nomad.
 • +5 (5 voturi)    
  Doar atat? (Vineri, 12 martie 2021, 6:03)

  tontu [utilizator]

  Procentul de munca la negru se duce undeva spre 30% la care se adauga cam tot atat munca la gri. Lucrul asta n-ar fi chiar asa rau avand in vedere etapa de dezovltare capitalista pe care o parcurgem, daca n-ar fi dublat de o administratie mult prea numeroasa, mult prea bine platita si mult prea incompetenta.
 • 0 (0 voturi)    
  Ar (Vineri, 12 martie 2021, 19:49)

  Rdu [utilizator]

  fi bine sa citeasca si sa inteleaga si d-l prim ministru...
  • 0 (0 voturi)    
   N-are ce! (Sâmbătă, 13 martie 2021, 5:02)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui Rdu

   A regurgitat niste statistici fara vre-o corelare cauzala cu elementele specifice din economiile implicate. La noi e problema mai mult "de ce sa platesc" deca "daca sa platesc". Grasii ce pradeaza bugetul stiu de ce, ca doar se varsa in buzunarele lor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by