​În această perioadă ar trebui să se pună accent la nivel de inspecție fiscală pe traninguri în care ar trebui cuprinși toți inspectorii ANAF pentru a le crește nivelul de profesionalism și de înțelegere a mediului de afaceri și a business-ului în general, a declarat Dan Schwartz, managing partner RSM România, în cadrul TaxEU Forum. Dacă se face lucrul ăsta, spune el, șansa de a asista la abuzuri scade.

​Dan SchwartzFoto: TaxEU Forum 2021

Potrivit acestuia, abuzul intervine, de regulă, în două situații:

1. Situație de competență limitată

2. Situație de rea-voință

„Cum pe cea de-a doua vreau să o dau la o parte pentru că nu cred că ne mai aflăm în astfel de situații decât foarte rar. Se pune problema competenței. Așa cum noi, consultanții fiscali, experții contabili, auditorii financiari suntem obligați să învățăm în permanență, așa ar trebui să se întâmple și cu personalul operativ din ANAF”, a precizat el.

ANAF refuză eșalonări în loc să ajute

„Am întâlnit situații extrem de triste. Vorbim despre amnistie fiscală, posibilitatea eșalonării simplă sau clasică. Mulți au ales eșalonare clasică pentru că un an pentru a-ți plăti datoriile acumulate în perioada de pandemie este prea puțin”, a mai arătat el.

• Am avut situații practice în care în loc autoritatea fiscală să ajute contribuabilul să-și plătească datoriile, a făcut tot posibilul să-i refuze eșalonarea, situație în care contribuabilul dă faliment, închide și toată lumea pierde.

„În majoritatea statelor europene, în majoritatea statelor dezvoltate ale lumii, inspecțiile fiscale sunt doar o foarte mică parte din activitatea autorităților fiscale. Autoritățile fiscale au rolul de a colecta, supraveghea, de a identifica răii platnici în folosul bunilor platnici”, a mai spus Dan Schwartz.

• Asta înseamnă că prin analizele care se pot face în birourile ANAF, nu pe teren, se pot identifica companiile sau entitățile cu risc semnificativ. Numai acelea ar trebui verificate. Restul trebuie să fie lăsați în pace să-și facă treaba.

• Analiza este esențială atunci când vrem să avem o administrație fiscală modernă, flexibilă și eficientă.