Poate fi menținută barca asta (situația actuală a României), pe linia de plutire, doar într-o singură ipoteză, aia în care putem să ne împrumutăm cu viteza luminii, în care putem să ne băgăm în vena economiei împrumuturi fără număr, doar așa vom putea funcționa, a declarat Gabriel Biriș, specialist în fiscalitate și fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor. “Putem să facem și vacanțe foarte frumoase cu bani de împrumut. Avem o perioadă iluzia că o ducem bine. În momentul în care creditorul îți cere banii, ce faci? Îți pierzi casa? Pe termen scurt nu mă aștept la nimic”, a spus el, la TaxEU Forum.

Gabriel BirisFoto: TaxEU Forum 2021

• Mie nu mi se pare normal să plătesc mai puțin la contribuție decât secretara mea. Nu sunt fericit pentru asta. În momentul în care țara este divizată de tot felul de privilegii și tratamente preferențiale, pe termen scurt lucrurile pot să evolueze așa cum sunt, dar cu o singură condiție: să nu trecem în junk.

Pe termen mediu a precizat că se așteaptă ca problemele acumulate în ultimii 3 ani să ne explodeze în față.

A afirmat, de asemenea, că acțiunea guvernamentală va trebui fi mai coerentă în sensul a se acționa pentru:

1. lărgirea bazei, adică eliminarea scutirilor (nu creștere de impozite și taxe), corectarea unor greșeli care nu s-au făcut;

2. îmbunătățirea colectării, că este anormal să vorbim de atâția ani de un gap de TVA de 35-37%;

3. creare de locuri de muncă (aici programul de relansare cu bani europeni este extrem de imporant pentru creșterea ocupării);

4. măcar să se înghețe creșterile cheltuielilor bugetare. Dacă continuăm să vorbim de creșterea alocațiilor cu 50%, creșterea pensiilor cu 40%, spor de calculator.

Păi noi vorbim de informatizare și dăm spor de calculator că e nociv pentru sănătate. Trimitem copiii acasă să stea în fața calculatorului și dăm funcționarilor spor de calculator?

“Cu cât se începe mai repede acționarea simultană, acum am văzut doar una, stoparea creșterilor sau reducerea vitezei de creștere, cu atât explozia inevitabilă va fi mai mică și o vom putea duce”, a mai arătat Gabriel Biriș.