





Vosganian: Bugetul a inchis anul 2007 pe un deficit de 2,63% din PIB
Potrivit lui Vosganian, datele finale privind valoarea Produsului Intern brut realizata in anul 2007 vor fi prezentate saptamana viitoare si este posibil ca, datorita unei cresteri a acesteia peste nivelul estimat, deficitul sa coboare la 2,55% din PIB. Legea bugetului pentru 2008 prevede un deficit bugetar de 2,7% din Produsul Intern Brut. Veniturile bugetului general consolidat au ajuns la 140,44 miliarde lei, in 2007, in timp ce cheltuielile s-au ridicat la 150,71 miliarde lei.
"Anul 2007 a reprezentat o cotitura in executia bugetara, care in anii urmatori, in 2008 si in 2009, trebuie sa fie continuata cu reforme", a declarat Vosganian si a dat ca exemple, in acest sens, stabilirea unui plafon de indatorare a municipalitatilor si a regiilor autonome prin legea bugetului, programarea bugetara multianuala pe obiective si impunerea unor executii ritmice lunare pentru autoritatile locale.
Reformarea metodei de calcul pentru bugetul general consolidat este impusa de adoptarea de catre Romania a metodologiei folosite de statele membre si de Comisia Europeana, European Standards of Accountability (ESA 95). Potrivit ministrului, soldul municipalitatoilor, insemnand datoriile si creantele, este introdus la calculul deficitului consolidat, conform acestei metodologii. Dealtfel, datele prezentate joi de Finante au fost stabilite in baza acestei metodologii, si nu a celei in baza cash, pe care o utilizeaza autoritatile romane.
Vosganian a mai precizat ca rezultatele finale ale executiei bugetare pentru anul trecut vor fi publicate la inceputul lunii martie, incepand din acest an, intrucat, in acord cu aceeasi metodologie de calcul, veniturile iau in calcul sumele colectate in ianuarie 2008, si nu pe cele in ianuarie 2007. Modelul european impune si alte modificari in stabilirea rezultatelor executiei bugetare, cum ar fi includerea in deficitul bugetar a soldului unor institutii si autoritati, precum Banca Nationala sau Comisia de Valori Mobiliare, dar si regiilor autonome de stat. De asemenea, mai trebuie introduse in deficitul bugetului consolidat soldul municipalitatilor si creante ale Romaniei neincasate din tari pentru care s-au acordat anulari de datorii prin acorduri internationale.
Comisia Europeana prezinta bianual rezultatele executiilor bugetare ale statelor membre pe care le monitorizeaza in scopul respectarii criteriilor economice ale Pactului de Stabilitate si Crestere. Astfel, statele membre sunt obligate sa obtina deficite bugetare sub plafonul de 3% din Produsul Intern Brut. Recent, Comisia Europeana a avertizat guvernul de la Bucuresti ca deficitul bugetar ar putea ajunge la 3,2% din Produsul Inter Brut in acest.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?