Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Vosganian: Bugetul a inchis anul 2007 pe un deficit de 2,63% din PIB

de Diana Zaharia     HotNews.ro
Joi, 28 februarie 2008, 14:36 Economie | Finanţe & Bănci

Deficitul bugetului consolidat pe anul 2007 a fost de 10,27 miliarde lei, respectiv de 2,63% din Produsul Intern Brut, a anuntat, joi, ministrul finantelor Varujan Vosganian. Valoarea deficitului este calculata la actualele estimari privind Produsul Intern Brut de 390 miliarde lei.

Potrivit lui Vosganian, datele finale privind valoarea Produsului Intern brut realizata in anul 2007 vor fi prezentate saptamana viitoare si este posibil ca, datorita unei cresteri a acesteia peste nivelul estimat, deficitul sa coboare la 2,55% din PIB. Legea bugetului pentru 2008 prevede un deficit bugetar de 2,7% din Produsul Intern Brut. Veniturile bugetului general consolidat au ajuns la 140,44 miliarde lei, in 2007, in timp ce cheltuielile s-au ridicat la 150,71 miliarde lei.

"Anul 2007 a reprezentat o cotitura in executia bugetara, care in anii urmatori, in 2008 si in 2009, trebuie sa fie continuata cu reforme", a declarat Vosganian si a dat ca exemple, in acest sens, stabilirea unui plafon de indatorare a municipalitatilor si a regiilor autonome prin legea bugetului, programarea bugetara multianuala pe obiective si impunerea unor executii ritmice lunare pentru autoritatile locale.

Reformarea metodei de calcul pentru bugetul general consolidat este impusa de adoptarea de catre Romania a metodologiei folosite de statele membre si de Comisia Europeana, European Standards of Accountability (ESA 95). Potrivit ministrului, soldul municipalitatoilor, insemnand datoriile si creantele, este introdus la calculul deficitului consolidat, conform acestei metodologii. Dealtfel, datele prezentate joi de Finante au fost stabilite in baza acestei metodologii, si nu a celei in baza cash, pe care o utilizeaza autoritatile romane.

Vosganian a mai precizat ca rezultatele finale ale executiei bugetare pentru anul trecut vor fi publicate la inceputul lunii martie, incepand din acest an, intrucat, in acord cu aceeasi metodologie de calcul, veniturile iau in calcul sumele colectate in ianuarie 2008, si nu pe cele in ianuarie 2007. Modelul european impune si alte modificari in stabilirea rezultatelor executiei bugetare, cum ar fi includerea in deficitul bugetar a soldului unor institutii si autoritati, precum Banca Nationala sau Comisia de Valori Mobiliare, dar si regiilor autonome de stat. De asemenea, mai trebuie introduse in deficitul bugetului consolidat soldul municipalitatilor si creante ale Romaniei neincasate din tari pentru care s-au acordat anulari de datorii prin acorduri internationale.

Comisia Europeana prezinta bianual rezultatele executiilor bugetare ale statelor membre pe care le monitorizeaza in scopul respectarii criteriilor economice ale Pactului de Stabilitate si Crestere. Astfel, statele membre sunt obligate sa obtina deficite bugetare sub plafonul de 3% din Produsul Intern Brut. Recent, Comisia Europeana a avertizat guvernul de la Bucuresti ca deficitul bugetar ar putea ajunge la 3,2% din Produsul Inter Brut in acest.
Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

330 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version