Peste 86% din ferme consumă mai mult de 50% din ce produc / Polonia produce 26% din merele din Europa, iar noi sub 5%. La carne de vită avem doar 0,6% din producția europeană Vezi cele mai grave probleme din agricultura noastră

de DP     HotNews.ro
Sâmbătă, 13 martie 2021, 6:50 Economie | Finanţe & Bănci


Ionut Dumitru
Foto: HotNews.ro
Deși suntem a cincea țară ca suprafață arabilă din Europa, suntem la coada multor clasamente care țin de agricultură. ”La sfeclă de zahăr nici nu existăm în Europa, importăm aproape tot. La legume stăm în general foarte prost. La mere avem 4,8% din producția europeană, în vreme ce polonezii au 26%. La carne de vită avem doar 0,6% din producția europeană, la porc avem 1,5% iar la lapte doar 2,6%. De ce sunt importante cifrele astea? Pentru că ele se văd mai departe în balanța comercială”, a explicat Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank la o conferință organizată de cursdeguvernare.ro. El s-a mai referit în discuții la problemele structurale grave din acest sector.Ce a mai spus Ionuț Dumitru:

Noi suntem o țară cu potențial agricol enorm. Suntem în top 5 la nivel european ca suprafața arabilă. Deci din perspectiva dimensiunii noastre ca jucător în zona agricolă ar trebui să fim un jucător foarte mare în top 5 la nivel european.

Avem și o populație care este destul de mult localizată în zona rurală și care se ocupă de agricultură - populația ocupată în agricultură e cam 21,8% din total, însă valoarea adăugată brută a agriculturii e de numai 4 la sută.

Când 20% din populație ocupată îți produce doar 4 la sută din PIB, înseamnă că avem o ineficiență crasă în zona de utilizare a forței de muncă în agricultură. În același timp avem problema aceasta a agriculturii de subzistență. Dacă ne uităm pe cifre vedem că aproximativ 85 la sută din populație ocupată în agricultură este așa numita ”auto ocupare” , în mare parte a ei face ceea ce numim agricultură de subzistență.

Ponderea salariaților în agricultură este semnificativ mai mică decât în alte state.

Dacă ne uităm la dimensiunea fermelor, dimensiunea medie a fermei în România este 3,7 hectare ceea ce este ridicol, pentru că nu ai cum să faci agricultură eficientă pe o suprafață de 3,7 hectare. Vecinii noștri iarăși pare că au furat startul și ne-au luat o înainte. În Bulgaria, dimensiunea fermei e de 5-6 ori mai mare și au o viteză de comasare foarte mare. La noi cred că ar trebui prioritizată stimularea comasării pentru a crește eficiența.

Avem multe ferme de subzistență. Avem peste 86% din ferme care consumă mai mult de 50% din ce produc (asta însemnând că aceste ferme produc mai mult pentru consumul propriu) și în același timp avem printre cele mai mari ponderi din Europa a fermelor în care managerul are peste 65 de ani. Avem manageri de exploatații îmbătrâniți și lucrul ăsta evident că are și implicații majore. Dacă ne uităm la educația celor care fac agricultură sau la ponderea celor care spun că învață meserie la locul de muncă sau la cei care nu au beneficiat de un training complet și s-au bazat doar pe experienta proprie, în România avem ponderea cea mai mare. La noi, cea mai mare parte a celor care fac agricultură se bazează pe experiența dobândită la locul de muncă.

Zootehnia la noi este ca și cum n-ar fi. Suntem la coada clasamentului din punct de vedere al numărului de animale/ fermă spre exemplu. Productivitatea e destul de slabă și la porumb și la cultura de grâu, deși s-au făcut progrese destul de mari în ultimii ani, dar tot suntem spre coada clasamentului.

Producția agricolă este foarte dependentă de climă, iar noi nu am investit mai nimic la irigații. Îmi amintesc că acum câțiva ani participam la o conferință la care era prezent și ministrul Agriculturii care ne explica că s-au investit câteva zeci de milioane de euro în irigații. Păi în ritmul ăsta cred că ne trebuiau vreo 2000 de ani ca să putem să refacem sistemele de irigații.
Dacă ne uităm la cum stăm noi față de ceilalți, se văd foarte bine zonele unde avem probleme foarte mari.
Spre exemplu noi avem o suprafață agricolă la nivel european care reprezintă cam 9%. Deci 9% din suprafața agricolă utilizată în spațiul european este în România. Avem 32% din ferme. E clar că numărul pe ferme este foarte mare, iar ferma de subzistență probabil că încet-încet își va diminua importanța.

Producția de cereale: România produce cam 10 la sută din cerealele din Europa ceea ce e relativ bine.

La cartofi stăm destul de slab, la sfeclă de zahăr nici nu existăm, importăm aproape tot. În general la legume stăm foarte prost și avem un potențial mult mai mare. La mere, uitați-vă la Polonia spre exemplu, care produce 26% din mere, iar noi doar 4,8%.

La fel, la carne de vită avem doar 0,6% din producția europeană, la porc avem 1,5% iar la lapte doar 2,6%. De ce sunt importante cifrele astea? Pentru că ele se văd mai departe în balanța comercială.

Dacă ne uităm în balanța comercială avem un deficit mare structural de produse agroalimentare, localizat la câteva produse mari: carne, legume, fructe și lapte. Este trist, foarte trist ca o țară aflată în top 5 ca potențial agricol să fie importator net de produse agroalimentare de bază!

Deficitele cele mai mari le avem cu trei țări: Germania, Polonia și Ungaria. Pe locul 4 e Bulgaria, care are un potențial mult mai mic decât al nostru.

În concluzie, cred că trebuie adresate toate aceste de slăbiciuni pe care le avem pentru că altfel ne vom întâlni peste zece ani și vom discuta exact aceleași lucruri.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14852 vizualizari

 • +3 (9 voturi)    
  Datele oficiale departe de adevar (Sâmbătă, 13 martie 2021, 7:40)

  tontu [utilizator]

  Agricultura este o afecere putin rentabila, ea are nevoie de subventii masive din partea statului, iar statul roman nu poate/nu vrea sa le suporte. O parte semnificativa a productiei agricole nu apare in statisticile oficiale. Piata neagra a produselor agricole e mult mai dezvoltata decat cea a produselor industriale. Chiar si marii producatori de cereale nu declara tot ce produc si comercializeaza. Multi angrosisti de legume-fructe lucreaza la gri: o parte cu acte, o parte la negru, daca vrei un pret competitiv.
  • 0 (2 voturi)    
   România produce 1/4 din porumbul UE. Stam bine! (Duminică, 14 martie 2021, 2:02)

   Rower [utilizator] i-a raspuns lui tontu

   Eu vad in statistica voastra ca Romania produce 24.7% din porumbul UE și 34.1% din floarea soarelui. Stam bine. Problema este ca nu știm ce se face cu cantitatile respective.
 • +8 (12 voturi)    
  Raportări eronate (Sâmbătă, 13 martie 2021, 7:46)

  dragalero [utilizator]

  Toate acete analize, pretins documentate, folosesc date eronate. Raportarea din România depre o fermă e total diferită de cea din Franta. De exemplu, în România, dacă o babă are o grădină la tară cu 3 ardei, un rând de porumb, 3 găini și un porc, este automat fermier, pentru că este înscrisă la Registrul Agricol de la Primărie. În FRanta, nu se consideră ca aceasta este o fermă. La noi, fermele trebuie doar cele înregsitrate la APIA sau DSV , adică maxim o treime dintgre cele raportarte de Statistică. (MADR sau INSSE).
  • -2 (4 voturi)    
   Da suntem mândri că suntem români. (Duminică, 14 martie 2021, 8:49)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui dragalero

   Din păcate am fost guvernați de niște neghiobi(PSD) care, au inoculat românilor o mândrie prost înțeleasă, promovând lenea și milogeala în loc de muncă și eficiență.
 • 0 (10 voturi)    
  NIMIC NOU (Sâmbătă, 13 martie 2021, 8:11)

  COCH [utilizator]

  Ne spui ceva ce stim si de mult cumparam, aproape totul din import. Cifrele sunt o noutate. Din pacate distrugerea va continua.Multi au plecat si multi vor pleca din tara vanzand pamanturile si casele, uneori libanezilor, sirienilor, evreilor, ungurilor care vor produce pentru ei. Importam de la usturoi la pepene. Agricultura subventionata de UE, pentru ce ce s-au batut pentru asta, ne-a falimentat iar europarlamentarii nostri cum au fost macovei, ungureanu, preda, eba, ritzi, neculai, plumb.....s-au bucurat de salariile de acolo, s-au ocupat de a baga strambe romanaiei si mai deloc pentru a ajuta agricultura pentru subventii, pentru ca asta a terminat-o. Nu mai producem nimic, nici macar un cui sau un bat de chibrit, nu mai spun de tractoare sau soiuri de plante agricule sau animale, iar daca producem sunt mai scumpe, din cauza subventiilor obtinute de unele state UE, decat tot ce exista pe piata (si capitalul romanesc este nehalit si vrea casa la monaco, si nu oricand ci imediat).
  Evident ca nu se va intampla nimic nici de acum in colo pentru ca averea importatorului, in caul de fata agriciol, conteaza, iar importul agricol nu mai poate fi taxat (asta a fost riscul aderarii). Va supravietui cine si cum va putea, liberalismul este la putere.
 • +4 (12 voturi)    
  In procentele acelea sint incluse si (Sâmbătă, 13 martie 2021, 8:24)

  Kecske [utilizator]

  merele "plimbate" prin hirtii din Romania in Polonia si inapoi ? Mere care nici macar nu trec granita ci sint depozitate in Romania si apoi vindute ca mere importate din Polonia. Din motive cit se poate de "cinstite" pentru recuperare TVA.
 • +4 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 13 martie 2021, 8:42)

  [anonim]

 • 0 (6 voturi)    
  da, si-apoi ? (Sâmbătă, 13 martie 2021, 9:01)

  codrean [utilizator]

  Cum sa se faca "comasarea"? Ar trebui un plan national. Taranii care si-au dat "in arenda" pamantul nu primesc - de obicei - mai nimic. Multi oraseni au mostenit loturi pe care nu le lucreaza. Ca sa nu mai spun ca ministerul ar trebui sa faca o actiune - ampla, costisitoare, de durata - pentru a stabili ce si unde sa se cultive ! Nu va mirati, era obligatoriu si in Egiptul antic !
  Solutia ? Expertiza europeana, bani europeni. Chiar cred ca amploarea actiunii ne depaseste posibilitatile. Financiare, organizatorice, stiintifice.
  Cand s-a stricat ceva, "temeinic", e tare greu de reparat ! Si s-a stricat incepand de la prima "reforma agrara" si pana la "colectivizare" . Si-a continuat apoi ...
  Fermele eficiente, productiile ridicate si fermierii model pe care-i vedem duminica la Viata Satului ar trebui sa fie normalul si nu exceptia. Cine-i ajuta pe fermierii romani ?
  • +8 (8 voturi)    
   Emisiunea viata satului (Sâmbătă, 13 martie 2021, 15:30)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   Nu prea are legatura cu realitatile vietii satului.
   In emisiune sunt prezentati doar cate unul cu o pensiune, un mare fermier sau vreun politruc de prin ministerul agriculturi.
   Cred ca in emisiunea viata satului ar trebui sa prezinte si sa se dezbata problemele satenilor, a celor care incearca sa faca agricultura sau sa creasca animale. Emisiunea sa fie realizata in fiecare duminica in alt sat, si nu intr-un studiou de televiziune unde sa vorbeasca despre agricultura un politruc care nu a semanat o ceapa in viata lui.
   Si autorul articolului, vad ca e ,,aviator".
 • +5 (7 voturi)    
  .. (Sâmbătă, 13 martie 2021, 20:53)

  hdd [utilizator]

  nu sunt adeptul teoriilor conspirației, nici ale naționalismului și al dacilor liberi.
  Nu.

  Dar agricultura românească a fost premeditat asasinată de europenii "politically correct", care ne dau nouă lecții de anti-corupție.

  E greu de înțeles ce interese imense se învârt în agricultură.
 • +3 (3 voturi)    
  Calitate nu cantitate (Duminică, 14 martie 2021, 1:29)

  Koczka [utilizator]

  Ma rezum doar la producția de carne. Hai și doar la cea de porc . Oare e tot atât de buna carnea de porc crescut industrial în complexe cu substanțe suprachimizate și acceleratori de creștere și cea obținută în gospodăriile private cu hrana bio adică propriile cereale și verdeață naturala ? Recent Ministerul Agriculturii a renunțat la impunerea unor reglementari care limita creșterea în gospodarii a maximum 5 porci. Acum marii producători sunt nemulțumiți. Sigur ca pe plan mondial va fi imposibil sa se continue cu consumul de carne actual datorita creșterii accelerate a populației dar hai sa fim mai atenți la ceea ce mâncăm și anume la calitatea hranei. Poate asa nu vom mai importa atâta hrana de proasta calitate și vom cauta și cumpăra o hrana mai buna , poate produsa în cantități mai mici și nu atât de profitabila producătorilor și distribuitorilor dar mai profitabila SĂNĂTĂȚII noastre.
 • 0 (4 voturi)    
  La baza fiecarei..... (Duminică, 14 martie 2021, 11:42)

  astronaut [utilizator]

  activitati , chiar si in agricultura trebuie sa stea RENTABILITATEA ,EFICIENTA , pentru ca altfel dispari cu ferma cu tot si deci nu vei exista , relatia calitate -pret primeaza si cine sunt cei care respecta aceasta relatie , fermierii competenti , profesionisti , cei care vor fi si maine , politicul timp de 30 de ani incurca treburile in agricultura ,este permisa EVAZIUNEA FISCALA , FURTUL , cu complicitatile de rigoare ?, SUBVENTIILE sunt acordate la ''PAUSAL''indiferent de nivelul PRODUCTIILOR , ceea ce duce la plafonarea productiilor in loc sa le stimuleze , sigur e loc si pentru asa numita AGRICULTURA BIO (traditionala) asta in conditiile in care relatia calitate-pret este in favoarea calitatii si deci daca iti permiti poti manca mai sanatos (din ferme acreditate ) , concentrarea suprafetelor (asocierea) in agricultura , cresterea animalelor in ferme specializate si nu in ultimul rand INDUSTRIALIZAREA PRODUSELOR AUTOHTONE reprezinta cerintele unei AGRICULTURI MODERNE !
 • +1 (3 voturi)    
  Cauzele unei agriculturi de subzistenta in Romania (Duminică, 14 martie 2021, 12:54)

  LEF [utilizator]

  Lucrurile astea se tot spun de vreo 20 de ani. Despre cauze nu vorbeste nimeni. Agricultura de subzistenta "cca 85% din populatia ocupata in agricultura" este practicata in general de o populatie in mare parte imbatranita, care nu are alte venturi (pensia de la fostul CAP nu este venit, este o gluma proasta). Nea Sandoi a lu" Vasile a lu' Troanca, "Managerul" asa cum ii place "d-lui Ionut de la Raiffeisen" sa-l numeasca pe batranul care inca lucreaza 5 ha de "cucuruz" si creste 5 vaci cu lapte intr-o gospodarie din Sibiu sau din Zimnicea sau din Topolog, nu are alte surse de venit. Nu merge la primarie sa ceara ajutor social, nici nu pierde timpul la carciuma, dar nici la banci nu-i place sa mearga sa se imprumute. Desigur pentru "d-l Ionut de la Raiffeisen ar fi de preferat in loc de 1000 de astfel de "Sandoi" sa fie un singur Culita, care sa cumpere cate 5 ha de la 1000 de "Sandoi", si sa vina la d-l Ionut de la Raifaisen sa ia credite pentru 20 de Class Dominator. Poate fi bine si pentru d-I Ionut, cu siguranta va fi bine pentru pentru un astfel de Culita, poate fi bine chiar si pentru Romania in general care va avea o balanta comerciala mai echilibrata. Dar va intreb ce se va intampla cu cei 1000 de Sandoi? Ce se va intampla cu copii acestora, care azi de bine de rau termina chiar liceul, unii dintre ei? Se vor duce sa se angajeze la d-l Culita pe combine? Pai dumnealui la 5000 de ha are nevoie de 25 de combainieri destoinici cu schimbatori cu tot. Ce se va intampla "d-le Ionut de la Raiffeisen economistu lu peste"? Dar daca intr-o zi acest Culita primeste o oferta de nerefuzat de la un cetatean onorabil de nationalitate "straina"? Stiu, dumneata o sa spui ca "lasa d-le ca nu-l ia acasa in ....Spania (de exemplu). Da, dar o sa vina alti jurnalisti care o sa se intrebe retoric: pentru ce au murit romanii lui Stefan ai lui Mihai, dar cei care au murit in Razboiul pentru Independenta? Rasp. este simplu: In niciun caz pentru a lasa 1000 de "Sandoi"pe drumuri.
 • +2 (2 voturi)    
  Sa vedem ce se intampla si la altii ! (Duminică, 14 martie 2021, 18:28)

  Radu I [utilizator]

  Libera circulatie este o realitate.Oamenii politici, specialistii din agricultura circula intens.Nu vad acestia cum arata agricultura imediat de la granita tarii spre vest ? Domina marile exploatatii agricole dar sunt si multe tari unde sunt cultivate suprafete mici si care asigura un trai decent locuitorilor din mediul rural. Am vazut in Grecia,Italia, Belgia ,chiar si Franta.Sunt asociatii agricole care se ocupa cu inchirierea de utilaje agricole,cu colectarea produselor agricole si valorificarea lor, cu asistenta de specialitate, asigurarea apei pentru irigatii si multe altele.Taranii, chiar la varste inaintate, arata bine, decent imbracati si plini de viata.Taranii romani parca sunt niste fantome din alta lume, saraci si plini de nevoi.De ce nu se studiaza cum fac vesticii ca sa facem si noi? Daca ei pot, de ce nu am putea si noi ? Se ocupa cineva din cei in drept de situatia agriculturii sau numai de afacerile personale ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by