După o amplă creștere înregistrată în luna ianuarie a anului curent, pe fondul majorării tarifelor la energia electrică și a prețurilor combustibililor, rata anuală a inflației IPC este anticipată a-și menține tendința ascendentă până la finalul anului, când va atinge nivelul de 3,4%, potrivit unui raport al Băncii Naționale a României (BNR).

Proiectia ratei inflatieiFoto: BNR

“Odată cu disiparea influențelor temporare nefavorabile ale acestora la începutul anului viitor, rata anuală a inflației IPC este prevăzută să încetinească, urmând să atingă nivelul de 2,8 la sută la sfârșitul anului 2022”, menționează sursa citată.

Rata medie anuală a inflației va avea la rândul său o tendință ascendentă pe parcursul anului curent, atingând nivelul de 3,2 la sută în decembrie 2021, după care este proiectată în reducere până la valoarea de 2,6 la sută la finele anului 2022.

Comparativ cu raportul din noiembrie, rata anuală a inflației IPC a fost revizuită în sens ascendent cu 0,9 puncte procentuale pentru sfârșitul anului 2021, pe seama tuturor componentelor coșului de consum, mai puțin prețurile volatile ale alimentelor.

“Traiectoria prețurilor administrate și a tarifelor la energia electrică și gazele naturale prevede creșteri de 5,7% și 2% la sfârșitul anului 2021 și, respectiv, 2022. Cifra pentru finele anului curent a fost revizuită semnificativ în sus, cu 3,3 puncte procentuale, pe fondul majorării tarifului la energia electrică din ianuarie în contextul liberalizării acestei piețe, prețul reflectând mai bine deteriorarea semnificativă a condițiilor de pe piața en gros în ultimii ani”, menționează sursa citată.

• Creșterea amplă de preț de la începutul anului reflectă și faptul că majoritatea clienților aflați în regim reglementat nu optaseră la sfârșitul anului 2020 pentru o ofertă pe piața concurențială, aceștia trecând automat în serviciul universal (menit să asigure continuitatea furnizării energiei electrice), tarifele de pe acest segment fiind, însă, în general, mai ridicate comparativ cu ofertele concurențiale.

• În perioada următoare sunt anticipate o serie de corecții descendente (evaluate a conduce la o reducere a tarifului de aproximativ 5 la sută), date fiind ofertele mai atractive de pe piață în acest moment (comparativ cu serviciul universal), precum și posibilitatea clienților de a beneficia retroactiv de acestea.