​DOCUMENT

Strategia ANAF pentru 2021 – 2024: scăderea decalajului fiscal la TVA cu „până la 10%” și angajarea a 2.000 de persoane. Revenirea la nivelul din 2019 pe conformare/ Controalele vor viza mult persoanele fizice

de F.B.     HotNews.ro
Marţi, 16 martie 2021, 21:01 Economie | Finanţe & Bănci


Sediu ANAF
Foto: Hotnews
ANAF și-a publicat strategia pentru următorii 4 ani în dezbatere publică. Multe din ideile principale au fost vehiculate în ultima perioadă de șefa instituției, Mirela Călugăreanu. Sunt câteva ținte. De exemplu, ca până în 2024 să scadă decalajul fiscal la TVA cu „până la 10%”. Un alt obiectiv este reprezentat de creșterea ponderii veniturilor colectate în PIB din perspectiva administrării fiscale cu 2,5%.

Un lucru atrage atenția, anume că se dorește „revenirea, până la finalul anului 2022, la nivelul înregistrat în anul 2019, pentru indicatorul Gradul de confomare la declarare și la plată”.

Strategia ANAF 2021 - 2024 (click pentru a deschide)

Prezentarea strategiei de digitalizare ANAF (pare a fi doar o prezentare, nu un document detaliat)

Angajarea a 2.000 de persoane


„Dacă în prezent există circa 2500 de posturi vacante, peste 5 ani numărul acestora va crește la 6000, ca urmare a atingerii pragului vârstei de pensionare de către unii funcționari. Este evident faptul că digitalizarea va genera o reducere a numărului de posturi vacante necesare și, ținând seama că perioada de formare a unui angajat este de minim doi ani, în perioada 2021 – 2024 este necesară ocuparea prin recrutare externă a 2000 de posturi vacante”, se arată în document.

Domeniile prioritare de ocupare a posturilor vacante cu tineri absolvenți sunt: IT, statistică, econometrie, managementul proiectelor etc.

Controalele se vor concentra mai mult asupra persoanelor fizice


Două paragrafe sunt importante:

1. Acțiuni concomitente și colaborative ale structurilor de inspecție fiscală, antifraudă fiscală și control venituri persoane fizice care să vizeze aspecte privind atât persoanele juridice implicate în activități cu caracter fraudulos, cât și identificarea și verificarea beneficiarilor reali ai acestor companii, cu posibilitatea urmăririi traseelor de fraudă și de mutare a profiturilor în alte jurisdicții.

2. Eficientizarea acțiunilor de executare silită destinate recuperării arieratelor fiscale. Având în vedere faptul că din perspectiva conformării voluntare s-au creat numeroase instrumente privind procesul de administrare fiscală, din punct de vedere al acțiunilor de executare silită destinate recuperării arieratelor fiscale și în egală măsură, în ceea ce priveste prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, acțiunile ANAF se vor derula în sistem integrat vizând atât persoanele juridice, cât și persoanele fizice care au calitatea de asociați, administratori până la beneficiarul real, în condițiile legii. Această modalitate de investigare a comportamentelor fiscale necorespunzatoare va aduce cu certitudine o eficiență sporită în ceea ce privește colectarea veniturilor la bugetul general consolidat, din sfera ANAF

Formarea profesională continuă a personalului ANAF


Documentul vorbește despre înființarea Școlii de Fiscalitate, organizată ca centru de excelență în domeniul fiscal. Această structură educațională își propune să atragă lectori de înalt nivel profesional și academic în susținerea scopului său de a livra cursuri de pregătire profesională, formare a funcționarilor publici aflați la început de carieră, efectuarea de studii și cercetare științifică în domeniul fiscalității, organizarea de seminarii și comunicări științifice.

De asemenea, își propune realizarea unor programe comune de formare profesională a angajaților din sistemul fiscal împreună cu Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați, Camera Consultanților Fiscali, Academia de Studii Economice și cu alte unități de învățământ superior de profil.


La un moment dat scrie că 11 proiecte urmează a fi demarate în cursul anului 2021, printre care:

• Proiectul „SFERA”, care vizează actualizarea sistemelor informatice de administrare fiscală a contribuabililor și asigurarea interoperabilității acestora cu sistemele informatice ale altor instituții ale statului care dețin și pot furniza informații utile în activitatea de colectare a impozitelor și taxelor. Acest proiect va conduce la o gestionare centralizată și unitară a informațiilor referitoare la evidența contribuabililor persoane juridice.
• Proiectul „APIC” (Administrație Performantă prin Informație Consolidată), care presupune
implementarea unei platforme de tip Big Data, platformă ce va permite gestionarea unui volum masiv de date structurate și nestructurate, analiza acestora, modelarea predictivă și implementarea unui instrument informatic integrat care să asigure realizarea în mod automat a analizei de risc a
contribuabililor. Volumele masive de date provenind din surse diferite au un efect pozitiv în procesul de luare a deciziilor în timp real. Informațiile provenite din diferite surse pot fi folosite si analizate astfel încât să fie obținute răspunsuri în ceea ce privește reducerea costurilor, reducerea timpului necesar procesării sau luarea unor decizii inteligente. Proiectul reprezintă principala forță motrice a implementării și funcționării sistemului de analiză de risc al Agenției.

În total ar fi 18 proiecte, din care șapte sunt în stare avansată, dar nu știm cât de avansată și ce înseamnă asta:

• SAF-T (Standard Audit File for Taxation) - transferul electronic de date contabile și financiare de la companii către administrația fiscală (despre asta știm din declarațiile Mirelei Călugăreanu că se va începe anul acesta testarea)
• TRAFIC CONTROL - Sistemul informatic de monitorizare a tranzacțiilor intracomunitare de bunuri;
• extinderea serviciilor electronice disponibile pe portalul ANAF;
• sistemul informatic NOES (Nivelul Operativ al Executării Silite);
• sistemul informatic One Stop Shop (OSS_RO) – pachetul TVA privind comerțul electronic;
• extinderea sistemului informatic necesar realizarii schimbului de informatii fiscale între statele membre UE;
• optimizarea sistemului informatic - VIES_RO – realizarea schimbului de informații privind livrările intracomunitare
 • Sistem de management al flotei auto pentru mijloacele de transport din patrimoniul ANAF - Dezvoltarea unei aplicații informatice care să permită atât procesarea datelor, raportarea acestora, crearea unui tablou unitar cu date despre flota auto proprie, cât şi accesul eficient şi rapid la informații relevante, în vederea menținerii în stare de funcționare operativă a autovehiculelor

În rest, documentul spune că se dorește simplificarea formularelor, declarațiilor și a altor documente fiscale pentru a susține conformarea voluntară la declararea obligațiilor fiscale:

• reducerea numărului de formulare și declarații;
• simplificarea și reconceptualizarea formularelor și declarațiilor;
• simplificarea, în continuare, a fișei analitice pe plătitor.

Se mai dorește:
 • Simplificarea graduală a procedurilor vamale, conform prevederilor Codului Vamal al Uniunii.
 • Dezvoltarea serviciului de call-center, transmiterea de informări personalizate către contribuabili prin intermediul Spațiului Privat Virtual; organizarea de sesiuni de asistență pe pagina de Facebook a ANAF, dezvoltarea de noi aplicații informatice și creșterea gradului de informatizare a activităților Agenției, dezvoltarea platformei de e-learning, prin soluții tehnologice moderne de învățare la distanță.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

24469 vizualizari

 • +24 (30 voturi)    
  S-a terminat cu reducerea cheltuielilor bugetare (Marţi, 16 martie 2021, 21:12)

  Tayen [utilizator]

  Angajăm mai mulți bugetari? DAR DE CE NU-I PUN LA MUNCĂ PE ĂIA DE ACUM? LA BRAȘOV S-AU ANGAJAT, ÎN ULTIMII ANI, NUMAI ȚIITOARE DE MILIȚIENI, APEVIȘTI ȘI POPI!!! Este unul, Cojocaru, vai steaua lui, a trecut prin toate partidele ca se ajungă acolo. Ajunsese șef și la Garda Fin. Covasna.
  • +3 (5 voturi)    
   Ai mare dreptate! (Miercuri, 17 martie 2021, 10:52)

   wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui Tayen

   La anaf, peste tot in tara este la fel, este mai rau ca la tarom! toate angajarile sunt pe pile, relatii! pai nu ne spunea Catzu ca va restructura anaful, acum se spune ca se vor mai angaja alte mii de bugetari ?! toate concursurile de angajare sunt 'de forma', tot timpul se angajeaza cine trebuie! Toti anagajatii anaf au sotii, sotiile, copiii, angajati la tot stat, daca nu la anaf la alte institutii tot de stat! este exact cum spune cineva mai sus(numai neveste si fiice de militeni, apvevisti, securisti, directori de prin alte institutii ale statului, e o adevrata famiglia, o adevrata camora bugetara, tot familionul anagajatilor anf este conectat la stat). Nu se schimba nimic! Aceeasi mizerie!
 • +19 (27 voturi)    
  Voiculescu e persoana fizica nu? (Marţi, 16 martie 2021, 21:16)

  gugurila [utilizator]

  De la el cat mai au de recuperat?
  • +8 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 17 martie 2021, 7:11)

   [anonim] i-a raspuns lui gugurila

 • -6 (20 voturi)    
  in toate parcurile se face evaziune fiscala (Marţi, 16 martie 2021, 21:48)

  Kivek [utilizator]

  in Herastrau se vinde porumb fiert, sa vand clatite, gogosi si altele si nimeni NU da chitanta

  politia nu spune nimic, ia spaga si nu vede
  ANAF tace. parca e o tara de speciali si restul

  nu mai vorbim de controale ANPC ca mancarea de acolo e uneori infecta
  • +15 (17 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 17 martie 2021, 7:04)

   [anonim] i-a raspuns lui Kivek

 • +20 (24 voturi)    
  brabvo (Marţi, 16 martie 2021, 22:22)

  martel55 [utilizator]

  digitalizare prin marirea schemei de personal, o inovatie marca PNL...ar fi suficient sa mute angajati de la un departamanet la altul daca chiar ar face digitalizarea, nu sa angajeze o noua clientela politica
 • +11 (17 voturi)    
  slabut (Marţi, 16 martie 2021, 22:40)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  semn ca se gandesc sa isi protejeze "clientela" (cum cine, PNL-isto USL-istii, dom'le) ....sa nu ii streseze prea mult
  Pai in 4 ani doar 10 % in plus la TVA, unde evaziunea este uriasa si avem cea mai slaba incasare din toata Europa? ce "reforma" e asta, probabil ca 10 % aia vin ei de bunavoie si nesiliti de nimeni... ca ANAF doarme si va dormi somnul de veci.
  apoi doar 2,5 % din PIB crestere, dupa ce ca e undeva jooooooooooooos de tot, la 25 sau 27 %, cum isi propune Catu sa reduca deficitul la sub 3 % de la 8,9 % in conditiile incare cam tot bugetul se duce pe :salarii+pensii si pensiile speciale nu se misca (ca nah, secu, ai lor, etc), la salarii nu umbla nene sa reduca macar sporuri "ca nu e vointa politica", etc. Ce mai taie? alocatiile ne-crescute cf legii? pensiile prostilor contributori mintiti de 2 ani si de PSD si PNL ca vor creste si acum "inghetate"? ajutoarele sociale de ctv zeci mil euro pe an, o mica mica fractie din pensiile speciale?
  Zau, daca inteleg, ce "reforma" e asta, in care iti "propui" sa nu te duci mai rau la fund....cu digitalitzare, cu tot,...inseamna ca undeva mint. Fie mint pe coana UE cu programul de reducere a deficitului, fie mint (dupa ce oricum au inselat grosier) pensionarii prosti ca le cresc si nu mai cresc deloc pensiile...
 • +8 (12 voturi)    
  Aia cu „până la 10%”... (Marţi, 16 martie 2021, 22:46)

  Sevraj [utilizator]

  ... in loc de "cu cel putin 10%" e maxima. Pana si o scadere cu un leu duce la indeplinirea tintei.
 • +14 (22 voturi)    
  Nici o spalatorie “selfservice” ... (Marţi, 16 martie 2021, 23:16)

  ciuma.rosie [utilizator]

  ...din tara NU da bon fiscal. Tone de bani trec prin astfel de spalatorii, poate le fiscalizam, ce ziceti ???
  • +2 (6 voturi)    
   ///// (Miercuri, 17 martie 2021, 8:05)

   GemstonePig [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

   Eu i-as lasa sa vanda si patrunjel si porumb si sa spele masini dar as cauta persoanele fizice din spate, ai bani ai posesiuni plateste impozit pe ele, canti la nunti ai bani in cont impozit
 • +10 (12 voturi)    
  Strategie antimafie sau nu? (Miercuri, 17 martie 2021, 8:11)

  muvis [utilizator]

  In strategie e inclusa și recuperarea de la.pf Negoiță Robert, întâiul datornic la stat, a celor 35 milioane de EURO? Că de ceilalți 35 mil a fost iertat. Mulțumim executiv român!
 • +8 (10 voturi)    
  Se fac locuri pt clientela politica (Miercuri, 17 martie 2021, 8:16)

  Klaus_ [utilizator]

  Sa angajeze si mai multi bugetari frecatori de menta cu salarii uriase?! ANAF e cloaca aia de incompetenti unde o casiera iti numara banii si cealalta iti tipareste chitanta pentru ca, in prostia lor, asa au interpretat legea. Tot la ANAF se trezeste care un prost sa-ti puna poprire pe toate conturile pentru 6 lei, iar aia 6 lei nu sunt pt ca nu ai platit tu, ci pentru ca nu a stins corect incasarea un alt incompetent. Dar tu ramai cu contul blocat in timp ce esti in concediu si trebuie sa faci cerere sa verifice un al treilea incompetent ca cei 6 lei sunt cu plus cu doua randuri mai jos. O sa ajungem o tara cu mai multi bugetari decat angajati la firme private. PNL e exact ca PSD.
 • +7 (9 voturi)    
  In micii tara din lume nu angajezi personal (Miercuri, 17 martie 2021, 8:23)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Daca digitalizezi!
  ANAF o sa fie o stuctura stufoasa DIGITALIZATA!
  Cațu&Țurcan au dat tonul!
  Trăiască si înflorească Patria Noastra!
  Patria Bugetarilor fara Numar!
 • +5 (7 voturi)    
  Dar cu mutarea (Miercuri, 17 martie 2021, 8:24)

  CristianG [utilizator]

  profiturilor in offshore cu evitarea impozitului local cum e?
 • -4 (6 voturi)    
  Poate ar trebui sa treaca si pe la ONG-uri (Miercuri, 17 martie 2021, 9:29)

  arkade [utilizator]

  Pentru ca avem niste ONG-uri prin care se fac niste profituri superbe.

  Evident, ele nu declara un raport de activitate ci doar un raport contabil, pentru ca asa prevede legea.

  Genul asta de entitati nu vor fi verificate niciodata?
 • +10 (12 voturi)    
  Guvern mincinos! (Miercuri, 17 martie 2021, 9:42)

  Divergent [utilizator]

  In campania electorala ne-ati ametit ca veti face taieri in carne vie in randul bugetarilor pe care ii considerati prea multi si prea mult privilegiati! Acum, ce faceti, angajati si mai multi caratori de serviete la una din cele mai penibile institutii ale statului?
 • +5 (7 voturi)    
  Arde-l pe țaranu' (Miercuri, 17 martie 2021, 10:13)

  Koczka [utilizator]

  Cam așa s-ar traduce sintagma ' accentul se va pune pe controlul PF'. De acord dar pe când reactivarea 'IL18' că văd multi bugetari și nu numai care trăiesc mult peste nivelul veniturilor declarate. Poate unii chiar angajați la ANAF sau cu relații pe acolo.
 • +1 (3 voturi)    
  meditatiile? (Miercuri, 17 martie 2021, 14:07)

  boschetaru' [utilizator]

  poate se uita si la veniturile din meditatii!!! niciun guvern / partid nu a avut curajul sa le impoziteze!!! dece oare? si profesorii sunt o casta aparte?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by