Proiectul privind locuințele pentru bugetarii cu venituri mici, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern

de F.B.     HotNews.ro
Miercuri, 17 martie 2021, 9:27 Economie | Finanţe & Bănci


Guvernul Citu
Foto: Guvern
Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri se află un proiect de Hotărâre cu privire la aprobarea unui amendament la scrisoarea cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru construcția de locuințe sociale pentru familiile tinere. Amendamentul introdus modifică chiar denumirea proiectului în „Construcția de locuințe pentru persoanele/familiile tinere și funcționarii publici din România, destinate închirierii”. Hotnews.ro a mai scris despre asta recent, proiectul fiind în dezbatere.

Conform scrisorii modificate, statul a solicitat:

• ajustarea scopului actual a Proiectului, care a fost inițial limitată la construirea de locuințe sociale pentru familiile tinere, pentru a include Agenția Națională pentru Locuințe pentru construcția de locuințe de închiriat pentru funcționarii publici cu venituri mici (locuințe de serviciu);
• prelungirea datei de finalizare cu un an de la 31 martie 2021 la 31 martie 2022;


Acum proiectul are două componente:

1. Una dedicată închirierii pentru persoane/familii tinere. Aici ar fi vorba de 3.475 locuințe. Persoane/familii tinere trebuie îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate:

• să fie în vârstă de până la 35 de ani;
• să nu fie proprietarul unei unități locative;
• niciunul dintre membrii familiei (soț/soție) să nu fi fost vreodată proprietarul unei unități locative;
• anterior să nu fi închiriat niciodată o unitate locativă, construită prin ANL;
• să lucreze în aceeași localitate în care se află unitatea locativă destinată închirierii.

2. Cealaltă dedicată închirierii de către funcționarii publici: 892 locuințe. Beneficiarii finali vor fi selectați de comisii desemnate, conform procedurilor stabilite în Hotărârea Guvernului nr. 719/2016, care aprobă Programul „Construcția de locuințe de serviciu”.

Pentru a fi eligibili, funcționarii publici și/sau angajații din instituțiile publice centrale și locale nu vor trebui să dețină sau să fi deținut individual sau în comun, împreună cu membrii familiei lor (soț/soție), o locuință în care își desfășoară activitatea, indiferent de modul în care a fost dobândită, cu excepția cotelor-părți din locuințele dobândite prin moștenire.

"Fără a aduce atingere acestor criterii generale de eligibilitate, instituțiile centrale și locale pot stabili, dacă va fi cazul, criterii specifice de repartizare a locuințelor de serviciu, conform propriilor necesități", se arată în scrisoare.

România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) au semnat în 2016 pentru un împrumut de 175 milioane euro pentru finanţarea „Proiectului privind construcția de locuințe pentru persoanele/familiile tinere din România, destinate închirierii”.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1222 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  bah, iar o furaciune prin ANL?! (Miercuri, 17 martie 2021, 10:30)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  in loc sa dati de ex stimulente tip Prima Casa, care sa se aplice nediferentiat la TOTI cumpratatorii, indiferent de sursa veniturilor, veniti cu mizerii tip ANL.
  Sa va dau un exemplu- cartierul Brancusi ANL (parca asa se numeste) din Drumul Taberei. Intre 2000 si 2015 au fost construite acolo blocuri ANL cu mii de apartamente, date mare parte pe "ochi frumosi", inclusiv unor functionari din Primarie, subordonate, bugetari cu pile, plus altii pe langa, care au intrat pe "criterii"
  Au avut chirie modica, in vreme ce prostii ca mine plateam 300 euro/luna chirie, cunostintele imi radeau in nas, cu chirie de cateva sute de lei, in jur de 100 euro pt un spatiu echivalent.
  Dar asta e cea mai mica parte din mizerie, in 2016 s-au VANDUT -evident chiriasii au avut prioritate. Ghici la ce pret. De 4-PATRU ori mai mic decat locuintele similare din aceeasi zona.
  Adica fraierii care nu au prins s-au dus pe piata libera, cu rate, pilosii si "saracii" au luat de 4 ori mai ieftin aceleasi tipuri de locuinte.
  totul, evident pe banii contribuabililor.
  Ma simt furat de 2 ori, odata ca din taxele mele platesc casa si reducerile unor loaze si puturosi care nu au avut chef sa invete si sa munceasca, stau si au stat pe salarii mici si beneficiaza de pe urma muncii mele.
  Si al doilea ca platesc in alta parte credit/apt pe piata libera de 4 ori mai scump.
  E nu doar discriminare, e pur si simplu un jaf de proportii, bataie de joc la adresa celor onesti si care muncesc si platesc apt mult mai scumpe de pe piata.

  ANL , daca era program "social" cu adevarat, putea fi destinat construirii de locuinte SOCIALE (ce s-a construit nu prea sunt "sociale", ca sunt apartamente standard, ca la privati...) si sa le dea TEMPORAR in chirie modica celor cu diverse pb financiare, etc.
  TEMPORAR, cu clauze clare sa isi revina, in termen de .....sau daca au obtinut un loc de munca mai bun, sa plece si sa lase locul altuia in nevoie.
  Nu sa intre unul la momentul X somer sau bugetar pe salariu mic, insurubat
 • +5 (5 voturi)    
  Care-s (Miercuri, 17 martie 2021, 10:45)

  Pacala54 [utilizator]

  bugetarii cu venituri mici ?
 • +5 (5 voturi)    
  O bataie de joc! (Miercuri, 17 martie 2021, 11:02)

  Beer-gummy-bear [utilizator]

  De ce sa nu lase proiectul pentru toate familiile tinere?! S-ar incadra si bugetarii, nici o problema! Dar sa limitezi proiectul doar bugetarilor, sa creezi un privilegiu pentru acestia, pe langa salarii mari, job stabil, bilete de vacanta, program lejer... asa ceva e o sfidare pentru restul societatii si mai ales pentru mediul privat care practic produce banii in tara asta!
 • +5 (5 voturi)    
  Pomană! (Miercuri, 17 martie 2021, 12:15)

  mr_mojo [utilizator]

  Lăsați-vă plasa la rând.
 • +1 (1 vot)    
  s-a desfiintat (Miercuri, 17 martie 2021, 14:01)

  nahir [utilizator]

  ANL-ul? Ca parca prin aceasta institutie si-au tras chiar si case, unii dintre parlitii de bugetari, cum a fost primarul pesedac Plesa de la Sectorul 3.
 • +1 (1 vot)    
  ieftine, pentru bugetivori, (Miercuri, 17 martie 2021, 23:41)

  Antenistontel [utilizator]

  scumpe, pentru cei care platesc bugetarii!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by