​Inspecțiile fiscale s-au reluat destul de în forță și sunt destul de multe, a declarat Bianca Vlad, tax partner la Mazars, în cadrul TaxEU Forum. „Am observat că obiectivul este să încheie controalele cât mai repede. Dacă până acum ne confruntam cu controale care durau un an sau mai mult, acum încearcă să termine exact în termenul acela din Codul de procedură ca să nu mai aibă, probabil, alte probleme din punct de vedere procedural”, a spus ea.

Imagine din timpul evenimentuluiFoto: TaxEU Forum 2021

Foarte pe scurt:

  • ANAF ar urma să se concentreze pe firmele care au beneficiat de rambursare TVA cu control ulterior
  • Controlul s-a axat în ultima perioadă pe ajustări de TVA pentru stocuri neutilizate, bunuri, imobile neutilizate
  • În viitor vor fi probleme legate de exporturi
  • Anul 2021 va fi unul fierbinte, atât ca intensitate cât și ca număr de controale
  • Au revenit în atenția Fiscului acele tranzacții fără scop economic
  • Rămâne focusul pe prețuri de transfer, mai ales în cadrul multinaționalelor
  • Fiscul continuă controalele pe zona tichetelor cadou, iar acum ar fi început pe voucherele eMag
  • ANAF va continua controalele pe zona comerțului electronic
  • ANAF are în vedere acțiuni concomitente și colaborative ale structurilor de inspecție fiscală, antifraudă fiscală și control venituri persoane fizice care să vizeze aspecte privind atât persoanele juridice implicate în activități cu caracter fraudulos
  • Fiscul dorește eficientizarea acțiunilor de executare silită destinate recuperării arieratelor fiscale

"Sfatul meu pentru companii este să se pregătească pentru astfel de control, dacă nu l-au avut în ultimul timp, mai ales cei care în perioada asta au obținut TVA rambursat fără control", a afirmat Bianca Vlad.

  • Aș putea spune că mai mult de 90% din companiile care au cerut TVA în perioada asta, au primit fără control. Parte din ei vor fi subiect de inspecție și atunci ar trebui să se pregătească, să se uite pe tipul de operațiuni pe care le fac. Dacă au operațiuni scutite, să se asigure că au documentele justificative și că sunt organizate cum trebuie, astfel încât când vine inspecția să nu le fie foarte greu să le colecteze

La rândul ei, Mariana Vizoli, consultant independent pe taxe, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor a spus că, din câte a văzut în ultimele opinii care i s-au solicitat, controlul s-a axat în ultima perioadă pe ajustări de TVA pentru stocuri neutilizate, bunuri, imobile neutilizate.

„În viitor vor fi probleme legate de exporturi. Exportul a suferit niște modificări semnificative începând din 2020 (modificări legislative n.r.). Dacă până atunci oricine făcea un export știa că dacă este înscris în caseta 2 va beneficia de scutirea TVA la export, acum lucrurile stau cu totul diferit”, a precizat ea.

Potrivit acesteia, în cazul acesta, Ministerul Finanțelor nu a redactat decât o adresă către Camera Consultanților Fiscali.

„Nu a elaborat o circulară sau să includă niște exemple într-un ordin. Birourile vamale acționează total diferit și părerea mea este co operatorii economici trebuie să ia la cunoștință de modul în care Ministerul a abordat problema exporturilor pentru că vor avea destul de multe surprize legate de acest subiect în ce privește persoana care poate să aplice o scutire de TVA la export”, a explicat Vizoli.

Alex Milcev, partner ― Tax & Law Leader, EY România a afirmat că mulți contribuabili au constatat că au fost suspendate controalele începute.

"Nu toate, dar multe au fost din lipsă de resurse, de circulație și a fost un factor care a amânat acest efort pentru anul 2021. Deci, atenție, anul 2021 va fi unul fierbinte, atât ca intensitate cât și ca număr", a spus el.

La ce controale se așteaptă el:

  • Au revenit în atenția Fiscului acele tranzacții fără scop economic sau aranjamente neautentice.

"Reprezentanții ANAF au în general tendința de a contesta mai multe tranzacții și acest focus va fi și în 2021. Recomandarea pentru contribuabili: să fie foarte atenți la documentarea tranzacțiilor, mai ales a celor în grup", a precizat Milcev.

  • Rămâne focusul pe prețuri de transfer, mai ales în cadrul multinaționalelor. Ne așteptăm ca controalele în această zonă să fie întărite.

Conform datelor EY România, în 2020 ar fi fost circa 36.000 de controale, în condițiile în care în 2019 au fost 45.918.

Din informațiile oferite de specialiștii care au participat la TaxEU Forum, ANAF continuă controalele pe zona tichetelor cadou, iar mai nou a început pe voucherele eMag.

Comerțul electronic va continua să fie controlat de ANAF. Informații în acest sens găsindu-se chiar în raportul care însoțește bugetul pe 2021. Conform acelui document, Direcția Comerț Electronic va continua Operațiunea “Mercur" în ritm accelerat.

Conform strategiei ANAF pentru următorii 4 ani, ANAF are în vedere acțiuni concomitente și colaborative ale structurilor de inspecție fiscală, antifraudă fiscală și control venituri persoane fizice care să vizeze aspecte privind atât persoanele juridice implicate în activități cu caracter fraudulos, cât și identificarea și verificarea beneficiarilor reali ai acestor companii, cu posibilitatea urmăririi traseelor de fraudă și de mutare a profiturilor în alte jurisdicții.

De asemenea, instituția dorește eficientizarea acțiunilor de executare silită destinate recuperării arieratelor fiscale.

"Având în vedere faptul că din perspectiva conformării voluntare s-au creat numeroase instrumente privind procesul de administrare fiscală, din punct de vedere al acțiunilor de executare silită destinate recuperării arieratelor fiscale și în egală măsură, în ceea ce priveste prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, acțiunile ANAF se vor derula în sistem integrat vizând atât persoanele juridice, cât și persoanele fizice care au calitatea de asociați, administratori până la beneficiarul real, în condițiile legii", se arată în strategie.