​DOCUMENT

Noi măsuri fiscale: Adio 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță, Finanțele propun suspendarea/ Se continuă cu scutirea impozitului la Horeca. Nou termen pentru eșalonarea simplificată: 30 septembrie 2021

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Luni, 22 martie 2021, 12:39 Economie | Finanţe & Bănci


Fiscalitate 2021
Foto: Pixabay
Ministerul Finanțelor (MF) propune suspendarea aplicării unei măsuri așteptate de părinți, respectiv acei 1.500 pentru creșă sau grădiniță, deși toată lumea aștepta normele de aplicare. Practic, conform unui proiect publicat pe site-ul instituției, se renunță la această facilitate, anul ăsta, deși la începutul anului ANAF informa companiile că pot aplica pentru ea.

Aplicarea facilității ar fi avut un impact bugetar de 4,5 miliarde lei, conform Ministerului.


Alte măsuri prevăd ca:

• Deducerea costului de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale să se efectueze de către fiecare asociat din impozitul anual, proporțional cu cota de participare în asociere.
• Să se aplice pentru încă 90 de zile scutirea de impozit specific la Horeca, calculată începând cu 1 aprilie.

 • Legat de restructurările conform OG6/2019: Debitorul care doreşte să îşi restructureze obligaţiile bugetare va trebui să notifice organul fiscal competent cu privire la intenţia sa în perioada 8 august - 31 octombrie 2019 şi în perioada 1 februarie - 30 septembrie 2020, precum şi în perioada 1 noiembrie 2020 – 30 septembrie 2021, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a mai beneficia de restructurarea obligaţiilor bugetare, şi se adresează unui expert independent în vederea întocmirii unui plan de restructurare şi a testului creditorului privat prudent.
Solicitarea de restructurare se va putea depune până la data de 31 ianuarie 2022, sub sancţiunea decăderii.

• Se propune prorogarea termenului pentru care se aplică măsura privind solicitarea la rambursare prin deconturile cu sumă negativă de taxă pe valoarea adăugată cu opțiune de rambursare, depuse în cadrul termenului legal de depunere, cu efectuarea, ulterior, a inspecției fiscale, până la data de 31 ianuarie 2022. Prorogarea acestui termen are ca scop sprijinirea, în continuare a mediului de afaceri și a contribuabililor persoane fizice, în contextul actual sanitar și economic dificil.

 • Nou termen pentru eșalonarea simplificată a datoriilor din perioada stării de urgență și de alertă: 30 septembrie 2021.
 • Se propune aplicarea unui tratament fiscal unitar și din perspectiva legislației privind cazierul fiscal, în sensul scoaterii informațiilor privind inactivitatea fiscală din evidența cazierului fiscal la data reactivării contribuabilului, indiferent de situația pentru care acesta a fost declarat inactiv fiscal.
Această reglementare ar urma să se aplice și situațiilor care privesc contribuabilii care la data intrării în vigoare a actului normativ sunt reactivați fiscal dar cărora nu le-au fost scoase informațiile privind inactivitatea fiscală din cazierul fiscal.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

37922 vizualizari

 • -10 (16 voturi)    
  ? (Luni, 22 martie 2021, 12:51)

  Gigi Kent [utilizator]

  Astea sunt masurile guvernului? Impozit 0% pe profit 0? Pentru ca 0 x 0% e mai bun pentru HORECA decat 0 x 16%?
 • +12 (18 voturi)    
  Ajutorul pentru cresa trebuia regandit (Luni, 22 martie 2021, 13:16)

  Deceoare [utilizator]

  Valoarea beneficiului oferit de STAT in forma actuala este mult mult prea mare ca sa fie lasat la latitudinea angajatorului si pentru a putea fi acordat doar de unii angajatori. Am 2 copii vizati de legea asta si angajator eligibil, si tot inteleg de ce a fost anulata.

  Atat costa o cresa particulara decenta full time. Practic o institutie independenta poate sa traiasca si sa faca un profit cu suma asta, ar trebui si una de stat cu activele date de stat, sa poata.

  Masura ar fi perfecta daca ar functiona ca tichete se educatie a ordate tuturor copiilor si acesta ar fi modul in care s-ar finanta tot invatamantul la inceput prescolar si apoi si cel scolar.
 • +4 (18 voturi)    
  logic, Romania Educata!!! cica... (Luni, 22 martie 2021, 13:22)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  ha ha ha....incepe , incepe, incepe acusi, acusi, implementarea maretului proiect "Romania Educata"....cum? taiem tichetele de cresa/gradinita, desi nu le platea statul, ci contribuabilii, e drept, scazand din impozitele datorate bugetelor, DAR
  1) ar fi incurajat o buna parte din companii care oricum nu declarau profit, sa declare, macar cat sa scoata contravaloarea lor=impozit;
  2) ar fi fost un impuls pentru un intreg sector economic-cel dedicat ingrijirii si educatiei copiilor;
  3) ajutor pt parinti- sa revina mai repede la serviciu, deci in loc sa stea pe banii statului (concediu maternitate, paternitate), din contra, sa devina productivi si sa contribuie;
  si 4) cel mai important- ar fi ajutat o intreaga generatie sa fie mai bine educata, cu impact major in 20 ani.

  Dar, pt asta treb sa fii politician CU VIZIUNE si cu dragoste de tara, de neam, nu un marunt functionar al momentului, asa cum sunt inclusiv actualii guvernanti.

  EDUCATIA NU E O CHELTUIALA, E O INVESTITIE!

  vedeti: Singapore, Coreea de Sud, Finlanda, etc.
  • +5 (9 voturi)    
   De cand "Romania e educata"... (Luni, 22 martie 2021, 14:49)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   De cand "Romania e educata"...

   ...rata analfabetismului functional a crescut la 70%+ conform testelor PISA.
   Doar 30% dintre absolventi sunt capabili 1) sa citesca si sa intelega un text simplu, 2) sa faca operatiuni matematico-logice elementare, de genul conversiei unei valute, 3) sa inteleaga diferenta dintre curentul continuu si curentul alternativ si care dintre astea doua este furnizat de baterie.
   • -1 (1 vot)    
    Mda (Luni, 22 martie 2021, 17:45)

    DanteW [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Testele PISA sunt daunatoare. Mai mult, sunt la fel de relevante si utile pentru sistemul educational ca Eurovisionul sau olimpiadele la matematica.
   • +1 (1 vot)    
    PS (Luni, 22 martie 2021, 17:58)

    DanteW [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Daca opinia mea a parut prea agresiva, as dori sa imi cer scuze. Sunteti liber sa credeti ca testele PISA sunt un criteriu valid pentru a judeca sistemul educational.

    Eu cred ca testele PISA sunt nocive si lipsite de relevanta. La fel, nu cred ca ele ar trebui sa faca parte din conversatia despre sistemul de educatie.
    • +1 (1 vot)    
     Daca scoatem testele PISA, internationale... (Luni, 22 martie 2021, 20:13)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui DanteW

     Daca scoatem testele PISA, internationale...si comparam romanii cu gandacii de bucatarie, sigur ca da, ies cei mai destepti de pe planeta.
     Acum e bine?
 • +4 (14 voturi)    
  Sa faca crese si gradinite (Luni, 22 martie 2021, 13:25)

  AlinCri [utilizator]

  Sa faca crese si gradinite si apoi sa sa suspende acest proiect. Se ingradeste dreptul la educatie!
  • -1 (3 voturi)    
   usor de zis (Luni, 22 martie 2021, 20:24)

   kostake [utilizator] i-a raspuns lui AlinCri

   Sa faca crese, ca sa fie bine, stim lozinca. Mai bine stai pe facebook in grupul lui sosoaca si plingeti acolo. .
 • +4 (12 voturi)    
  E in spiritul lucrurilor... (Luni, 22 martie 2021, 13:44)

  newlook [utilizator]

  E in spiritul lucrurilor...

  Dar - un prieten vrea sa stie - o vreo ONG careia i s-a taiat chiar si un banut guvernamental?
 • -1 (13 voturi)    
  Sa traiti cum ati votat :)) (Luni, 22 martie 2021, 14:00)

  Zummm [utilizator]

  RRomania lucrului bine facut
 • +3 (5 voturi)    
  problema nu e ca se taie (Luni, 22 martie 2021, 14:06)

  Hans Metter [utilizator]

  problema e incoerenta autoritatilor. Abia au introdus facilitatea si acum o scot... Predictibilitate 0 pt toata lumea.
  Inteleg daca aceasta decizie venea dupa cel putin 1 an, dar dupa 2 luni, e penibil
 • +5 (7 voturi)    
  ... (Luni, 22 martie 2021, 14:35)

  Ecce_Homo [utilizator]

  Cand am vazut MO cu suma pentru educatia timpurie m-am enervat. Alta chestie aruncata in bratele angajatorilor de parca aia au facut copiii. Si de fapt nici macar in batele angajatorilor ci tot pe HR si Conta pica napasta ca si-asa nu au destule hartii de facut. Mai trebuie sa urmareasca si contractele cu gradinitele. Nu era mai simplu ca gradinitele si cresele sa faca liste cu copiii si sa primeasca banii de la buget? De ce sa plimbi banii prin 5 buzunare?
  In al doilea rand, analizand textul am constatat ca doi copii de 4 ani, inscrisi la aceeasi gradinita, sunt tratati fiscal diferit in functie de tipul firmei la care lucreaza parintele (micro sau platitor de imp pe profit). La micro nu se deducea suma din nimic. La platitorii de imp pe profit se putea deduce si din taxe salariale chiar si din TVA (pentru comentacul de mai sus cu firmele care isi declara profit zero sau pierdere - e vorba de categorie nu de suma declarata).
  Era oricum o stupiditate si mi-a mancat 2 saptamani din viata incercand sa calmez salariatii angajatilor care deja ma exasperau cu mailurile in care cereau chiar 1500 (nu cat plateau) si cu clienti care incercau sa isi dea seama ce trebuie sa faca ( nu exista norme de aplicare).
  • +3 (3 voturi)    
   :D (Luni, 22 martie 2021, 21:31)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

   Eu tai orice discutie/intrebare are la baza o lege fara norme sau vreun "proiect" mfp/anaf ;) Desi in tara asta ar trebui sa extind criteriul si la legi existente, apropo de prorogare cota tva 5% locuinte
 • +4 (8 voturi)    
  Fratilor, aveti ce ati votat (Luni, 22 martie 2021, 14:55)

  PetricaGhezea [utilizator]

  Eu i-am votat in 2019 la europarlamemtare,din fericire m-am prins repede cine sunt
  • -1 (7 voturi)    
   Oh, da, ai fost rapid. Dar melcul "thusht" (Luni, 22 martie 2021, 15:09)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui PetricaGhezea

   "Eu i-am votat in 2019 la europarlamemtare,din fericire m-am prins repede cine sunt."
   -----------------------------------------------------------
   Oh, da, ai fost rapid. Mai, mai sa-l prinzi! Dar melcul "thusht" printre picioare!
   • +3 (7 voturi)    
    mda... (Luni, 22 martie 2021, 16:15)

    andreiu [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Si eu am votat PSD prin 1992 (era sub alt acronim)... si nici acum nu-mi vine sa cred cat de prost am putut sa fiu.
    Nu ma deranjeaza atat de tare ca unii inca ii mai voteaza, ca-s prosti irecuperabili... ci ca am fost eu candva la fel de prost !
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 22 martie 2021, 14:56)

  [anonim]

 • -1 (1 vot)    
  Aici se greseste grav, (Luni, 22 martie 2021, 15:02)

  holdup [utilizator]

  daca nu se inlocuieste cu altceva, poate gandit mai bine...ce ne facem cu natalitatea catastrofala?!...in rest, sa taie tot, mai ales, la bugetari.
 • +1 (1 vot)    
  Impozitul specific praf in ochii si manipulare media (Luni, 22 martie 2021, 17:31)

  MDK [utilizator]

  Ca sa inteleaga toata lumea. O pensiune turistică de 3 margarete din comuna Bran (strațiune de interes local) cu 12 locuri de cazare. Conform formulei din anexa 3, tabelul 2 al legii 170/2016, aceasta datorează 53 RON / locul de cazare / an, rezultă un impozit anual de 636 RON. Multumim pentru favor domnule Catu.
 • 0 (0 voturi)    
  Opinie publicinfo@mfinante.gov.ro (Luni, 22 martie 2021, 17:35)

  emanuelastan [utilizator]

  Eu am trimis o opinie la publicinfo@mfinante.gov.ro, o puteti face si voi in calitate de cetatean. Sa speram ca reusim sa oprim aceasta initiativa total gresita.
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 22 martie 2021, 22:19)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  "Romania Educata" zicea cineva (Marţi, 23 martie 2021, 0:41)

  Scarface1000 [utilizator]

  si mai zicea " Romania lucrului BINE facut.... "

  :(


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by