Cum se justifică Finanțele că suspendă măsura celor 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță, deși legea e în Monitorul Oficial din noiembrie 2020. Se pare că au uitat de facilitate când au făcut Bugetul pe 2021

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Luni, 22 martie 2021, 21:29 Economie | Finanţe & Bănci


Gradinita
Foto: Agerpres
Subiectul fierbinte: un proiect de OUG al Ministerului Finanțelor care prevede, printre altele, suspendarea facilității de 1.500 pentru creșă sau grădiniță, anul acesta. Instituția a venit acum cu niște precizări, le puteți vedea mai jos (ultima parte a articolului), dar sunt câteva aspecte ce trebuie avute în vedere înainte de a o citi. O scurtă concluzie: au uitat de legea care introduce această facilitate când au făcut bugetul pe 2021.

Practic, Ministerul Finanțelor justifică de ce a decis să ia această măsură.

Întrebări și câteva răspunsuri


Totuși, să nu uităm că Legea 239/2020 prin care s-a introdus această facilitate a apărut în Monitorul Oficial în 6 noiembrie 2020. Aveau timp să vină cu măsura de suspendare din timp? Bineînțeles că da.

Ar fi unele probleme în aplicare, (le vedeți mai jos - explicate de MF) și, totuși, au așteptat până acum, în 22 martie 2021, ca să anunțe.

Ce așteptau părinții? Normele de aplicare pe care trebuia să le facă MF, iar odată cu astea și modificarea unor declarații fiscale pentru firme ca să poată aplica (alea care puteau și doreau, bineînțeles, plătitoare de impozit pe profit – aici fiind o chestiune de discriminare).

Când au făcut bugetul pe 2021 nu știau de legea asta?

Aici e partea ciudată. MF spune că legea nu avea sursa de finanțare. Păi... da, anul trecut. Dar bugetul cum a fost realizat de Minister anul acesta? Bugetul se construiește pe legile în vigoare. Deci a fost luat în calcul sau nu?

Răspunsul e tot într-un paragraf (îl vedeți mai jos) când Ministerul spune că deficitul s-ar duce la 7,56% din PIB. Deci, au uitat de legea asta când au făcut bugetul.

E atât de slab Ministerul Finanțelor încât până acum nu știa de problemele pe care le-a semnalat abia acum, cu atâtea luni întârziere? Nu știm.

Era timp să corecteze Legea dacă are atâtea probleme de aplicare cum zice Ministerul? Sigur, așa cum au pregătit proiect de OUG pentru suspendare, la fel puteau face unul pentru corectarea legii și a ajuta părinții. Singura problema: e mai mult de muncă, dar cred că din noiembrie și până acum aveau timp destul.

La final, Ministerul spune, de fapt, că așteaptă să facă Parlamentul modificările, deși... va mai fi de așteptat.

Situația este urâtă.

Precizările Ministerul Finanțelor


* mai jos este integral comunicatul instituției


"Cu privire la proiectul de act normativ privind unele măsuri fiscale, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul fiscal și prorogarea unor termene, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor, prin care se propune suspendarea aplicării dispozițiilor art. 25 alin. (4) lit. i1) - i2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, precizăm următoarele:

În practică, așa cum au semnalat atât contribuabilii interesați/organizațiile profesionale interesate de accesarea facilității fiscale privind educația timpurie, cât și organele fiscale, și chiar parlamentari, noile reguli fiscale reglementate s-au dovedit insuficiente pentru a permite aplicarea lor din cel puțin următoarele motive:

• nu sunt definite categoriile de unități eligibile care oferă servicii de educație timpurie, conform legislației în vigoare, în condițiile existenței unei multitudini de categorii furnizori de educație timpurie (ex.: unități alternative de învățământ: Montessori, Waldorf, „after-school”-uri, cluburi ale copiilor etc.), cu forme diferite de organizare juridică (ex.: asociații, fundații, societăți);
• nu sunt precizate categoriile de cheltuieli eligibile pentru acordarea stimulentului fiscal, în condițiile în care în practică există o multitudine de categorii de servicii furnizate pentru educație timpurie;
• nu este prevăzută modalitatea de suportare/decontare de către angajator a cheltuielilor cu educația timpurie și nici documentele justificative corespunzătoare;
• nu este specificată modalitatea de fracționare a plafonului de 1.500 lei/copil între angajatorii părinților şi/sau între angajatorii aceluiași părinte;

• nu este prevăzută modalitatea de calcul pentru plafonul creditului fiscal, în corelație cu perioada de calcul/declarare a impozitului pe profit (trimestrial/anual); cazul angajatorilor care înregistrează pierdere;

Măsurile fiscale instituite de Legea nr. 239/2020 au un caracter discriminatoriu prin raportare la diferite categorii de angajați care au alți angajatori decât persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit, cum sunt: plătitorii de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, plătitorii de impozit specific unor activități sau instituțiile publice, precum și în cazul angajatorilor care obțin venituri din activități independente, cum ar fi: profesii liberale, persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale.

O altă problemă legată de aplicarea măsurilor fiscale instituite de Legea nr. 239/2020 se referă la faptul că atât taxa pe valoarea adăugată, cât și accizele sunt impozite indirecte reglementate la nivelul Uniunii Europene prin directive care sunt obligatorii pentru toate statele membre și în cazul acestora nu se pot acorda alte facilități fiscale decât cele prevăzute în mod expres de respectivele directive.

Scăderea cheltuielilor cu educația timpurie din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate contravine regulilor de funcționare a acestor impozite, astfel cum sunt stabilite de legislația europeană în domeniu. Potrivit art. 148 alin. (2) și (4) din Constituția României, republicată, ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare. În același timp, Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării.

Totodată, menționăm faptul că Legea nr. 239/2020 a fost adoptată fără a fi precizate sursele de finanțare pentru măsurile fiscale instituite și fără a prezenta niciun fel de estimări asupra impactului bugetar la momentul adoptării. Conform estimărilor ulterioare ale Ministerului Finanțelor, mecanismul actual de scădere a plafonului fiscal de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil din impozitul pe profit datorat poate genera, la nivelul anual, un impact estimat asupra veniturilor bugetare de 4,5 miliarde lei, ceea ce ar presupune o creștere a deficitului bugetar cu 0,4 pp, până la 7,56% din PIB, cu impact atât din perspectiva spațiului fiscal restrâns determinat de măsurile curente de susținere și stimulare economică pe fondul pandemiei Covid-19, cât și din perspectiva procedurii de deficit excesiv în care se află România, ajustarea fiscal-bugetară fiind o condiție necesară pentru accesarea fondurilor alocate țării noastre din Mecanismul pentru Redresare si Reziliență.

Nu în ultimul rând, Ministerul Finanțelor lansează un apel la dialog deschis către reprezentanții Senatului României și ai Camerei Deputaților și își exprimă disponibilitatea de a oferi asistență în vederea rectificării prevederilor Legii nr. 239/2020, astfel încât aceasta să fie clară, echitabilă și aplicabilă."

Citește și:

Noi măsuri fiscale: Adio 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță, Finanțele propun suspendarea/ Se continuă cu scutirea impozitului la Horeca. Nou termen pentru eșalonarea simplificată: 30 septembrie 2021


Firmele nu pot da angajaților cei 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță pentru că nu-s norme. Cornel Grama: Au trântit pur și simplu în Codul fiscal textul de două rânduri

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11508 vizualizari

 • +19 (19 voturi)    
  Ahahahahahahaaaa (Luni, 22 martie 2021, 21:32)

  Luk [utilizator]

  Suntem blestemati sa alegem intre hoti si prosti :)))))
  • -2 (12 voturi)    
   Nu vreau sa ii apar, dar oare mai au bani? (Luni, 22 martie 2021, 23:00)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Ca nici intepatorii din centre nu isi permit sa ii plateasca si inventeaza nush ce tertipuri sa se scuze. Asta de mai sus e grava bine, dar motivatia e cam subtire.
   • +16 (16 voturi)    
    dar pt speciali si bugetari sunt bani? (Marţi, 23 martie 2021, 0:35)

    wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    se taie de la gradinite, se taie de la studenti, de la la pensionarii(fraieri) pe contibutivitate, dar NICIODATA! chiar NICIODATA de la esentiali si de la bugetari! NICIODATA DE LA SPECIALI SI BUGETARI! ati inteles sclavilor?! NICIODATA de la jmecheri!
   • +7 (7 voturi)    
    dar de speciale la 45 de ani? (Marţi, 23 martie 2021, 0:35)

    wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    se taie de la gradinite, se taie de la studenti, de la la pensionarii(fraieri) pe contibutivitate, dar NICIODATA! chiar NICIODATA de la esentiali si de la bugetari! NICIODATA DE LA SPECIALI SI BUGETARI! ati inteles sclavilor?! NICIODATA de la jmecheri!
  • +2 (2 voturi)    
   alegere? (Marţi, 23 martie 2021, 8:07)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Te-nseli.Nu mai exista problema alegerii: ii avem pe ambii dintr-o lovitura!
  • +3 (3 voturi)    
   Nu chiar (Marţi, 23 martie 2021, 8:30)

   provest_1 [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Acum se pare ca "hotii si prostii" au votat si promulgat legea.
   Deci au lucrat in beneficiul nostru.
   Cei care refuza sau "uita "sa lucreze sunt functionarii si minister.
  • +1 (1 vot)    
   Normal fiindca nu este vorba de ei. (Marţi, 23 martie 2021, 10:33)

   dezamagitul [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Daca era vorba sa-si maresca lor salariile ,sa inventeze noi sporuri, sa-si dea pensii speciale nu uitau ci votau cu doua maini. Mama voastra de hoti si de pungasi. Promiteti raiul si imediat dupa ce a-ti fost alesi ne dati iadul . Uitati sa mai dati ceva si celor necajiti sau care muncesc cinstit. Ca si in cazul pensiilor pentru amaratii de pensionari ,a-ti promis ca da-ti canva 40 % ,dupa aceea a-ti scazut potul la 14 % iar dupa aceia nu a-ti respectat nici cel putin legea cu indexarea cu inflatia. Cat va mai poate rabda Dumnezeu,ticalosi ordinari.
 • +17 (17 voturi)    
  politica PNL (Luni, 22 martie 2021, 21:44)

  wrumflo [utilizator]

  Deci domnule Alexandru Nazare a fost vrajeala cu nu avem norme de aplicare, de fapt nu scria nimeni la aceste norme, ori legea a fost prost facuta si va rog sa va asumati in ceasul al 12-lea, ori a fost un instrument politic prin care PNL a dat kix! Sa va fie rusine!
 • +16 (16 voturi)    
  Promisiune electorala (Luni, 22 martie 2021, 22:12)

  CR85 [utilizator]

  Nu au uitat nimic, doar ca legea a fost data inainte de alegeri :)
 • +7 (7 voturi)    
  Drepturi suspendate, nici o noutate (Luni, 22 martie 2021, 22:42)

  Pooky [utilizator]

  Exista drepturi suspendate, anual, prin OUG, de multi ani incoace. Cica nu sunt bani.
  Degeaba sunt drepturi prevazute de lege, drepturile sunt suspendate, amanate, prorogate la infinit.
  Justitia aservita politic declara solicitarle de punere in aplicare a legilor drept ,,premature". Pai premature pana cand, manca-v-as gura? Pana in 2587?
  Faptul ca tu, guvernant, nu pui in bugetul pe anul viitor drepturile neacordate in anii anteriori, nu inseamna ca cererea mea e prematura, inseamna ca ceea ce faceti e jaf cu PREMEDITARE!!!
 • +7 (7 voturi)    
  Nici nu am auzit de asta. (Luni, 22 martie 2021, 22:51)

  Lok [utilizator]

  Dar acuma ca vad ca e vorba de 1500. Pai era fain dar sa fim realisti, nu le pasa chiar atata.
  PNL o sa zica ca PSD e de vina si Barna o sa citeasca stirea si o sa rada cu pofta. Macar nu e total rau.
 • +10 (10 voturi)    
  Niste ipocriti (Luni, 22 martie 2021, 23:07)

  Milka Man [utilizator]

  Saracea bugetul din cauza acestui beneficiu pe care l-ar fi primit oricum putini. Sunt curios cand sare iar USR ca nu creste natalitatea, ca pleaca si mai multi din tara...Gargara multa, fapte putine, pensiile speciale raman, se transforma si cresc. Nici cu PSD si PNL nu imi rusine, ca prea multe legi populiste dau si "uita" sa precizeze sursa de finantare. Pana la urma, scopul lor e doar sa se "re-aleaga" si sa iti angajeze rudele si pitipoancele in functii bine platite de prostime?
  • +2 (6 voturi)    
   putini? (Luni, 22 martie 2021, 23:53)

   yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

   cine nu ar fi vrut sa isi dea copilul la gradinita particulara pe gratis?
   • +1 (1 vot)    
    Daca erau prea multi, puteau sa ii reduca (Marţi, 23 martie 2021, 8:02)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui yyyxxx1981

    Ce mie 1500 suspendati, ce imi e 1000 din 1500 suspendati. Ideea e ca in orice perioada de restriste primii sacrificati sunt copii ca sa aparam batranii si bugetarii. Vulnerabilii cum ii numesc ei.
  • +1 (1 vot)    
   pai (Marţi, 23 martie 2021, 9:35)

   martel55 [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

   USR nu are probleme ca scade natalitatea, ei sustin ca solutia imigratia din afarab europei nu cresterea natalitatii in Romania
 • +3 (3 voturi)    
  Pai organu statului... (Luni, 22 martie 2021, 23:28)

  gugurila [utilizator]

  ... stie sa dea doar amenzi.

  Intrucat habar n-au ca rolul lor ar putea fi si altul, normal ca au uitat de o facilitate care ar da bani populatiei in loc sa-i ia.

  Se mai mira oare ca ne scade populatia?
  • +1 (3 voturi)    
   populatie (Marţi, 23 martie 2021, 8:16)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui gugurila

   Stai linistit, ca nu scade! Mama prostilor e mereu cu burta la gura!
   • +1 (1 vot)    
    Sa inteleg ca consideri inteligenta miscarea (Marţi, 23 martie 2021, 10:01)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui atc

    de a nu avea copii. Candidezi la premiul Darwin? Te sustin.
 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 23 martie 2021, 7:15)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  usr a facut o mare prostie. (Marţi, 23 martie 2021, 10:46)

  dezamagitul [utilizator]

  Mai bine stateau pe tusa ca aur si psd , aveau mai mult de castigat. Puteau sa sustina in continuare punctele lor forte : fara corupti,fara pensii si sporuri nesimtite , reforma justitiei si altele. pnl le-a ingropat toate punctele usr-ului amandule pana la calendele grecesti. Pnl si-au atins scopul poate sa guverneze mult si prost deoarece prostii nu se termina niciodata . Singurul lucru care le-a mai ramas usr-ului sant batalia pentru posturi. Nu am auzit de nicio atitudine din partea nimanui inclusiv usr,sa elimine o data pentru todeauna numirea clientelei politice. Sa ceara sus si tare sa se dea toate posturile prin concurs ,de la cele de poartar de scoala pana la cea mai inalta functie. Ce partid va veni cu o asemenea propunere i-i voi vota la alegerile viitoare.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by