În primele două luni ale anului au fost raportate circa 400 de aranjamente fiscale/tranzacții transfrontaliere, în baza noii obligații de conformare fiscală impusă de Directiva Cooperării Administrative, cunoscută ca DAC6, potrivit unui comunicat de presă al Camerei Consultanților Fiscali (CCF).

Camera Consultantilor Fiscali RomaniaFoto: Smile Media

Potrivit sursei citate, informațiile din rapoarte vor fi folosite de către ANAF pentru analizele de risc pe baza cărora se vor desfășura inspecțiile fiscale, așteptările fiind ca DAC6 să devină un instrument de creștere a gradului de conformare voluntară, util atât Administrației, cât și contribuabilului.

“În acest sens vor urma, după exemplul altor state europene, actualizări ale legislației în materie, inclusiv ale ghidului de aplicare, pentru clarificarea unor aspecte practice semnalate de contribuabili și intermediarii fiscali. Va fi folosită și experiența primelor luni, mai ales că au fost cazuri de raportări de tranzacții care nu cad sub incidența DAC6”, menționează sursa citată.

”Contribuabilii corecți își asumă noile costuri de conformare, dar ultimul lucru de care au nevoie e starea de confuzie privind chiar obiectul raportării. Unele companii supra-raportează, altele, deși și-au argumentat temeinic neraportarea, așteaptă cu teamă să vadă ce va zice inspectorul fiscal. Iată de ce e binevenită deschiderea ANAF de a aduce mai multe clarificări, acesta fiind soluția modernă pentru creșterea conformării fiscale”, spune Adrian Luca, membru în Consiliul superior al CCF.

La rândul său, Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali a spus că DAC6 este un nou test al relației de parteneriat care trebuie să se instaureze între administrația fiscală și contribuabilul român.

“CCF caută să faciliteze realizarea acestui parteneriat – preluăm problemele semnalate din practică și le transmitem factorilor de decizie, propunând în același timp soluții concrete. Sperăm ca la noul seminar pe care îl vom organiza în aprilie, pe baza solicitărilor venite de la membrii noștri, să putem vorbi chiar de modificările concrete așteptate de contribuabili”, a spus Manolescu.

Despre DAC6 conform CCF:

Varianta a șasea a Directivei Cooperării Administrative impune raportarea acelor aranjamente (văzute ca ansamblu de tranzacții) transfrontaliere derulate de un contribuabil din UE și care întrunesc cel puțin unul din cele 18 ”semne distinctive”. Obligația de raportare revine în primul rând intermediarilor fiscali (consultanți, contabili, avocați etc.), dar sunt state membre, precum e cazul României, unde intermediarii raportează doar cu acordul contribuabilului relevant. În lipsa acestui acord, obligația de raportare îi revine automat contribuabilului. La 31 ianuarie a expirat termenul de raportare a aranjamentelor raportabile derulate în perioada 1 iulie -31 decembrie 2020, iar 28 februarie a fost termenul final pentru raportarea aranjamentelor ”istorice”, din perioada 25 iunie 2018 - 30 iunie 2021.

De la începutul anului se aplică regula generală a celor 30 de zile de raportare, pentru aranjamentele de după 1 ianuarie 2021. În cazul României, amenzile pentru neraportare/raportarea cu întârziere pot ajunge la 100.000 de lei, cel mai mare nivel din legislația fiscală (similar celui impus pentru neprezentare Raportării pentru fiecare țară în parte – CbCR/DAC4).