Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (martie 2022/martie 2021) a inregistrat o valoare medie de 3,29%. In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 87% dintre participantii la sondaj anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9182, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9708 lei pentru un euro, se arată în sondajul privind Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania.

Adrian Codirlasu, Vicepresedintele CFA RomaniaFoto: Hotnews

Este de remarcat faptul ca 69% din participantii la sondaj anticipeaza majorarea ratei inflatiei.

Din luna aprilie a anului 2020, in cadrul sondajului au fost adaugate intrebari suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar rezultatele pentru luna februarie 2021 releva:

• Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondentilor (peste 56%) anticipeaza ca acesta se va resimti pana in trimestrul II al anului 2022;

• Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este 7,4%;

• Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este +4,1%;

• Datoria publica ca procent din PIB va ajunge, intr-un orizont de 12 luni, la peste 52%;

• Anticipatiile respondentilor sunt de adoptare a euro de catre Romania peste aproximativ 8 ani.

“In concordanta cu datele statistice care arata un inceput de an mai lent al economiei, indicatorul de incredere a ramas constant in luna martie. De asemenea, sondajul releva revenirea, in linie cu evolutiile globale, a anticipatiilor de majorare a ratei inflatiei.”, spune Adrian Codirlasu, Vicepresedinte Asociatia CFA Romania.

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a ramas constant comparativ cu luna anterioara la valoarea de 55,7 puncte, (fata de aceeasi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 7,2 puncte). Evolutia celor doua componente ale acestuia a fost divergenta. Astfel, indicatorul conditiilor curente a crescut cu 3,5 puncte fata de luna anterioara la valoarea de 38,3 in timp ce indicatorul anticipatiilor a scazut cu 1,7 puncte, la valoarea de 64,4.

Vezi aici rezultatele detaliate ale sondajului