Pe piața internă se vor emite titluri de stat de cca 85-87 miliarde lei, iar de pe piețele externe se estimează că se va atrage un volum de circa 7-7,4 miliarde euro, prin emisiuni de euroobligațiuni în cadrul Programului Medium Term Notes, conform Ministerului Finanțelor. În ceea ce privește suma în euro, acolo intră și operațiuni de preschimbare parțială a unor serii de euroobligațiuni existente, plasamente private, respectiv un volum de circa 1,4 miliarde euro reprezentând trageri din împrumuturi de la instituțiile financiare internaționale.

Ministerul FinantelorFoto: Ministerul Finantelor Publice

Referitor strict la deficitul bugetar, estimat a fi de 7,16% din PIB – 80 miliarde lei (vom vedea dacă va fi modificat anul asta) finanțarea se va realiza din surse interne (48%) și externe (52%), iar refinanțarea datoriei publice se va realiza de pe piața pe care s-a contractat inițial datoria.

Conform sursei citate, în perioada aprilie 2021 – aprilie 2022 vor ajunge la maturitate euroobligaţiuni în valoare de 2,01 mld. dolari, echivalentul a 1,69 miliarde euro.

Pentru acoperirea nevoilor de finanțare de pe piețele externe pentru perioada aprilie 2021 – aprilie 2022 şi luând în considerare suma rămasă disponibilă de 4,3 miliarde euro, finanțele vor majorarea valorii totale a Programului MTN, cu suma de 5 miliarde euro, la 46 miliarde euro. În acest sens a elaborat un proiect de HG.