Un metal a lăsat cu mult în urmă toate celelalte investiții, inclusiv bitcoin, anul acesta. Provocarea pentru investitori este să reușească să-l cumpere, relatează Bloomberg.

IridiuFoto: Flickr

Prețul iridiului, unul dintre cele mai rare metale prețioase și obținut ca produs derivat din minatul platinei și paladiului, a crescut cu 131% de la începutul lunii ianuarie, depășind de departe creșterea de 85% a bitcoin.

Ascensiunea explozivă a prețului iridiului s-a datorat perturbărilor de aprovizionare de anul trecut și cererii tot mai mari pentru acesta, metalul fiind folosit pentru fabricarea componentelor din ecranele electronice.

Cu o piață mult mai mică decât celelalte metale prețioase mult mai faimoase, problemele de producție au avut un impact major asupra prețurilor.

Parierea pe acesta prin instrumente futures este la rândul ei dificilă întrucât cererea este dominată de producători industriali.

Iridiul nu este tranzacționat pe bursă sau pe platforme secundare, cumpărătorii cu amănuntul fiind limitați la a cumpăra de la o mână de furnizori iar majoritatea tranzacțiilor încheiate de investitori majori merg direct la producători.

„Singura soluție pe termen sunt prețurile mai ridicate pentru a-i motiva pe oameni să își vândă participațiile”, afirmă Jay Tatum, manager de portofolii la Valent Asset Management.

Iridiul, care este folosit și la producerea de bujii, a ajuns anul acesta la un preț de 6.000 de dolari pe uncie, de trei ori mai mare decât cel al aurului.