Oamenii de afaceri se așteaptă la scumpiri în comerț în următoarele 3 luni (sondaj INS)

de DP     HotNews.ro
Luni, 29 martie 2021, 9:11 Economie | Finanţe & Bănci


Tendinte
Foto: Pixabay
Potrivit anchetei INS derulate în rândul a peste 8000 de firme (2382 din industrie, 1255 din construcții, circa 2500 din comerţul cu amănuntul și aproape 2900 din servicii), managerii acestora spun că în următoarele luni sunt de de așteptat: o creștere moderată a activității în industria prelucrătoare și comerțul cu amănuntul, o relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare și servicii și o creștere a prețurilor în comerțul cu amănuntul și construcții. INS măsoară aceste tendințe calculând soldul conjunctural, acesta indicând sentimentul managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, sold care NU trebuie confundat cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.


Industrie prelucrătoare
În cadrul anchetei de conjunctură din luna martie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +9%). Pentru activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice se va înregistra creștere accentuată (sold conjunctural +41%), în timp ce pentru activitatea de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte se va înregistra scădere (sold conjunctural -18%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Construcţii
Potrivit estimărilor din luna martie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +23%).

Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +8%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +17%).

Comerţ cu amănuntul
În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +6%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +4%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +31%).

Servicii
Conform estimărilor din luna martie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural -9%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

493 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by