Media tranzacțiilor pe perechea euro/leu calculată de BNR și publicată zilnic în jurul orei 13 a fost luni de 4,89 lei pentru un euro, un record pentru piața valutară de la noi. Cu toate că pragul de 4,89 nu a mai fost atins până acum, tendința de depreciere controlată ar putea continua, majoritatea analiștilor economici estimând că euro va oscila în acest an în jurul cotației de 4,9-4,95 lei. Valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9182, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 4,9708 lei pentru un euro, se arată în sondajul privind Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania.

euroFoto: Dreamstime.com

Reamintim că BNR practică un regim de flotare controlată a leului, lăsând moneda națională să acționeze după legile economiei dar controlând volatilitatea acesteia. Față de monedele țărilor din jur, leul românesc a avut variații mai mici în ultimele luni, Banca Centrală fiind confortabilă se pare cu un ritm de depreciere de 2-3% pe an.

În condițiile unor deficite foarte mari (importuri mult mai mari decât exporturile și un deficit fiscal ridicat), leul nu are cum intra pe o traiectorie de apreciere, așa încât Băncii Centrale nu îi rămâne decât să permită deprecieri mai lente ale monedei naționale.