România a înregistrat un deficit bugetar de 1,14% din PIB, în primele două luni din acest an, mult mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut, când era de 0,79%. Ca valoare, acesta se ridică la peste 12,7 miliarde lei.

Ministerul FinantelorFoto: Ministerul Finantelor Publice

Conform Ministerului Finanțelor, sume în valoare de 4,18 miliarde lei (0,37% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin rambursări de TVA, investiții și cheltuieli excepționale alocate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.

„Veniturile bugetului general consolidat au însumat 53,36 mld. lei în primele două luni ale anului 2021, cu 4,1% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. Exprimate ca pondere în PIB estimat, veniturile bugetare au scăzut marginal la 4,8% din PIB (-0,09 pp)”, spune instituția.

• Încasările din impozitul pe salarii și venit au totalizat 4,48 mld. lei în perioada ian-feb 2021, consemnând o creștere de 5,7% (an/an). Un aport însemnat la acest avans l-a avut dinamica încasărilor din impozitul aferent pensiilor (+44,3%), respectiv impozitul pe dividende (+10,1%).

• Încasările din impozitul pe salarii în primele două luni au crescut cu 3.1%, în condițiile unei dinamici de 5,8% a fondului de salarii din economie.

„Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 66,12 mld. lei au crescut în termeni nominali cu 11% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe primele două luni ale anului 2021 au înregistrat o creștere cu 0,2 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2020, de la 5,7% din PIB la 5,9% din PIB”, spune MF.

• Majorarea cheltuielilor este determinată și de continuarea măsurilor cu caracter excepțional, în domeniul social și economic, pentru diminuarea efectelor negative asupra economiei (2,19 mld lei).