- Libia (0.4 milioane capete, în valoare de 51.5 milioane EUR) și Iordania (0.63 milioane capete, în valoare de 40.83 milioane EUR) sunt primii destinatari ai exporturilor de oiîn afara UE, și, din moment ce destinatarii din UE sunt în primul rând Bulgaria (58.3 mii de capete, în valoare de 3.43 milioane EUR) și Grecia (59.3 mii de capete, în valoare de 2.37 milioane EUR), se observă o dominare clară a destinațiilor non-UE în această categorie.
- Mieii se îndreaptă în special spre țări din UE. Grecia (0.36 milioane de capete, în valoare de 17.92 milioane EUR) și Italia (0.32 milioane de capete, în valoare de 15.14 milioane EUR) sunt cu mult înaintea primei destinații non-UE pentru miei, care este Iordania (63.2 mii capete, în valoare de 4.53 milioane EUR, în 2017).
- Exporturile de carne au crescut în ultimii ani. În 2017, exporturile de carne de oaie și capră erau înjur de 35.17 milioane de EUR, de la 1.74 milioane EUR în 2003 și 4.27 milioane în 2008. Raportul dintre valoarea animalelor vii și a cărnii la export a ajuns de la aproximativ 42 în 2003 la aproximativ 5 în 2017.
Exporturile de bovine:
- România este un mare exportator de bovine, cu peste 200.000 de capete anual, adică peste 200 de milioane de euro.
- Împărțirea după valoare între UE și destinații non-UE este relativ echilibrată, cu aproximativ 52% pondere a livrărilor în afara UE.
- În categoria juninci, tauri și viței de îngrășat între 160 și 300 kg Israel a fost pe primul loc ca destinație, cu 37.87 mii de capete și o valoare a exporturilor de 24.56 milioane de EUR, în timp ce Turcia a fost pe locul al doilea, cu 15.43 mii de capete și o valoare de 15.88 milioane de EUR.
- În segmentul de 80 –160 kg, Bosnia și Herțegovina reprezintă aproape două treimi din exporturile non-UE, cu 12.27 mii de capete în valoare de 4.85 milioane EUR.
- În categoria juninci, tauri și viței de îngrășat între 160 și 300 kg dintre membrii UE Croația a primit 25.45 mii de animale, cu o valoare de 13.97 milioane EUR. În segmentul 80 –160 kg Croația apare din nou în primul loc, cu 42.62 mii de capete având o valoare de 15.95 milioane EUR.
- Bovinele de prăsilă ajung în mare parte în afara UE, Turcia primind 9.54 mii de capete, cu o valoare de 7.24 milioane euro, în timp ce toate celelalte destinații UE adună 1.5 mii de capete, valoarea fiind de 1.25 milioane EUR.
- Trendul exporturilor este puternic ascendent, cu o creștere de peste 4 ori în ultimii 20 de ani. Tendința ascendentă este în general similară cu cea observată la ovine.
- Bovinele pentru abatorizare trimise în afara UE au fost pe un trend ascendent în ultimii 10 ani, de la aprox. 15.24 mii de capete (în valoare de 7.17 milioane EUR) până la 22.22 mii de capete (valoare de 20.91 milioane EUR_. Când ne uităm la datele pentru bovinele de abatorizare trimise spre UE, se observă o tendință descendentă de la 34.7 mii de capete (valoare de 16.16 milioane EUR în 2012) la 19.85 mii de capete (în valoare de 9.17 milioane EUR).
- Raportul dintre exporturile de bovine vii și cele de carne de bovine este de circa 5 (în urma cu 20 de ani era de 53)
- Raportul dintre exporturile de animale vii și cele de carne (cumulat ovine și bovine) s-a îmbunătățit în favoarea celor de carne de aproape 9 ori în ultimii 20 de ani
Dar ce faci dupa ce ai transat carnea? O incarci pe vapor, sa ajunga dupa o saptamana? Eventual sa mai stea o saptamana blocata in canalul Suez?
Problema principala o prezinta totusi certificatul halal. Populatia araba e conservatoare in ceea ce priveste alimentatia. Asa cum e si populatia UE, dar in ce priveste metoda de crestere, tratamentele cu antibiotice si hormoni de crestere. De asta nu se importa din USA, de ex.
Dar cand nu ai minte sau harnicie sa faci produse cu valoare adaugata mare exporti materii prime: busteni, carne in viu, grane si nu in ultimul rand forta de munca. Iti vinzi practic viitorul.
pur si simplu le taie gatul si le lasa sa sufere si sa sangereze. asta inseamna halal. adica barbarie
in toate abatoarele din Romania prima data animalul e asomat, adica e bagat in coma si apoi ucis
in lumea Araba NU e asa, intelegi diferenta?
dar ori ca il omori cu merlina,ori cu pistolul sau cu satarul,rezultatul este acelas pt sarmanul animal,care,spre deosebire de cani si pisici,nu are nici un drept!
asa e si la animale,fiecare cu esentialii lor!
prostia este xca le exportam vii,nu zic preparate,dar macar carcasa puteam sa o facem!
Ceausescu a fost pt anii aceia un mare patriot si vizionar!
ar fi sacrificat pe eminentii care au dat voie la astfel de export(animale vii,bustean,fier vechi)
suntem singura tara din Europa care nu mai are un combinat siderurgic ..care sa produca fier beton,din vreo 8 inainte de 89!
facem infrastructura cu otel ucrainian,bulgaresc,turcesc,moldovenesc!
vai steau conducatorilor jalnici pe care ii avem,aici inlud si pe cei actuali,parca mai prosti ca niciodata!deficit pe 2 luni 1.5%,si tu sa nu gasesti metode se impozitare a pensiilor speciale(inclusiv mi si mapn)habarnisti rau,Drula vrea sa ia trenuri pe H2 in loc sa electrifice si sa scimbe liniile,alt habarnist care se proclama destept!
porcul moare deci exsangvinizat, nu sufocat, e o mare diferenta
Lumea de la sat( cea inca ancorata in realitate, nu milogii care stau cu mana intinsa la primarie in timp ce buruienile le cresc in curte) nu-si pune astfel de probleme, au altele mai mari pe cap.
Wow, ce noroc pe animalele ucise de noi. Traditionalul porc, sacrificat in ajun de Craciun, uite-l cum inca ii zambeste capul in farfurie dupa ce l-a dat popa cu agheasma..
Ca fapt divers, procedura de sacrificare nu este fundamental diferita. Daca artera jugulara este sectionata complet, in 2 secunde ai lesinat.
Este adevarat ca prostimea care vrea sa taie porcul "traditional" si nu e in stare sa ascuta un cutit chinuie animalul inutil..
Realitatea este foarte proasta in privinta infrastructurilor de procesare, din pacate.
Am incercat sa accesez fonduri europene pentru deschidere facilitati de procesare a laptelui si carnii dar este de neatins asa ceva. Primari, prefecti, DSV, tot feluld e inspectori politicieni, toti stau cheag cu ochii pe tine si te faulteaza cat pot si asteapta ca cersetorii sa vada "ce le iese".
animale de ferma doar la zoo :)
Apar deficiente de vitamina B, proteinele vegetale nu sunt la fel de complexe ca cele animale (trebuie sa mananci si carbohidrati la aceeasi masa - s-a dus naibii dieta keto).
este extrem de important sa inveti sa te hranesti. altfel, si chipsurile de cartofi sunt un aliment vegan, asta nu inseamna ca vei fi si sanatos, doar ca salvezi animale si economisesti resursele planetei.
gasesc ei, solutii dupa.