Blocarea canalului Suez a reaprins discuția privind riscurile exportului de animale vii. Vezi câte capete de oi, miei și bovine vii exportăm anual și ce s-ar schimba dacă am exporta mai multă carne tranșată în loc de animale vii

de DP     HotNews.ro
Marţi, 30 martie 2021, 7:37 Economie | Finanţe & Bănci


Romania este unul din cei mai mari exportatori de oi
Foto: Pixabay
Cel puțin 11 nave care transportau animale vii din România riscau să fie blocate în canalul Suez, în drumul lor către țări din Orientul Mijlociu, după cum anunța președintele Animals International România. Cele circa 130.000 de ovine care se aflau pe acele nave erau o mică parte din exporturile românești de animale vii. Blocarea canalului Suez de către nava Ever Given a reaprins discuția despre cât de riscante sunt exporturile de animale vii atunci când are loc un eveniment ca cel invocat. Câte animale vii exportă anual țara noastră, cât încasăm de pe urma lor și ce s-ar schimba dacă am exporta mai multă carne tranșată în loc de animale vii?

Potrivit datelor INS, în 2019 România a exportat animale vii în valoare de 437 milioane de euro, mai mult decât 376 milioane de euro, sau față de 2017, când s-au încasat 424 milioane euro (sursa: Anuarul statistic al României, ediția 2020)

În 2019, România ocupa locul al 9-lea în lume în privința exporturilor de miei și oi vii (32.4 milioane de dolari SUA, dar în scădere cu 10% față de anul anterior), după ce ocupase și poziții mai bune în clasamentul mondial al exportatorilor de oi. (Sursa: worldstopexports.com)

Acum câteva zile, Adrian Oros (ministrul agriculturii) declara că România exportă anual două milioane de ovine preponderent către statele arabe (care în general preferă ovinele vii datorită ritualului specific la sacrificare).

Piețele din Orientul Mijlociu și Africa de Nord reprezintă mijloace de desfacere foarte importante, care nu ar trebui pierdute, în caz contrar, producători din alte părți ale lumii ar înlocui oferta europeană, crescând producția lor și transportul de animale vii care nu respectă standardele europene înalte.

În ultimii trei ani, România a exportat în medie peste 1,6 milioane capete ovine anual în țări terțe precum: Arabia Saudită, Regatul Hașemit al Iordaniei, Liban, Libia, Statul Kuwait, Israel. Totodată, țara noastră a avut un comerț intra-comunitar activ, cu o medie anuală de peste 1 milion de capete în state membre ca Spania, Italia, Franța sau Ungaria, a mai spus ministrul Oros.

Un raport de cercetare pe tema exporturilor românești de animale vii arată următoarele:

Exporturile de oi și miei:
 • Libia (0.4 milioane capete, în valoare de 51.5 milioane EUR) și Iordania (0.63 milioane capete, în valoare de 40.83 milioane EUR) sunt primii destinatari ai exporturilor de oiîn afara UE, și, din moment ce destinatarii din UE sunt în primul rând Bulgaria (58.3 mii de capete, în valoare de 3.43 milioane EUR) și Grecia (59.3 mii de capete, în valoare de 2.37 milioane EUR), se observă o dominare clară a destinațiilor non-UE în această categorie.
 • Mieii se îndreaptă în special spre țări din UE. Grecia (0.36 milioane de capete, în valoare de 17.92 milioane EUR) și Italia (0.32 milioane de capete, în valoare de 15.14 milioane EUR) sunt cu mult înaintea primei destinații non-UE pentru miei, care este Iordania (63.2 mii capete, în valoare de 4.53 milioane EUR, în 2017).
 • Exporturile de carne au crescut în ultimii ani. În 2017, exporturile de carne de oaie și capră erau înjur de 35.17 milioane de EUR, de la 1.74 milioane EUR în 2003 și 4.27 milioane în 2008. Raportul dintre valoarea animalelor vii și a cărnii la export a ajuns de la aproximativ 42 în 2003 la aproximativ 5 în 2017.

Exporturile de bovine:
 • România este un mare exportator de bovine, cu peste 200.000 de capete anual, adică peste 200 de milioane de euro.
 • Împărțirea după valoare între UE și destinații non-UE este relativ echilibrată, cu aproximativ 52% pondere a livrărilor în afara UE.
 • În categoria juninci, tauri și viței de îngrășat între 160 și 300 kg Israel a fost pe primul loc ca destinație, cu 37.87 mii de capete și o valoare a exporturilor de 24.56 milioane de EUR, în timp ce Turcia a fost pe locul al doilea, cu 15.43 mii de capete și o valoare de 15.88 milioane de EUR.
 • În segmentul de 80 –160 kg, Bosnia și Herțegovina reprezintă aproape două treimi din exporturile non-UE, cu 12.27 mii de capete în valoare de 4.85 milioane EUR.
 • În categoria juninci, tauri și viței de îngrășat între 160 și 300 kg dintre membrii UE Croația a primit 25.45 mii de animale, cu o valoare de 13.97 milioane EUR. În segmentul 80 –160 kg Croația apare din nou în primul loc, cu 42.62 mii de capete având o valoare de 15.95 milioane EUR.
 • Bovinele de prăsilă ajung în mare parte în afara UE, Turcia primind 9.54 mii de capete, cu o valoare de 7.24 milioane euro, în timp ce toate celelalte destinații UE adună 1.5 mii de capete, valoarea fiind de 1.25 milioane EUR.
 • Trendul exporturilor este puternic ascendent, cu o creștere de peste 4 ori în ultimii 20 de ani. Tendința ascendentă este în general similară cu cea observată la ovine.
 • Bovinele pentru abatorizare trimise în afara UE au fost pe un trend ascendent în ultimii 10 ani, de la aprox. 15.24 mii de capete (în valoare de 7.17 milioane EUR) până la 22.22 mii de capete (valoare de 20.91 milioane EUR_. Când ne uităm la datele pentru bovinele de abatorizare trimise spre UE, se observă o tendință descendentă de la 34.7 mii de capete (valoare de 16.16 milioane EUR în 2012) la 19.85 mii de capete (în valoare de 9.17 milioane EUR).
 • Raportul dintre exporturile de bovine vii și cele de carne de bovine este de circa 5 (în urma cu 20 de ani era de 53)
 • Raportul dintre exporturile de animale vii și cele de carne (cumulat ovine și bovine) s-a îmbunătățit în favoarea celor de carne de aproape 9 ori în ultimii 20 de ani
Potrivit studiului citat (gasiți link mai jos), efectele înlocuirii parțiale a exporturilor de animale vii cu livrări de carne tranșată depind de mai multe scenarii.

Scenariul 1, de bază (moderat): Livrările internaționale de ovine și bovine vii se reduc cu 50% în 5 ani de la momentul de evaluare, începând cu anul 2019. În 2024 volumul de ovine și bovine exportat din România ajunge la 50% din valoarea din 2017.

Scenariul 2, accelerat (pronunțat): Livrările internaționale de ovine și bovine se reduc cu 75% în 3ani de la momentul de evaluare. În 2022 volumul de ovine și bovine exportat din România ajunge la 25% din valoarea din 2017.

Scenariul 3, oprire totală (agresiv): Livrările internaționale de ovine și bovine se reduc cu 100% în 3 ani de la momentul de evaluare. În 2022 volumul de ovine și bovine exportat din România ajunge la 0.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10091 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  nu poti exporta carne la arabi asa usor (Marţi, 30 martie 2021, 9:00)

  t_beriu [utilizator]

  Vor cere sa fie halal. Cate abatoare certificate hahal sunt in Romania? De ce credeti ca se exporta doar animale vii?
  • +6 (6 voturi)    
   statistici goale (Marţi, 30 martie 2021, 9:28)

   athos64 [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

   Poti sa faci un milion de statistici care nu inseamna nimic. Nu "Romania" importa sau exporta, ci multi agenti economici, cu contractele si conditiile lor. Statisticile acelea nu spun nimic, dar absolut nimic. Pocnesti din degete si faci productie de carne? Catre care piete? Stie cineva ce inseamna un abator dupa standarde EU si la cat devine rentabil? Ce ar insemna sa te certifici si halal? Cati clienti ar veni la tine sa taie, in conditiile in care vei fi nevoit sa ceri multi bani pentru un animal sacrificat, prelucrat? Cum valorifici subprodusele, fara cerere prea mare? Integrarea aceasta care statistic arata bine, nu se face pentru ca toate cele de mai sus sunt prea scumpe si riscant de facut, pentru un iluzoriu spor de valoare adaugata. Doar atunci cand ai o piata interna cu cerere puternica poti sa dezvolti astfel de lanturi integrate. De aceea le avem la pui, la porc, dar nu la vita si la oaie.
  • +2 (2 voturi)    
   crezi ca asta era problema?.. (Marţi, 30 martie 2021, 9:34)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

   Nu. Daca era atat de simplu, isi deshideau arabii imediat abatoare "certificate halal" in Romania.
   Dar ce faci dupa ce ai transat carnea? O incarci pe vapor, sa ajunga dupa o saptamana? Eventual sa mai stea o saptamana blocata in canalul Suez?
   • 0 (2 voturi)    
    n-are nicio treaba... (Marţi, 30 martie 2021, 9:58)

    t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    UE + UK a exportat in China in 2020 o cantitate record de carne de porc (5.5 mil tone in primele 10 luni, pesta porcina a micsorat oferta). Daca e posibil transportul carnii pana hat in China, transportul in orientul mijlociu nu ar trebui sa puna probleme.
    Problema principala o prezinta totusi certificatul halal. Populatia araba e conservatoare in ceea ce priveste alimentatia. Asa cum e si populatia UE, dar in ce priveste metoda de crestere, tratamentele cu antibiotice si hormoni de crestere. De asta nu se importa din USA, de ex.
 • 0 (14 voturi)    
  ... (Marţi, 30 martie 2021, 9:06)

  cartograful [utilizator]

  exportul de animale vii este echivalentul exportului de busteni. Valoare adaugata infima, profituri pt. cativa smecheri si toata paguba in Romania (paduri in cazul lemnului, poluare si pasuni distruse in cazul animalelor). Este tipul de export care ar trebui restrictionat.
  • +6 (6 voturi)    
   ... (Marţi, 30 martie 2021, 20:33)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   costul carnii in viu este foarte mic. Poluarea creata de ferme este substantiala. Practic aia se aleg cu profitul si noi cu pierderile. Este genul de export de care nu avem nevoie.
   Dar cand nu ai minte sau harnicie sa faci produse cu valoare adaugata mare exporti materii prime: busteni, carne in viu, grane si nu in ultimul rand forta de munca. Iti vinzi practic viitorul.
   • +1 (1 vot)    
    corect (Joi, 1 aprilie 2021, 9:20)

    George21 [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    Asa este insa domnii nostrii conducatori nu prea pot castiga ei niste spaga sau diverse daca exportam produse prelucrate.
 • +4 (4 voturi)    
  Mda, da, da (Marţi, 30 martie 2021, 9:21)

  spirache [utilizator]

  Discuțiile s-au stins o dată cu deblocarea canalului. După ce ca avem ditamai deficitul de balanță comercială, se reaprind vânătorile de fluturi.
 • +1 (15 voturi)    
  Arabii vor sa ucida ei animalele, in stil barbar (Marţi, 30 martie 2021, 9:22)

  Gryphus [utilizator]

  sunt multi care nu inteleg ca arabii ucid animalele in acelasi fel ca acum 2000 de ani, fara nici o umanitate

  pur si simplu le taie gatul si le lasa sa sufere si sa sangereze. asta inseamna halal. adica barbarie
  • +11 (15 voturi)    
   Asa e ! Crestinii nu ucid porcii de Craciun (Marţi, 30 martie 2021, 10:12)

   Telemacara [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Crestinii ucid porcii de Craciun si mieii de Paste cu mare finete si eleganta.Metoda traditionala pt porc e asa: dai cu cutitul in juglara porcului si porcul se sufoca cu propriul sange. Frumos...
   • +1 (7 voturi)    
    in UE exista o regula numita ASOMARE (Marţi, 30 martie 2021, 11:24)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Telemacara

    e ILEGAL astazi in UE sa ucizi animalele fara asomare.

    in toate abatoarele din Romania prima data animalul e asomat, adica e bagat in coma si apoi ucis

    in lumea Araba NU e asa, intelegi diferenta?
    • +4 (6 voturi)    
     ce coma,e trimis direct in Valhalla (Marţi, 30 martie 2021, 12:09)

     natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     un bolt in cap sau un impuls electric, si nu mai fugi dupa animal prin curte
    • +1 (3 voturi)    
     daca nu le ai sacrifica (Miercuri, 31 martie 2021, 0:17)

     credinciosul [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     si ai manca fasole si cartofi,ok!
     dar ori ca il omori cu merlina,ori cu pistolul sau cu satarul,rezultatul este acelas pt sarmanul animal,care,spre deosebire de cani si pisici,nu are nici un drept!
     asa e si la animale,fiecare cu esentialii lor!
     prostia este xca le exportam vii,nu zic preparate,dar macar carcasa puteam sa o facem!
     Ceausescu a fost pt anii aceia un mare patriot si vizionar!
     ar fi sacrificat pe eminentii care au dat voie la astfel de export(animale vii,bustean,fier vechi)
     suntem singura tara din Europa care nu mai are un combinat siderurgic ..care sa produca fier beton,din vreo 8 inainte de 89!
     facem infrastructura cu otel ucrainian,bulgaresc,turcesc,moldovenesc!
     vai steau conducatorilor jalnici pe care ii avem,aici inlud si pe cei actuali,parca mai prosti ca niciodata!deficit pe 2 luni 1.5%,si tu sa nu gasesti metode se impozitare a pensiilor speciale(inclusiv mi si mapn)habarnisti rau,Drula vrea sa ia trenuri pe H2 in loc sa electrifice si sa scimbe liniile,alt habarnist care se proclama destept!
   • +2 (6 voturi)    
    absolut total eronat (Marţi, 30 martie 2021, 12:04)

    natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Telemacara

    un macelar bun stie sa bage direct in jugulara acel cutit care are canal in lungul lamei, pentru ca tot sangele sa se scurga in vailingul pe care cu gratie, batic si sort il tine gospodina, pentru a fi folosit la sangerete

    porcul moare deci exsangvinizat, nu sufocat, e o mare diferenta
  • +3 (11 voturi)    
   mda (Marţi, 30 martie 2021, 10:37)

   O.V. [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   asa o faceau si bunicii nostri, asa o fac in continuare si oamenii de azi la sat, care nu elecrocuteaza gaina inainte sa-i puna gitul pe trunchi. Intotdeauna modul de sacrificare va fi subiect de dezbatere. Daca ii faceam toata polologhia asta bunicului meu cind baga baioneta in beregata porcului ar fi ris de mine o saptamina.
   Lumea de la sat( cea inca ancorata in realitate, nu milogii care stau cu mana intinsa la primarie in timp ce buruienile le cresc in curte) nu-si pune astfel de probleme, au altele mai mari pe cap.
  • +5 (9 voturi)    
   ucid cu barbarie? (Marţi, 30 martie 2021, 10:46)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Si noi ucidem cu umanitate?
   Wow, ce noroc pe animalele ucise de noi. Traditionalul porc, sacrificat in ajun de Craciun, uite-l cum inca ii zambeste capul in farfurie dupa ce l-a dat popa cu agheasma..

   Ca fapt divers, procedura de sacrificare nu este fundamental diferita. Daca artera jugulara este sectionata complet, in 2 secunde ai lesinat.
   Este adevarat ca prostimea care vrea sa taie porcul "traditional" si nu e in stare sa ascuta un cutit chinuie animalul inutil..
 • +18 (18 voturi)    
  Experienta personala (Marţi, 30 martie 2021, 10:47)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  Amavut pana acum 3 ani ferma de ovine/caprine. Am devenit doar unul de cereala. Asta dupa ce 3 ani am mers pe pierdere. Asta dupa ce singurul mod in care puteam face profit era vandutul in viu la poarta fermei. Lipsa infrastructurii, abatoarelor (abator de rumegatoare mici era doar la Botosani, ferma fiind langa Iasi), lipsa de capacitati de stocare/congelare etc etc faceau cel mai simplu si pentru retaileri si pentru fermieri vanzarea la poarta fermei IN VIU. A venit molima si s-au oprit exporturile...am mai stat pe plus 2 ani dupa dar nu din animale ci din restul fermei asa c ain final am decis sa vindem toate animalele.
  Realitatea este foarte proasta in privinta infrastructurilor de procesare, din pacate.
  Am incercat sa accesez fonduri europene pentru deschidere facilitati de procesare a laptelui si carnii dar este de neatins asa ceva. Primari, prefecti, DSV, tot feluld e inspectori politicieni, toti stau cheag cu ochii pe tine si te faulteaza cat pot si asteapta ca cersetorii sa vada "ce le iese".
 • -2 (6 voturi)    
  Calculele astea s-au facut si la abolirea sclaviei (Marţi, 30 martie 2021, 18:14)

  Alui [utilizator]

  Depinde ce e mai important pentru tine. Sa chinui groaznic niste biete animale pentru bani sau sa ai constiinta impacata!
 • 0 (4 voturi)    
  oricum suferinta degeaba (Marţi, 30 martie 2021, 19:44)

  dailyshow [utilizator]

  consumul de carne e in declin, costurile (economice sociale, de mediu) asociate productiei de carne vs cereale si legume nici nu se compara.
  animale de ferma doar la zoo :)
  • +2 (2 voturi)    
   ca sa vrei tu, nu inseamna realitate (Miercuri, 31 martie 2021, 11:52)

   Cata_ [utilizator] i-a raspuns lui dailyshow

   veganii sunt cunoscute ca cele mai enervante persoane. Ca in vest scade consumul, nu inseamna ca in china nu creste, sau in asia de SE sau orientul mijlociu sau africa pe masura ce aceatea se dezvolta economic. Ca tu vrei sa mananci insecte si iarba din "grija pentru natura", nu inseamna ca cei care au mancat insecte si iarba din saracie vor vrea sa faca asta in viitor cand le va fi mai bine
   • 0 (2 voturi)    
    nu insemana realitate acum... (Miercuri, 31 martie 2021, 15:30)

    minos [utilizator] i-a raspuns lui Cata_

    ...dar este o tendinta care va fi urmata. Noi mancam carne pentru aportul de proteine, nu ne trebuie altceva din carnea de vita, porc sau oaie. Necesarul zilnic de proteine este de 0,8g pe kg, adica o persoana de 75 kg are nevoie de 60g. 100g de carne contine intre 10 si 30 g proteine, prin tratament termic se mai pierde. Deci noi crestem si taiem un vitel de 1 tona si ne trebuie doar un sfert din el, ceea ce constituie o risipa foarte mare. Pana acum a fost ok, dar omenirea evolueaza si va gasi noi solutii mai eficiente in gestionarea alimentatiei globale. Sunt solutii, dar care nu au neparat legatura cu moda vegana si comportamentul unora din cei care urmeaza aceasta cale. Veganii nu mananca insecte, care pot fi o solutie. Lacustele au 60% proteine, fata de pana in 30% vitele, iar costul cresterii acestora este mult mai mic. Este o varianta. Am mancat lacuste in Tailanda, sunt foarte ok, nu as face-o des, dar pana la urma este o chestie de obisnuinta si de mental. Preferi sa mananci carne de porc, animal omnivor, care mananca inclusiv sobolani sau cadavre de animale, dar ai o problema cu lacustele care consuma doar iarba. Apoi am vazut o fabrica in Anglia. unde se produceau inlocuitori d ecarne bazati pe o ciuperca. Puneai cateva sute de grame din acea ciuperca intr-un cazan cu sute de litri de apa si lasai sa se dezvolte cateva zile, In final scoti o pasta, materie prima pentru produse finite acre contin si pana la 90% proteine si chiar au gust foarte bun(dat de mirodenii). Mia sunt sia lte exemple, nu mai insist, doar trebuie sa fii deschis la minte, nu sa ramai conservator sau sa mergi pe o panta fundamentalista ca veganii.
    • +1 (1 vot)    
     Dieta vegana necesita cunostinte de nutritie (Joi, 1 aprilie 2021, 2:23)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui minos

     si de bucate specifice.
     Apar deficiente de vitamina B, proteinele vegetale nu sunt la fel de complexe ca cele animale (trebuie sa mananci si carbohidrati la aceeasi masa - s-a dus naibii dieta keto).
     • 0 (0 voturi)    
      nu numai (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 21:44)

      dailyshow [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

      cred ca toti oamenii ar beneficia de pe urma unui curs de nutritie. este de fapt incredibil ca la scoala nu invatam asa ceva.

      este extrem de important sa inveti sa te hranesti. altfel, si chipsurile de cartofi sunt un aliment vegan, asta nu inseamna ca vei fi si sanatos, doar ca salvezi animale si economisesti resursele planetei.
 • -2 (4 voturi)    
  ar trebui (Miercuri, 31 martie 2021, 9:49)

  mongolul [utilizator]

  interzis exportul de animale vii!
  gasesc ei, solutii dupa.
  • 0 (0 voturi)    
   solutiile trebuie gasite inainte.... (Miercuri, 31 martie 2021, 15:31)

   minos [utilizator] i-a raspuns lui mongolul

   ....dupa ce dai faliment, este greu sa mai gasesti solutii, pur si simplu renunti si faci altceva.
 • 0 (0 voturi)    
  In afara de Australia (Joi, 1 aprilie 2021, 18:56)

  Koczka [utilizator]

  nici o țară civilizata nu mai exporta animale vii pentru consum. Pe de o parte animalele care pășuneaza liber au un rol benefic asupra pășunilor dar amprenta de carbon e cam mare și ne afectează mediul. Ce e mai trist e ca în România marea majoritate a oamenilor din lene sau lipsa de timp consuma preparate din carne prelucrate industrial in loc sa își prepare produse de consum direct din animale vii crescute în gospodarii individuale cu efecte vizibile asupra sănătății.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by