Avem 5,12 milioane de pensionari. În zona Capitalei 10 salariați susțin 4 pensionari. În Teleorman 10 salariați susțin 16 pensionari
Pensia medie lunară (luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii ) a fost de 1500 lei, în creṣtere cu 16,1% faṭă de 2019.
Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10, cu variaţii semnificative între județe: de la 4 pensionari la 10 salariaţi în judeṭul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman.
De asemenea, și pensia medie de asigurări sociale de stat a variat semnificativ, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 773 de lei (1152 lei în judeţul Botoṣani, 1160 lei în Giurgiu, 1178 lei în Vrancea, faţă de 1925 lei în judeṭul Hunedoara, 1831 lei în Municipiul Bucureşti, ṣi 1720 lei în judeṭul Braṣov).

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
acum incerci sa arunci vina pe ailalti ipocritule?!
cati sunt speciali
pandemia ii ia oricum tot pe astia cu 400 lei pensie
Daca respectivii no vor, se vor folosi vaccinurile pentru cine vrea
Si "explicatzia stiintifica" e simpla si evidenta! Cate institute de cercetare sunt si au fost in Bucuresti? Pe langa fabrici de tehnologie inalta (pe vremea impuscatului) de computere, motoare cu ardere interna, tancuri si transportoare... Se vede si la Brasov unde este IAR si aveau doua uzine mari de tractoare si de camioane, care asigurau locuri de munca mai bine de cat cele de portar, agricultor, sofer, femeie de serviciu... ce se gaseau in toata tara!
Eu azi m-am pensionat(exemplu), sunt primul pensionar din Romania.
Presupunem ca e adevarat ca pensia imi este platita din contributiile retinute pentru pensii de la cei care lucreaza, care sunt salariati.
Dar cu contributiile mele pentru pensie timp de 30 de ani ce s-a intamplat?
Nu au existat pensionari care sa fie platiti din contributiile mele ca salariat, deoarece eu sunt primul pensionar!
Raspunsul e simplu, eu singur imi platesc pensia, nu altii.
Pentru al doilea pensionar e la fel, din contributiile lui din cei 30 de ani de munca nu se putea plati pensia altcuiva, ca am aratat ca eu, pensionarul dinaintea lui, primesc pensie din contributiile mele, iar alti pensionari care sa fi luat din banii lui nu exista.
Este evident ca toti cei carora li s-a retinut din salariu contributia pentru viitoarea pensie, dupa 30-40 de ani de munca vor primi pensie din contributiile lor din timpul vietii ca salariat, nicidecum din banii altora. Daca are cunostinta cineva ca s-au jefuit banii din fondul de pensii gestionat de bugetul asigurarilor sociale si ca asa s-a ajuns ca pensionarul sa primeasca pensia din banii altora, tot nu e adevarat ca pensionarul primeste pensie din banii altora, ai celor care inca sunt salariati, deoarece fondurile furate trebuie acoperite de stat, pentru ca statul administreaza bugetul asigurarilor sociale, iar bugetele gestionate privat(BCR Pensii, BRD Pensii, etc.) sunt garantate tot de stat(la nivelul contributiilor depuse acolo, nu integral).
Da, pensionarul de azi a platit contributii, dar banii lui nu s-au adunat in fondul de pensii, ci au fost platiti altora care erau pensionari cand el era activ. Undeva in timp s-au produs si dezechilibre majore, astfel incat contributiile celor activi de azi NU acopera necesarul de pensii de azi, de unde deficitul fondului de pensii. Mai bagam si niste speciali mai speciali, si voila sa vezi cum a ajuns fondul de pensii o gaura neagra.
Practic la asta se refera articolul, ca ACUM, se platesc in medie 9 pensii din cotributiile a 10 angajati.
Cand va ajunge la maturitate pilonul 2, atunci da, fiecare va avea ce a contribuit, de ales in 3 variante cand iese la pensie: fie ia banii gramada si e treaba lui ce face cu ei, fie ii esaloneaza pe o perioada, sa zicem 20 de ani, fie adopta o renta viagera, dar daca a doua zi o mierleste, bafta fondului de pensii, urmasii nu mai primesc nimic. Daca in schimb traieste 120 de ani, ghinionul fondului de pensii, trebuie sa-i plateasca atat timp cat traieste.
Sa nu uitam, ca punctul de pensie e micsorat de la 45 la 35%, eu zic ca e hotie pe fata. E ca si cum cumperi apartamentul, faci credit, platesti jumatate si dupa douzeci de ani vine banca si-ti spune: multumesc ca ai fost un client bun, nu doar ca mai ai de platit 50%, ci si un surplus de 30%, pentru ca noi ca banca, am cam cheltuit banii cu fetele...
Lumea reala nu se bazeaza pe teorii idealiste, ci pe resurse finite.Iar statul nu oua resurse, ci doar le ia de la unii si le da la altii. Iar daca aia unii sunt din ce in ce mai putini, si resursele statului scad.
Cand cere banii de asigurari sociale, are un contract cu tine, pe care trebuie sa-l tina.
Da, statul roman functioneaza cum spui, pentru ca este vorba de un stat salbatic, care are grija doar de cainii lui de paza.
Statul garanteaza pilonul II. De-aia ii si controleaza, ca altfel i-ar lasa de capul lor ca la Caritas.
Statul nu ar trebui sa se joace cu procentajul punctului de pensie.
Iar pe mine(nu sunt pensionar) nu ma intereseaza ca nu are banii pe care i-a garantat. Baga impozit progresiv, pe marile averi, anuleaza scutirile, treaba lui...
cand te pensionezi primesti bani de la cei care lucreaza;
nu e nici o minciuna, este purul adevar! tu contribui nu ca sa incasezi banii aia la pensie, ci ca sa ai dreptul la pensie incasata din banii salariatilor care muncesc atunci cand esti tu pensionar!
la pensiile private (alea pe care psd vrea sa le distruga si le-a si distrus partial -> apropos pt asta nu a protestat nimeni), sunt alta discutie!
2. Ma mir ca nu te-ntrebi de ce e nevoie sa fii obligat sa cotizezi ( din cota P1) la adevarata hotie care e P2, in conditiile in care P3 e, de-adevaratelea, liberal ( adica, fiecare cu viitorul lui).
Cuantumul pensiilor din Romania este mult redus datorita unei parti mari a populatiei care nu a cotizat la fondul de pensii (deci nu au acumulat contributii si vechime) si altii care nu cotizeaza acum (contracte la negru/gri, norma partiala desi lucreaza 8 ore pe zi, gospodarie proprie, capsunari si bandante), afectandu-i si pe cei care au contribuit.
Furtul din fondul de pensii de stat e o marota.
Fondul de pensii e o schema Ponzi care functioneaza cand numarul de cotizanti e superior celui de beneficiari si mai ales daca tot creste.
La noi, un angajat plateste contributii pentru un pensionar. 25% din brut contributie inseamna 40% din net pensie.
Si ca sa iti raspund la dilema, contributiile primilor pensionari au fost folosite de statul comunist pentru a construi socialismul multilateral dezvoltat. prin anii '60.
Acuma, banii tai platiti la fondul de pendii in perioada activa au platit pensiile din momentul ala, la fel cum si banii platiti de mine azi la fondul de pensii platesc pernsia ta. Iar daca eu, sa zicem, salariatul roman, prin reducere la absurd, emigrez in masa, statul roman puir si simplu nu va mai avea de unde sa iti plateasca pensia. Bine, pana la urma gaseste el o solutie pe termen scurt: fie tipareste bani si le scade valoarea, fie se imprumuta. Dar pe termen mediu, pensia ta se va diminua pana spre zero.
Asta e realitatea economica dura. Acum, ca principial tu ai dreptul la pensie, la legal statul e obligat sa te rasplateasca pentru munca depusa, etc, etc, asta e adevarat. Dar principiile fara sustinere economica sunt doar simple lozinci.
De aia interesul tau personal ar trebui sa fie pastrarea numarului de angajati, chiar cresterea lui, pentru ca de acolo iti vor veni tie banii. Asha ca... atentie cu cine votezi, sa nu ajungi in cativa ani cu pensia de 20.000 de lei cu care iti platesti intretinerea si-ti mai ramane de-o franzela la 3 zile.
care pot fi BULINE daca e un guvern "care ne da" sau AUSTERE daca cei care preiau dezastrul au si cunostinte de economie/finante
nu are nici o legatura cu contributiile tale, nu degeaba ii zice "de solidaritate sociala"
1. Nu esti primul pensionar din Romania, deci nu iti poti construi impresia ta despre cum merg lucrurile in lumea reala, pe o idee ipotetica!
2. Tu crezi ca statul iti pastreaza banii care ti s-au oprit tie in 1972 din salariu si ții da pe aia inapoi?
3. Tu ai auzit in viata ta de inflatie? Mai ales de hiper-inflatia din anii 90? Ce crezi ca mai ramanea din sumele acumulate in contul tau de pensii, daca schema de plati chiar functiona cum spui tu?
4. De unde scotea statul bani sa acopere inflatia care afecta fondurile acumulate de tine?
5. De ce crezi ca exista un sistem de pensii bazat pe puncte? Tocmai ca punctele nu sunt afectate de inflatie, si cel putin se incearca sa se mentina un raport relevant intre salariile din 1972 si cele din 2021!
6. Daca nu era asa, atunci statul (ca administrator) iti dadea banii tai pe care i-ai fi acumulat si la revedere!
7. Si te rog sa nu imi spui de dobanzi, pt ca in perioada comunista mai ales, nu existau piete investitionale, insasi dogma comunista fiind in esenta impotriva acestor lucruri! Chiar si-asa, orice administrator investitional, oricat de genial ar fi fost, nu ar fi putut scoate un randament care sa acopere macar hiper-inflatia anilor 90!
8. Si pe de alta parte, pt ca suspectez ca esti pensionar, atunci de unde vine tupeul pretentiei de a va fi marite pensiile cu 40% (si in an de criza majora bugetara), daca tu spui ca primesti banii tai pe care i-ai acumulat ca taxa din salariu dea-lungul anilor? Pai daca tu ai acumulat, spre exemplu, un milion de lei, atunci de ce sa vina statul sa iti dea de la el 40% in plus? Si dupa ce in 2019 ti-a mai dat 15%! (ca o adaugare, nu prea gasesti salariati din sectorul privat care sa aibe cresteri salariale de 15% pe an!).
In concluzie, nu exista fonduri acumulate in afara de pilonul 2, iar statul completeaza masiv (din bugetul de stat) sumele necesare platii tuturor pensiilor!
Voi cum v-ati simti daca banca la care va tineti economiile v-ar sifona banii din depozite?!
Cum poti trata atat de discretionar subiectul pensiilor? Probabil pentru a acoperi o mare delapidare cu o alta!
Iata despre ce este vorba: pilonul 1 a fost epuizat prin sifonare catre bugetul de stat si acum li se spune contribuabililor ca nu mai sunt bani pentru sustinerea pesiilor! Cum poti sa spui asemenea aberatii, cand este este vorba despre generatiile de pensionari care in anii 1990 si 2000 au platit contributii de 120% RAPORTAT LA SALARIU (aproape 20 de ani) si apoi de 70%. Acestor generatii care i-au tinut in spate prin contributiile lor si care prin marimea contributiilor platite au sperat ca isi vor asigura pensii decente, acestora li se spune ca n-au dreptul la ceea ce au platit dinainte?
Apoi luati in calcul adevarul ca, datorita mediei scazute de viata (73 ani), un pensionar nu primeste in medie inapoi, ca total pensii, din contributiile pe care le-a platit timp de 35-40 de ani, nici 35% (e un calcul simplu pe care chiar si Citu l-ar putea face), deci grosul de 65% ramane, dupa decesul lor, la fondul de pensii (iar de acolo, sifonat la bugetul statului din care se indestuleaza cu totii).
In plus, in bataie de joc, guvernele din 2016 (Ponta) si 2018 (PSD) au comis ilegalitatea de a nu indexa pensiile, desi aveau obligatia legala de a o face. Repetat acum in 2021 de PNL-USR-UDMR!
Iar daca legea a tot fost incalcata si inainte, spre batjocorirea pensionarilor, de ce sa nu o faca si acum?!
De ce nu auzim pe nimeni punand in discutie aceste aspecte si cerand masuri reparatorii pentru pensionari in loc sa spuna astfel de povesti jenante?!
Dar se pare ca nici gand de asa ceva, ci probabil se doreste decimarea pensionarilor prezenti si viitori pentru a le ramane cat mai mult din contributiile pe care acestia le-au platit in avans.
APP, penru desteptii ca tine, contributia este voluntara si facultativa in timp ce pensia publica este, conform codului penal furt in forma continuata, complicitate la furt si ca cireasa de pe coliva pe care sper sa v-o faca repede, spaga contra voturi.. deci, intr-o lume normala ar trebui sa infundati puscariile nu sa stati pe banii altora.
2. Avand in vedere ca intr-o perioada nedefinita de timp ( si cu voia Celui de sus) vei face parte din "milogii si hotiim", fii linistit ca altul la fel de" luminat" te va injura cam la fel. pentru ca mama prostilor e tot timpul insarcinata.
PS: argumentul " asa au facut si altii" "toti conducatorii de state normale sa infunde puscariile" denota doar ignoranta ta suprema.. pana la urma mizeriiel bipede si implicit hotii ca tine or sa caute intotdeauna scuze pentru furtul lor.
Problema nu este ca sunt multi pensionari, ci ca sunt prea putini angajati, cu salarii prea mici. Guvernul nu face nimic pentru dezvoltarea industriei... Nimic pentru antreprenorii romani.
Nu mai dati vina pe oamenii nevinovati, care si-au facut datoria fata de tara. Din banii platiti de ei am facut noi scoala gratis si am mai invatat cate ceva. Din banii platiti de ei mai avem cai ferate si poduri, sosele cu asfalt si curent la tara.
Eu as vrea sa- mi dea banii de asigurari sociale inapoi, sa-mi plateasca o dobanda echivalenta cu cea de imprumut la o banca din Ro si sa nu-mi dea nicio pensie. As fi boier.
Articol rauvoitor. Dupa ce ca pensionarii sunt furati, mai ii bagati si in gura lupului, nevinovati.
Ambele sunt ale României, alimentate din taxele plătite de români și împrumuturi externe. Deci nu-i niciunul de la americani sau ruși.
2) “ Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10”
Deci cei cu pensii speciale, ocupationale, de serviciu, de merit, etc, etc, etc NU MAI INTRĂ LA NUMĂRAREA PENSIONARILOR ȘI A FONDULUI TOTAL DE PENSII?
Toate aceste categorii de pensii sunt plătite de toți contribuabilii din România și nu se cunoaște NICI CÂTI SUNT și nici càt suma TOTALĂ A acestor pensii speciale!
Că e secret de stat! Că e confidențiale!
Cele de mai sus nu se intampla in Romania pentru ca statul si-a luat rolul doar de casier si nu de garant al banilor pe care ti i-a luat tot prin lege. Deci, iti ia cu doua maini si da cu jumate de mana sau chiar un sut in fund.
Sunt si state (SUA, Canada) care nu-ti iau bani de pensii decat intru-un procent aplicabil lao parte din venitul tau dar iti garanteaza ca atunci cand vei deveni pensionar iti va da o anumita suma mai modesta. Restul banilor ii poti investi in actiuni, case etc. si-ti faci singur un venit permanent care sa adauga la pensia garantata de stat.
Putina documentare copii de revolutionari!!