
- locuinţe noi, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;
- locuinţe consolidate, destinate achiziţionării, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;
- alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.
Beneficiarii Programului pot fi persoane fizice ce îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
- la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţa, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţa, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţa utilă mai mică de 50 mp;
- achiziţionează în cadrul Programului o singură locuinţă, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condiţiile legi;
- are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.
În anul 2020, FNGCIMM a acordat prin cele două programe, “Prima Casă”, şi “Noua Casă” un număr de 16.102 garanţii, pentru credite de aproximativ 3,6 miliarde de lei. De la lansarea programului “Noua Casă”, in trimestrul al treilea din 2020, au fost acordate 7.882 garanţii, ce susţin finanţări în valoare de 1,95 miliarde de lei. La acestea se adaugă un număr de 2.188 promisiuni de garantare, emise în anul 2019-2020, în valoare de 299,201,680 lei, din care un număr de 213 promisiuni de garantare, au fost deja onorate pana la 15 martie 2021.
In prezent, rechinii imobiliari vand apartamente la un pret mai mare de cat dublu fata de suma investita, pe o perioada de derulare a proiectului de doi ani!
2. Guvernul castiga din programul asta, in masura in care cei care iau creditul nu ajung sa renunte la el si nici nu isi permit un credit de pe piata libera imediat. Statul castiga din TVA, acte notariale, impozit, etc si nu pierde mai nimic.
Si nu prea cred ca azi se mai pune problema de profit 100%. Nu mai sunt in tema de ceva timp, dar m-as mira ca rata de profit sa treaca de 10-15%, dupa calcularea tuturor costurilor aferente, de la costul terenului la racordarea la utilitati, drumuri de acces, marketing, vanzari, taxe notariale, etc, etc. Nu stiu cum ai ajuns la procentul ala, dar mie mi se pare halucinant.
2. Recunosti ca cine si-a cumparat locuinta prin Prima casa, nu si-ar fi permis un credit standard!
2.2 Cum sa nu piarda statul! Pai in cazul neplatii, statul vireaza bancii suma garantata (50% din pretul de achizitie) iar dupa ce banca vinde imobilul si mai trage cat mai avea de recuperat peste garantie, poate mai pupa si statul niste maruntis!
2.3 Statul plateste bani grei doar sa castige firmituri! Pt ca TVAul la locuintele noi e 5%, iar la cele vechi (majoritare in program, cu ponderea in crestere datorita plafonului de 70.000 euro) este 0!
3. Fa o cercetare si cauta cotatii de la constructori pentru pretul pe metru patrat construit, cauta terenuri de vanzare si fa o socoteala! Pentru proiecte mici nici nu ai nevoie de departament de marketing/vanzari (poti face out-sourcing unei agentii imobiliare pe procent fix, pana la urma), iar la proiectele mari iti permiti pt ca iese constructia mult mai ieftina datorita faptului ca inaltimea cladirilor e mult mai mare, iar ponderea costului terenului in costul de productie e mult mai mica!
3.2 Racordarile sunt facute pe cheltuiala distribuitorului in ziua de azi, vezi legea 155/2020!
3.3 Taxele notariale sunt platite de clientul final!
4. 15% zici? In 2 ani? Pai de ce si-ar mai bate capu? Ar putea sta acasa si sa-si bage banii intr-un fond de asset management, si ar scoate randamentul asta! Ca sa nu mai vorbesc de alte industrii! Tu cu 15% crezi ca si-au facut averile oameni precum Catalin tanasa, Simon Maurer, Puiu Popoviciu, Sorin Creteanu, etc...?
5. De ce le iei apararea "dezvoltatorilor" cand omul de rand plateste un salariu minim lunar, timp de 30 de ani, pt un apartament cu 2 camere?!
Nu va distrugeti vietile, ca sa imbogatiti niste smecheri.
Cam in ce mod imi distruge mie viata o rata la apartament de 3 camere care este sub pretul unei chirii echivalente (amenajare+zona)?
Pana cand mi-a venit mintea la cap: am reusit sa fac imprumut bancar, am cumparat casa, acum platesc la banca 745 euro lunar. Casa cu curte, nu deosebita, cu 3 camere, dar curte, etc - normala ptr o casa din Vest. Sclavul cui sunt acum? Banii pe care ii platesc lunar bancii - deci si mai putini decat dadeam chirie - se duc tot in casa in care stau, adica voi ramane si cu casa la final, sau cei de dupa mine (copii). Daca nu mai vreau sa stau aici si sa ma intorc in Romania, o vand sau o bag in chirie. Simplu de tot.
Altfel, in mod cert proprietatea personala arata mult mai bine financiar decat chiria.
Deci... exista avantaje si dezavantaje. Si dupa parerea mea, daca esti suficient de prudent si daca nu te muti des dintr-un oras in altul, propria locuinta e mai avantajoasa financiar pe termen lung.
Greseala o fi venit de la tastarea manuala a cifrelor. I se mai spune greseala de contabil.
iei 100 mii euro si dai inapoi 180 mii euro, e hotie
Ia 180 de mii de ruble si te ajuta sa platesti si posyacul Kivek...Sau esti tot tu ala de scrie sub numele Kivek?
Iar la dobanda de 4%/an, nu e hotie. Daca e sa calculezi si inflatia, banca nu mai ramane cu foarte mult...
Fa pe 20 de ani, cu rata de 2000 de lei, si platesti doar 45% in plus. Sau pe 15 ani, dai 2400 / luna, dar platesti 33% in plus
Pe de alta parte ceea ce trebuie sa calculezi tu e cat te costa chiria (si cum estimezi ca va evolua ea pentru perioada creditului versus cat te costa avansul + rata lunara.
"principalul" este suma imprumutata, iar ce numesti tu "rata" e de fapt dobanda. Rata lunara este compusa din dobanda anuala impartita la 12 si principalul (adica suma luata imprumut) impartit pe numarul de luni pe care se desfasoara imprumutul. Bine-ntteles si eventualele comisioane specifice.
Deci nu rata dobanzii este problema, ci perioada creditului. Cand platesti credit pe 30 ani, te astepti la dobanzi mari, oriunde in lume.
Ia sa refaci calculul ptr un credit pe 15 ani, sa vezi ca dobanda e mult mai mica.
Prin restul Europei vorbin de dobanzi de 1,5%-2% fix pe 10-30%
Ce gaura neagra e in tara asta :)
In fine, in Romania e un jaf legalizat si vazut ca "normalitate". Dobanzile practicate sunt criminale!
Pana si simplele comisioane bancare sunt CRIMINALE!
La noi dobanda e mai mare decat in Germania din simplul motiv ca si riscul de tara e mai mare, si asa va fi mereu.
Dobanda fixa pe 20 de ani. 1,85% - am eu.
In rest, rsic de tara..asa nu e un motiv sa jefuiesti cu dobanzile alea nesimtite!
Criza actuală e mai profundă și mai extinsă decât precedenta. O spune FMI, o spune Banca Mondială, o spune BERD, o spun toți economiștii neînregimentați guvernamental. „Steroizii” pompați în toate economiile lumii au gonflat bule imense care, inevitabil, se vor sparge.
„Începe o recesiune mondială profundă, hei, ce moment ideal să mă bag la un împrumut pe 20-30 de ani!”. Smart, really smart.
Local, facilitățile fiscale introduse odată cu starea de urgență/alertă, precum amânarea ratelor la credite și a executărilor silite au creat deja o bombă socială cu efect întârziat. Ce credeți că o să se întâmple când vor trebui să plătească toți din urmă și va începe ANAF să execute silit? Concomitent, deficitul bugetar va trebui redus drastic.
Pe de altă parte, piața imobiliară e inerțială și reacționează ultimele la crize. Primele sunt bursele, apoi economia reală, iar imobiliarele cad la urmă, cu o întârziere de câțiva ani.
Criza economică precedentă a început în 2008, iar mimimul prețurilor la apartamentele românești a fost atins abia în 2014, adică șase ani mai târziu.
În anul de început al crizei, 2008, prețurile au crescut cu 25% față de anul precedent. Și atunci oamenii se întrebau când naiba vine criza aia.
Mi se pare fascinant ca statul garanteaza credite intr-un program SOCIAL cu niste sume fabuloase pentru Romania Mai ales ca vorbim de o tara in care salariul mediu e 500-600 de euro. MEDIU! Ganditi-va ce ar inseamna ca in Franta sa se garanteze credite de locuinte de 1.000.000 de euro
Eu in schimb alta problema am , aproape toata apartamentele noi construite sunt de o calitate execrabila , auzi ce vorbeste vecinul cu 2 etaje mai sus sub nicio forma nu se justifica pretu pentru asa ceva folosesc aproape cel mai ieftin tip de caramida , la licitatii pentru instalatii doar cei cu cele mai mici preturi castiga ( calitatea pe masura) si mi se pare incredibil cum in anumite zone (Clujul de exemplu) pretul pe mp ajunga sa concureze cu alte localitati din alte tari unde salariul mediu e 2000-3000 de euro pe luna (nu 3000 lei) . N-am vazut constructori care sa isi justifice pretul. Platesti din pacate zona si mai putin constructia.
2. in centrele cu mare trafic, unde inchirierea este necesara (Bucuresti, Constanta, Cluj etc.) oamenii cu bani (legali sau furati) constata ca bancile nu le dau nici o dobinda la depozite. Ba dimpotriva, le iau; plus impozitul la stat, taxa de retragere etc. Si atunci? Investesc in apartamente. Isi maresc portofoliul, au venituri mai mari decat le asigura bancile.(Daca in terenuri agricole nu mai au voie....)
Am mai scris, dar n-au publicat: ieri, am mers la banca si am obtinut un contract cu dobinda 0% pentru un depozit in dolarei, cu 4 zerouri....
Prima casa sau cum s-o numi, nu ajuta pe cei cu probleme sociale. Ci ajuta oamenii cu capital modest,, sa ocoleasca bancile si dobinzile lor ridicole. Ba si marii rechini nu au interesul sa tina banii la banci, pe datoria lor, cand pot sa cumpere 4-5 apartamente.
In plus, e o forma ideala de a spala banii ilegali.