De ce salariu net vei avea nevoie ca să-ți poți cumpăra o locuință prin Noua Casă și la ce rată să te aștepți

de DP     HotNews.ro
Joi, 1 aprilie 2021, 16:15 Economie | Finanţe & Bănci


Noua casa
Foto: Hotnews
​În această săptămână primele bănci au anunțat disponibilitatea de a acorda credite prin programul Noua Casă. HotNews a trimis mai multor bănci întrebări legate de nivelul minim al salariului care să-ți permită achiziția unei locuințe în valoare de 70.000 de euro, dar și nivelul ratei lunare și al dobânzii anuale efective. Azi oferim primele 4 răspunsuri, venite din partea BCR, BRD, UniCredit și CEC Bank. Am luat în calcul un credit de 235.000 de lei pe o perioadă de 30 de ani și faptul că solicitantul nu are și alte obligații lunare de plată care să îi afecteze gradul de îndatorare.

Iată răspunsurile primite, sintetizate sub formă de tabel.Cea mai mică valoare a ratei este, din ofertele primite până acum cea de la CEC Bank, dar care solicită și un nivel al salariului mai ridicat. Cea mai mică DAE (dobânda anuală efectivă) o găsim tot la CEC, iar salariul cel mai mic cu care poți aplica e cel de la Banca Transilvania. De altfel, ofertele prin Noua Casă ale BCR, BRD și BT sunt extrem de apropiate, nivelul ratelor lunare diferând prin câțiva bani.

Reamintim că, prin Noua Casă, beneficiarii pot achiziţiona în cadrul programului următoarele tipuri de locuinţe:

 • locuinţe noi, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;
 • locuinţe consolidate, destinate achiziţionării, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;
 • alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Beneficiarii Programului pot fi persoane fizice ce îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

 • la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţa, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţa, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţa utilă mai mică de 50 mp;
 • achiziţionează în cadrul Programului o singură locuinţă, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condiţiile legi;
 • are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

În anul 2020, FNGCIMM a acordat prin cele două programe, “Prima Casă”, şi “Noua Casă” un număr de 16.102 garanţii, pentru credite de aproximativ 3,6 miliarde de lei. De la lansarea programului “Noua Casă”, in trimestrul al treilea din 2020, au fost acordate 7.882 garanţii, ce susţin finanţări în valoare de 1,95 miliarde de lei. La acestea se adaugă un număr de 2.188 promisiuni de garantare, emise în anul 2019-2020, în valoare de 299,201,680 lei, din care un număr de 213 promisiuni de garantare, au fost deja onorate pana la 15 martie 2021.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

94855 vizualizari

 • +16 (16 voturi)    
  Peontru o corecta informare... (Joi, 1 aprilie 2021, 16:30)

  bogdan1477 [utilizator]

  ...ar trebui adaugat la DAE si comisionul platit anual la FNGCIMM de 0.3%
  • +25 (27 voturi)    
   Programul Prima/Noua casa (Joi, 1 aprilie 2021, 17:42)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Ar trebui facut social sau desfiintat! Creaza distorsiuni foarte mari in piata imobiliara! Sustine preturile foarte ridicate si nu permite pietei sa aibe o evolutie naturala!
   In prezent, rechinii imobiliari vand apartamente la un pret mai mare de cat dublu fata de suma investita, pe o perioada de derulare a proiectului de doi ani!
   • -8 (24 voturi)    
    Nu prea se sustine ce spui tu (Joi, 1 aprilie 2021, 18:41)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

    1. Marea diferenta dintre creditul la liber si Noua Casa e avansul. In rest, diferenta de DAE eundeva la 1%, din care mai scadem si cei 0.3% la fond. Deci nu cred ca distorsiunea e a sha de mare, si nu cred ca fara noua casa piata imobiliara ar fi pe zero si preturile s-ar prabusi. Oricat ar spera unii ca preturile s-ar putea duce la jumatate, asta nu se va intampla...

    2. Guvernul castiga din programul asta, in masura in care cei care iau creditul nu ajung sa renunte la el si nici nu isi permit un credit de pe piata libera imediat. Statul castiga din TVA, acte notariale, impozit, etc si nu pierde mai nimic.

    Si nu prea cred ca azi se mai pune problema de profit 100%. Nu mai sunt in tema de ceva timp, dar m-as mira ca rata de profit sa treaca de 10-15%, dupa calcularea tuturor costurilor aferente, de la costul terenului la racordarea la utilitati, drumuri de acces, marketing, vanzari, taxe notariale, etc, etc. Nu stiu cum ai ajuns la procentul ala, dar mie mi se pare halucinant.
    • +13 (13 voturi)    
     50% (Joi, 1 aprilie 2021, 23:27)

     andimi [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     Nu e 100%, insa un 50% il fac lejer multi dezvoltatori mari si de nivel mediu. Pai iti dai seama ca ei iau materiale cu discount, scot mp la un 5-600 euro, hai 7-800 daca pui si utilitati si marketing, iese la un 40.000 un apartament de doua camere de 50 mp si il dau cu 70.000. Ce profit avem dupa ce dam jos si TVA-ul cel mic si taxele? Prea mare dupa parerea mea.
    • +11 (13 voturi)    
     Da, chiar nu mai esti la curent... (Vineri, 2 aprilie 2021, 0:31)

     Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     1. Pe langa avansul si dobanda mai mici, un avantaj enorm este fix partea garantarii de catre stat a unei parti din credit. Asta duce la aprobarea creditului cu un venit al clientului, mult mai mic! Ce sa mai vorbim de nesimtirea de a permite achizitia unei case de 140.000 de euro, prin credit garantat de stat!
     2. Recunosti ca cine si-a cumparat locuinta prin Prima casa, nu si-ar fi permis un credit standard!
     2.2 Cum sa nu piarda statul! Pai in cazul neplatii, statul vireaza bancii suma garantata (50% din pretul de achizitie) iar dupa ce banca vinde imobilul si mai trage cat mai avea de recuperat peste garantie, poate mai pupa si statul niste maruntis!
     2.3 Statul plateste bani grei doar sa castige firmituri! Pt ca TVAul la locuintele noi e 5%, iar la cele vechi (majoritare in program, cu ponderea in crestere datorita plafonului de 70.000 euro) este 0!
     3. Fa o cercetare si cauta cotatii de la constructori pentru pretul pe metru patrat construit, cauta terenuri de vanzare si fa o socoteala! Pentru proiecte mici nici nu ai nevoie de departament de marketing/vanzari (poti face out-sourcing unei agentii imobiliare pe procent fix, pana la urma), iar la proiectele mari iti permiti pt ca iese constructia mult mai ieftina datorita faptului ca inaltimea cladirilor e mult mai mare, iar ponderea costului terenului in costul de productie e mult mai mica!
     3.2 Racordarile sunt facute pe cheltuiala distribuitorului in ziua de azi, vezi legea 155/2020!
     3.3 Taxele notariale sunt platite de clientul final!
     4. 15% zici? In 2 ani? Pai de ce si-ar mai bate capu? Ar putea sta acasa si sa-si bage banii intr-un fond de asset management, si ar scoate randamentul asta! Ca sa nu mai vorbesc de alte industrii! Tu cu 15% crezi ca si-au facut averile oameni precum Catalin tanasa, Simon Maurer, Puiu Popoviciu, Sorin Creteanu, etc...?
     5. De ce le iei apararea "dezvoltatorilor" cand omul de rand plateste un salariu minim lunar, timp de 30 de ani, pt un apartament cu 2 camere?!
 • +15 (41 voturi)    
  O viata de sclav (Joi, 1 aprilie 2021, 16:52)

  VOX. [utilizator]

  Pentru o cutie din beton.
  Nu va distrugeti vietile, ca sa imbogatiti niste smecheri.
  • +7 (31 voturi)    
   Inchiriezi locuinta sau ai mostenit? (Joi, 1 aprilie 2021, 17:33)

   coldplayer211 [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   Hai sa nu platesc credit la banca (chiar daca plateste salarii in alb si ceva-ceva taxe) si sa platesc chirie landlorzilor (cu apartamente mostenite si care refuza sa declare contractele de chirie).


   Cam in ce mod imi distruge mie viata o rata la apartament de 3 camere care este sub pretul unei chirii echivalente (amenajare+zona)?
   • +9 (11 voturi)    
    Mea culpa (Joi, 1 aprilie 2021, 17:42)

    coldplayer211 [utilizator] i-a raspuns lui coldplayer211

    Mea culpa, nu am observat ca este vorba despre apartamente noi. Aici haiducia este mai mare decat la chirii dar culpa este si la cumparator. Dezvoltatorii cu reputatie buna sunt scumpi iar cumparatorii inchid ochii la probleme grave, orice pentru CASA NOUA.
  • +14 (18 voturi)    
   Cutie de chirbituri (Joi, 1 aprilie 2021, 17:33)

   RobertM70 [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   In cele mai multe cazuri e o cutie de chibrituri (atat ca spatiu cat si ca rezistenta la cutremur). Prea multe dughene in "residence-uri" inguste de 40 de mp care se vand ca 'Apartament cu 2 camere'
  • +8 (20 voturi)    
   Din contra (Joi, 1 aprilie 2021, 18:11)

   MarianB. [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   Exact ca tine credeam si eu. Exact ca tine. Pana cum 5-7 ani. Locuiesc in Vest, ca informatie. Plateam aici 1500-1700 lunar chiria, bani care se duceau in contul altei persoane....si nu-i mai vedeam.
   Pana cand mi-a venit mintea la cap: am reusit sa fac imprumut bancar, am cumparat casa, acum platesc la banca 745 euro lunar. Casa cu curte, nu deosebita, cu 3 camere, dar curte, etc - normala ptr o casa din Vest. Sclavul cui sunt acum? Banii pe care ii platesc lunar bancii - deci si mai putini decat dadeam chirie - se duc tot in casa in care stau, adica voi ramane si cu casa la final, sau cei de dupa mine (copii). Daca nu mai vreau sa stau aici si sa ma intorc in Romania, o vand sau o bag in chirie. Simplu de tot.
   • +4 (12 voturi)    
    In mod cert daca nu micrezi e mai bine (Joi, 1 aprilie 2021, 18:50)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui MarianB.

    Chiria are sens atat timp cat te muti dupa job, dupa partenerul/a de viata sau cand ai venituri nesigure si nu garantezi ca poti suporta ratele.

    Altfel, in mod cert proprietatea personala arata mult mai bine financiar decat chiria.
  • +4 (14 voturi)    
   Ai ramas cu sechele din 2008? (Joi, 1 aprilie 2021, 18:46)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   Daca iei creditul fortand limita de creditare si cumparand intr-un moment de boom, atunci da, poti sa ajungi sa iti para rau. Altfel, daca te limitezi cu rata la 30% din venituri, nu e chiar cum zici tu. Un apartament sau o casa, dupa 20-30 de ani de rate, devine a ta. Pe cand o chirie, cu cost relativ similar, nu-ti aduce nimic peste 30 de ani. Si la un moment dat vei iesi la pensie, si atunci s-ar putea sa fie mai dificil sa suporti o chirie...

   Deci... exista avantaje si dezavantaje. Si dupa parerea mea, daca esti suficient de prudent si daca nu te muti des dintr-un oras in altul, propria locuinta e mai avantajoasa financiar pe termen lung.
  • -2 (12 voturi)    
   Pai si daca (Joi, 1 aprilie 2021, 19:58)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   Dai 350 euro chirie pe luna.. nu esti sclav? Oricum ai sta, platesti.. fie la proprietar, fie la banca.
  • -1 (7 voturi)    
   sunt de acord ca este cutie de beton, (Vineri, 2 aprilie 2021, 8:45)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   dar ai alta optiune unde sa locuiesti? eu spre exemplu mi-as permite sa imi cumpar o casa la marginea orasului, impreuna cu sotia, casa care e pe pamant si nu e cutie de beton...dar vezi tu, am renuntat la idee ptr ca fac prea mult timp in trafic. Daca nu iti permiti casa in Primaverii sau Cotroceni, nu prea ai alta optiune decat blocul.
  • -3 (9 voturi)    
   Și soluția e? (Vineri, 2 aprilie 2021, 9:17)

   blanc10 [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   Rata la bancă e mai mică decât chiria. Mai bine sclavul băncii într-un apartament în care poți să-ți faci pereții roz în picățele decât sclavul unul proprietar, pe bani mai mulți și fără să poți face nimic în casa aia.
  • +4 (4 voturi)    
   RECHINI (Vineri, 2 aprilie 2021, 14:53)

   Odan [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   A aparut un termen DUBIOS: dezvoltatori imobiliari .. ce-i aia ? Nu mai spun de suprafata, cutiile de chibrituri atat de blamate erau sali de dans pe langa apart. astea asa-zis noi .. cutremurul va fi proba ...
 • +5 (5 voturi)    
  e ceva gresit (Joi, 1 aprilie 2021, 16:58)

  pesedeu [utilizator]

  "Am luat în calcul un credit de 235.000 de lei pe o perioadă de 30 de ani", iar in tabelul detaliat e suma de 325.000 lei, care e suma corecta pe baza caruia se calculeaza rata lunara?
  • +5 (5 voturi)    
   Eroare de contabil (Joi, 1 aprilie 2021, 17:22)

   coldplayer211 [utilizator] i-a raspuns lui pesedeu

   Greseala este in textul articolului. Impartind 325,000 lei la 70,000 euro avem un curs de 4.64 RON/EUR. Cam optimist dar nah, merge pentru calcule.

   Greseala o fi venit de la tastarea manuala a cifrelor. I se mai spune greseala de contabil.
   • +5 (5 voturi)    
    calcul euro optimist (Joi, 1 aprilie 2021, 17:56)

    critix20 [utilizator] i-a raspuns lui coldplayer211

    la suma de 70 000 clientul trebuie sa vina cu un avans. probabil daca se scade avansul calculul se apropie de 4,9
 • +8 (26 voturi)    
  daca imprumuti 100 mii euro dai inapoi 180 mii (Joi, 1 aprilie 2021, 17:09)

  Gryphus [utilizator]

  mie mie se pare bataie de joc la adresa noastra faptul ca bancile au asemenea dobanzi care aproape ca dubleaza creditul in 25-30 ani

  iei 100 mii euro si dai inapoi 180 mii euro, e hotie
  • -4 (32 voturi)    
   pai nu lua imprumut (Joi, 1 aprilie 2021, 17:55)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Nu te obliga nimeni.
   Ia 180 de mii de ruble si te ajuta sa platesti si posyacul Kivek...Sau esti tot tu ala de scrie sub numele Kivek?
  • 0 (16 voturi)    
   pai la 30 de ani... cam asha e (Joi, 1 aprilie 2021, 18:58)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Gandeste-te ca tu in fiecare luna platesti dobanda pe toata suma datorata (principal cum i se mai spune) si putin din rata, la inceput extrem de putin.

   Iar la dobanda de 4%/an, nu e hotie. Daca e sa calculezi si inflatia, banca nu mai ramane cu foarte mult...

   Fa pe 20 de ani, cu rata de 2000 de lei, si platesti doar 45% in plus. Sau pe 15 ani, dai 2400 / luna, dar platesti 33% in plus

   Pe de alta parte ceea ce trebuie sa calculezi tu e cat te costa chiria (si cum estimezi ca va evolua ea pentru perioada creditului versus cat te costa avansul + rata lunara.
   • +2 (4 voturi)    
    Clarificari (Vineri, 2 aprilie 2021, 0:47)

    Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Faci confuzii mari!
    "principalul" este suma imprumutata, iar ce numesti tu "rata" e de fapt dobanda. Rata lunara este compusa din dobanda anuala impartita la 12 si principalul (adica suma luata imprumut) impartit pe numarul de luni pe care se desfasoara imprumutul. Bine-ntteles si eventualele comisioane specifice.
  • -2 (6 voturi)    
   DAE este foarte mica, (Vineri, 2 aprilie 2021, 8:51)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   adica undeva la 3.5-3.9% in euro (cu tot cu comisioane). Nici nu visam eu in 2000-2003 sa vdem vreodata in Romania dobanzi anuale asa de mici la valuta (pe vremea aceea la Volksbank dobanda ptr un credit ipotecar era de 12.5% la USD).
   Deci nu rata dobanzii este problema, ci perioada creditului. Cand platesti credit pe 30 ani, te astepti la dobanzi mari, oriunde in lume.
   Ia sa refaci calculul ptr un credit pe 15 ani, sa vezi ca dobanda e mult mai mica.
 • +9 (15 voturi)    
  De ce pe 30 de ani? (Joi, 1 aprilie 2021, 17:35)

  xanathos [utilizator]

  In 30 de ani mai prinzi doua, trei pandemii ca asta. Daca aveti pretentia ca faceti jurnalism si nu doar reclama ar trebui sa aveti si variante pentru oameni cu capul pe umeri, cu credite pe 10, 15, maxim 20 de ani.
 • +13 (23 voturi)    
  ce dobanzi sunt alea??!?! (Joi, 1 aprilie 2021, 17:44)

  cristi_an [utilizator]

  Dai aproape dublu inapoi!
  Prin restul Europei vorbin de dobanzi de 1,5%-2% fix pe 10-30%
  Ce gaura neagra e in tara asta :)
  • -2 (12 voturi)    
   Zici? (Joi, 1 aprilie 2021, 19:02)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   Cu avans 5%? In primul rand vezi ca e ceva diferenta de inflatie intre euro leu, dupa aia vezi ce avans se cere, care e stabilitatea preturilor locuintelor (In Germania crescusera in ultimii 30 de ani preturile cu 30% in total, la un moment dat), vezi care e rata de default, cea care genereaza prima de risc, etc. Dar in primul rand cea ce conteaza e avansul.
   • +4 (4 voturi)    
    Cu avans de 30% sunt mai mici dobanzile? (Vineri, 2 aprilie 2021, 9:53)

    xanathos [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Pentru credite pe 15-18 ani (cam maximul utilizat in Europa mai putin hoata, nici macar nu e vorba de vest) sunt mai mici dobanzile? Daca iei credit in EUR si nu mai ai treaba cu inflatia romaneasca, sunt la fel dobanzile ca in aceeasi Europa mai putin hoata? Oare cine are cea mai mare contributie la evolutia preturilor daca nu bancile? Si acum vine cineva sa spuna ca la noi sunt doanzile mari pentru ca tot bancile garanteaza acele preturi, oricare ar fi ele?
   • -5 (5 voturi)    
    preturile au crescut (Vineri, 2 aprilie 2021, 10:28)

    cristi_an [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Au crescut in functie de cerere. Asa cum sunt mai ieftine la Braila/Botosani comparativ cu Bucuresti/Cluj ..pentru ca nimeni nu vrea sa locuiasca in Braila(un exemplu, nu vreau sa ofensez pe nimeni :) ). Cerere si oferta. De acord ca unele orase sunt in top bule imobiliare...dar nu esti nebun sa cumperi in buricul targului.
    In fine, in Romania e un jaf legalizat si vazut ca "normalitate". Dobanzile practicate sunt criminale!
    Pana si simplele comisioane bancare sunt CRIMINALE!
  • +1 (5 voturi)    
   Nu exista dobanzi fixe la credite ipotecare (Vineri, 2 aprilie 2021, 12:31)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   nicaieri in lumea democratica. Un credit ipotecar se face pe 20-30 ani, nicio banca nu iti da dobanda fixa pe aceasta perioada ptr ca nu se stie ce se va intampla pe un asa mare orizont de timp.
   La noi dobanda e mai mare decat in Germania din simplul motiv ca si riscul de tara e mai mare, si asa va fi mereu.
   • +3 (5 voturi)    
    Am gresit! (Vineri, 2 aprilie 2021, 13:51)

    cristi_an [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Nu pe 30 de ani ci pe 20 de ani :)
    Dobanda fixa pe 20 de ani. 1,85% - am eu.
    In rest, rsic de tara..asa nu e un motiv sa jefuiesti cu dobanzile alea nesimtite!
 • +11 (23 voturi)    
  Noua Casă și mirajul avansului mic (Joi, 1 aprilie 2021, 19:58)

  NicuPandemicu [utilizator]

  E incredibil că și azi, când deja e clar că urmează cea mai gravă și lungă criză economică din ultimii o sută de ani, sunt români dispuși să-și ia apartamente pe credit.

  Criza actuală e mai profundă și mai extinsă decât precedenta. O spune FMI, o spune Banca Mondială, o spune BERD, o spun toți economiștii neînregimentați guvernamental. „Steroizii” pompați în toate economiile lumii au gonflat bule imense care, inevitabil, se vor sparge.

  „Începe o recesiune mondială profundă, hei, ce moment ideal să mă bag la un împrumut pe 20-30 de ani!”. Smart, really smart.
  • +1 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 2 aprilie 2021, 7:32)

   [anonim] i-a raspuns lui NicuPandemicu

  • 0 (8 voturi)    
   Criza.. (Vineri, 2 aprilie 2021, 8:19)

   John Vranceanu [utilizator] i-a raspuns lui NicuPandemicu

   Cand naiba vine criza aia, ca o astept!
   • +6 (6 voturi)    
    :) (Vineri, 2 aprilie 2021, 15:32)

    Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui John Vranceanu

    Ai grija ce-ti doresti! :)
   • +6 (6 voturi)    
    criza e aici, mascată de tiparnițele de bani (Vineri, 2 aprilie 2021, 20:05)

    NicuPandemicu [utilizator] i-a raspuns lui John Vranceanu

    Dependența economiilor de banii tipăriți este pe cale să se tripleze în contextul crizei economice produse de pandemie. O mare parte din acești bani aruncați „din elicopter” se regăsesc în active financiare și imobiliare supraevaluate. Odată ce stimulentele vor fi diminuate, bula se va sparge.

    Local, facilitățile fiscale introduse odată cu starea de urgență/alertă, precum amânarea ratelor la credite și a executărilor silite au creat deja o bombă socială cu efect întârziat. Ce credeți că o să se întâmple când vor trebui să plătească toți din urmă și va începe ANAF să execute silit? Concomitent, deficitul bugetar va trebui redus drastic.

    Pe de altă parte, piața imobiliară e inerțială și reacționează ultimele la crize. Primele sunt bursele, apoi economia reală, iar imobiliarele cad la urmă, cu o întârziere de câțiva ani.

    Criza economică precedentă a început în 2008, iar mimimul prețurilor la apartamentele românești a fost atins abia în 2014, adică șase ani mai târziu.

    În anul de început al crizei, 2008, prețurile au crescut cu 25% față de anul precedent. Și atunci oamenii se întrebau când naiba vine criza aia.
 • +8 (8 voturi)    
  dedicatii (Vineri, 2 aprilie 2021, 21:45)

  ClaudiuO [utilizator]

  Cred ca este destul de evident ca Prima Casa e cu dedicatie pentru mafi... dezvoltatorii imobiliari. Din cate stiu multi patroni ale acestor firme finanteaza partide politice la greu. Prietenii stiu de ce.

  Mi se pare fascinant ca statul garanteaza credite intr-un program SOCIAL cu niste sume fabuloase pentru Romania Mai ales ca vorbim de o tara in care salariul mediu e 500-600 de euro. MEDIU! Ganditi-va ce ar inseamna ca in Franta sa se garanteze credite de locuinte de 1.000.000 de euro


  Eu in schimb alta problema am , aproape toata apartamentele noi construite sunt de o calitate execrabila , auzi ce vorbeste vecinul cu 2 etaje mai sus sub nicio forma nu se justifica pretu pentru asa ceva folosesc aproape cel mai ieftin tip de caramida , la licitatii pentru instalatii doar cei cu cele mai mici preturi castiga ( calitatea pe masura) si mi se pare incredibil cum in anumite zone (Clujul de exemplu) pretul pe mp ajunga sa concureze cu alte localitati din alte tari unde salariul mediu e 2000-3000 de euro pe luna (nu 3000 lei) . N-am vazut constructori care sa isi justifice pretul. Platesti din pacate zona si mai putin constructia.
 • +3 (7 voturi)    
  sunt probleme diferite: (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 7:41)

  mongolul [utilizator]

  1. omul de rind, constata ca o chirie este mai mare decat o rata la casa; in plus, chiria -oricat de mica- merge la strain, rata la casa merge in averea sa; in concluzie...
  2. in centrele cu mare trafic, unde inchirierea este necesara (Bucuresti, Constanta, Cluj etc.) oamenii cu bani (legali sau furati) constata ca bancile nu le dau nici o dobinda la depozite. Ba dimpotriva, le iau; plus impozitul la stat, taxa de retragere etc. Si atunci? Investesc in apartamente. Isi maresc portofoliul, au venituri mai mari decat le asigura bancile.(Daca in terenuri agricole nu mai au voie....)
  Am mai scris, dar n-au publicat: ieri, am mers la banca si am obtinut un contract cu dobinda 0% pentru un depozit in dolarei, cu 4 zerouri....
  Prima casa sau cum s-o numi, nu ajuta pe cei cu probleme sociale. Ci ajuta oamenii cu capital modest,, sa ocoleasca bancile si dobinzile lor ridicole. Ba si marii rechini nu au interesul sa tina banii la banci, pe datoria lor, cand pot sa cumpere 4-5 apartamente.
  In plus, e o forma ideala de a spala banii ilegali.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by