Cei care doresc să facă un credit prin Noua Casă vor plăti între 1490 de lei lunar și 1539,36 lei, potrivit datelor colectate de HotNews.ro la băncile comerciale. E drept, atunci când optați pentru un credit nu doar la nivelul ratei trebuie să vă uitați, ci și la perioada creditului, nivelul dobânzii sau la eventuale alte costuri asociate creditului.
HotNews a trimis mai multor bănci întrebări legate de nivelul minim al salariului care să-ți permită achiziția unei locuințe în valoare de 70.000 de euro, dar și nivelul ratei lunare și al dobânzii anuale efective. Azi oferim răspunsul primit de la reprezentanții Raiffeisen Bank. Am luat în calcul un credit de 235.000 de lei pe o perioadă de 30 de ani și faptul că solicitantul nu are și alte obligații lunare de plată care să îi afecteze gradul de îndatorare.
Mai jos, tabelul sintetizând principalele informații (click pe imagine pentru a o mări):

Potrivit oficialilor Raiffeisen Bank, un solicitant de credit Noua Casă mai trebuie să știe că pe lângă dobândă (care e de 3,67%- IRCC 1.67% + marja 2%), va mai avea de achitat comisionul anual de gestiune FNGCIMM: 0.3% aplicat la valoarea garantata, adica 0,15% aplicat la soldul creditului și Taxa evaluare imobil: 90 eur+tva.
În practică, bancherii se lovesc de tot felul de situații în relația cu clienții care aplică pentru obținerea unui împrumut pentru locuințe. Unii trec în contract prețul în euro pentru că așa vrea vânzătorul, fac apoi cererea de credit, dar până când dosarul e aprobat cursul euro se modifică și e nevoie să chemi iar solicitantul la bancă, să faci re-ajustarea sumei din cererea de credit, lucruri care mănâncă timp și stress. Alți clienți nu știu ce li s-ar potrivi- dobânzi fixe sau variabile și nu de puține ori sunt neîncrezători în recomandările funcționarilor bancari.
Citește aici câteva ”tips and tricks” de la șefa retailului din ING pentru a obține mai rapid creditul.
Ce recomandări are vicepreședintele Raiffeisen Bank, Vladimir Kalinov pentru un tânăr care vrea un împrumut pentru casă:
O casă este poate achiziția care trebuie cel mai bine cumpănită. Nu doar din punct de vedere financiar. Deci calculul despre cum să obțin mai repede creditul ar fi ultimul pe lista.
Să va explic: să zicem că suntem un cuplu tânăr. Întâi e o întrebare despre ce ne trebuie acum că locuința, din punctul de vedere al spațiului, ce funcționalități -iată, în criză pandemică vedem necesitatea unor spații de lucru funcționale un timp mai îndelungat -și, da, ce are nevoie absolută fiecare dintre noi și ce nu suportă fiecare într-un spațiu unde stăm zi de zi. Unde ne vedem peste 5 sau 10 ani și ce se mai poate întâmplă între timp?
O să ziceți că nimeni nu poate prevedea azi ce va fi în 10 ani, din orice punct de vedere. Exact. Dacă azi îmi cumpăr o casă pentru ce îmi trebuie și îmi permit azi, cum fac dacă peste 2-3 ani se schimbă datele problemei?
- Deci sfatul #1: nu va uitați la ceva peste potențialul cât de cât previzibil: adică peste prețul pieței, peste sau la limită posibilităților financiare, necorelat cu stilul de viață, cu ce-ți place să faci frecvent, chiar zilnic. Pentru că în loc să te bucuri că ai o casă a ta, efortul perceput (financiar, distante, vecinătăți și alte inconveniente) va fi prea mare.
- Sfatul #2: daca peste un an-doi vrei sa vinzi, pentru ca de exemplu ai gasit un job mai interesant in alta parte, creste familia etc, se vinde repede sau nu? Adica vezi cam care e potentialul zonei. Plus ca daca privesti casa si ca pe o investitie pe termen lung, e bine sa ai un activ caruia ii creste valoarea in timp.
- Sfatul #3 - financiarele:
1. incepe sa economisesti devreme, pentru avans, dar si ca mod de viata; altfel iei in calcul tot ceea ce conteaza pentru tine la o casa atunci cand ai deja niste bani stransi, iti deschide mai multe optiuni.
2. fa-ti calculele bine, pune toate costurile in tabel, nu doar pretul, ci si reparatiile si renovarile, mobilarea, intretinerea, transportul.
3. Creditul: fa calculele comparativ la mai multe banci; alege de preferinta o rata fixa de dobanda pe cativa ani, pare azi mai scump, dar e mai stabil; pune rata lunara in contextul bugetului personal: scrie explicit la ce renunti (daca este cazul) ca sa poti plati rata si vezi daca rezultatul e in regula pentru viata ta.
3 bis: nu alege banca dupa criteriul „hai sa vad care imi da creditul mai mare” – tot tu il platesti, si pe cel mai mare, si pe cel mai mic.
O casa are nevoie si de spatii de depozitare (cu coloane de aerisire), dar dezvoltatorii trebuie sa construiasca ieftin si sa vinda scump.
M-am tot uitat pe proiectele publicate de dezvoltatori.
Chiar si cele mai scumpe apartamente erau fara spatii de depozitare speciale (un simplu hol nu are coloana de aerisire) si cu toaleta usa in usa cu bucataria, cu acces direct din holul central, fara acel mini-hol de protectie din fata usii toaletei.
Chiar nu am vazut niciun proiect care sa respecte aceste reguli de bun-simt care odata erau standarde obligatorii.
Asta e, inteligenta omenirii scade, lacomia, nu.
In perioada comunista tineai strans de orice punga de plastic si de orice gunoi! Astazi nu mai e nevoie.
Dar daca te pasioneaza canoe, de multe ori ai posibilitatea sa cumperi o boxa in blocurile noi.
Pe de alta parte, comunistii lui Ceasca au mai construit si blocuri de camere fara bucatarii si cu baile la comun! Urmand ca toate locuintele noi sa fie construite fara bucatarii, mancarea fiind "asigurata" de cantine, poreclite de oamenii vremii ca: Circurile foamei!
As intra si in subiectul ghenelor cu tobogan care sunt si astazi izvoare de gandaci, miasme si boli reminiscente comunismului, fix pe mijlocul unor blocuri!
In afara de asta, unde iti tii aspiratorul, fierul de calcat, sculele si alte lucruri utile si necesare, cum ar fi, minimal, un ciocan, o surubelnita, o cutie de var/vopsea, etc?
1. In dormitoare
2 in camerele de zi
3. in bucatarie
4 in baie?
Eu le tin in debara. Tu? Nu uita ca au microbi sau pot degaja noxe si spatiul in care le tii trebuie sa aiba aerisire.
A, si posibilitatea de a ajunge intr-unul din orasele cele mari in maxim o ora, in caz ca nu ai absolut tot ce iti trebuie deja in orasul tau!
Atunci accentul va fi pus pe case noi, mari, cu teren cat mai mult in jurul lor!
ideea e ca la acel moment plateam rata cat chiria
ideea ea ca dupa 25 de ani "imi ramane mie"
ideea e ca au crescut chiriile, nu si rata (in euro)
ideea e ca mai am rate 9 ani si rad, si voi continua sa rad si mai tare de cei care inca stau cu parintii si spera ce ei vor fi mostenitorii
Ori minti, ori ai platit avans 40% pe care nu il mai incluzi in socoteala!
Ce spuneam eu nu era pt cei care au posibilitatea sa faca o achizitie care sa nu le amaneteze viitorul! In cazul tau e clar ca ai avut un avans mare sau un venit mare care sa iti permita sa faci plati in avans! Eu ma refeream la cei care fac precum exemplul din articol si isi iau creditul cel mai mare posibil, necalculand cum o sa se descurce cu el ulterior! Foarte multi asta fac, din moment ce locuintele din orasele mari au preturi ce nu mai au nici o legatura cu finantele reale ale cetatenilor!
Dar vezi ca "rasul" asta al tau raneste pe cei care nu au nici o posibilitate de a detine propria locuinta, datorita in parte preturilor umflate artificial de cei ca tine care promoveaza achizitia ca fiind floare la ureche!
Si nu uitati sa "fiti responsabili" cand va inghesuiti!
in tarile cu EURO cea mai mare dobanda e 2.5% si aia e daca alegi dobanda FIXA pt 25-30 ani.
dar daca vrei dobanda variabila atunci e 1.5%-1.8%
in Romania dupa ce ca e o tara de 2 lei mai ai si dobanda de 5% ceea ce e ENORM
Iar chiar in articol vedem dobanzi de 3.9%, iar tu vorbesti de 5%!
Si din nou, nu se compara rata inflatiei la euro cu cea la lei!
Germania se imprumuta negativ, deci standingul sistemului bancar este mai bun. Asta inseamna ca bancile au costuri mai mici.
Germanii sunt oameni de cuvant. Probabil ca 99,99% vor sa plateasca creditul. In Romania poate jumatate. Deci sunt riscuri mai mici, costuri mai mici si pierderi mai mici.
Un bugetat dat afara devine doar pensionar sau asistat si asteapta sa ii stearga statul datoria.
Deci din nou, riscuri mai mici, costuri mai mici.De devalorizarea monedei nici nu iti mai spun, probabil e clar.
Pai nu mai bine ati redenumi programul "prima casa" in programul "Prima Camatarie" ?
Apoi inflatia care iti mananca din economii iti mananca si din datorii in timp, inflatii ii avantajeaza pe cei cu datorii mari(daca evident raman solvabili).
Dobanda Germania: 1.5%
Diferenta: 3%
Scadere leu/euro 2% anual.
Inpredictibilitate politica: 1%.
Bancile la noi au profituri semnificativ mai mari la riscuri ceva mai mari.
Nu e corect pentru noi sa suportam dobanzi mai mari, in special ca noi nu controlam economia la nivel mare: deficit comercial, gradul de indatorare a statului.
Nu avem capitalul Germaniei.
Bancile se fac ca au uitat si il introduc din nou, pe principiul ca fraierii il vor plati si, daca se prind ca e ilegal, in cel mai rau caz, vor da banii inapoi dupa un proces in instanta