FMI a revizuit la 6% creșterea economică a României pentru acest an și la 4,8% în 2022, potrivit raportului ”World Economic Outlook”, publicat marți.
Fondul a avansat chiar și o estimare pentru 2026, potrivit căreia PIB-ul României va urca cu 3,5%. E drept, aceste proiecții depind de situația economică din momentul în care sunt făcute, de multe ori datele fiind revizuite în lunile care urmează. Potrivit aceluiași raport, inflația ar urma să crească la 2,8% anul viitor urmând apoi să revină la 2,5% în 2022. Deficitul de cont curent, unul dintre dezechilibrele serioase care pun presiune pe finanțele publice, ar urma să coboare de la 5,1% în 2020 la 5% în 2021 și apoi la 4,7% anul viitor.
FMI mai arată în raport că economia mondială ar urma să urce cu 6% anul acesta pe fondul măsurilor de stimulare fără precedent luate pentru contracararea efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19). Revizuirea în creştere, de la un avans de 5,5% previzionat în urmă cu aproape trei luni, reflectă în mare parte îmbunătăţirea perspectivelor privind economia SUA, care ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 6,4%, cel mai rapid ritm din anii '80, conform celui mai recent raport "World Economic Outlook", publicat marţi de instituţia financiară internaţională. În ianuarie, FMI estima o expansiune a PIB-ului Statelor Unite de 5,1%, notează Reuters. Dacă previziunile FMI se vor realiza, va fi cel mai rapid ritm de creştere a economiei mondiale din 1976, dar vine după cel mai sever declin anual de după Al Doilea Război Mondial. Conform estimărilor FMI, PIB-ul global s-a contractat anul trecut cu 3,3%, după ce în ianuarie se previziona un declin de 3,5%.
"Redresarea cu viteze multiple este în desfăşurare în toate regiunile şi la nivelul tuturor grupelor de venituri, existând diferenţe semnificative în ritmul campaniilor de vaccinare, al nivelului sprijinului economic şi al factorilor structurali, cum ar fi dependenţa de turism", se arată în raportul FMI.
Anul acesta, Statele Unite se vor alătura Chinei în recâştigarea nivelului PIB-ului de dinaintea pandemiei. Până la finalul anului trecut, China a recâştigat tot avansul economic pierdut în pandemie, apreciază instituţia financiară internaţională.
Totuşi, FMI atrage atenţia asupra gradului ridicat de incertitudine privind perspectivele economice şi că îmbunătăţirile ar putea fi cu uşurinţă afectate de alţi factori, în primul rând combaterea cu succes a pandemiei.
"Progrese mai ridicate ale campaniilor de vaccinare ar putea duce la îmbunătăţirea estimărilor, în timp ce noi variante rezistente la vaccin ar putea duce la o revizuire semnificativă în scădere", avertizează FMI.
Un alt risc ridicat îl reprezintă persistenţa politicilor acomodative ale băncilor centrale, în special în SUA. Ratele dobânzilor pe termen lung au crescut semnificativ din ianuarie în întreaga lume, deoarece participanţii pe piaţă îşi revizuiesc aşteptările privind momentul în care Rezerva Federală a SUA începe normalizarea politicii monetare, se arată în raportul FMI.
Organismele internationale nu folosesc doar cifre oferite de oficialii romani, de multi ani atat Comisia UE cat si FMI/Banca Mondiala au statistici si evaluari proprii, facute de expertii lor, nu de ai nostri.
E stupid sa se creada ca un guvern romanesc va fenta "din pix" mii de experti straini, Europa e vaccinata deja de vreo 10 ani dupa ce a descoperit ca Grecia falsifica contabilitatea nationala pt a "mulge" mai multi bani de la "vaca europeana".
Intr-o economie deschisa (nu controlata ca a Chinei) nu ai cum ascunde prabusiri de PIB sau inflatii mari.
Romania e subestimata pentru ca o parte dintre romani cultiva un fel de masochism prostesc si steril, se simt permanent "inferiori" statelor vestice si vor sa se compare numai cu elita mondiala de 15-20 de state foarte avansate.
Sunt ajutati in postura de "idioti utili" si de propaganda rusa, maghiara, vecini care nu au nici un interes sa vada intarirea statului national al romanilor.
Mai nou avem in tara si un curent politic "de import" (USR-PLUS) care se chinuie sa maimutareasca "progresismul" stangist occidental (multikulti, distrugerea identitatilor, welcome refugee, lobby lgbtiq+, etc).
Acesti stangisti fac si ei propaganda alaturi de Rusia contra a orice seamana a patriotism/nationalism romanesc, deci critica orice e egat de o mandrie nationala, inclusiv la o crestere PIB peste asteptari.
1990-1996 cu intrerupere un an guvern Stolojan ---PSD 6 ani
1997-2000 guvern CDR 4 ani
2001-2004 guvetn PSD 4 ani
2005-2011 plus 4 luni. Al.PNL-PD-PLD-PDL.... . 7 ani si 4 luni
2012( 8 luni)- 2015 ( 10 luni) 3 ani si 6 luni
2015,nov- 2016 guvern Ciolos 1 an si 2 luni
2017-2019 (10 luni) PSD 2 ani si 10 luni
2019(2 luni) 2021 PNL, USR PLUS 2 ani si 2 luni
Total PSD 16 ani si 4 luni
Total partide DREAPTA 15 ani si 8 luni
Deci, la sfarsitul lui 2021 vor fi 32 ani de la revolutie si raportul stanga/ dreapta este 16, 4/15,8
In plus, in cei 32 ani Romania a avut presedinte PSD 11 ani si presedinti dreapta 21 ani !!!!
Asa ca , mai tovarase Bobu, revizuieste-ti calculele si încetează cu sabloanele manipulatorii!
FMI face o confuzie.
Este vorba de rata inflației!
Oficială.
Cea reală a pe la 10%!
Mai încet cu pianul pe scări ca nu are de unde plati Catu indexarea la pensionari!
Calculul e asa: Cresterea PIB - Inflatie = trebuie sa fie pe plus.
E simplu de masluit statistici.
Cat se imprumuta Romania in fiecare an?!
Salarii mai mari ?
Preturi mai mici la chirii, combustibil sau utilitati ?
Nu ?
Normal ca nu, cu dreapta criminala care viseaza doar taieri, austeritate si ajutoare de stat pentru corporatiile straine.
Sa înțelegem că afacerile lor au început să revina și profitul va fi repatriat in tarile lor în timp ce statul nostru se va alege cu TVA-ul aplicat consumatorilor finali și în plus va incasa și impozitele pe munca, că asta e grosul veniturilor
Prost e că majoritatea concetățenilor vor trăi mai prost fie datorită inflației care va continua sa erodeze veniturile neindexate și chiar diminuate nominal spre bunăstarea angajatorilor .
Dacă mai adăugăm și faptul că asistența medicală e una modesta că sa fim eleganți, faptul că nu scăpăm de corupția generalizata și lipsa de perspective reale pentru tineri, vom deveni și ne vom consilieze da pozitia de cea mai săracă tzara din n UE
Inseamna ca economia creste pe datorii? Ce crestere e asta?
Doar intreb.