​Fondul Monetar Internațional a anunțat marți că este în favoarea introducerii unui impozit pe profit minim pentru multinaționale la nivel global în aceeași zi în care administrația Biden a lansat propunerea, relatează AFP și Reuters.

Gita GopinathFoto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Gita Gopinath, economistul-șef al FMI a afirmat că guvernele se confruntă cu evaziune fiscală pe scară largă și transferuri de bani către paradisuri fiscale, lucru „care ne îngrijorează foarte mult” deoarece „reduc baza de impozitare din care guvernele pot strânge venituri și cheltui pe nevoile sociale și economice”.

„Așadar suntem foarte mult în favoarea unui impozit minim pentru corporații”, a subliniat aceasta.

Afirmațiile lui Gopinath au venit în aceeași zi în care Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, a anunțat că Statele Unite lucrează cu țările membre G20 „pentru a conveni o rată minimă a taxării asupra companiilor” cu scopul de a pune capăt cursei globale de a atrage multinaționalele prin impozite cât mai mici.

„Împreună putem folosi taxarea globală minimă a corporațiilor pentru a ne asigura că economia globală prosperă într-un mediu mai corect în ceea ce privește taxarea multinaționalelor”, a subliniat Yellen.

Impozitul minim global este un pilon cheie al planului de cheltuieli pentru infrastructură de 2 miliarde de dolari al preşedintelui Joe Biden, care solicită o majorare a impozitului pe profit din SUA la 28%, eliminând în acelaşi timp unele deduceri asociate cu profiturile din străinătate.

Fără un impozit minim global, Statele Unite ar avea din nou impozite mai mari decât o serie de alte economii majore, spun experţii fiscali, în timp ce propunerea SUA ar putea ajuta la iniţierea negocierilor pentru un acord fiscal între principalele economii.

REFERINȚĂ: