Miliardarul american de origine germană Peter Thiel este „pro-cripto” și „maximalist pro-bitcoin” dar crede de asemenea că moneda digitală ar putea submina America, scrie Bloomberg.

Peter ThielFoto: Michael Cohen / Getty Images / Profimedia Images

Thiel, investitorul în capital de risc și donator conservator al Partidului Republican din SUA, a îndemnat guvernul american să înăsprească reglementările plasate asupra criptomonedelor în cadrul unei apariții publice de marți.

Afirmațiile sale par să reprezinte o schimbare de curs semnificativă pentru Thiel, care este un investitor major atât în criptomonede precum și în afaceri care au ca obiect de activitate dezvoltarea și tranzacționarea acestora.

„Mă întreb în acest moment, [dacă] bitcoin ar trebui considerat parțial ca armă financiară chineză împotriva SUA”, a declarat Thiel în cadrul unui eveniment virtual susținut de Fundația Richard Nixon.

„[Bitcoin] amenință banii fiat dar amenință în special dolarul american”, a adăugat acesta. „[Dacă] China a tânjit după bitcoin, poate că SUA ar trebui, dintr-o perspectivă geopolitică, să pună niște întrebări mai dure despre cum funcționează exact”, a mai spus Thiel.

Pe lângă Thiel, în cadrul evenimentului, au mai vorbit fostul secretar de stat american Mike Pompeo și Robert O’Brien, fostul consilier pe probleme de securitate națională al lui Donald Trump.

Conversația dintre Thiel, care a criticat în mod frecvent companiile americane care fac afaceri cu Beijingul, și cei doi foști adversari proeminenți ai Chinei din administrația Trump s-a axat în mare parte în jurul relațiilor dintre SUA și China.

În timpul discuțiilor Thiel a criticat din nou Alphabet Inc., compania care deține Google, pe care a acuzat-o într-un discurs din 2019 că lucrează împotriva intereselor americanilor.

Miliardarul a relatat marți că a presat angajați ai diviziei de inteligență artificială ai companiei să-i răspundă dacă tehnologia dezvoltată de aceștia este folosită în regiunea Xinjiang unde are loc suprimarea minorității uigure, pe care mai multe țări au catalogat-o drept genocid.

„Păi, nu prea știm și nu puntem întrebări”, ar fi răspuns aceștia, potrivit lui Thiel.

Google a afirmat însă într-un comunicat că nu lucrează cu forțele armate ale Chinei și că este mândră de „a continua istoria noastră îndelungată de colaborare cu guvernul SUA, inclusiv cu Departamentul de apărare, în multe domenii printre care cibersecuritatea, recrutarea și asistența medicală”.

Citește și: