Guvernul a primit joi avizul CES pe proiectul de lege privind închiderea pentru 15 sau 30 de zile a localurilor care nu respectă măsurile anti-COVID. Votul patronatelor și ONG-urilor (societatea civilă) a fost favorabil, dar au spus că o măsură mai bună ar fi mărirea amenzii până la 100.000 de lei. Sindicatele, care au dat aviz negativ, au venit cu propunerea de 50.000 lei, motivând și faptul că nu e destul personal care să dispună închiderea temporară localurilor.

Proiect lege inchidere localuri pentru 15 sau 30 de zileFoto: Hotnews

Aviz CES amenzi in loc de inchidere temporara a activitatii

*Avizul este oricum consultativ, nu contează dacă e negativ sau pozitiv, important este ca Guvernul să-l aibă.

Poziția patronatelor și ONG-urilor a fost similară, așa cum se vede în document, fiind de fapt copy/paste.

Printre altele, cele două părți consideră că „o măsură mai eficientă cu mai puține repercusiuni negative ulterioare, în special asupra angajaților din HORECA, o reprezintă mărirea cuantumului amenzii până la valoarea de 100.000 lei sau stabilirea acestuia ca procent din cifra de afaceri, suspendarea activității operatorilor economici fiind o măsură distructivă, cu efecte permanente la nivel economic”.

• Se impune evitarea adoptării oricăror măsuri care pot duce la transformarea statului într-unul polițienesc sau la restrângerea rolului social al statului, măsuri ce se pot constitui în precedente periculoase și dincolo de starea de alertă.

Sindicatele au dat aviz nefavorabil și au făcut următoarele observații:

• Atribuirea de noi competențe angajaților MAI, având în vedere deficitul de personal deja existent și recunoscut inclusiv de ministrul de resort de aproximativ 20.000 de indicatori, dintre care 12.000 polițiști, fără a propune măsuri în scopul diminuării acestui deficit va conduce implicit la o scădere a eficienței serviciului de ordine și siguranță publică prestat de către societate. Apreciem că închiderea operatorului economic trebuie să rămână exclusiv în sfera de competenț a autorității care l-a abilitat să funcționeze.

• Ca alternativă la închiderea, chiar și temporară a activității, ar fi oportună luarea în discuție a majorării cuantumului maxim al amenzii până la 50.000 lei sau stabilirea acestuia ca procent din cifra de afaceri, astfel încât să fie descurajantă încălcarea repetată a prevederilor legale.

• Proiectul nu conține prevederi în legătură cu posibilitatea de contestare a măsurii de suspendare a activităților operatorilor economici.

Ce prevede proiectul

Dacă (un local de exemplu) a fost sancționat o dată cu amendă (1.000 – 5.000 lei – că nu a respectat limitarea sau suspendarea pe durată determinată a activității), iar în termen de 15 zile a încălcat prevederile legale, poate fi închis temporar pe o durată de 15 zile (este vorba despre sediul principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea).

De asemenea, la intrările în acele restaurante sau cluburi va scrie: Acest spațiu este închis temporar, până la data de ________ inclusiv, din cauza nerespectării măsurilor dispuse pentru diminuarea efectelor pandemiei de COVID-19”.

Dacă nu este respectată sancțiunea, atunci vor fi puse sigilii, iar îndepărtarea lor reprezintă infracțiune.

În cazul în care nu respectă măsura (anti-Covid) de suspendare temporară a activității (unde amenda pentru nerespectare este între 2000 - 10.000 lei) se va dispune și sancțiunea contravențională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 30 de zile (la fel, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfășoară activitatea suspendată temporar). De asemenea se vor pune și sigilii (îndepărtarea reprezintă infracțiune).

Plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii nu suspendă executarea sancțiunilor contravenționale complementare aplicate.

De sancțiuni se vor ocupa agenții și ofițerii de poliție, subofițerii și ofițerii de jandarmi, polițiștii locali.

Citește și:

Deși a avut avizul CES, Guvernul nu a adoptat proiectul de lege privind închiderea localurilor care nu respectă măsurile anti-COVID

CES îi explică lui Cîțu de ce n-a putut da aviz pe legea cu închiderea localurilor: A sosit seara. Azi vine avizul