România a împrumutat 3,5 miliarde lei de pe piețele internaționale, fiind vorba de două tranșe pe 12 și 20 de ani. Subscrierea a fost de 10 miliarde euro, prin participarea unui numãr de peste 380 de investitori. De precizat că Ministerul Finanțelor a ieșit pe 7 aprilie pe piețele externe.

Ministerul FinantelorFoto: Ministerul Finantelor Publice

„Prin aceastã emisiune, România și-a asigurat o parte importantã din necesarul de finanțare de pe piețele externe aferent anului 2021, consolidând totodatã rezerva în valutã (buffer-ul). Împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanțare determinate de nivelul deficitului bugetar și volumul refinanțãrii datoriei publice, în contextul pandemiei Covid-19", a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor.

Cele două tranșe:

• 2 miliarde euro cu maturitatea de 12 ani, cu un randament de 2.104% și o ratã de dobândã de 2.000% pe an

• 1.5 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani, cu un randament de 2,773% și o rata de dobândã de 2,750% pe an.

„În cadrul strategiei de execuție a tranzacției, marjele de credit s-au redus pe mãsura creșterii ordinelor de subscriere în cele douã tranșe, înregistrându-se practic în câteva ore o reducere a acestor marje de dobândã cu 30 puncte de bazã fațã de valorile cu care au fost lansate inițial în piațã cele douã tranșe, obținându-se în final pentru ambele maturitãți prime de emisiune de 0 puncte de bazã”, spune Ministerul Finanțelor.

• Din punct de vedere al tipurilor de investitori, pentru ambele tranșe se distinge preponderența investitorilor de tipul “real money”, respectiv fonduri de active administrate privat care au o pondere în cadrul maturitãților de 12 și 20 de ani de 63% și respectiv 62%. Totodatã, bãncile comerciale și private au o alocare de 21% și 17%, fondurile de pensii și companiile de asigurãri au o distribuție de 6% și 13%, iar alte categorii de investitori printre care și instituții oficiale dețin 10% și respectiv 8%.

• În ceea ce privește distribuția geograficã a investitorilor, pentru maturitatea de 12 ani, aceasta a fost urmãtoarea: Marea Britanie și Irlanda 37%, SUA 17%, Germania și Austria 13%, România 6%, Franța 6%, Europa de Sud 6%, restul Europei 6%, CEE (exclusiv România) 5%, Benelux 3% și 1% restul statelor. Pentru maturitatea de 20 ani, distribuția geograficã a investitorilor a fost urmãtoarea: Marea Britanie și Irlanda 45%, SUA 13%, Germania și Austria 12%, România 12%, restul Europei 5%, CEE (exclusiv România) 4%, Franța 3%, Europa de Sud 3%, restul statelor 2% și Benelux 1%.