Leul s-a depreciat puternic fata de moneda unica europeana, cu peste sapte bani, fiind cotat vineri la 3,7269 lei pentru un euro, potrivit cursului anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Moneda nationala a pierdut 1,97% in fata euro, dupa ce joi banca centrala a anuntat un curs de 3,6548 lei pentru un euro.

O cotatie mai mare a cursului de schimb a fost inregistrata in data de 29 ianuarie 2008, cand cursul de referinta s-a situat la 3,7420 lei pentru un euro.

Potrivit NewsIn, inaintea deschiderii pietei valutare locale, moneda nationala s-a tranzactionat la 3,66 lei pentru un euro, pentru ca apoi sa piarda treptat peste opt bani. La ora 13:55, bancile cumparau un euro cu 3,7403 lei si il vindeau cu 3,7470 lei.

"E greu sa spunem cine vinde lei, cert este ca increderea in piata romaneasca a scazut semnificativ. Mai degraba decat o contagiune a leului dinspre celelalte piete emergente, se pare ca noi ii influentam pe ei. Acestor conditii li se adauga si aversiunea fata de risc pe plan international, determinata de deprecierea dolarului si de scumpirea petrolului", a declarat Florin Constantinescu, dealerul Bancii Comerciale Carpatica, citat de NewsIn.

Fata de dolarul american, leul a pierdut 2,7 bani, moneda americana fiind cotata vineri la 2,4496 lei.