Romania a inregistrat o inflatie anuala de 7,3%, in ianuarie, clasandu-se pe locul al saptelea intre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, informeaza vineri Eurostat, biroul statistic al UE. Letonia a avut cea mai ridicata inflatie anuala, de 15,6%, in timp ce la polul opus, cu cea mai scazuta rata de 1,8% s-a plasat Olanda.

Inflatia anuala a fost de 3,4% in cele 27 de state membre, in crestere fata de anul precedent cu 1,3%, si de 3,2% in zona euro, in crestere cu 1,4% comparativ cu anul anterior.

In ianuarie, cele mai reduse rate anuala au fost inregistrate in Olanda (1,8%), Marea Britanie (2.2%), Germania si Portugalia (2.9%), iar cele mai ridicate in Letonia (15.6%), Bulgaria (11.7%) si Estonia (11.3%). Compartiv cu decembrie 2007, inflatia anuala a crescut in 21 de state membre, a ramas stabila in doua si s-a diminuat in patru.

Romania a avut o inflatie anuala de 7,3%, potrivit Eurostat, si de 7,26%, conform datelor Institutului National de Statistica, reprezentand cel mai ridicat nivel al ultimului an si jumatate. Statele cu rate ale inflatiei mai mari decat Romania au fost, in ianuarie, Letonia, Bulgaria, Estonia, Lituania, Cehia si Ungaria.

La calculul inflatiei din statele membre, Eurostat foloseste indici armonizati ai preturilor de consum, care permit compararea la nivel international a evolutiei preturilor.