Predicțiile lui Daniel Dăianu: Regimul fiscal trebuie schimbat/ Prezența Statului va fi mai puternică/ Schimbarea de climă va schimba economiile, dar cu costuri substanțiale

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 21 aprilie 2021, 12:49 Economie | Finanţe & Bănci


Acad. Daniel Daianu in timpul prezentarii de la Conferinta Coface de miercuri
Foto: Hotnews
”E nevoie să schimbăm regimul fiscal în România. Îmi pare bine că și în viziunea FMI, enunțată de Vitor Gaspar, directorul departamentului fiscal din FMI, se vorbește de necesitatea unor regimuri fiscale mai echitabile. Eu când am propus așa ceva în România am fost imediat catalogat drept socialist. Prostii! Echitatea nu înseamnă socialism. Echitatea înseamnă o economie de piață care funcționează corect și care nu e capturată de diverse grupuri de interese”, a spus miercuri Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, în intervenția sa în cadrul conferinței de risc de țară a Coface.

Avem nevoie și de bănci mai îndrăznețe cu finanțarea IMM-urilor. ”A repeta în mod sistematic că firmele nu sunt bancabile...Dom`ne, ajută-le să fie bancabile! Nu poți să spui că nu sunt bancabile și cu asta, basta! Trebuie să dezvolți această clientelă, s-o ajuți să fie bancabilă!”, a mai precizat Dăianu.


Ce a mai spus academicianul Dăianu în discursul său de miercuri:

 • Redresarea a început, dar pandemia persistă. Guvernarea trebuie axată pe urgențe, iar până una-alta Marea Urgență este pandemia. Apoi, susținerea economiei, poate la un nivel mai mic pentru că redresarea a început deja.Trebuie apoi continuată corecția macroeconomică. Avem prea mulți oameni care neagă pandemia și cred în conspirații.
 • Ratingul S&P va fi reconfirmat în opinia mea și de celelalte agenții. Pandemia aceasta nu este singulară, ne vom mai confrunta cu episoade similare- important e să ai sisteme medicale mult mai robuste. Statul va intra în numeroase companii prin equity. În Franța, Statul a intrat în Air France, dar aceste lucruri nu se petrec doar în Franța. Bugetele publice trebuie să fie mai robuste. Avem tensiuni geopolitice care nu trebuie subestimate. Eu zic că s-a intrat într-un nou război rece. Vom avea un alt tip de multilateralism.
 • Prezența Statului va fi mai puternică, mai ales în sectoarele strategice, și nu doar din rațiuni de geopolitică, ci și din cauza schimbărilor de climă, Redresarea va fi extrem de inegală, cu câștigători și perdanți. Economia post-COVID va fi considerabil diferită, cu diferențe între state. Vor fi regândite lanțurile de producție.
 • Avem rate de vaccinare foarte diferite în lume și susțineri ale economiilor în funcție de capacitatea fiecărui Guvern. Regulile fiscale vor rămâne dezactivate în Uniune și în 2022.
 • Trebuie amintit și sprijinul Trezoreriei SUA și al UE pentru a lupta împotriva evaziunii fiscale și a concurenței neloiale. Se vorbește de acest ”planșeu” de 21% în privința taxării profitului. Noile tehnologii schimbă politici și practici ale băncilor centrale și modifică structural sistemele financiare. Schimbarea de climă va forța schimbarea economiilor cu costuri substanțiale.
 • Mediul de afaceri trebuie să promoveze vaccinarea, să nu aștepte până se vaccinează oamenii...Mediul de afaceri trebuie să fie vocal în dezbaterea publică, pentru că riscăm să ne plafonăm. Și va fi foarte rău!
 • Creșterea PIB în 2021 o văd între 5-6%. Presiuni inflaționiste există în întreaga regiune iar băncile centrale și BNR vor spune stop scăderilor dobânzilor cheie. Corecția bugetară este esențială pentru stabilitatea economiei și a leului. Ea a debutat deja. Deficitul bugetar cash pe 2021 îl văd sub 7%. Deficitul ESA îl vedem 8% și e imposibil să scadă mai mult din cauza naturii structurale a deficitului.
 • Băncile au capitalizare bună, dar atenție la ce se va întâmpla în perioada următoare, pentru că avertismentele BCE nu sunt gratuite; impactul pandemiei și al schimbării de climă se va vedea în bilanțurile bancare. Vă dau doar un exemplu: aproape 40% din valoarea adăugată este de la firme din sectoare carbon-intensive, iar în bilanțurile băncilor aproape 70% din creditare sunt pentru firme din sectoare carbon-intensive.
 • PNRR înseamnă circa 14% din PIB. Ajută mult redresarea economică și nu în cele din urmă, corecția macro. PNRR poate aduce anual un plus de 2,5% la bugetul public. Asta înseamnă enorm! Dacă le vom absolvi la maxim. Rate de creștere de 5% în anii ce vin sunt fezabile. Trebuie să punem accent pe Educație și Sănătate. Infrastructura nu înseamnă doar drumuri și poduri, trebuie investit și în resursa umană. PNRR trebuie să fie o cauză națională și nu doar a acestei guvernări.
 • Trebuie să țintim un deficit primar de 0% la mijlocul deceniului. Ne-ar ajuta la intrarea în Mecanismul ratelor de schimb. Nu poți intra în Uniunea Bancară înainte de consolidarea fiscală.
 • E nevoie să schimbăm regimul fiscal în România. Îmi pare bine că și viziunea FMI, enunțată de Viktor Gaspar, directorul departamentului fiscal din FMI vorbește de necesitatea unor regimuri fiscale mai echitabile. Eu când am propus așa ceva în România am fost imediat catalogat drept socialist. Prostii! Echitatea nu înseamnă socialism. Echitatea înseamnă o economie de piață care funcționează corect și care nu e capturată de diverse grupuri de interese. Vorbim de 3-4 ani de banca de Dezvoltare- nici până acum nu a apărut! Reforma sistemului de salarizare trebuie făcută, listarea întreprinderilor de Stat trebuie să aibă loc, menținerea controlului în domeniile strategice trebuie avut în vedere.
 • Pământul arabil este o resursă strategică, ca și resursele de apă. Sistemul medical trebuie sprijinit, la fel ca industria pharma. Pentru că ”vizitatori!" ca această pandemie vor mai veni.
 • Avem nevoie de companii mai bine capitalizate și de bănci mai îndrăznețe cu finanțarea IMM-urilor. A repeta în mod sistematic că firmele nu sunt bancabile...Dom`ne, ajută-le să fie bancabile! Nu poți să spui că nu sunt bancabile și cu asta, basta! Trebuie să dezvolți această clientelă, s-o ajuți să fie bancabilă!
 • Acum, UE a propus o taxă de solidaritate. Când am propus asta la noi, lumea a sărit ca arsă. Noi nu înțelegem lucrurile astea; fiecare se gândește la buzunarul lui, companiile se gândesc doar la balance-sheeturilor lor...pur și simplu nu văd pădurea.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2092 vizualizari

 • -4 (12 voturi)    
  Prezicatorul asta i-a dat lui Sima 100k de euro (Miercuri, 21 aprilie 2021, 12:51)

  Francisc 1 [utilizator]

  asa de bine simte piata.
 • -5 (5 voturi)    
  Redactia Hotnews (Miercuri, 21 aprilie 2021, 12:52)

  un domn [utilizator]

  va rog intrebati pe dl Daianu de ce nu se renunta la TVA ? aceasta povara fiscala apasa grozav pe Omul de Rand, companiile il fraudeaza, Oamenii de Rand il platesc ! cat timp ? de ce ?
  • -3 (9 voturi)    
   E singura taxa (Miercuri, 21 aprilie 2021, 13:50)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   E singura taxa incasabila si sigura in majoritatea tarilor. Nu prea ai cum sa il eludezi, platesti cand cumperi oricum.
   Din punctul meu de vedere ar trebui sa fie SINGURA taxa fara complicatii cu altele. Oricatd e bogat ai fi nu ai ce face cu banii decat cheltuiti. Adik taxati. Asa taxezi bunastarea si nu munca. Daca vrei sa stai cu banii in banca sau la ciorap nici nu conteaza cati ai, odata ce nu ii cheltuiesti nu trebuiesc impozitati.
 • -3 (11 voturi)    
  Daianu (Miercuri, 21 aprilie 2021, 13:08)

  lizardking [utilizator]

  Ne lași?

  Predicțiile lui Dăianu sunt aberațiile unui individ care și-a găsit mereu loc în cutele sistemului.
  A da atenție acestui specimen e la fel de util cu a număra norii de pe cer sau valurile mării.
  Vrem să creștem?
  O luăm pe cont propriu, creștem numărul de firme la mia de locuitori, susținem capitalul românesc astfel încât să nu mai dezvoltăm companii pentru a fi vândute, dezvoltăm bursa și finanțarea de pe bursă.
  Lăsăm poveștile cu impozitarea, că vor avea parte de ea tot cei mici.
  Da, tot socialist ești, Dăianu, socialist și internaționalist.
  Un slugoi, asta ești.
 • -3 (9 voturi)    
  comunistoizi (Miercuri, 21 aprilie 2021, 13:11)

  brianduffy [utilizator]

  asta va fi viitorul de aur...ei cu bogatiile noi pe drijdie
  un finantist comunist (si idiot pe deasupra, caci ne da lectii dupa ce-a pierdut la bursa acu cativa ani cateva zeci de mii de euro(60K parca))
 • -2 (10 voturi)    
  din pacate (Miercuri, 21 aprilie 2021, 13:12)

  martel55 [utilizator]

  toti acestia care vorbesc de ecjitate se gandesc de fapt la cresterea impiozitarii salariilor peste medie, si nu a averilor si a veniturilor din alte surse decat salariul...echitate nu insemana sa ii supraimpozitam pe cei care au reusit sa obtina 2-3000 de lei in plus la salariu, ci pe cei care castiga banii astia in catva secunde/minute/ore...dar evident ca nu aia vor fi afectati ci salariatii cu venituri peste salariul mediu, sa se invete minte sa vrea un salariu mai mare
 • -6 (6 voturi)    
  Daianu (Miercuri, 21 aprilie 2021, 17:38)

  Marsellus [utilizator]

  da tot timpul impresia unui doct elevat cu un discurs pe jumatate tehnic, pe jumatate ne-inteligibil, astfel incat lasa loc de interpretari si semne de intrebare, ca un profesoras prafuit de ase scapat pe jos din podul ideilor etatizate cu impresii de economist modern.
  Am spus ca nu-i mai citesc articolele, nu stiu de ce mi s-a parut ca vad o remarca reformista reala in titlu.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by