”E nevoie să schimbăm regimul fiscal în România. Îmi pare bine că și în viziunea FMI, enunțată de Vitor Gaspar, directorul departamentului fiscal din FMI, se vorbește de necesitatea unor regimuri fiscale mai echitabile. Eu când am propus așa ceva în România am fost imediat catalogat drept socialist. Prostii! Echitatea nu înseamnă socialism. Echitatea înseamnă o economie de piață care funcționează corect și care nu e capturată de diverse grupuri de interese”, a spus miercuri Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, în intervenția sa în cadrul conferinței de risc de țară a Coface.

Acad. Daniel Daianu in timpul prezentarii de la Conferinta Coface de miercuriFoto: Hotnews

Avem nevoie și de bănci mai îndrăznețe cu finanțarea IMM-urilor. ”A repeta în mod sistematic că firmele nu sunt bancabile...Dom`ne, ajută-le să fie bancabile! Nu poți să spui că nu sunt bancabile și cu asta, basta! Trebuie să dezvolți această clientelă, s-o ajuți să fie bancabilă!”, a mai precizat Dăianu.

Vezi aici prezentarea prof. Daniel Dăianu (pdf).

Ce a mai spus academicianul Dăianu în discursul său de miercuri:

  • Redresarea a început, dar pandemia persistă. Guvernarea trebuie axată pe urgențe, iar până una-alta Marea Urgență este pandemia. Apoi, susținerea economiei, poate la un nivel mai mic pentru că redresarea a început deja.Trebuie apoi continuată corecția macroeconomică. Avem prea mulți oameni care neagă pandemia și cred în conspirații.
  • Ratingul S&P va fi reconfirmat în opinia mea și de celelalte agenții. Pandemia aceasta nu este singulară, ne vom mai confrunta cu episoade similare- important e să ai sisteme medicale mult mai robuste. Statul va intra în numeroase companii prin equity. În Franța, Statul a intrat în Air France, dar aceste lucruri nu se petrec doar în Franța. Bugetele publice trebuie să fie mai robuste. Avem tensiuni geopolitice care nu trebuie subestimate. Eu zic că s-a intrat într-un nou război rece. Vom avea un alt tip de multilateralism.
  • Prezența Statului va fi mai puternică, mai ales în sectoarele strategice, și nu doar din rațiuni de geopolitică, ci și din cauza schimbărilor de climă, Redresarea va fi extrem de inegală, cu câștigători și perdanți. Economia post-COVID va fi considerabil diferită, cu diferențe între state. Vor fi regândite lanțurile de producție.
  • Avem rate de vaccinare foarte diferite în lume și susțineri ale economiilor în funcție de capacitatea fiecărui Guvern. Regulile fiscale vor rămâne dezactivate în Uniune și în 2022.
  • Trebuie amintit și sprijinul Trezoreriei SUA și al UE pentru a lupta împotriva evaziunii fiscale și a concurenței neloiale. Se vorbește de acest ”planșeu” de 21% în privința taxării profitului. Noile tehnologii schimbă politici și practici ale băncilor centrale și modifică structural sistemele financiare. Schimbarea de climă va forța schimbarea economiilor cu costuri substanțiale.
  • Mediul de afaceri trebuie să promoveze vaccinarea, să nu aștepte până se vaccinează oamenii...Mediul de afaceri trebuie să fie vocal în dezbaterea publică, pentru că riscăm să ne plafonăm. Și va fi foarte rău!
  • Creșterea PIB în 2021 o văd între 5-6%. Presiuni inflaționiste există în întreaga regiune iar băncile centrale și BNR vor spune stop scăderilor dobânzilor cheie. Corecția bugetară este esențială pentru stabilitatea economiei și a leului. Ea a debutat deja. Deficitul bugetar cash pe 2021 îl văd sub 7%. Deficitul ESA îl vedem 8% și e imposibil să scadă mai mult din cauza naturii structurale a deficitului.
  • Băncile au capitalizare bună, dar atenție la ce se va întâmpla în perioada următoare, pentru că avertismentele BCE nu sunt gratuite; impactul pandemiei și al schimbării de climă se va vedea în bilanțurile bancare. Vă dau doar un exemplu: aproape 40% din valoarea adăugată este de la firme din sectoare carbon-intensive, iar în bilanțurile băncilor aproape 70% din creditare sunt pentru firme din sectoare carbon-intensive.
  • PNRR înseamnă circa 14% din PIB. Ajută mult redresarea economică și nu în cele din urmă, corecția macro. PNRR poate aduce anual un plus de 2,5% la bugetul public. Asta înseamnă enorm! Dacă le vom absolvi la maxim. Rate de creștere de 5% în anii ce vin sunt fezabile. Trebuie să punem accent pe Educație și Sănătate. Infrastructura nu înseamnă doar drumuri și poduri, trebuie investit și în resursa umană. PNRR trebuie să fie o cauză națională și nu doar a acestei guvernări.
  • Trebuie să țintim un deficit primar de 0% la mijlocul deceniului. Ne-ar ajuta la intrarea în Mecanismul ratelor de schimb. Nu poți intra în Uniunea Bancară înainte de consolidarea fiscală.
  • E nevoie să schimbăm regimul fiscal în România. Îmi pare bine că și viziunea FMI, enunțată de Viktor Gaspar, directorul departamentului fiscal din FMI vorbește de necesitatea unor regimuri fiscale mai echitabile. Eu când am propus așa ceva în România am fost imediat catalogat drept socialist. Prostii! Echitatea nu înseamnă socialism. Echitatea înseamnă o economie de piață care funcționează corect și care nu e capturată de diverse grupuri de interese. Vorbim de 3-4 ani de banca de Dezvoltare- nici până acum nu a apărut! Reforma sistemului de salarizare trebuie făcută, listarea întreprinderilor de Stat trebuie să aibă loc, menținerea controlului în domeniile strategice trebuie avut în vedere.
  • Pământul arabil este o resursă strategică, ca și resursele de apă. Sistemul medical trebuie sprijinit, la fel ca industria pharma. Pentru că ”vizitatori!" ca această pandemie vor mai veni.
  • Avem nevoie de companii mai bine capitalizate și de bănci mai îndrăznețe cu finanțarea IMM-urilor. A repeta în mod sistematic că firmele nu sunt bancabile...Dom`ne, ajută-le să fie bancabile! Nu poți să spui că nu sunt bancabile și cu asta, basta! Trebuie să dezvolți această clientelă, s-o ajuți să fie bancabilă!
  • Acum, UE a propus o taxă de solidaritate. Când am propus asta la noi, lumea a sărit ca arsă. Noi nu înțelegem lucrurile astea; fiecare se gândește la buzunarul lui, companiile se gândesc doar la balance-sheeturilor lor...pur și simplu nu văd pădurea.