Șase răspunsuri ale ANAF la întrebările contribuabililor pe tema Declarației unice 2021 pentru cei care realizează venituri din chirii

de F.B.     HotNews.ro
Miercuri, 21 aprilie 2021, 15:02 Economie | Finanţe & Bănci


Declaratia unica 2021
Foto: anaf
Fiscul a făcut o sesiune online pe Facebook pentru a răspunde contribuabililor pe tema veniturilor din chirii realizate de persoanele fizice. Mai exact, cu privire la Declarația Unică 2021. De precizat că aceasta trebuie depusă până pe data de 25 mai, același termen fiind și pentru plata impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii.

Întrebări ale contribuabililor și răspunsurile ANAF


1. Dacă am un PFA în consultanță în tehnologia informației pot să declar în Declarația unică și veniturile de pe chirii?

ANAF: Trebuie să depuneți Declaratia unică (212) și să declarați datele aferente veniturilor realizate/estimate atât cele realizate din activitatea independentă, cât și cele din cedarea folosinței bunurilor. Însă pentru a va raspunde concret sunt necesare informatii suplimentare, în acest caz avem rugămintea să ne contactați telefonic la nr. 031.403.91.60


2. Avem un contract în euro, iar plata se face în echivalent lei. Anul trecut, pentru 2019 am adunat sumele în lei și le-am declarat ca efectiv realizat, cu plus sau minus față de estimat. Este greșit? Sau am lucrat corect și de anul acesta se modifică ceva la DU?


ANAF: În cazul prezentat de dvs, trebuie să aveți în vedere că în situația în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei valute, venitul brut anual se determină pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb al pieței valutare comunicat de Banca Națională a României, valabil pentru ultima zi a fiecărei luni, corespunzător lunilor din perioada de impunere. Dvs. trebuie să rectificați datele înscrise în Declarația unică pe 2019/2020.

3. Un spațiu aflat în proprietatea a două persoane fizice, soț-soție, este dat în chirie către mai multe PFA-uri (activități de cosmetică). Ambii soți, fiecare în parte, trebuie să depună Declarație unică?


ANAF: Venitul net din cedarea folosinței bunurilor deținute în comun pe cote-părți se repartizează între coproprietari proporțional cu cotele deținute de aceștia în coproprietate. Venitul net din cedarea folosinței bunurilor deținute în comun în devălmășie se repartizează în mod egal între proprietarii comuni. Repartizarea venitului net conform prevederilor de mai sus se face în condițiile în care în contractul de cedare a folosinței se menționează că partea contractantă care cedează folosința este reprezentată de coproprietari. În condițiile în care coproprietarii decid asupra unei alte împărțiri, se va anexa la contract un act autentificat din care să rezulte voința părților.

4. Dacă în contractul de închiriere sunt prevăzute sume distincte pentru chirie și pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitățile, să spunem 1.000 lei chirie plus 500 lei, ce suma se trece la Venit brut din chirii? 12.000 lei sau 18.000 lei?

ANAF: Venitul brut se majorează cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozițiilor legale, în sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui deținător legal, dacă sunt efectuate de cealaltă parte contractantă.

5. Un alt contribuabil a întrebat, ceva mai tehnic, dacă se acordă bonificații la Declarația Unică.


ANAF: Potrivit art. 121, alin. (1) din Codul fiscal, începând cu anul 2021, se poate acorda bonificaţie de până la 10% din impozitul pe venitul anual. Nivelul bonificaţiei, termenele de plată şi condiţiile de acordare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat. Până în prezent Legea bugetului de stat pe anul 2021 nu conține dispoziții privind acordarea de bonificații.

6. În 2020 s-a depus DU pentru venituri din chirii (estimat), exprimate în lei. În 2021 au fost plătite aceste impozite pe baza acelei declarații. În decursul anului 2020, post-depunere declarație nu a mai intervenit nicio modificare. În formularul PDF din acest an (ce trebuie depus până în 25 mai) mai trebuie completat ceva pentru anul 2020, respectiv rectificativă/ venit realizat (dacă chiria este exprimata în lei) sau se completează doar estimat 2021?


ANAF: În cazul dvs. trebuie să completați corespunzător doar datele din cap II al Declarației unice (212).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

45817 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  Bonificatia (Miercuri, 21 aprilie 2021, 15:09)

  Casalot [utilizator]

  Uite bonificatia, unde-i bonificatia ... Ce bataie de joc.
 • +6 (8 voturi)    
  online exista? (Miercuri, 21 aprilie 2021, 16:07)

  John_Re [utilizator]

  sau trimis prin posta?!

  (.. intrebari de secol 21...)
 • +6 (8 voturi)    
  mdaaa (Miercuri, 21 aprilie 2021, 18:33)

  doejohn [utilizator]

  Raspunsul la intrebarea 1 care e una simpla, cu raspuns da sau ba, denota ce varza e in capul astora - nu stiu nici ei ("Însă pentru a va raspunde concret sunt necesare informatii suplimentare, în acest caz avem rugămintea să ne contactați").

  Copy/paste la un post mai vechi:

  ANAF = o platforma gen ghiseul.ro unde fiecare persoana fizica identificata prin cnp/card bancar/etc sa vada:

  - tot ce a primit de la angajator ca venit + toate contributiile platite de el sau de angajator in numele lui (impozite, cas, cass, somaj, etc) si s-au retinut la sursa;
  - alte venituri si contributii aferente obtinute pe cnp-ul respectiv la care s-a putut face retinere la sursa.
  - implementata retinerea la sursa cat mai mult si omul sa si vada online ca s-au retinut contributiile respective;

  - Adaugat un buton de "+" pentru "Declarare venit la care nu s-a putut face retinerea la sursa" (gen apartament dat in chirie sau, am cantat la nunta, sau bisnita cu bitcoin, etc). Aleg tipul venitului dintr-o lista lunga de "tipuri de venit", completez valoarea, mi se calculeaza contributiile pe loc, le platesc cu cardul online si gata. M-au prins astia ca am avut un venit pentru care nu s-a facut retinere la sursa si nu l-am nici declarat, atunci sa-mi arda o amenda (si amenda o vad online, o pot contesta, o pot plati online, etc).
 • +6 (6 voturi)    
  Atenție că formularul online (Miercuri, 21 aprilie 2021, 19:42)

  nick24 [utilizator]

  se depune tot la etajul 2!
  Diferențele în plus plătite în anii trecuți nu se pot trece nici automat, nici prin vreo cerere ONLINE!
  Trebuie să CERI, fizic, la sediu, o hârtie cu situația impozitelor și plăților la zi, apoi faci o cerere de compensare care se depune la registratură, după care te duci din nou la cei care scot situatia cu impozitul de plătit, cu care te duci la caserie să plătești!
  Ce vorbesc ăștia de simplificări?
  E mai stufos și complicat cu declarația unică.
  De ce nu se compensează automat sumele pe plus sau pe minus?
  De ce nu se emit automat diferențele de plată în cazul chiriilor în valută?
  De ce nu există un algortm de calcul prin introducerea cotației valutei de la sfârșitul fiecărei luni, astfel încât la 31 decembrie să ți se elibereze ONLINE o situație cu diferența de plătit?
  Ce fel de program pe computer au ANAF? Pare din secolul 19!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by