Managerii celor circa 8000 de companii pe care Institutul Național de Statistică în chestionează periodic pentru a afla cum văd viitorul afacerilor lor, spun că în următoarele 3 luni se așteaptă la creșteri de prețuri în retail (sold conjunctural +29%), construcții (sold conjunctural +20%) și industrie (sold conjunctural +13%). Soldul conjunctural NU trebuie confundat cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. El este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2021, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +10%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra creștere accentuată (sold conjunctural +40%), în timp ce, pentru activitatea de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte se va înregistra scădere (sold conjunctural -17%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%).

  • Construcţii

Potrivit estimărilor din luna aprilie 2021, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +28%). Managerii estimează creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +20%).

  • Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +16%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +12%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%). Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +29%).

  • Servicii

Conform estimărilor din luna aprilie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural -6%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).