Ce au vrut să știe românii de la Isărescu în perioada pandemiei? Top 7 întrebări și răspunsuri ale BNR

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 28 aprilie 2021, 18:48 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Foto: Hotnews
​​În panica generată de pandemie, oamenii au încercat să afle răspunsuri la problemele care îi copleșeau. Cum unul dintre primele zvonuri erau legate de transmiterea virusului prin intermediul banilor, pe adresa Băncii Centrale a fost trimisă de mulți conaționali întrebarea: ”Asigură BNR dezinfectarea bancnotelor si monedelor aflate in circulatie?”. Pe scurt, răspunsul bancherilor centrali este că da.

”Bancnotele și monedele metalice care se reîntorc periodic la BNR sunt procesate în spații dotate cu sisteme complexe de ventilație și filtrare a aerului climatizat, precum și de sterilizatoare UV. Înainte de repunerea în circulație, bancnotele și monedele metalice se ambalează în folie termocontractibilă și se depozitează în tezaurele proprii pentru o perioadă de minimum 14 zile. Pentru siguranța dumneavoastră, vă recomandăm utilizarea mijloacelor de plată electronice ori de câte ori este posibil, precum și igienizarea mâinilor după fiecare manipulare de numerar”, spun oficialii BNR.

Ce alte întrebări au mai trimis conaționalii noștri:

 • Care sunt masurile luate de BNR pentru amanarea platii ratelor bancare?
BNR: Am permis împrumutătorilor, instituții bancare și nebancare, să amâne la plată creditele persoanelor fizice afectate de pandemia COVID-19, fără aplicarea condițiilor restrictive statuate de Regulamentul BNR nr. 17/2012 privind unele condiții de creditare, cu modificările ulterioare, privind gradul de îndatorare, limitarea creditului în funcție de valoarea garanției și durata maximă a creditului de consum.

 • Cand si unde se pot adresa cei care au accesat imprumuturi pentru a solicita amanarea ratelor?
BNR: Ordonanța de urgență nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 261 din 30 martie 2020, fiind în prezent în vigoare. Totodată, Guvernul României a adoptat și Hotărârea pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor actului normativ în cauză, publicată în data de 04.04.2020. Astfel, conform propriei opțiuni, poate beneficia de acordarea facilității de suspendare a obligației de plată a ratelor cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020, debitorul, persoană fizică sau juridică, care transmite solicitarea către creditor cel mai târziu în 45 de zile de la intrarea în vigoare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020. Ordonanța se aplică și instituțiilor financiare nebancare (IFN), persoane juridice române, definite conform legislației în vigoare, precum și sucursalelor instituțiilor de credit și ale IFN din străinătate care desfășoară activitate pe teritoriul României. Contractul de credit este un contract bilateral între fiecare bancă/IFN și client. Solicitarea de amânare a ratelor NU trebuie transmisă Băncii Naționale a României, ci doar băncilor comerciale, respective IFN-urilor. Totodată, doar Normele de aplicare ale Ordonanței de urgență nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori stabilesc criteriile de eligibilitate aplicabile debitorilor, persoane fizice sau juridice, ce pot beneficia de aceste prevederi

 • In cazul amânării plății ratelor bancare prin OUG 37/2020, debitorii vor avea dificultati in accesarea unor credite viitoare?
Nu, persoanele fizice și juridice care au apelat la facilitățile prevăzute în OUG 37/2020 nu sunt considerate clienți nebancabili, iar relațiile lor cu băncile nu vor fi în niciun fel afectate din această cauză, odată cu reluarea plăților. Înscrierea lor în Centrala Riscului de Credit are doar un scop informativ pentru băncile din sistem, fără să îngrădească accesul debitorilor la servicii bancare pe viitor.
 • BNR desfasoara in continuare operatiuni cu publicul prin sucursalele sale regionale?

Da, BNR continuă să efectueze operațiuni cu publicul prin intermediul ghișeelor speciale din cadrul tuturor sucursalelor sale regionale.

Pentru a evita însă aglomerația, vă recomandăm să vă programați telefonic la numărul de telefon aferent sucursalei la care doriți să ajungeți, în intervalele orare 8:30 – 12:00, 12:30 – 14:30.

 • Cum pot fi achizitionate produse numismatice? Muzeele BNR mai sunt deschise publicului?
Produsele numismatice sunt puse în vânzare prin sucursalele regionale ale BNR. În cazul emisiunilor numismatice noi, acestea pot fi rezervate, în limita stocului disponibil, prin intermediul unui formular.

 • Mai sunt deschise muzeele BNR?
Muzeele BNR nu sunt deschise publicului. Vizitarea Muzeului Băncii Naționale a României, precum și a Muzeului Tezaurului BNR de la Tismana rămâne suspendată și pe perioada stării de alertă. Această măsură va fi supusă revizuirii în funcție de evoluția evenimentelor care au generat-o. Redeschiderea muzeelor BNR va fi adusă la cunoștința publicului în timp util.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2500 vizualizari

 • -1 (11 voturi)    
  intrebarea mea suna cam asa (Miercuri, 28 aprilie 2021, 19:13)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  "cand ajungeti pe la beci?"
  • -1 (3 voturi)    
   Ismaile Ismaile ... (Joi, 29 aprilie 2021, 4:24)

   brigadierul [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Cand te uiti in oglinda reusesti Sa iti dai seama cat de incult esti?
   • -1 (3 voturi)    
    la fel ca tine... (Joi, 29 aprilie 2021, 9:58)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui brigadierul

    .. cand te uiti in oglinda si iti dai seama cat esti de pesedisto comunist?
  • +1 (3 voturi)    
   Cand (Joi, 29 aprilie 2021, 7:22)

   isus si hristos [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   va ajunge si Iliescu. Adica NICIODATA! Doi nemuritori, diferenta, dintre ei - unul a facut genocid, prin impuscare, celalalt - prin marsavii bancare! :)
 • -1 (9 voturi)    
  Intrebare: (Miercuri, 28 aprilie 2021, 20:43)

  consumator2 [utilizator]

  Exista sau nu Manole?
 • +3 (3 voturi)    
  de ce (Joi, 29 aprilie 2021, 7:17)

  mongolul [utilizator]

  banciie, au dobinda la depozitele/conturile populatiei 0% sau sub nivelul taxelor bancare? (Nu mai socotim si taxa de casa, pentru retragerea banilor.)
  si de ce statul percepe impozite pe dobinzile bancare la depozitele/conturile populatiei, desi in Codul fiscal e o zona de gratie pentru venituri foarte mici?
  de ce impozitul pe donbizile bancare (la populatie) se percep pe suma bruta, nu pe "venitul" net, dupa scaderea taxelor bancare (daca mai ramine venit...)?
  de ce bancie straine care opereaza in Romania, au dobinzi la depozitele/conturile populatiei mai mici decat similarele lor din tara mama? Chiar daca depozitele sunt in valuta.
  Romanii sunt negrii, paria, starea a III-a?
 • +3 (3 voturi)    
  Comisioane la orice (Joi, 29 aprilie 2021, 12:57)

  MTG [utilizator]

  Pt contul din BE am 25 Euro taxa de administrare pe an. ATAT! Nici un comision la retragere, administrare, impozit, etc, cum se fura din banii nostri in sistemul bancar din RO, sub atenta obladuire a mesterului Manole si a kamarilei internationale care il manevreaza.

  Pana cand aceste hotii, pe langa cele mari, dobanzi, etc


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by