Institutul National de Statistica (INS) a publicat joi datele cu privire la dinamica pietei fortei de munca in luna martie si primul trimestru al anului curent. Statisticile indica imbunatatirea climatului din piata fortei de munca in luna martie, pe fondul campaniei de vaccinare si mix-ului relaxat de politici economice, scrie economistul șef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu, într-un raport transmis investitorilor.

Andrei Radulescu, BTFoto: LinkedIn

Astfel, conform datelor INS numarul de someri (15-74 ani) a scazut cu 3% luna/luna la 463.9 mii in martie, cel mai redus nivel din luna noiembrie 2020. In dinamica an/an acest indicator a crescut cu 13.2% in martie si cu 25.9% in primul trimestru din 2021.

Rata somajului a scazut de la 5.7% in februarie la 5.5% in martie, minimul din luna decembrie 2020. Evolutia a fost determinata de declinul ratei somajului la femei, de la 5.8% in februarie la 5.2% in martie, minimul din decembrie.

Pe de alta parte, rata somajului la barbati a crescut de la 5.6% in februarie la 5.7% in martie, cel mai ridicat nivel din luna iulie 2020.

Astfel, in trimestrul I din 2021 rata somajului a inregistrat un nivel mediu de 5.6%, in crestere cu 1.5 puncte procentuale an/an.

Se evidentiaza majorarea ratei somajului la femei cu 2.1 puncte procentuale an/an la 5.5%, dat fiind ca sectoarele cele mai afectate de pandemie sunt caracterizate printr-o pondere ridicata a fortei de munca feminine.

De asemenea, rata somajului la barbati a crescut cu 1 punct procentual an/an la 5.7% in perioada ianuarie-martie 2021.

Conform estimarilor econometrice rata somajului s-a pozitionat peste nivelul componentei structurale pentru a 12-a luna la rand in martie, evolutie determinata de tranzitia de ciclul economic post-criza la un nou ciclu economic dupa incidenta crizei sanitare.

In scenariul macroeconomic central BT prognozam scaderea ratei medii anuale a somajului de la 5.1% in 2021 la 4.6% in 2022 si 4% in 2023, evolutie sustinuta de perspectivele favorabile pentru investitiile productive si de accelerarea campaniei de vaccinare.