Prețul locuințelor în 2021. Ce arată cifrele: Scăderea cererii a încetinit ritmul anual de creștere / În Capitală, un imobil se vinde în 38 de zile / Chirii în scădere

de DP     HotNews.ro
Joi, 29 aprilie 2021, 12:55 Economie | Finanţe & Bănci


Constructii locuinte
Foto: Hotnews
Prețul mediu solicitat de vânzătorii de apartamente și case s-a majorat cu 2,2% în primul trimestru din 2021 față de trimestrul anterior, arată o analiză recent publicată (link la finalul articolului). Ritmul anual de creștere a prețurilor a încetinit din cauza scăderii cererii si a majorării ofertei existente.Creșterea medie anuală de 3% s-a reflectat diferit pe cele două segmente ale pieței: prețul imobilelor existente (vechi) a înregistrat o ușoară scădere, de 0,5%, în timp ce prețul imobilelor noi s-a majorat cu 6,8%.

Articolul pe scurt:

 • Scaderea cererii a condus la încetinirea ritmului anual de creștere a prețurilor de vânzare cu pâna la 3%
 • Interes crescut de achiziție pentru terenuri și în 2021, un an incert pentru piața închirierilor
 • Timpul necesar pentru tranzacționarea unei unități locative s-a cifrat, în capitala țarii, la 38 de zile în intervalul ianuarie-martie 2021, la o distanța considerabila fața de celelalte orașe analizate.
 • În ceea ce privește prețurile de închiriere solicitate pentru apartamentele din marile orașe, în București și în Cluj-Napoca pot fi observate, între T1 2020 și T1 2021, curbe de scadere vizibil mai abrupte decât în celelalte mari orașe

În comparație cu anul trecut, datele prelucrate relevă o scădere a cererii în cele șase orașe mari, în medie cu 4%. Cel mai mare declin al numărului de potențiali cumpărători, -17%, a fost consemnat atât în Constanța, cât și în Cluj-Napoca și Iași, acestea fiind urmate de Timișoara, cu -7%. Doar în București cererea a fost cu 5% mai mare.Această scădere a interesului pentru achiziții în primul trimestru din 2021 a produs efecte vizibile pe piața vânzărilor de locuințe: creșterea cu 11% a ofertei existente (vechi) la vânzare, până la aproximativ 15.800 de oferte, respectiv creșterea perioadei de vânzare și a marjelor de negociere pentru apartamente în patru din cele șase orașe mari, spune Dorel Niță, Head of Data Research la Imobiliare.ro.

Prin contrast, datele publicate de ANCPI indică faptul că în primul trimestru s-au vândut cele mai multe bunuri imobile din ultimii cinci ani, anume 161.000, față de 133.000 anul trecut. De notat este faptul că în România sunt înregistrate aproximativ 40 de milioane de imobile. Creșterea de 42,7% față de trimestrul întâi din 2020 este semnificativă pe segmentul unităților individuale, ce însumează aproximativ
40.000 de unități, majoritatea cu destinația de locuire (apartamente).

De la începutul pandemiei, în urmă cu un an, munca de acasă a devenit o normalitate pentru mulți români. Deciziile companiilor de a generaliza și extinde modul de lucru remote și în viitor a influențat pozitiv intenția de achizitie de case și terenuri pentru construcții, astfel încât distanța față de locul de muncă a devenit un factor mai puțin important în achizitie.

În județele Ilfov și Cluj, interesul pentru achiziția de terenuri s-a dublat în ultimul an, în timp ce în București și în municipiul Cluj-Napoca, acesta a crescut cu până la 30%.

O veste buna în primul trimestru din 2021 este majorarea cererii pentru închirierea de apartamente și case cu 12% față de anul anterior, aceasta depășind 42.000 de potențiali chiriași în cele șase orașe mari. Pe de altă parte, oferta a cunoscut, din nou, o creștere procentuală mai mare decât cererea, respectiv 26%, în primele trei luni ale anului fiind listate la închiriere peste 29.000 de proprietăți rezidențiale.

Prețul mediu solicitat pentru închirierea apartamentelor a scăzut în primul trimestru față de anul anterior în cinci din cele șase centre regionale. Cea mai puternică scădere anuală a fost înregistrată în Cluj-Napoca (-10,5%), prețurile atingând 7,1 euro pe metru pătrat util. A doua cea mai mare scădere a avut loc în București (-7,7%), unde prețul mediu a ajuns la 7,4 euro pe metru pătrat util. Și în Timișoara prețul mediu solicitat a scăzut cu 7,5%, atingând 6,2 euro pe metru pătrat util. Excepția de la aceste scăderi este Constanța, unde, deși prețurile s-au majorat cu o marjă anuală de 2,9%, prețul mediu rămâne cel mai mic dintre marile orașe analizate, respectiv 6 euro pe metru pătrat util.

 • București: În urma variațiilor de preț consemnate trimestrul trecut, în clasamentul cartierelor bucureștene cu cele mai scumpe apartamente, format din aceleșai zone exclusiviste din nordul și centrul Capitalei, a avut loc o inversare de poziții. Pe primul loc în top se situeaza, la fel ca în cele trei luni anterioare, zona Kiseleff – Aviatorilor, în ciuda unei scaderi de 1,8% la trei luni (pâna la 2.810 euro pe metru patrat util), aceasta fiind secondata de Herastrau - Nordului (unde prețurile s-au majorat cu 0,7%, pâna la 2.730 de euro pe metru patrat). Pe locul al treilea se afla, însa, Dorobanți – Floreasca (cu un plus de 6,5%, pâna la 2.280 de euro pe metru patrat), care a reușit sa devanseze, din nou, Aviației (-2,3%, pâna la 2.180 de euro pe metru patrat). În condițiile unui avans ușor, de 0,8% la trei luni, zona Dacia - Eminescu s-a menținut pe locul al cincilea în clasament, cu o medie de 1.980 de euro pe metru patrat.
 • Cluj-Napoca: În perioada analizata, clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca s-a menținut, practic, neschimbat, în ciuda modificarilor de prețuri. Arealul central și ultracentral ocupa, în continuare, prima poziție în top, cu o medie de preț de 2.210 euro pe metru patrat util (un avans de 0,8% fața de cele trei luni anterioare), pe urmatoarele locuri aflându-se, la fel ca trimestrul trecut, zonele Plopilor (+1,3%, pâna la o valoare de 2.010 euro pe metru patrat), apoi Gheorgheni - Andrei Mureșanu (unde a avut loc un avans de 1,9%, pâna la 1.970 de euro pe metru patrat util). În primul patrar al anului 2021, arealul Buna Ziua - Europa - Calea Turzii s-a menținut pe locul al patrulea (cu un avans trimestrial de 2,6%, pâna la 1.910 euro pe metru patrat), iar zona Zorilor, pe cel de-al cincilea (în condițiile unui plus de 2,9%, pâna la o valoare medie de 1.900 de euro pe metru patrat).
 • Timișoara: Și în orașul din sud-vestul țării, topul cartierelor cu cele mai scumpe apartamente disponibile spre vânzare a ramas neschimbat în T1 2021, comparativ cu cele trei luni anterioare. Astfel, cu toate ca a consemnat o scadere trimestriala de 0,6%, zona Ultracentral - Medicina - Piața Unirii s-a menținut pe prima poziție în clasament (cu un preț mediu de 1.570 de euro pe metru patrat util pentru un apartament), urmata fiind de Central - Balcescu - Take Ionescu - Piața Maria (cu 1.410 euro pe metru patrat, în condițiile unui recul trimestrial de 2,5%), apoi de Complex Studențesc - Dacia - Elisabetin - Olimpia - Stadion (cu 1.390 de euro pe metru patrat, dupa un avans de 0,2%), Circumvalațiunii (+1,1%, pâna la 1.380 de euro pe metru patrat) și, apoi, de Torontalului (+2%, pâna la 1.330 de euro pe metru patrat).
 • Brașov: În ciuda unei scaderi trimestriale de 1,9% a valorii de listare pentru o asemenea unitate locativa, în Drumul Poienii pot fi gasite, în continuare, cele mai scumpe apartamente din orașul de la poalele Tâmpei, acestea putând fi achiziționate cu 1.710 de euro pe metru patrat util. Cu o medie de 1.430 de euro pe metru patrat, zona Schei - Stupini ocupa în continuare poziția a doua în clasament, în vreme ce zona Centrul Istoric - Centrul Civic - Ultracentral - Dealul Cetății (+4,1%, pâna la 1.400 de euro pe metru patrat) a trecut din nou pe locul al treilea, dupa ce a devansat arealul Central - Braovul Vechi - Blumana - Aurel Vlaicu (cu o medie de 1.330 de euro pe metru patrat, dupa o scadere de 1% la trei luni). Zona Tractorul - 13 Decembrie se afla în continuare pe ultima poziție din clasament, cu o medie de preț de 1.300 de euro pe metru patrat, în urma unei creșteri trimestriale semnificative, în cuantum de 4,1%.
 • Constanța: În orașul de la malul marii, cele mai scumpe apartamente pot fi gasite tot în arealul Faleza Nord - Trocadero - City Park Mall - Capitol – Delfinariu: o asemenea unitate locativa poate fi achiziționata aici cu 1.470 de euro pe metru patrat util, în urma unui avans de 1,7% față de cele trei luni anterioare. Urmatoarele doua locuri din clasament sunt ocupate tot de Central - Ultracentral - Peninsula (cu un plus de 2,6%, pâna la 1.320 de euro pe metru patrat) și, respectiv, Tomis III - Dacia - Tomis II - Brotacei - Tomis I (cu un avans de 2,9%, pâna la 1.310 euro pe metru patrat). Urmatoarele doua zone din clasament au revenit, însa, pe o poziție de egalitate, respectiv la o valoare medie de listare de 1.290 de euro pe metru patrat: Tomis Nord - Inel II - Inel I - Primo – Far în urma unui avans trimestrial de 3,1%, iar Casa de Cultura - Tomis Plus, în urma unuia de 1,7%.
 • Iași: În orașul din nord-estul țării, cele mai scumpe apartamente disponibile spre vânzare pot fi gasite tot în arealul Centru Civic - Gara - Central – Ultracentral – în ciuda faptului ca acestea s-au ieftinit cu 2,1% în T1 2021, pâna la o valoare medie de listare de 1.380 de euro pe metru patrat util. În zona Podul de Fier - Moara de Vânt, prețurile solicitate s-au majorat cu 0,5%, pâna la 1.320 de euro pe metru patrat, iar în Copou a avut loc un avans de 1,6%, pâna la 1.200 de euro pe metru patrat. Pe locul al patrulea în clasamentul la nivel de oraș se afla tot arealul Tatarai -Tudor Vladimirescu (cu un avans de 1,1% la trei luni, pâna la1.140 de euro pe metru patrat), însa zona Podu Roș a fost scoasa din clasament de Alexandru cel Bun - Dacia (cu un avans de 2,8%, pâna la 1.070 de euro pe metru patrat).

Timpul necesar pentru tranzacționarea unei unități locative s-a cifrat, în capitala țarii, la 38 de zile în intervalul ianuarie-martie 2021, la o distanța considerabila fața de celelalte orașe analizate.

La polul opus, cea mai mare perioada de vânzare, respectiv 93 de zile, a fost în Cluj-Napoca (în creștere de la aproximativ 68 de zile în urma cu 12 luni), în vreme ce Timișoara se afla la o nu foarte mare distanță, cu 92 de zile (față de 82). În celelalte mari orașe analizate, timpul necesar pentru tranzacționarea unui apartament ajunge la 53 de zile (în Iași), 58 de zile (Brașov) și, respectiv, 79 de zile (Constanța).

În ceea ce privete marja de negociere, un alt element relevant pentru dinamica activității de tranzacționare, datele arata o scadere în doua dintre marile orașe. Acest indicator a coborât, astfel, sub pragul de 2% în Iași (în condițiile în care în T1 2020 depașea nivelul de 2,5%), în vreme ce în Timișoara a ajuns la puțin sub 2,5% (comparativ cu peste 4% în urma cu un an). În celelalte centre regionale, acest indicator a consemnat creșteri în ultimul an, situându-se aproape de 5% în Brașov și
Constanța, respectiv, la puțin sub 3% în București și Cluj-Napoca.
 • În ianuarie 2021 au fost tranzacționate, la nivelul întregii țări, 48.736 de imobile, cu 13.505 mai multe față de perioada similara din 2020. În februarie, când au fost achiziționate 50.147 de imobile, diferența față de același interval al anului anterior a fost ceva mai mica, cifrându-se la doar 576 de unități. În luna martie, însa, au avut loc 62.891 de vânzari de imobile, cu 14.512 mai multe decât în perioada similara a anului trecut.

Pe parcursul lui 2020 au fost achiziționate la nivel național un total de 602.805 imobile, reprezentând un avans de 11,6% (sau 62.625 de unități) faa de 2019, când erau înregistrate 540.180 de asemenea operațiuni. De remarcat că numarul proprietaților imobiliare existente la nivel național ajunge la aproximativ 40 de milioane.

Printre schimbarile provocate de epidemia de COVID-19 se numara doua ce ar putea avea un efect semnificativ asupra pieței chiriilor, anume popularizarea lucrului de la distanță și a cursurilor online. Cu toate acestea, datele centralizate de Analize Imobiliare releva ca, la nivelul celor șase mari centre regionale monitorizate, cererea pentru apartamente și case de închiriat se afla, per ansamblu, la un nivel mai ridicat comparativ cu anul anterior.

În ceea ce privește prețurile de închiriere solicitate pentru apartamentele din marile orașe, în București și în Cluj-Napoca pot fi observate, între T1 2020 și T1 2021, curbe de scadere vizibil mai abrupte decât în celelalte mari orașe - acest fapt nu este, desigur, de mirare, având în vedere nu doar situația creata de raspândirea noului coronavirus, ci și faptul ca aici se gasesc cele mai scumpe proprietăți de închiriat. O scadere semnificativa a pretențiilor proprietarilor mai poate fi observata în Timioșara, în vreme ce, în Iași și Brașov, prețul mediu solicitat pe metru patrat se situa, în primele trei luni ale acestui an, ceva mai aproape de nivelul consemnat în perioada similara din 2020. În mod interesant, Constanța este singurul dintre marile orașe analizate în care pretențiile proprietarilor se situau peste nivelul consemnat în urma cu 12 luni.

Potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare, suma medie solicitata pentru un apartament se situa, trimestrul trecut, la 7,4 euro pe metru patrat în București, în scadere cu 7,7% față de perioada similara a anului anterior. Pe urmatorul loc în clasamentul prețurilor de închiriere se situeaza Cluj-Napoca (cu o medie de 7,1 euro pe metru patrat, în scadere cu 10,5%), oraul de pe Someș fiind urmat de Iași (6,5 euro pe metru patrat, în scadere cu 2,5%), Brașov (6,4 euro pe metru patrat, în scadere cu 1,5%), Timișoara (6,2 euro pe metru patrat, în scadere cu 7,5%) și, respectiv, Constanța (6 euro pe metru patrat, dar în creștere cu 2,9% față de anul anterior).

Citește aici Raportul integral.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14943 vizualizari

 • +2 (6 voturi)    
  piața chiriilor e pa! (Joi, 29 aprilie 2021, 13:27)

  NicuPandemicu [utilizator]

  „Normalul” știut de noi e istorie. Lumea nu va mai fi la fel niciodată. Piața chiriilor e lovită iremediabil, atât de permanentizarea soluțiilor de educație online, cât și de reducerea masivă a mobilității. Peste 50% din călătoriile în scop de afaceri vor dispărea, iar la birouri angajaţii vor lucra cu cu 30% mai puţin decât în perioada de dinainte de pandemie, estimează Bill Gates. Asta e o tendință globală la care și România se va ralia vrând-nevrând, mai devreme sau mai târziu.

  Local avem o depopulare masivă prin emigrare exact din zona care putea, teoretic, alimenta cererea de chirii: populaţia tânără activă (20-39 de ani).

  În tot acest timp, fondul imobiliar crește, pt. că se construiește mult mai mult decât se demolează.
  • +3 (3 voturi)    
   Nicu pandemicu (Joi, 29 aprilie 2021, 14:10)

   Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui NicuPandemicu

   Corect , nu ai ce sa mai faci cu investitita in apartamente pt ca nu le mai inchiriaza nimeni,preturile se vor duce in cap in lipsa cererii si ofertei din ce in ce mai mare.
  • 0 (2 voturi)    
   Volumele au fost si raman mici (Joi, 29 aprilie 2021, 15:11)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui NicuPandemicu

   Piata chiriilor din Romania este infima comparativ cu tarile dezvoltate. In afara de studenti, sunt foarte putini romani dispusi sa locuiasca in chirie, ca urmare nu s-a dezvoltat o piata de servicii profesionale.

   Si la capitolul construit suntem mult in urma. Este o aparenta discrepanta intre sporul negativ al populatiei si numarul de locuinte noi, dar realitatea este un pic diferita. Desi avem un stoc semnificativ de locuinte pe hartie (9.1 milioane, 48mp in medie), doar vreo 15% au mai putin de 30 de ani si multe din alea vechi sunt fara apa curenta si canalizare.
   Deci degeaba sunt multe locuinte, ca nu vrea nimeni sa stea in ele. Sunt mii de sate pustii, in care mai rezista cativa batrani incapatanati.
 • +3 (7 voturi)    
  Chiriile scad, ar trebui sa scada si vanzarile... (Joi, 29 aprilie 2021, 13:47)

  Divergent [utilizator]

  ...dar acest lucru nu se va intampla asa usor deoarece noi, romanii, suntem un popor de mandri proprietari, in care peste 90% locuiesc in imobile proprietate personala, iar ponderea chiriilor e destul de mica.

  Dar chiar si asa, in conditiile actuala piata imobiliara va scadea. E deja plin orasul de anunturi cu spatii comerciale de inchiriat sau de vanzare. Si asta nu se intampla doar aici, in baia mare.
  • -3 (3 voturi)    
   ai vrea tu (Joi, 29 aprilie 2021, 13:54)

   deville2010 [utilizator] i-a raspuns lui Divergent

   sa cumperi un apartament la pret de bmw second hand, nu cred ca o sa ai ocazia
   • +5 (5 voturi)    
    ANL (Joi, 29 aprilie 2021, 15:12)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui deville2010

    preturile apartamentelor ANL sunt ~300-350 euro/mp. garsoniera la pret de bmw second hand.. :)
    • +2 (2 voturi)    
     Plus (Joi, 29 aprilie 2021, 15:47)

     Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Plus toate locuintele din orasele mici din tara! :)
     Dar cine a spus ca ar trebui ca preturile sa ajunga la nivelul ala? Nici nu e nevoie! Daca o sa poti cumpara un apartament cu doua camere la 25.000 - 30.000 euro in oricare din orasele din tara care nu se numara printre cele 6 din articol, va fi suficient! Si sa iti dai seama ca asta se va intampla, nu trebuie sa fii "expert"!
 • +2 (4 voturi)    
  prea multe articole (Joi, 29 aprilie 2021, 13:58)

  lcostea [utilizator]

  Sunt prea multe articole despre imobiliare! La cata reclama si cate adevertoriale apar in media e clar ca celor implicati in imobiliare sunt speriati de un viitor crash.

  De ce se vorbeste si despre datele de la eurostat? Scaderea din 2020 trimestrul 3 nu a fost prezentata deloc! Sau faptul ca eurostat arata ca din 2018 evoluatia preturilor imobiliarelor din Ro au fost sub inflatie, adica au pierdut din valoare. Sau faptul ca preturile de tranzactionare inca nu au atins maximele din 2008, sunt unii care au cumparat pe maxim si de mai bine de 12 ani isi dau palme.

  Isarescu a spus ca nu vor mai fi scaderi de dobanzi, mandatul lui Jerome Powell se termina in feb 2022 si adio bani ieftini.

  Pe unde mai pui si ca Moody's inca nu a dat rating-ul ptr Romania, trebuie sa fie afisat pe 16 aprilie... sa fie oare cu retrogradare?
 • 0 (2 voturi)    
  Fenomen (Joi, 29 aprilie 2021, 14:16)

  Beer-gummy-bear [utilizator]

  De asta in Cluj-Napoca sunt cele mai scumpe locuinte in medie! Daca ne uitam la timpul de asteptare de la scoaterea la vanzare si tranzactionare, anume 93 de zile, care este cel mai mare din tara, intelegem ca problema cea mai mare acolo (cum stiam de multa vreme) este ca "dezvoltatorii"/proprietarii sunt lacomi si nu ar lasa din pret pt nimic in lume!
  Pe de alta parte, la Iasi se tranzactioneaza in 53 de zile, desi preturile sunt mai mici! Te-ai gandi ca timpii pana la tranzactionare ar fi mai mari unde preturile sunt mici... preturile mici indicand o lipsa de clienti... dar uite ca nu e asa! Ce conteaza este pretentiile vanzatorilor!
 • +4 (4 voturi)    
  Exista, totusi, o limita (Joi, 29 aprilie 2021, 14:24)

  VOX. [utilizator]

  Daca numarul de custi din beton depaseste numarul provincialilor din Romania, ceva nu e in regula...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by