Efectul bumerang din „zero taxe pe salariul minim”. Ștefan Guga: Principalii afectați pentru subfinanțarea suplimentară a serviciilor publice ar fi chiar salariații cu venituri mici

de F.B.     HotNews.ro
Joi, 29 aprilie 2021, 20:05 Economie | Finanţe & Bănci


Salariul minim brut orar in Europa
Foto: Syndex
Prin aplicarea „Zero taxe pe salariul minim” ai reduce veniturile statului din impozitele și contribuțiile pe salarii și ai avea un șoc bugetar absolut uriaș, a declarat Ștefan Guga, cercetător, consultant Syndex, în cadrul unui eveniment online. Potrivit acestuia, cei mai afectați ar fi salariații cu veniturile cele mai mici care depind de funcționarea serviciilor publice. El este de părere că de Zero Taxe pe salariul minim ar beneficia angajatorii, nu neapărat angajații, deoarece ar scăpa de salariul minim și ar rămâne cu același cost pentru mulți ani de acum înainte.

“Se spune că taxarea salariului minim în România este prea mare raportat la ce se întâmplă în alte țări europene și că reducerea taxării, pe lângă faptul că ar elimina această nedreptate, ar putea să crească salariile nete, bineînțeles. Dacă elimini toate taxele pe 2.300 lei brut, adică în jur de 1.300 lei net, automat îl vei crește cu 900 și ceva de lei. Pentru cei plătiți cu salariul minim, este o creștere pe care ai ar putea să o primească foarte mulți ani în contextul actual. Nu vor fi afectați angajatorii, pentru că acele costuri cu angajații le lași fixe. Deci poți să le lași fixe foarte mulți ani, fără să mai ai o problemă cu salariul minim”, a spus el.

• Poate pentru anumiți oameni sună rezonabil.

• Angajatorii beneficiază deja de un cost comparativ foarte redus cu forța de muncă. Argumentul că taxarea e mare… mare pentru cine? Pentru investitorii străini nu este. Pentru exportatori nu este.


„Angajatorii sunt beneficiarii, nu angajații. Angajații, într-o primă fază, vor primi mai mulți bani în mână. Ideea (din spatete Zero Taxe pe salariul minim n.r.) este de a elimina această povară a creșterilor periodice ale salariului minim pentru angajatori. Atunci ai rezolvat dintr-un foc foarte multe chestii. Nu mai trebuie să crești salariul minim ani de zile din nou”, a explicat Guga.

• Știm că avem venituri bugetare foarte mici. Avem foarte mulți salariați plătiți cu salariul minim.
• Zero taxe pe salariul minim implică un sistem progresiv, în care ai reduce taxele nu numai pentru cei cu salariul minim, ci pentru toți.


„Deci ai reduce veniturile statului din impozitele pe salarii. Ai avea un șoc bugetar absolut uriaș. Cei mai afectați ar salariații cu veniturile cele mai mici care depind de funcționarea serviciilor publice. Sistemul de sănătate și școala sunt cele mai bune exemple. Un salariat cu salariul minim nu-și permite să se ducă la o clinică privată, grădiniță privată și așa mai departe. Principalii afectați pentru subfinanțarea suplimentară a acestor servicii ar fi chiar salariații cu venituri mici. Pentru cine este bună o asemenea propunere? Eu aș vrea să cred că ea nu poate fi luată în serios în contextul actual din România”, a explicat Ștefan Guga.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22169 vizualizari

 • +12 (38 voturi)    
  partial adevarat (Joi, 29 aprilie 2021, 20:17)

  bogdan1477 [utilizator]

  Dar totusi, veniturile bugetare mici se datoreaza si:
  - evaziunii fiscale uriase, mult peste orice alta tara UE
  - exceptarii de la plata intergala a impositului si a contributiilor pentru vaste categorii de ocupatii(lucratori pe cont propriu - taximetristi, avicati, notari, ziaristi, etc) si a unor vaste categorii de venituri (dividende, inchirieri, depozite bancare, piata de capital, etc, etc.
  - taxelor ridicole pe proprietate
  - munca la negru/gri
  Si asta ca sa nu mai vorbim de cheltuielile publice, care reprezinta in proportie de 80% furt calificat.

  Daca toate astea s-ar rezolva, ar fi loc si de reduceri de taxe pentru cei cu venituri mici. Doar ca mai nimeni din cei care fenteaza intr-un fel sau altul contributia la buget nu e dispus sa intre in legalitate, partidele nu-s dispuse sa renunte la folosirea functiilor publice exclusiv pentru clientelea de partid si pentru a putea fura in voie, pana si cel care castiga salariul mediu si ia pe cartea de munca minimul pe economie nu e dispus sa intre in legalitate (de exemplu taximetristii care castiga macar salariul mediu, dar platesc taxe doar pe salariul minim, restull fiind evaziune)

  Din pacate suntem tara lui "fiecare pentru el", "scapa cine poate", " ala corect e fraier", si tot asha.
  • +9 (25 voturi)    
   Servicii publice mai rele ca astazi...nu pot fi (Joi, 29 aprilie 2021, 22:01)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Nu are cum sa fie servicii publice mai proaste ca astazi in Romania.
   • +9 (17 voturi)    
    Sa fim optimisti! (Vineri, 30 aprilie 2021, 0:05)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Ba se poate! :P
    • -2 (2 voturi)    
     Sa fim si mai optimisti (Vineri, 30 aprilie 2021, 17:41)

     bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     Daca le tai veniturile, pesederaii ai aiuritii nu mai pot invoca angajarile nepotilor pe bani grei, le pica sistemul si pot fi inlocuiti cu Boci ce taie salarii bugerare si trimit surplusul acasa.
     • 0 (2 voturi)    
      corectie (Vineri, 30 aprilie 2021, 18:48)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui bardiCristi

      bocii si bolojanii dau afara oameni ca sa bage in loc mafioti de-ai lor, pe salarii mai mari
  • +2 (12 voturi)    
   Premisa este gresita (Joi, 29 aprilie 2021, 22:01)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Pornim de la o premisa total gresita, si anume ca cineva din guvern sau parlament ar initia o reforma care doar elimina taxe, subit.
   Cine o sa faca asa ceva?.. Se poate face treptat, plus ca se poate echilibra cu noi surse de venit, cum ai mentionat.

   In realitate nu trebuie sa scazi nici o taxa, doar cresti deducerea de baza pentru angajatii cu copii in intretinere si aplici toate taxele (momentan doar impozitul pe venit, nu si CAS, CASS etc) la ce ramane.

   Analiza Syndex este insa mult mai ampla si articolul scoate un pic din context ideea de baza, si anume ca scopul conceptului de salariu minim este asigurarea nevoilor de baza.
  • -3 (13 voturi)    
   asha, asha...! :P (Vineri, 30 aprilie 2021, 0:08)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Sa MAREASCA mult impozitele pe proprietate - pentru ca o GRAMADA de amarati care, totusi, mai au o chichineatza de apartament (sau garsoniera) sau o cocioaba de casa, sa nu isi poata plati impozitul, sa fie executati si sa-si piarda locuinta - si astfel, sa devina o MARE problema sociala si sa impovareze serviciile sociale! :P
   Cred ca MULT ti-a luat sa te gandesti la asta! >:
   • -2 (6 voturi)    
    hei (Vineri, 30 aprilie 2021, 2:59)

    john70 [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    Solutie simpla: primele 12 mii de lei din venitul anual sa fie impozitate cu rata de 0%, indiferent de sursa (salariu, pensie, etc). Dupa 12 mii, taxa de 15% platita de toata lumea, fara exceptii (IT).
    Pentru taxele pe proprietate: acestea sa fie trecute la primarii si acestea sa le stabileasca la un procentaj (0,2% sau 0,4% sau 0,7%) din evaluarea bunului imobiliar respectiv.
    Alta chestie: nu inteleg tampenia cu calcularea salariului mini/brut. In mod normal salariul minim e calculat pe ora iar numarul de ore e stabilit de angajator sau de salariat (sunt oameni care pot/vor sa lucreze mai putine ore pe saptamana). Pana acum 3 ani, in Germania nici nu era salariu minim. Acum e vreo 9 Euro pe ora.
    • +1 (5 voturi)    
     taxa de 15% e nimic (Vineri, 30 aprilie 2021, 16:07)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui john70

     In momentul de fata, taxa cea mare o reprezinta contributiile sociale. Aia din IT, scutiti de impozit, platesc 35% din brut la stat, fata de 45% cat platesc ceilalti. Deci problema mare nu e cei 10% impozit, ci cei 35% contributii sociale....
    • 0 (0 voturi)    
     Stii de ce ai exceptii? (Vineri, 30 aprilie 2021, 17:46)

     bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui john70

     Ca n-ai priza.

     Daca la cei din IT le bagi taxe, ei pleaca si dupa se urla ca le pleaca tineretul din tara.

     Nu vrei sa-ti plece tocmai cel ce efectiv nu are costuri deductbile iar veniturile sunt considerabile. E soft, replicabil la infinit cu cost 0, 0 taxe vamale si se poate vinde oriunde in lume instant pe bani grei. Deci impozitul lui scutit oirucm aduce venituri din TVA mai mari la buget decat cel ce plateste 42% din mai nimic.
     • 0 (2 voturi)    
      a se scuti (Vineri, 30 aprilie 2021, 18:50)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui bardiCristi

      scriitorii de linii de cod in lohn nu pleaca nicaieri, ca e plina lumea de-alde ei, iar arhitecti software avem oricum prea putini
   • 0 (2 voturi)    
    Exact cum spuneam (Vineri, 30 aprilie 2021, 16:04)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

    Sa se ia, dar de la altii...
    Se poate imagina un sistem de impozitare bazat pe valoarea locuintei, zona, eventual si cu ceva deduceri pentru cei cu venituri mici. Cum exista in toate tarile europene. Dar 100 de lei/an de locuinta e un impozit pe venit ridicol.
  • 0 (2 voturi)    
   Nu stiu pe ce lume traiesti (Vineri, 30 aprilie 2021, 17:39)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Categoriile de contribuabili cu cote reduse sunt categorii cu toata responsabilitatea. Ei nu raspund cu doar capitalul social si nici doar cu activele. Daca le-ai taxa ca pe SRL-uri ar deveni SRL-uri si ar incepe si ei sa factureze pe firma orice si pa! claritate fiscala in ceea ce priveste si aceste categorii cat si pa! impozite. Ar aparea toti cu salar minim si facturi la hartie igienica pe firma, facturi la benzina pe cocediu pe firma, facturi la televizoare pe uz personal pe firma. In plus unii si-ar putea reloca pfa-urile in alte tari, ca de ex Germania unde au 0 taxe pe primii 9000 de euro. N-ai avea ce le face chiar daca fac afaceri in Romania si contabilitate in alta tara UE.

   Taxele pe proprietate in Romania sunt abisimal de mici. In vest, ai 0,5-1% pe an din valoarea aproximativa a proprietatii. Cand vei avea si in Romania pe un ap de 80.000 euro cam 400 de euro, adica 2000 ron/20 de mil vechi, pe an, impozit, atunci poti spune ca ne aliniem cu vestul iar veniturile bugetare trebuie duse inspre scoli, spitale si alte servicii publice. Momentan, cu 200 ron impozit pe an faci spitale din containare si corturi iar elevii invata in scoli cu tavane carpite ce stau sa cada si wc-uri in curte.


   Ce nu ne spui tu, si nici geniul Ștefan Guga, este ca in caz de nevoie, cei cu venituri mici ar decide ce gradinita primeste banii lor, ce serviciu medical fie el de stat sau privat primeste banii lor samd. Adica ar fi un impuls de competitivitate in oferta de servicii pt. ca cei mici si multi nu mai varsa venituri intr-o nebuloasa bugetara din care se infrupta tocmai ceea ce tu ai numit "furt calificat", ci decid ei directia banilor.

   Tot voi n-ati mai spus nici de impulsionarea cosumului ce la randul lui duce la crearea de noi locuri de munca, problema reala a Romaniei. Cei mici si multi ar beneficia, in fapt, mai mult de 0 taxe pe salariul minim cat si econ. Ceea ce e in articol e o tactica de speriat pt. ca lucrurile sa ramana la forma actuala, cu 80% furt calificat.
 • +3 (29 voturi)    
  Zero taxe pe salariul minim!!! (Joi, 29 aprilie 2021, 20:36)

  tedycv [utilizator]

  Sunt pensionara, am 32 ani munciți cap-coada la care s-au adăugat cei 5ani de facultate. In toți anii in care am muncit am cotizat la fondul de pensii cu cota obligatorie 3% din salariu si benevol, încă 2% ca sa am o pensie mai buna. Am plătit absolut toate taxele si impozitele cuvenite veniturilor pe care le-am încasat.
  Si surpriza: pentru ca am o “pensie foarte mare”, adică 2626 lei (conform talonului de pensie din 03/21, adică luna Martie 2021) plătesc impozit pe pensie in valoare de 63 lei.
  Vi se pare corect? Întreb si eu, nu dau cu parul...
  • +21 (27 voturi)    
   E anormal ca niciun pensionar nu plateste sanatate (Joi, 29 aprilie 2021, 21:06)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

   Nu cred ca stiti despre ce vorbiti, contributie la pensie de 3%? Acum e 25% din brutul ala mare de tot (deci 43% din net la pensie).
   • -7 (17 voturi)    
    Dragule, mai studiază puțin. (Joi, 29 aprilie 2021, 22:29)

    tedycv [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Contributiile pentru sănătate am apucat sa le plătesc si eu, au fost inventate după “revoluție” (vezi ca sunt niște articole in Constituție privitoare la drepturi gen educatie, munca, sănătate, etc)
    Iar in ceea ce privește CA NU ȘTIU DESPRE CE VORBESC, in vremea in care munceam eu existau “carnetele de munca”, in care erau inscrise absolut toate datele (salarii, plăti, prime, totalul veniturilor lunare, contribuții). Acum sunt toate pe internet (ferească Dumnezeu de o pana majora de curent).
    Sa fii sănătos si sa auzim numai de bine.
    • +7 (9 voturi)    
     Ce treaba are pana de curent? (Vineri, 30 aprilie 2021, 0:15)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

     Datele nu sunt volatile, iar la o instituție e obligatoriu backup, adică arhivarea datelor.
     Spre deosebire de cărțile de munca falsificate după revoluție, o baza de date poate păstra o suma de control sau chiar informațiile celui care a operat modificările.
     Dreptul la sănătate nu include ca e gratis. Mai ales dacă prinzi 40-50 de ani de pensie și ai cotizat 20.
     Poate fi impus un prag, poate fi același cu impozitul pe pensii, 2000. Apropo, de ce un angajat plătește impozit dacă are salariul minim, 1350 lei dar nu plătește nimic dacă e pensionar pana la 2000?
     Șmecheria e că de "pomenile" PSD nu au beneficiat sărmanii cu pensie de 1000 lei sau comunici cu pensie sub 2000, ci nesimțiții cu pensii nemuncite de 10 mii-20 mii lei.
     • +4 (6 voturi)    
      ia-o incet cu tehnologia.... (Vineri, 30 aprilie 2021, 8:53)

      Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

      ... e pensionara ci 32 de ani munciti cap-coada si cota de 3+2%. daaaa???
    • +1 (5 voturi)    
     ca sa intelegi si matale... (Vineri, 30 aprilie 2021, 9:07)

     Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

     ... aia cu pana de curent.
     e ca si cum ti s-ar termina lumanarile la biserica. nu se darama cladirea.
  • +2 (14 voturi)    
   cu o contributie de 5%, cata pensie doreati? (Joi, 29 aprilie 2021, 21:45)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

   .
   • +3 (3 voturi)    
    Da, ai si tu pe undeva dreptate (Vineri, 30 aprilie 2021, 15:03)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

    Dar sa nu uitam ca sunt categorii intregi de bugetari care nu contribuie cu absolut nimic la sistemul de pensii, si totusi, au si pensii speciale.
    Cred ca si cu 1% daca ar fi contribuit, tot era mult mai mult ca si cei care n-au contribuit deloc.
  • +14 (18 voturi)    
   3%?.. (Joi, 29 aprilie 2021, 22:17)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

   O fi fost 3% acum 32 de ani? ;)
   Azi tinerii platesc 25% la fondul de pensii, ca sa poata iesi altii la pensie la 55 de ani...

   Da, este normal sa platiti impozit pe venit, indiferent de sursa, plus asigurare medicala. Pensionarii nu mai beneficiaza de serviciile statului roman?
   Cine trebuie sa plateasca in locul dvs pentru salariile celor din sanatate administratia publica, armata, politie etc.?
  • -6 (12 voturi)    
   Eu sunt curios de ce (Joi, 29 aprilie 2021, 23:03)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

   ... vi s-au adaugat la pensie cei 5 ani de facultate?!

   .. este corect?
   • +3 (5 voturi)    
    Nu la suma contributiilor (Vineri, 30 aprilie 2021, 0:23)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

    S-au adaugat la "stagiul minim de cotizare" (adica ajuta oarecum la scaderea varstei de pensionare), nu se considera drept "contributie la fondul de pensii".
    Nu stiu daca e sau nu "corect" - insa anii de facultate se adauga la TOATA lumea! E o lege veche de vreo 20 de ani ;)
    • 0 (2 voturi)    
     hei (Vineri, 30 aprilie 2021, 3:01)

     john70 [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     Cred ca era asa si pe vremea raposatului.
     • +1 (3 voturi)    
      si ce relevanta are ca era la fel acum 30 de ani? (Vineri, 30 aprilie 2021, 9:03)

      Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui john70

      ... pensia nu ar trebui sa fie o chestie sociala, ci sa insemne ca primesti inapoi strict cu aceiasi masura cu care ai contribuit.
      • 0 (4 voturi)    
       Nu mege domn ismana (Vineri, 30 aprilie 2021, 18:03)

       bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

       Se primeste inapoi mai mult. Obligatoriu, pt. ca in timp cresterile economice duc la inflatii si scumpiri. Banul cotizat acum 40 de ani, adica 10 lei, nu mai e tot 10 lei. Ca altfel omul nu mai cotiza si ii baga la banca si cu 8% pe an inainte de recesiune dupa 40 de ani scotea 2000 de lei. Daca azi cumperi de 2000 de lei ce acum 40 de ani cumparai de 100 de lei, e stagnare, dar tot e bine, nu s-a pierdut banul. Acum, in sistemul de pensii banul se pierde. El cum se cotizeaza de la tineri se cheltuie pe pensionari. Nu se investeste, nu are cum sa fie crescut timp de 40 de ani cu "8% pe an" si implicit e mai mic.
       • 0 (0 voturi)    
        n-ai înțeles nimic (Duminică, 2 mai 2021, 8:57)

        Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui bardiCristi

        ma reefeream la cotă.. dar asa e cand citești și nici înțelegi nimic. e grele.
   • +5 (5 voturi)    
    Cică se adaugă cumva la vechime (Vineri, 30 aprilie 2021, 0:26)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

    Dar nu și la punctajul pt valoarea pensiei.
    Cel puțin la nespeciali
  • -1 (3 voturi)    
   Mamaie (Vineri, 30 aprilie 2021, 17:56)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui tedycv

   Ce aveti acolo sunt pesii comuniste. Sunt pensii facute pe un sistem socialist in care toata lumea contribuia pe un plan sever dar un sistem care inevitabil urmarea sa implodeze. Ce ati lucrat dvs? Daca nu va suparati. 2626 e pensie mare daca o raportam la salariul minim, si mai concret la costul de supravietuire de acum. Acum, iti trebuie sa fii obligatoriu in doi plus sa mai cotizeze si parintii si socrii cu ceva sa se ajunga in buzunar la ceea ce luati dvs in mana. Iar la vremea la care cei doi vor ajunge pensionari va fi si mai multa jale. Oricum, ati votat Ponta, ati primit Ponta. El a introdus taxele suplimentare pt. ca s-a trezit fara bani la buget dupa ce a promis mariri de salarii bugetarilor si mariri de pensii... pensionarilor. Plus ca tot el e initiatorul pensiilor de lux, ce, da isi au sursa in taxare absurda. Doar primii au primit, ceilalti inca mai asteapta.
   • -1 (1 vot)    
    aberezi (Vineri, 30 aprilie 2021, 18:54)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui bardiCristi

    pensiile de lux sunt creatia penelistilor
 • +6 (24 voturi)    
  zero (Joi, 29 aprilie 2021, 20:36)

  /./ [utilizator]

  Oamenii au devenit atat de lacomi incat umanitatea a disparut.Oare individul asta isi imagineaza cum e sa traiesti cu salarul minim?Solutii exisat pt golul financiar lasat de neimpozitarea salarului minim si anume.Impozitarea masiva a pensiilor mari avand in vedere ca 99% dintre cei cu pensii mari nu au contribuit pt ele.Reducerea masica a bugetariilor care nu fac altceva decat sa plimbe aer.Impozitarea progresiva a salariilor asa cum e in toate tarile cu apa calda ca vorbim de SUA, UK, Germani, Franta etc.La cum scrie asta sigur e un PSD-ist care se si da socialist.
  • +3 (19 voturi)    
   Problema e ca se impoziteaza salariile (Joi, 29 aprilie 2021, 21:02)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui /./

   nu veniturile, nu proprietatile.
   Doar prostii platesc taxe in Romania.
   Culmea e ca se impoziteaza depozitele bancare, acum exista si dobanzi sub 0.5% (ING, 0.4%)
  • -1 (1 vot)    
   Se poate (Vineri, 30 aprilie 2021, 18:08)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui /./

   Doar ca atunci cand votezi un partid vechi, el are in spate baroni si baronii au nepoti, bugetari, cu salarii mari. N-ai cum. Noi ne radem de Nasui si Voiculescu si Turcan si Catu, dar ei, tineri, vor o schimbare dar se lovesc de dinozaurii de partid si animale politice. "NU" e raspunsul la tot ceea ce vrei. Ori ca e PNL ori PSD, Doamne fereste! AUR. Si e greu sa convingi masele sa voteze tinerii din USR cand lucrurile nu se schimba batand din palme cum vor votantii. Dilema electorala.
 • -4 (34 voturi)    
  Despre impozitarea IT-istilor nimic nimic? (Joi, 29 aprilie 2021, 20:50)

  Divergent [utilizator]

  Cu impozitele luate de la IT-isti s-ar putea umple golul financiar creat de scutirea de impozit a beneficiarilor salariului minim pe economie! Nu mi se pare normal sa existe asa mari diferente intre angajatii din sectorul privat si RASFATATII de la stat!
  • +8 (16 voturi)    
   Nu prea (Joi, 29 aprilie 2021, 21:45)

   JoeTheDow [utilizator] i-a raspuns lui Divergent

   Cauta un articol de pe hotnews despre asta. Total adus la buget ar fi de 200 milioane de euro pe AN. Nu acopera nici subventia la cadura in Bucuresti.
  • -5 (13 voturi)    
   alo (Vineri, 30 aprilie 2021, 3:03)

   john70 [utilizator] i-a raspuns lui Divergent

   N-ai vazut dom'le ca atunci cand vine cineva cu ideea asta, IT-istii imediat incep cu santajul ca se cara in Vest? Duca-se pe pustii!
   • 0 (4 voturi)    
    nu toti.. (Vineri, 30 aprilie 2021, 9:05)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui john70

    .. eu sunt IT-ist care nu beneficiaza de scutire. si chiar daca as fi fost, sunt pro impozitare.
    • 0 (2 voturi)    
     Toti (Vineri, 30 aprilie 2021, 18:45)

     bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     ... IT-stii beneficiaza de scutiri prin lege. Daca nu, esti un altfel de ITist, poate irelevant pe un alt cod de domeniu. Aici vorbim de multinationale ce "produc" softuri si servicii la noi si vand in Vest fiind taxati cu TVA, deci aduc venituri substantiale comparativ cu sa zicem Renault, ce are profituri mici, conform declaratiilor sefului Renault, dar daca asigura salariati, deci contributiile firmei Renault se regasesc in economia romaneasca prin impozitele si taxele platite pe angajati.
   • -1 (1 vot)    
    Pai (Vineri, 30 aprilie 2021, 18:09)

    bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui john70

    Si daca se cara, ceea ce produc si se vinde, nu va mai fi impozitat cu TVA si atunci ce pierzi? 10% sau 19%.
  • -1 (1 vot)    
   Depinde (Vineri, 30 aprilie 2021, 18:21)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui Divergent

   Problema cu IT-ul este ca ei nu au costuri deductibile atat de mari a.i. sisemul conceput sa acopere corect contributiile precum la o productie cu materii prime si alte necesitati. In schimb din IT se alimenteaza economia dat tu n-ai cum sa stii ca nu o intelegi.

   Cand un softist face un soft, la vanzare statul primeste 19% din mai tot pretul. Cand bagi un L de benzina, tu platesti 6 lei, dar Petrom isi scade acciza de nu stiu 45-50%, isi scade costul cu benzinaria si angajatii si din acel 6 lei cat crezi tu ca mai e TVAul? Fix pix. Acelasi lucru si pt. productii, sunt costuri foarte mari, se deduc. La IT, ori ca e servici, ori soft, e un avantaj, se creaza din nimic pt. ca e bun intelectual. Mai e un avantaj, e la cautare iar cei din vest platesc pret de vest pt. el.

   Mai are si dezavantaje pe care multi ca tine le ignora. Volatilitatea. La recesiune ITul a scazut ce mai mult dupa industria lemnului. 0 protectii.

   Iar un alt dezavantaj il reprezinta indivizii ca tine ce vor politici de alungare. "incep cu santajul ca se cara in Vest". Pai tu vrei contribuabili la economie sau la taxe ce le papa bugetarii? Pe una o vezi, pe cealalta om pupi la pastele cailor.
 • +4 (22 voturi)    
  spalare pe creier (Joi, 29 aprilie 2021, 20:54)

  John_Re [utilizator]

  ... taxele pe veniturile mici ar trebui sa fie foarte mici
  .. iar pe venituri mari spre 40-50%

  .. problema e ca tocmai cei ce fac legi si specialii vor fi cei mai afectati.
  ...nu-s prosti sa isi taie craca de sub picioare.

  .. hehe... ei vor acum sa convinga oamenii ca se vor pierde bani la buget... Hehehe.. ce smecheri
  • -4 (22 voturi)    
   ei admira tarile nordice, dar cand sa plateasca... (Joi, 29 aprilie 2021, 22:33)

   Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

   astia admira tarile nordice, nivelul de trai de acolo, dar cand e vorba sa plateasca impozite ca in tarile nordice nu mai vor
   • +3 (5 voturi)    
    pai, NA! (Vineri, 30 aprilie 2021, 0:46)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

    Cand o fi SI la noi raportul salarii / preturi la fel ca in tarile nordice, probabil n-o sa le mai pese cat sunt impozitele! :P
    • -7 (11 voturi)    
     alo (Vineri, 30 aprilie 2021, 3:05)

     john70 [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     Cum adica, monsher, aderarea la UE acum 14 ani nu a adus Raiul pe pamantul stramosesc?!?!
    • -1 (1 vot)    
     Mai intai (Vineri, 30 aprilie 2021, 18:46)

     bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     Depui munca si contributii si mai apoi ai pretentii. Asa, cu mentalitatea ta, nu vei ajunge veci ca nordicii.
  • +3 (17 voturi)    
   Ce vorbesti?! (Vineri, 30 aprilie 2021, 0:24)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

   De ce sa-i pedepsesti pe aia care castiga mai mult, cu ce ti-au gresit? De ce as incuraja populatia sa castige putin? Care e marea taina in a castiga putin si ce miracol se ascunde in saracie? :)))
   Cei care cred ca aia mai avuti trebuie taxati mai mult sunt 100% saraci, in special tipul ala de saraci care sunt convinsi ca s-au nascut saraci si asa o sa si moara.
   Imediat ce dai de ceva bani, parca nu-ti mai convine sa-i dai jumatate din ei statului (in fond statul nu-ti da nimic inapoi, pretinde ca le da "celorlalti", dar "ceilalti" sunt intotdeana jupanii socialisti care fac avere din bani furati din bugetul statului si isi fac feude prin institutiile publice).
   In 2014 PIB-ul Romaniei a fost de 4 ori mai mare decat in '89. In 2019 a fost de 6 ori mai mare decat cel din 2019. Ai simtit ceva?
   Ai vazut spitale noi? Autostrazi noi facute din banii Romaniei? Scoli noi? Cam ce s-a intamplat cu banii din taxe, unde-s? Iti spun eu unde sunt: o parte au furat politicienii si feudalii din teritoriu, iar o alta parte s-a dus pe pomeni si cumparare de voturi de la aproape categoriile sociale, in special de la "prizonierii" din sistemul public.
   Cata vreme nu exista niciun control al cheltuielilor, nivelul impozitelor nu are de ce sa creasca. Nu putem noi plati cat pot ei fura.
   Ne dovedesc asta de peste 30 de ani...
   • +3 (5 voturi)    
    Erata (Vineri, 30 aprilie 2021, 0:30)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    "n 2019 a fost de 6 ori mai mare decat cel din 1989".
   • -3 (11 voturi)    
    nu mai spune (Vineri, 30 aprilie 2021, 0:37)

    John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    cum naiba in tarile dezvoltate exista impozit progresiv si numai in banana republic Ro si alte cateva NU?

    nu ti-ai pus niciodata intrebarea?

    ai idee cum se impoziteaza veniturile in US? sau care sunt taxele de proprietate acolo? aka la mama capitalistilor...
    • +2 (8 voturi)    
     Mai avem drum lung pana la US (Vineri, 30 aprilie 2021, 7:50)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

     Noi avem jumatate din salariati "la stat". Nu avem clasa de mijloc, nu avem nici capitalism si nici un stat de drept INCA. Dupa ce le avem si le consolidam, atunci da, de acord cu regandirea sistemului de taxe, dar pana atunci nu.
     • 0 (2 voturi)    
      am spus eu altceva? (Vineri, 30 aprilie 2021, 15:26)

      John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      Ro este inca la mentalitatea de trib. in lumea a 3a.

      schimbarea voi trebuie s-o faceti, nu altii.
      • +1 (1 vot)    
       Zic sa va recititi comentariul (Vineri, 30 aprilie 2021, 19:34)

       Luk [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

       Zic sa va recititi comentariul si sa va intrebati singur ce ati vrut sa spuneti, eu vad doar ce ati scris.
       Subiectul articolului este: nu e bine sa reducem impozitele IN ROMANIA.

       Opinia mea este: cata vreme nu exista un control ferm al cheltuielilor publice sau o raspundere adevarata pentru ele, NU are niciun rost sa crestem taxele, ba dimpotriva.
       Astept opinia dumneavastra despre asta.
       • -1 (1 vot)    
        amesteci (Vineri, 30 aprilie 2021, 23:54)

        John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Luk

        mere cu pere si vrei sa mananci varza.

        cam asta e concluzia dupa ce am citit raspunsul tau.

        inteleg ca n-ai studii de specialitate si iti dai doar cu parerea. deci las-o asa cum a picat ca e complicate treburile.

        :)))
        • 0 (2 voturi)    
         Hai serios?! :)) (Sâmbătă, 1 mai 2021, 14:04)

         Luk [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

         Tocmai ca am "studii de specialitate", dar parca nu eu eram subiectul discutiei, nu? Doar imi pare mie sau aveti apucaturi de comentator stangist si preferati ad hominem?
         Presupunand ca n-am niciun fel de pregatire, iar dumneata ai chiar "de specialitate", raspunsul dumitale se incadreaza la raspunsuri educate? Ce pregatire iti trebuie pentru ad hominem? Academia de sport?
         Jenant comentariul dumneavoastra, cu adevarat jenant...
         • -1 (1 vot)    
          oh well.. :( (Sâmbătă, 1 mai 2021, 15:36)

          John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Luk

          daca asta invatati voi la facultate la economics in Ro este trist.

          vad ca va ambitionati sa ramaneti in bottom list in lumea a 3-a.

          no more comments. just waste of time.
          • 0 (2 voturi)    
           Vai de capul tau. (Sâmbătă, 1 mai 2021, 16:09)

           Luk [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

           .
   • +3 (3 voturi)    
    Partial adevarat (Vineri, 30 aprilie 2021, 11:46)

    Jeta [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    Intr-o tara normala, cand salariul reflecta valoarea. Dar la noi, de prea multe ori salariile mari sunt in gasca de partid.
   • 0 (2 voturi)    
    Excelenta analiza (Vineri, 30 aprilie 2021, 14:19)

    Varlaam [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    sunt oameni care mentalizeaza ca sunt si vor fi saraci si nu vor castiga nimic niciodata, iar pomana nu te imbogateste ci poate doar te ingrasa si te face indolent !
  • -1 (3 voturi)    
   Este o pacaleala (Vineri, 30 aprilie 2021, 14:16)

   Varlaam [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

   sa impozitezi crescator. Problema este cum de unul poate castiga 20000 lei/luna de la buget, iar altul 2000 lei max la privat. Impozitarea progresiva nu deranjeaza pe cel in stare sa ceara si sa primeasca de cinci ori mai mult ca sa-i ramana in buzunar tot 20000 lei/luna. Ci trebuie vazut ca la aceeasi munca sa fie salariul asemanator. Altfel, unul care munceste fizic intens, de ce ar trebui sa-si distruga viata ca sa dea 90% la stat ?
   PSD-ul avea impozitare progresiva. Excrocii din regii, ca sa ramana cu 5000 lei net isi trecusera salarii de 20000 lei echivalent astazi. A venit PNL si a trecut la impozitare 16% la brut ceea ce i-a imbogatit pe unii. In loc de 5000 pe luna au ajuns la 15000 lei/luna. Nu s-a calculat ca venitul net sa fi acelasi ca inainte, iar salariul brut sa fie nu de 20000, ci de max 6000!
   • +1 (1 vot)    
    Salariile erau mult mai apropiate in 2004 (Vineri, 30 aprilie 2021, 16:59)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Varlaam

    acum sunt si de 1 la 100
    Impozitarea nu era chiar atat de mare inainte de cota unica.
    Problema majora a aparut dupa integrarea in UE cand au aparut fie salarii mari in tara, fie oportunitati afara. Si daca jobul tau era cautat afara si primeai 10-20 salarii minime, deja ai fi intrat pe taxare maxima in tara. Decizia ar fi fost no-brainer, de ce sa platesti taxe enorme pt niste servicii mediocre?
 • +14 (22 voturi)    
  Bullshit (Joi, 29 aprilie 2021, 21:08)

  Luk [utilizator]

  Principalii afectati ar fi hotii care au mainile pana la glezna in banii publici.
  • -7 (9 voturi)    
   sa nu faci lectii cu copilul (Joi, 29 aprilie 2021, 23:41)

   Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   ce ziceam, sa nu faci lectii cu copilul ca-i distrugi viitorul!
   mainele pana la glezna :))))
  • 0 (0 voturi)    
   Corect (Vineri, 30 aprilie 2021, 18:52)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Doar ca acest bullsit, la fel ca bullshitul produs in scrisc de individu' de la Raiffeisen intr-un alt articol, e o metoda de influentare de politici si opinii publice. Menirea e sa nu creeze modificarile pe care le-am vrea cu totii, ci sa se mentina piata si situatia din tara asa cum e ea, pt. ca ei si-au modelat operatiunile pe exact acest fel pagubos pt. noi. O modificare ar insemna impredictibilitate si pierderi pt. ei.

   Nu trebuie citit prea mult in bulssitul "expertiilor" din piata ce prevad rau in schimbari, pt. ca nu sunt experti. Sunt un fel de sau actioneaza ca propagandistii rusnaci.
 • +15 (27 voturi)    
  Bineînțeles, capitaliștii ne explică frumos... (Joi, 29 aprilie 2021, 21:12)

  Nyk1 [utilizator]

  ...că e în interesul muncitorilor să plătească Statului 40% din cât câștigă de fapt, în schimbul lor beneficiind de... serviciile Statului!

  Ziceți că nu sunt bani pentru așa ceva? Eu zic să mai căutați prin fondul de pensii speciale sau la pensionarii de 42 de ani de prin structur'le Statului, poate-poate se mai găsește pe-acolo câte ceva!
 • +16 (24 voturi)    
  Vorbind cu nonșalanță de banii altora (Joi, 29 aprilie 2021, 21:28)

  aaragn [utilizator]

  Am citit "studiul" acestui individ legat de nivelul salariul minim: o serie de speculații și afirmații fără acoperire, fără niciun calcul, fără nicio demonstrație. Aici e la fel: "Argumentul că taxarea e mare… mare pentru cine? Pentru investitorii străini nu este. Pentru exportatori nu este".

  Ce înseamnă "taxare mare"? Și cum a stabilit Guga că pentru exportatori, de pildă, nu e așa? Asta e școala rogozaniană de gândire: să plătească, bre, alții, că ei poate.

  Nu discut de ideea în sine (eu nu sunt cercetător ca dl Guga), dar argumentația, și mai ales, ideea de a face publicitate acestui tânăr marxist sunt mizerabile.
  • -5 (17 voturi)    
   totuși (Joi, 29 aprilie 2021, 21:43)

   Andrei57 [utilizator] i-a raspuns lui aaragn

   Cred că o lectură suplimentară nu ar strica. Și un pic de capacitate de înțelegere.
  • +8 (14 voturi)    
   Guga (Joi, 29 aprilie 2021, 22:23)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui aaragn

   .. face un mixup de termeni si cunostinte. cred ca nici el nu stie despre ce vorbeste.

   ... in schimb teoria care sta la baza impozitarii progresive este usor accesibila pe internet si n-are legatura cu marxismul sau cu rusii.
  • -5 (17 voturi)    
   mai bine taceai, ramaneai filozof... (Joi, 29 aprilie 2021, 22:50)

   Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui aaragn

   istoria recenta a aratat ca marirea salariului minim a fost benefica si pentru economie si pentru salariati.
   mai bien taci, sa nu ajungi celebru, vorba aia, pana la aparitia interentului te stia doar familia. chiar nu e cazul sa te stie si altii
 • +5 (17 voturi)    
  cat mai mici taxe (Joi, 29 aprilie 2021, 21:51)

  gnd [utilizator]

  Mai marxist mic ce esti.
  Cat mai putini bani in mainile statului, cat mai multi in mainile celor care ii castiga/muncesc, sa hotarasca ei ce sa faca cu banii.
  Ne vinzi gogosi ca vezi-Doamne statul ar fi singura rezolvare la o serie de probleme, ce sa spunem domne daca nu va dam voua bani din taxe, oamenii saraci nu au servicii de sanatate si nici scoli. Bai hotilor, statul s-a dovedit oriunde pe planeta asta cel mai prost administrator de bani, iar in Romania nu doar prost administrator dar si cel mai mare hot !
  Oricati bani am varsa in sistemul de sanatate este o gaura fara fund pentru ca voi ii furati prin mafiile voastre. Cu scolile, similar chiar daca la un nivel mai mic. Lipsa banilor nu a fost niciodata problema, ci hotia si furtul vostru.
  Oamenii sa-si pastreze cat mai mult din banii munciti, iar solutiile apar din piata libera daca o lasati sa functioneze, ar fi si scoli ieftine private, si cliniti de sanatate private ieftine. Iar plase de siguranta sociale ne facem noi singuri ca ne ajutam aproapele si donam pentru caritate si cazuri speciale. Hai papa
 • -2 (24 voturi)    
  Bogății ne explica (Joi, 29 aprilie 2021, 21:57)

  galeo [utilizator]

  Cum că e normal că un angajat cu salariul minim sa plătească 50% impozite către stat, iar ei doar 5% pe dividende, sau 0 dacă ești IT-ist
  • +7 (15 voturi)    
   IT-istii platesc 0% taxe ? (Joi, 29 aprilie 2021, 23:05)

   vladionvladion [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Esti sigur ?
  • +2 (10 voturi)    
   Cetatene (Vineri, 30 aprilie 2021, 0:00)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Care-i treaba cu "bogatii"? Ce scoala de cadre ai facut matale, Stefan Gheorghiu? :))
   • -1 (11 voturi)    
    a punctat f bine (Vineri, 30 aprilie 2021, 0:43)

    John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Luk

    bogatii au firme si isi scot banii din firma platind numai 5% impozit pe dividende.

    e un loophole special lasat pt cei care invart bani. nu cred ca exista nicaieri in lume un asa impozit mic pe dividende. si cumulat cu lipsa impozitului pe venitul global il va face invidios si pe Warren Buffet cat de putine taxe platesc bogatii in Romania. legal.
    • -2 (2 voturi)    
     Tot timpul (Vineri, 30 aprilie 2021, 10:43)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

     Tot timpul o sa existe loopholes pentru cei care stiu sa faca bani. Astea-s povesti de cand e lumea. Fa si dumneata niste bani si lasa-i pe ceilalti in pace.
  • -1 (17 voturi)    
   oh, proletarule (Vineri, 30 aprilie 2021, 0:37)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   1. aitistii platesc 0 doar impozit salariu. Da, ar trebui scoasa facilitatea in cazul lor pentru ca mai trebuie ajutate si alte ramuri
   2. 5% impozit pe dividende inseamna ca NU vei avea pensie. Poate cea minima, daca ai un cim pe minim. Mai inseamna responsabilitatea de a plati salarii, cu taxele platite, unora ca tine care guitza. De e nu va faceti mah firme, sa fiti patroni cu angajati FIX ca voi si pe care sa-i platiti cu cat credeti voi ca "valorati", adica minim vreo 2-3k eur net?!?

   PS: angajatul nu "plateste" ceva, desteptule. Tot angajatorul o face cand ii plateste brutul, lasa ca mai e si CAM. Transferul contributiilor NU a modificat costul cu salariatul cat l-a transparentizat.
  • +6 (8 voturi)    
   Aberezi. IT-iștii plătesc 35% in loc de 42% (Vineri, 30 aprilie 2021, 1:28)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Dintr-un salariu mult mai mare și în condițiile în care nu se face evaziune. Jumătate ar putea aplica la regim de PFA sau SRL și ar plăti mai nimic. Sau ar putea primi promisiuni pt acțiuni la firma la care lucrează.
   Sau ar putea pleca în orice țară sau face evaziune de acasă.
   "Constructorii" primesc scutire 21,25% nu doar 7% și sunt de 4 ori mai mulți.
   Într-o țară în care doar angajații plătesc taxe...
 • +4 (8 voturi)    
  ! (Vineri, 30 aprilie 2021, 0:07)

  tudorr [utilizator]

  Sa taie alea +3 miliarde pe an pensii speciale, lasat DOAR pensiile pe baza de contributie si se rezolva!
  • +2 (2 voturi)    
   Sunt 10 miliarde (Vineri, 30 aprilie 2021, 1:29)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

   E adevărat ca unii au și un mizilic contributiva, dar nu se apropie
   • +4 (4 voturi)    
    ! (Vineri, 30 aprilie 2021, 15:57)

    tudorr [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Cine a avut functie mare a avut clar si contributie pe masura deci oricum va primi pensie mai mare decat un cetatean cu salariul minim. E ireal intr-o tara cu salarii de 300-400 de euro sa dai pensii de 10.000 Euro lunar, unor fosti bugetari!
 • +3 (5 voturi)    
  schimbare majora (Vineri, 30 aprilie 2021, 2:35)

  Jebediah_Sanchez [utilizator]

  Sistemul actual de taxe/impozite e stricat pt ca cel mai mult sufera salariatii.
  - Sunt prea multe metode de a evita taxe (firme, PFA, taxe pe alte venituri...)
  - Nu se impoziteaza coerent venitul total, ci salariul (si ate venituri separat)
  - E prea usor sa ai salariul minim pe hartie + cash in mana
  - Prea putine mijloace care incurajeaza sa contribui la un fond de pensii
  ...
 • -3 (9 voturi)    
  Că la noi la nimeni (Vineri, 30 aprilie 2021, 6:41)

  galeo [utilizator]

  La noi taxarea capitalului e minima, iar taxarea salariilor mici e maxima.
  In țările occidentale e fix invers, guvernele își clădesc acolo bugetele pe spatele celor cu venituri mari prin impozitare progresiva și impozit de 50% pe mostenire.
  • +1 (5 voturi)    
   pai atunci.. (Vineri, 30 aprilie 2021, 9:13)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   .. muta-te in occident.
   • +2 (4 voturi)    
    Un sfert dintre români au plecat deja (Vineri, 30 aprilie 2021, 10:40)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    Cel mai mare exod din toată Europa, și asta pe timp de pace.
   • 0 (2 voturi)    
    Lasă că vine partenerul strategic SUA (Vineri, 30 aprilie 2021, 11:40)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    Care va impune, se discută deja, cote de impozit pe profit și dividende egal în toate țările.
   • +1 (3 voturi)    
    Raspuns tipic de parazit la stat. (Vineri, 30 aprilie 2021, 15:10)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    .
 • 0 (2 voturi)    
  Cota progresiva (Vineri, 30 aprilie 2021, 9:56)

  NimeniNeica [utilizator]

  Exercitiu de imaginatie pentru cei care propun cota de impozitare progresiva.

  Luam o cota de impozitare ca in vest (pana la 40%)
  > 25% CAS
  > 10% CASS
  > 0 - 40% IMP
  >> Total taxe:
  * 35% salariu minim (0% IMP)
  * 55% salariu medium (20% IMP)
  * pana la 75% pentru restu (40% IMP)

  Pe langa taxele mentionate mai sus se adauga si TVA (pana la 19%).

  Calcul pentru salariu mediu BRUT (5.380):

  CAS - 1.345
  CASS - 403,5
  IMP (20%) - 726,3
  Salariu net - 2.905,2

  Si acum facem un mic calcul pentru un salariu BRUT baban, sa zicem 12.000 de lei, cu o cota de impozitare de 40%.

  CAS - 3.000
  CASS - 900
  IMP (40%) - 3.240
  Salariu net - 4.860

  Fondul de pensii e deja suplimentat cu bani de la buget, sunt sanse mici sa scada CAS sub 25% iar sistemul de sanatate e in pioneze.
  • 0 (2 voturi)    
   sistemul nu functioneaza asa in vest (Vineri, 30 aprilie 2021, 12:32)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui NimeniNeica

   in plus contributiile sociale sunt foarte mari in Ro.

   daca Ro ar vrea sa reformeze sistemul ar trebui sa scoata in afara salariilor contributia la pensie si cea pentru sanatate.

   neaparat sa implementeze impozitul pe venitul global.

   toate astea plus impozitul progresiv ar face ca oamenii sa aiba mai multi bani in buzunare pt ca ar scapa de freeloaderi si smecheri.
   • -2 (2 voturi)    
    Gresesti (Vineri, 30 aprilie 2021, 19:11)

    bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

    Nu contributiile sunt mari ci cota. In fond contributiile ca venituri in numere sunt mici pt. ca si veniturile de baza sunt mici. Cota, 42% e prea mare de unde si rata de cost al necesitatilor e mare in Ro fata de vest.

    Scoaterea inafara a contributiei la pensii intr-o tara cu un nivel de coruptie de nestapanit e mai periculos decat poti tu intelege. Cati americani n-au avut 401kul devalizat la privat si si-au pierdut pensiile iar acum stau la coada la banci de hrana si bonuri de masa. Si la noi unii administratori de pilon 2 si-au facut idei aiurea cu banii tinerilor.

    Sistemele nationale de pensii sunt cele mai bune ca predictibilitate si stabilitate. Si exact de asta ai nevoie cand esti tanar si peste 40 de ani nu mai poti. Doar ca nu sunt bune ca performanta, dar asta depinde de economie.

    Problema in Romania e insa numarul mic de contribuabili privati, ei fiind singurii + cei bugetari cu activitati comericale, ce contribuie concret la bugetul de pensii. Cat si numarul mare de bugetari.

    Insa cum s-a vazut si cu Citu si eliminarea sporurilor bugetare, nu se vrea, orice culoare politica ar fi, e interest din umbra partidelor iar aces interes usuca fondurile sociale.

    Legat de impozitarea progresiva, in Ro n-ar functiona tocmai datorita a ceea ce tu nu poti intelege, coruptia. Cand vrei sa taxezi pe cei cu venituri reale mari, te trezesti ca ei cauta portite. Cum au facut unii patroni cu IMMurile si uite asa plateau 2% impozit si aveau un client. Si fente se mai pot face, mai ales la noi.

    E o idee, doar in vest. iar acum cu Biden vom vedea cat de bine va functiona si in state. Eu zica ca cei bogati, patronii si investitorii, isi vor varsa costurile cu impozite pe angajati, ca ei n-au limita de salar minim federal, si uite asa se mai toxifica o teorie fiscala.
    • +1 (1 vot)    
     Pilonul 2 e sigur, banii sunt in titluri de stat (Vineri, 30 aprilie 2021, 20:45)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui bardiCristi

     Problema e la pilonul I in care cotizeaza prea putini si ies pensii mici fata de veniturile avute sau cum e in vest. Pilonul I e o schema Ponzi, functioneaza doar daca contribuie mai multi decat beneficiaza. La noi e aproape 1 angajat la 1 pensionar, fie din cauza emigratiei, fie din diferitele categorii care nu platesc pensii (PFA, patroni, drepturi de autor, etc), fie din evaziune (banii la plic)
  • +2 (2 voturi)    
   Nu esti in stare sa intelegi cum se aplica impozit (Vineri, 30 aprilie 2021, 17:26)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui NimeniNeica

   dar faci judecati de valoare pt praguri de impozitare?
   Pe bune 12 mii BRUT e salariu BABAN in conditiile in care salariul mediu brut e 5500? Asta face 7800 impozabil, adica 7 mii NET daca nu esti scutit de impozit - o fi un salariu BABAN? Sigur nu, dar e un VENIT MODIC.

   Impozitul se aplica pe ce ramane dupa scaderea contributiilor. Daca exista impozitare progresiva, cotele se aplica succesiv, cele superioare se aplica doar pe sumele ce depasesc pragul, altfel cei aflati imediat peste prag ar ramane in mana cu mai putin decat cei de dedesubt.
   UK a avut o cota asa de mare de impozitare (85%) in perioada de dinaintea lui Margaret Thatcher si asta a dus la o migrare rapida a celor vizati oriunde vedeau cu ochii, pierzand oameni de valoare.
  • 0 (0 voturi)    
   in Germania, exista plafonarea contributiilor (Vineri, 30 aprilie 2021, 18:52)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui NimeniNeica

   la vreo 2 salarii medii, de pe la 6-7 mii euro pe luna nu se mai plateste suplimentar la sanatate, dar nici la pensie.
   https://www.bbx.de/grossnet-wage-calculator-germany/
   Culmea, la orice salariu brut, netul iese cu 500 euro pe luna peste jumatate din brut.
 • +4 (6 voturi)    
  Cand statul ia mai mult decat imi lasa mie (Vineri, 30 aprilie 2021, 12:21)

  Razvan_M [utilizator]

  Nicio tara din lumea asta nu s-a dezvoltat taxand munca la sange. Nu ai cum sa te dezvolti ca societate prin taxare.

  In acest moment, cu toata cota unica, statul ia unui salariat roman mai multi bani decat foloseste acesta pentru familia proprie, prin urmatoarele taxe, impozite si contributii: CAS, CASS, Impozit pe venit, TVA, accize si alte taxe - inclusiv taxe pe care le plateste angajatul atunci cand are nevoie de o amarata de hartie de la statul platit tot de el. Totalul acestei poveri este undeva la 75% din veniturile brute ale unui salariat roman. Adica un salariat roman munceste 9 luni pe an ca sa tina in functiune statul roman si 3 luni de zile pentru propria familie.

  Si dupa toate astea, vin tot felul de "experti" care ne explica de ce ar fi bine sa mai platim si alte taxe.

  Referitor la taxele platite de salariatii cu venituri mici: oamenii aceia sunt saraci, iar statul ii forteaza sa munceasca 9 luni de an pentru el si 3 luni pentru ei si familiile lor. Oare aceasta nedreptate, cand trebuie sa sponsorizeze un stat de lux in dauna propriei familii nu-i face sa vrea sa lucreze la negru? Think about it.

  Mai mult, taxarea exagerata si neproportionala cu serviciile prestate de stat catre angajati, care deja exista in Romania, creste motivatia cetatenilor de a ocoli sistemul. In cazul firmelor, coruptia din institutiile de stat si favorizarea firmelor de partid sau a celor imense care-si permit sa angajeze o armata de contabili si avocati, creeaza pentru firmele favorizate avantaje competitive enorme, ceea ce submineaza pe bunii platnici si avantajeaza pe raii platnici. Cu cat taxarea este mai mare si legislatia este mai dura, cu atat firmele de partid sau companiile imense sunt avantajate mai mult fata de restul lumii. Think about it.
 • 0 (0 voturi)    
  Mai egali ca altii (Vineri, 30 aprilie 2021, 13:04)

  Jeta [utilizator]

  Ca veni vorba... copiii celor care lucreaza in constructii pot primi burse de studiu sau sociale in ciuda unui venit mai mare pe membru de familie decat copiii altor categorii sociale. Poate imi explica si mie cineva de ce?
  • -2 (2 voturi)    
   Stimulente (Vineri, 30 aprilie 2021, 19:31)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui Jeta

   Munca in constructii e foarte grea, iar din '90-'91 au plecat multi romani priceputi in constructii prin strainatate, dupa aderare la UE si mai multi. Cazul Israel era pe cat de amuzat pe atat de trist. Se lucra la negru, politicul de acolo a cazut in plasa expertilor si i-au expulzat, printre care si pe tatal meu. Caz contrar, dupa Brexit, guvernul le-a oferit europenilor stabilire in UK. Nu si in Israel. Ei, cativa ani mai tarziu, Netanyahu canta osanale muncitorilor romani, ca vor fi primiti inapoi. De ce? Pt. ca faceau treaba, doar ca intre timp ei s-au relocat in Spania, Italia etc.

   Ei, acum la noi nu mai sunt acei muncitori in constructii priceputi. Si se importa ce se prinde, vietnamezi sau alti asiatici, sau se multumesc cu muncitori de mana a 2-a. Mai rau e cand muncitorul de mana a 2-a cu care am avut si eu de a face a cerut pret occidental si facut treaba de slaba calitate.

   Pt. a atreage inapoi in tara acei muncitori buni si absolut esentiali (vezi cazul UMB ce face treaba la autostrazi mai bine ca austriceii, italienii sau spaniolii, deci se poate si cu ai nosti) se ofera beneficii. E simpla regula de capitalism aplicat corect.

   Ca la IT-isti. Vrei sa faci produse din nimic (munca intelectuala) si sa le vinzi americanilor pe bani grei impozitati calar, oferi macar 0 impozit. Avand in vedere ca un soft enterprise iti ia cel putin 2-5 ani fara 0 retur financiar in acea perioada. Nu a ca in comert, unde mergi la en-gros, cumperi cartofi apoi mergi in piata, te dai agricultor si incasezi banii in aceeasi zi.

   Iar daca alte categorii sociale se simt defavorizate si se uita urat la muncitorii din constructii, sunt asteptati pe santier.
   • 0 (0 voturi)    
    De ce nu la salariu? (Vineri, 30 aprilie 2021, 20:18)

    Jeta [utilizator] i-a raspuns lui bardiCristi

    Vorbeam de burse de studiu la copii cu aceleasi note... Daca omul trebuie recompensat, sa se dea IN SALARIU, nu alte gaselnite. Ce vina are un copil silitor ca ta-su castiga MAI PUTIN, dar nu e constructor?
   • +2 (2 voturi)    
    sa nu comparam IT-istii cu asa-zisii constructori (Vineri, 30 aprilie 2021, 20:50)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui bardiCristi

    Se califica foarte multi pe constructii, iar munca lor e de foarta praosta calitate, la fel ca si punctualitatea sau respectarea cuvantului.
    Iar beneficiile constructorilor sunt de 21.25% din brut fata de doar 6.5% la IT-isti.
 • +2 (2 voturi)    
  Cazul Ionut (Vineri, 30 aprilie 2021, 13:30)

  Varlaam [utilizator]

  In anii '90 lucram la SCA Suceava. Ionut avea 92.000 lei/luna si a plecat in constructii la privat unde primea 1 milion. In acest fel, Ionut care era harnic si motivat a plecat unde se muncea cu adevarat si se castiga cu adevarat. Acum este invers: de ce sa am un chiosc la coltul universitatii Al. I. Cuza Iasi si sa ma uit in zare dupa cativa lei de la studenti, cand pot aranja cu un prieten din politica, ii fac si papucii, il perii peste tot si poate capat ceva la stat, chiar minim pe economie ca, in timp, ma descurc eu. Asadar, daca nu se lasa economia libera in pace si i se pun tot felul de oprelisti, toata economia moare. Slava Domnului ca unii mai pot fenta statul, pentru ca altfel ar ramane numai bugetarii si pensionarii prin tara.
 • 0 (4 voturi)    
  iar il publicati pe comunistul asta? (Vineri, 30 aprilie 2021, 15:39)

  Cata_ [utilizator]

  The Friedrich Ebert Foundation (German: Friedrich-Ebert-Stiftung e.V.; Abbreviation: FES) is a German political party foundation associated with the Social Democratic Party of Germany (SPD). Stefan Gugu are vise umede cu taxarea oamenilor
 • -1 (1 vot)    
  fara taxe (Sâmbătă, 1 mai 2021, 13:26)

  Stelistu [utilizator]

  "Fara taxe pe salariul minim" e cea mai mare prostie pe care am auzit-o in ultimii 30 de ani. Cei care o vehiculeaza sunt habarnisti daca nu chiar idioti. Impactul bugetar este de aprox. minus 5 miliarde lei pe luna, pentru ca aceasta facilitate trebuie acordata tuturor celor 5,5 milioane salariati plus pentru pensionarii sub 2.300 lei/ luna. Cum poti sa aplici asa ceva si sa nu acorzi pentru pensionari o crestere de 3% care are impact bugetar de doar 3 miliarde lei / an !?! Astia sunt aterizati din haos si induc haos. Cutremur de gradul 10 pe scara Richter !?!
  • -1 (1 vot)    
   cei care o vehiculeaza (Sâmbătă, 1 mai 2021, 16:28)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui Stelistu

   sunt absolventi de ASE. deci nu-i de mirare.

   au vazut ei ceva pe afara dar nu au inteles nimic.

   pana una alta Ro trebuie sa introduca de urgenta impozitul pe venitul global pentru ca in contextul capitalist sursele de venituri sunt multiple, din Ro sau din afara Ro.
   nu este normal numai o categorie de oameni sa plateasca impozite si altii nu. sau la acelasi venit, unii sa plateasca taxe mai mari decat altii.
  • 0 (0 voturi)    
   Taxe zero e o promisiune, pe cand (Joi, 6 mai 2021, 16:35)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Stelistu

   Cresterea pensiilor trebuie facuta din banii de anul asta si nu se mai intorc in buget, iar statul roman are probleme cu intoarcerea banilor din PIB la buget
   Initial se poate aplica pe prima mie de lei de ex, ca sa vezi ce impact are


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by