Prin aplicarea „Zero taxe pe salariul minim” ai reduce veniturile statului din impozitele și contribuțiile pe salarii și ai avea un șoc bugetar absolut uriaș, a declarat Ștefan Guga, cercetător, consultant Syndex, în cadrul unui eveniment online. Potrivit acestuia, cei mai afectați ar fi salariații cu veniturile cele mai mici care depind de funcționarea serviciilor publice. El este de părere că de Zero Taxe pe salariul minim ar beneficia angajatorii, nu neapărat angajații, deoarece ar scăpa de salariul minim și ar rămâne cu același cost pentru mulți ani de acum înainte.

Salariul minim brut orar in EuropaFoto: Syndex

“Se spune că taxarea salariului minim în România este prea mare raportat la ce se întâmplă în alte țări europene și că reducerea taxării, pe lângă faptul că ar elimina această nedreptate, ar putea să crească salariile nete, bineînțeles. Dacă elimini toate taxele pe 2.300 lei brut, adică în jur de 1.300 lei net, automat îl vei crește cu 900 și ceva de lei. Pentru cei plătiți cu salariul minim, este o creștere pe care ai ar putea să o primească foarte mulți ani în contextul actual. Nu vor fi afectați angajatorii, pentru că acele costuri cu angajații le lași fixe. Deci poți să le lași fixe foarte mulți ani, fără să mai ai o problemă cu salariul minim”, a spus el.

• Poate pentru anumiți oameni sună rezonabil.

• Angajatorii beneficiază deja de un cost comparativ foarte redus cu forța de muncă. Argumentul că taxarea e mare… mare pentru cine? Pentru investitorii străini nu este. Pentru exportatori nu este.

„Angajatorii sunt beneficiarii, nu angajații. Angajații, într-o primă fază, vor primi mai mulți bani în mână. Ideea (din spatete Zero Taxe pe salariul minim n.r.) este de a elimina această povară a creșterilor periodice ale salariului minim pentru angajatori. Atunci ai rezolvat dintr-un foc foarte multe chestii. Nu mai trebuie să crești salariul minim ani de zile din nou”, a explicat Guga.

• Știm că avem venituri bugetare foarte mici. Avem foarte mulți salariați plătiți cu salariul minim.

• Zero taxe pe salariul minim implică un sistem progresiv, în care ai reduce taxele nu numai pentru cei cu salariul minim, ci pentru toți.

„Deci ai reduce veniturile statului din impozitele pe salarii. Ai avea un șoc bugetar absolut uriaș. Cei mai afectați ar salariații cu veniturile cele mai mici care depind de funcționarea serviciilor publice. Sistemul de sănătate și școala sunt cele mai bune exemple. Un salariat cu salariul minim nu-și permite să se ducă la o clinică privată, grădiniță privată și așa mai departe. Principalii afectați pentru subfinanțarea suplimentară a acestor servicii ar fi chiar salariații cu venituri mici. Pentru cine este bună o asemenea propunere? Eu aș vrea să cred că ea nu poate fi luată în serios în contextul actual din România”, a explicat Ștefan Guga.