Începând de vineri, persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului depun la înmatriculare, anual sau ori de câte ori intervine o modificare, o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali, conform Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Declaratie privind beneficiarii realiFoto: Hotnews

Bineînțeles, sunt exceptate de la obligaţia depunerii declaraţiei privind beneficiarul real regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale şi societăţile deţinute integral sau majoritar de stat.

Declaraţia anuală se depune la oficiul registrului comerţului în care este înmatriculată firma în termen de 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare anuale.

Dacă intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaraţia se depune în termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.

“În contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, în vederea evitării aglomerării ghișeelor, recomandăm ca transmiterea cererilor de depunere a declarațiilor privind beneficiarii reali să se facă prin mijloacele electronice (portalul de servicii al ONRC /adresele de e-mail ale ORCT) sau prin corespondenţă (poștă/curier)”, spune ONRC.

Reamintim că recent a intrat în vigoare Legea 101/2021 pentru aprobarea OUG 111/2020.