Ce eforturi fac țările din jur sa atragă investitori străini și cum stă România și se uită de pe margine

de Florin Barbuta     HotNews.ro
Marţi, 4 mai 2021, 12:05 Economie | Finanţe & Bănci


Investitii si eforturi de atragere a lor
Foto: Pixabay
Ungurii ne iau fața când vine vorba despre atragerea investitorilor străini, deși avem ceva ce ei nu au: populația – forța de muncă. Ei și-au resetat anul trecut întreaga industrie auto, în timp ce Renault, la noi, a decis să facă noua Dacia electrică în China. Guvernul român ar trebui să se inspire de la ei folosind măcar parțial metodele lor. Dacă vrem salarii mai mari și un trai mai bun, atunci este important ca Guvernul să-și restructureze modul de gândire.

*În anumite cercuri din mediul de afaceri se discută pe tema asta. Se dorește o implicare a autorităților măcar pe jumătate din ce fac vecinii noștri. Mai jos redăm ceea ce se discută la nivel de elită în zona privată.


Foarte pe scurt:


• Ungaria a reușit anul trecut să-și reseteze toată industria auto. A semnat acorduri cu toți marii producători locali: Audi, Mercedes, Volkswagen, Suzuki și BMW
• Oferă ajutoare acestor firme. Oficial sunt ilegale
• Ungarii consideră că țara lor este prea mică, ca să-și permită salarii mici.
• Se asigură că vin alte firme în locul celor care nu-și mai permit să producă în Ungaria pentru că salariile au ajuns la un anumit nivel.
• Ministerul de Externe și al Comerțului se asigură că există o „conductă” de investiții
• Ungaria și Polonia sunt împreună pe locul 6 mondial în dezvoltarea de baterii electrice
• În IT, România este mult mai competitivă decât în industrie la productivitatea angajaților, chiar și la salariile actuale
• În România avem nevoie de infuzie de capital și tehnologie pe zona de farma și industrie chimică
• Și în mecanică fină am avea loc de investit. Dacă facem infrastructura, poate deschidem și regiunile unde avem șomaj mai mare.
• Avem regiuni unde șomajul este foarte mare, doar că ne trebuie infrastructură. Competențele viitorilor angajați le putem dezvolta.

Ungaria a reușit anul trecut să-și reseteze toată industria auto. A semnat acorduri cu toți marii producători locali: Audi, Mercedes, Volkswagen, Suzuki și BMW (care își construiește acum fabrica). Practic, ideea este să dezvolte automobile electrice în Ungaria. Audi deja o face, se discută în anumite cercuri din mediul de afaceri de la noi.

În plus, a atras trei firme mari de baterii electrice. Mari în sensul că una mai mare se face doar în Germania în momentul ăsta. Conform Bloomberg, Ungaria și Polonia sunt împreună pe locul 6 mondial în dezvoltarea de baterii electrice. Cele 5 țări dinaintea lor sunt: SUA, Germania, Japonia, Coreea de sud și India.

Una dintre țări (Ungaria) este cu 10 milione de locuitori și cealaltă (Polonia) cu 38 milioane.

La noi (România), mediul de afaceri speră că Ford va dezvolta ceva, după ce Renault a decis să dezvolte Dacia electrică în China.

• Între politicieni și firme diferența de calcule este foarte mare. Atâta timp cât Europa nu va veni cu niște ajutoare de stat pentru firmele astea, nu vom câștiga acest meci.

Ungaria oferă ajutoare acestor firme. Oficial sunt ilegale, dar le oferă. Ungaria oferă per angajat subvenții de 10 ori mai mari firmelor de automobile nemțești decât le oferă germanii.

O repatriere de producție în regiune


Putem să vedem o repatriere de producție în regiune, dar trebuie să avem o campanie, să fie siguri că suntem stabili, să vadă că avem forță de muncă disponibilă.

Noi, în România, avem forță de muncă. Avem regiuni unde șomajul este foarte mare, doar că ne trebuie infrastructură. Competențele viitorilor angajați le putem dezvolta.

Am văzut ce fac ungurii în acest moment pentru BMW. Îi recalifică pe oameni. Firmele știu exact ce le trebuie, ei aduc trainerii.

Gândirea autorităților din Ungaria: țară prea mică ca să-și permită salarii mici.

Ungarii consideră că țara lor este prea mică, ca să-și permită salarii mici.

Ideea e că nu sunt alți muncitori pe care să-i aducă.

Ce face?

Se asigură că vin alte firme în locul celor care nu-și mai permit să producă în Ungaria pentru că salariile au ajuns la un anumit nivel. Ministerul de Externe și al Comerțului se asigură că există o „conductă” e investiții, care undeva înainte de criza precedentă era la 7,2 trilioane de forinți (peste 10 miliarde euro) investiții care erau deja confirmate, semnate.

Ce merge bine acum în România și ce sectoare să fie dezvoltate


IT-ul merge bine. În IT suntem mult mai competitivi decât în industrie la productivitatea angajaților, chiar și la salariile actuale.

• Excludem țările aberante din Europa: Irlanda, că are Apple, toate firmele sunt înregistrate acolo și arată o productivitate gigantică, Liechtenstein. România e în primele 7 țări din UE ca productivitate. În industrie suntem undeva pe 17-18, după țări ca Serbia, de exemplu.

Mai avem, în România, firme în farma, industrie chimică. Sigur vor continua să meargă, dar avem nevoie de infuzie de capital, de tehnologie acolo.

Mediul de afaceri gândește că Guvernul ar trebui să se ducă să încerce să aducă investitori. Una e când vorbește o firmă, alta când vorbește Guvernul. Executivul să le faciliteze firmelor să-și caute investitori.

Avem un trecut în mecanică fină. Și acolo am avea loc de investit. Dacă facem infrastructura, poate deschidem și regiunile unde avem șomaj mai mare.

Companiile mari tot în CEE4 ajung


Unii reprezentanți din mediul de afaceri își aduc aminte că a fost un interviu cu CEO Vokswagen acum vreo 6 luni, când guvernele vorbeau de nevoia de a repatria producția.

Guvernul german a vorbit cu producătorii germani, iar CEO-ul de la Volkswagen a zis că a auzit și el de această strategie, dar că se vor extinde în Asia pentru că nu e doar mai ieftin, ci este și forță de muncă disponibilă.

Tot timpul străinii vorbesc de forță de muncă disponibilă.

„Problema Volkswagen, dacă ar fi să plece dintr-o țară ca Vietnam, să vină în regiunea noastră, singura țară cu populația comparabilă la noi în regiune este Turcia: în jur de 87 milioane de oameni (după ce au făcut niște calcule). Asta înseamnă populația României, Poloniei, Cehiei și Ungariei luate împreună”, spun cei din mediul de afaceri.

Nu doar populația contează.

Când Volkswagen s-a uitat în regiune pentru o nouă fabrică, primul lucru pe care l-a spus a fost că nu în CEE4. Adică nu în Polonia, Cehia, Slovacia sau Ungaria.

S-au uitat și la România, foarte puțin, și la sârbi. La bulgari la fel, foarte puțin, iar apoi la Turcia. Au decis să facă fabrica în Turcia. Lucrurile ulterior au început să meargă mai complicat politic în Turcia și fabrica va fi făcută, în cele din urmă, în Slovacia, spun cei din mediul de afaceri.

Deci după ce au plecat cu ideea că în niciun caz în țările din CEE4, tot acolo ajung.

Mediul de afaceri român consideră că cele mai importante lucruri pentru investitori sunt:

• Să existe forță de muncă
• Să existe stabilitate politică


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5356 vizualizari

 • +3 (9 voturi)    
  ... (Marţi, 4 mai 2021, 12:54)

  ursu_rebegea [utilizator]

  Care Guvern? Ce mod de gandire?.....
  • +1 (9 voturi)    
   investitii straine (Marţi, 4 mai 2021, 14:00)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui ursu_rebegea

   Da' de ce atata sfortare pe guvern, cand ne-a adus Preshul 84 mld Euro moca( sau, ma rog, pe-acolo si mai incolo)!
   USA are de doua ori mai multe investitii in Ungaria lui Orban cel Rau( si iliberal) decat in Ro.cea democratica ( e drept, au si o populatie de doua ori mai mica si iau armament de la....nemti !?).
   • -1 (5 voturi)    
    Fiecare ia arme de la stapanul lui (Marţi, 4 mai 2021, 17:29)

    salvatore [utilizator] i-a raspuns lui atc

    E greu de inteles asta? Este metoda prin care se plateste "taxa de smecher" catre jupanul din cartier, deci e normal ca i sa cumere de la nemti, Ungaria le apartine.
    • +4 (4 voturi)    
     investitii (Marţi, 4 mai 2021, 19:35)

     atc [utilizator] i-a raspuns lui salvatore

     Nu , ti-e tie greu sa intelegi comparatia: ei platesc taxa catre un" jupan" care- daca ai citit articolul- e prezent cu toate firmele auto la ei in tara. Noi o platim catre un "jupan" ce nici nu prea stie ca existam, dar a auzit (cu de doua ori mai multi bani) de unguri. Adica, de aia care platesc taxa la alt "jupan"! Acum, ti-e clar?
 • +7 (9 voturi)    
  Mai greu (Marţi, 4 mai 2021, 13:53)

  CrisJti [utilizator]

  Ca sa atragi investitii mari e nevoie de strategie guvernamentala, asa cum fac ungurii. La noi nu are cine sa se ocupe caci functionarii din ministere se gandesc la sporuri, vacante si salarii marite, ii doare pe ei in cot de investitii. Cel mai recent exemplu este planul PNRR a lui Ghinea, ce aberatii sunt acolo, aia ar trebui toti dati afara din Ministerul Fondurilor.
  • 0 (8 voturi)    
   Toți în afară de Ghinea, nu? (Marţi, 4 mai 2021, 16:02)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui CrisJti

   Când nu era USR la putere de vină era PSD. Acum că au ajuns ai noștri, de vină sunt funcționarii.
   • +2 (6 voturi)    
    Si el e de vina (Marţi, 4 mai 2021, 16:38)

    CrisJti [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

    Ghinea e functionarul nr. 1, deci da, si el trebuie dat afara. Faptul ca la putere este PSD, USR sau PNL nu are relevanta, aceeasi impostori de functionari populeaza ministerele, eu am mai scris pe aici, astia conduc Romania - esalonul 3,4, 5, oameni invizibili care fac ce vor muschii lor. Asa au fost obisnuiti de PSD, sa nu faca nimic si sa-si ridice salariile pentru nimic, iar daca vine cineva sa-i puna la munca sau sa schimbe ceva, il saboteaza pana zboara din functie. Asa a fost in 2016 cu Guvernul tehnocrat, Ministrii carora erau legati de maini in parlament de catre PSD si sabotati de catre toti functionarii Patriei.
    • +2 (6 voturi)    
     ministri (Marţi, 4 mai 2021, 19:48)

     atc [utilizator] i-a raspuns lui CrisJti

     . Pai, chiar asa pampalai ministrii astia, sa se lase legati de maini prin Parlament de catre peeee-seee-deeee? Ai si ceva poze?
     2.Da' pe bune, nu cumva platim cam mult aceste glugi de coceni doar pentru vaitatul ca-i saboteaza subordonatii?
   • -3 (3 voturi)    
    Hehe (Marţi, 4 mai 2021, 17:54)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Shaolin

    Pai nu e logic? Functionarii sunt teleormanenii plantati in sinecuri de PSD, de ce n-ar fi de vina acuma daca #ciumarosie se dezintegreaza, luminatia ta?
  • +2 (2 voturi)    
   nu este vina functionarilor (Marţi, 4 mai 2021, 23:35)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui CrisJti

   si nici a lui Ghinea in totalitate - unii au bagat rahat si a iesit tot rahat cu mult zgomot - ma repet dar reiau caci paote nu ati citit ce am mai scris.

   sa privim atent cum de ani buni nu suntem pregatiti pentru viitor, cum nu avem proiecte, cum nu stim ce vrem

   Doar sarmale, carnati, mici, gratar si ceva bere sau vin - cam atat este in capul romanilor caci la dansele, romancele, este si mai simplu - ce vrea romanul, el adica, asta este scris si pentru ele...
 • +8 (10 voturi)    
  E mai simplu sa distrugi decat sa creezi (Marţi, 4 mai 2021, 14:03)

  FanelJr [utilizator]

  Gulerele albe cu cravata, asa zis ministri, de 30 de ani incoace nu fac nimic, indiferent de partid.

  Cand isi dau seama ce munca trebuie sa depuna, se uita la ceas ca sa le treaca mandatul mai repede.

  Am speranta ca poate poate mai avem noroc de un ministru cat de cat care mai misca ceva.
  • +4 (4 voturi)    
   speranta (Marţi, 4 mai 2021, 19:51)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui FanelJr

   Pai, despre asta-i vorba: tu cu speranta, ei cu profitul.
   • +2 (2 voturi)    
    :))) (Marţi, 4 mai 2021, 21:54)

    FanelJr [utilizator] i-a raspuns lui atc

    Speranta moare ultima
  • +1 (3 voturi)    
   ei lasa ca si (Marţi, 4 mai 2021, 23:31)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui FanelJr

   Actualul Presedinte ne-a zis sa avem rabdare...

   sigur domnia sa are rabdare ca mai are putin si incheie si al doilea mandat si o sa ne zica ca uite v-am adus bani multi si voi nu ati fost in stare sa ii cheltuiti dar nu vede ca banii merg la gasca pregatita sa ia cu doua maini banii si sa nu faca nimic...Dar domnia sa urmareste atent

   de la nea nelu ajuns presedinte nu am avut sperante, pe lupul de mare l-au mancat muierile si acum ce avem??? manierat, asezat, nederanjabil si???
 • +2 (8 voturi)    
  Nu ne vindem tara! (Marţi, 4 mai 2021, 14:30)

  toni_uk [utilizator]

  cum ramane cu vorba aia in anii 90 : Nu ne vindem tara!!!?
  • +2 (8 voturi)    
   Lol (Marţi, 4 mai 2021, 15:35)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui toni_uk

   Doar vorba a fost, ca tot am vandut-o, salariile au ramas tot de mizerie si romanii au emigrat in masa.
 • -3 (11 voturi)    
  Doar piata de desfacere (Marţi, 4 mai 2021, 14:31)

  dx [utilizator]

  Cum sa produci? Te lasă UE? Ei au nevoie de producători, de competiție sau de o piață de desfacere?
  Noi trebuie să importam tot și sa exportam doar creiere.
  • +1 (3 voturi)    
   Dar macar incercam (Marţi, 4 mai 2021, 16:43)

   UnAltVasile [utilizator] i-a raspuns lui dx

   si noi, concret, sa facem ceva si dupa, daca nu ne lasa UE sa ne plangem ?

   Noi nu facem nimic si deja dam vina pe altii.
  • +1 (1 vot)    
   export (Marţi, 4 mai 2021, 21:23)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui dx

   ....si ceva forta de munca fizica (ne)calificata.
  • +3 (5 voturi)    
   Asta e propaganda de miner (Marţi, 4 mai 2021, 21:49)

   Sofis [utilizator] i-a raspuns lui dx

   Omule, "nu poti fi piata de desfacere" daca nu ai salarii. Iar ca sa ai salarii trebuie sa produci. Deci din partea UE tot interesul sa produci, Romania devine mai puternica, mai integrata, creste cererea in Ro, creste competitia si in UE si economia europeana per ansamblu.

   Dar da, tu esti ala cu:
   - UE ne vrea piata de desfacere
   - SUA vrea sa ne vanda armament
   - Rusia e ortodoxa si sora.
   - Chinezu e cel mai tare, drepturile omului sunt praf in ochi, mai bine cu burta plina si creieru gol.
   • -2 (4 voturi)    
    România - piață de desfacere (Joi, 6 mai 2021, 9:51)

    CristiEu [utilizator] i-a raspuns lui Sofis

    UE nu vrea ca România să se dezvolte și să facă plățile cu bani ci să-și vândă materiile prime la prețuri de nimc. De ce România să vândă produs finit - care are un adaos comercial mai mare? Lasă să importe produs finit și să vândă materii prime. De aia nu se vrea ca România să-și poată nprelucra materiile prime. În plus dacă există excedent de forță de muncă atunci aceasta va fi mai ieftină. Nu înțeleg de ce românii se comportă antiromânește și văd avantaje și superioritate doar la străini,
    • +2 (2 voturi)    
     pai nu zicea un clasic in functie (Joi, 6 mai 2021, 13:17)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui CristiEu

     ca romanii creaza locuri de munca si prosperitate, implicit, pentru altii din placere si ca nu vor sa munceasca pentru ei???

     Este buna si marfa de afara, din UE, daca se poate, sau munca in afara RO sau la corporatii/ multinationale pentru alti dar la tine in tara, desi greu tare cu un asa parlament mare, cu o asa legislatie si cu agentii/institutii de stat flamande de spaga, oare nu merita sa faci o incercare sa schimbi ceva, pe ici pe colo, doar prin partile esentiale cum zicea Caragiale,sa muncesti loco??
   • 0 (2 voturi)    
    ne lipseste apetitul (Joi, 6 mai 2021, 13:21)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Sofis

    Pentru munca/invatare si un pic de rabdare
    (cca. 1-2 ani sub o conducere luminata ca sa vedem un capat de tunel)
 • +7 (9 voturi)    
  doar ca (Marţi, 4 mai 2021, 14:56)

  codrean [utilizator]

  exista cel putin doua cauze pentru care ungurii sunt avantajati :
  - factorul "proximitate" pe care "analistii" nostri nu-l iau niciodata in seama iar statul nu se gandeste la solutii de compensare-contracarare\, dar si
  - calitatea "meseriasilor", seriozitatea, increderea.
  Asta e greu de contrabalansat. Solutia ramane educatia dar si combaterea hotarata a coruptiei si imposturii.
  • +5 (5 voturi)    
   Perfect de acord! (Marţi, 4 mai 2021, 17:07)

   Sofis [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   Din pacate pe fondul lipsei de educatie si a pseudo-calitatii a meseriei pe care prestam (de la jurnalist la economist) efortul de a atinge un anume scop este de fiecare data mai mare -> productivitate mai mica. Si asta tine de educatie in primul rand, atat cea hard (scoala, universitate) cat si cea soft (civica, bun simt).
   • +2 (2 voturi)    
    romanul pare ca inca nu a auzit (Marţi, 4 mai 2021, 23:25)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Sofis

    de pregatirea la locul de munca - on job training.

    Nu este mare filozofie si corecteaza pe loc si hard si soft lipsurile fortei de munca.

    cand multi spun ca Ardealul este frunceaspun asta pentru ca acolo functioneaza inca, din inertie, si lumea nu prea mai baga de seama chestia asta pentru ca acolo cam asa se petrec lucrurile - cu bune si cu rele - si ele sunt lasate mostenire de imperiul ala vechi...
  • +2 (2 voturi)    
   cauze (Marţi, 4 mai 2021, 19:58)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   -1. NU: despre ce proximitate e vorba cand americanii au investit in Ungaria de doua ori mai mult decat in Ro. Si toate firmele din lume merg in China?
   -2. DA, cu ambele maini!
   -( si) 3: plus un mediu investitional prietenos.
   • +1 (3 voturi)    
    Nu as zice de mediu investitional prietenos (Marţi, 4 mai 2021, 21:53)

    Sofis [utilizator] i-a raspuns lui atc

    Sunt nenumarate exemple prin care Orban marjand pe "nu ne spun ei ce sa facem, cel putin nu in public" a intervenit incorect pe piata, de la "nationalizari mai light" pana la a acapara industrii si inchiria toarashilor lui de partid.

    Ungaria mizeaza pe industria auto si acolo ofera avantaje. Lasand turismul si micile afaceri in rest partidul intervine puternic. As spune ca este un exemplu prost pentru visul european.
    • -1 (3 voturi)    
     Ungaria (Miercuri, 5 mai 2021, 9:13)

     atc [utilizator] i-a raspuns lui Sofis

     "...este un exemplu prost pentru visul european." Avand in vedere ca alegerile au avut loc in Ungaria, unde au votat unguri, s-ar presupune ca visul lor ( votat cu peste 66%) e mai important decat cel al altora de-afara. Poate nu le-o place sa se viseze slugi la UE si US, ca noua. O fi rau? Si, dupa cum citim, investititii se fac mai dihai la ei, indiferent de cosmarurile pe care le starnesc in UE.
     • 0 (2 voturi)    
      de ce s-au dus cu mana intinsa (Joi, 6 mai 2021, 13:07)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui atc

      la rusi pentru nu stiu ce investitii???

      de ce nu au mers ungurii catre Vest la strans banii???

      Sunt efecte care se vad mai greu in timp dar calea lor este ...

      Dupa parerea mea ramane cum a scris Sofis.
     • 0 (2 voturi)    
      Hmmmm.... (Vineri, 7 mai 2021, 9:53)

      paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui atc

      In Realitate , Victor Orban a castigat aproape 48 % din voturile exprimate .
      A obtinut 66 % din mandate deoarece a introdus sistemul majoritar in locul
      celui proportional ...
 • +6 (8 voturi)    
  haosul si impredictibilitatea legislativa (Marţi, 4 mai 2021, 15:20)

  John_Re [utilizator]

  ... sunt problemele Ro.

  .. in 30 de ani Ro n-a fost in stare sa rezolve cea mai simpla problema, evidenta populatiei.

  ... chestiile astea economice sunt mult mai complexe.
 • +3 (5 voturi)    
  Dle Florin Barbuta (Marţi, 4 mai 2021, 17:01)

  Sofis [utilizator]

  De ce cenzurati comentariile care pun la indoiala calitatea articolelor? S-a transformat hotnews in articole la kg, pseudo analize si copy paste-uri de la INS? Si in rest trafic catre digi cu plata la click?
 • +2 (2 voturi)    
  pai... (Marţi, 4 mai 2021, 23:18)

  ..13 [utilizator]

  1. Infrastructura rutiera/feroviara nu prea avem...

  2. oamenii muncii sunt cu multe ifose si sclifose - aia mai baticiti si obisnuiti cu munca au plecat in afara, ce a ramas...Nu zic ca nu sunt si exceptii dar rare rau de tot...

  3. guvernele vechi in loc sa se intereseze de investitii ele erau mai interesate care cum sa mai ciupeasca ceva...Nu stiu cum procedeaza asta nou dar da semne ca pe plan local este tot ca mai inainte si la vremuri noi tot ei spagarii.

  sa lasam chestiunile astea propagandistice cu MAE si comertul - chestia este ca RO pe interior este extrem de gaunoasa si asta o stie tot fraierul de rand

  Si atunci de ce ar veni investitorii???


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by