​​Banca Națională a României (BNR) va plăti peste 7,3 milioane de lei pentru "modernizarea și îndreptarea neconformităților existente în prezent la nivelul grupurilor sanitare din imobilul Băncii Naționale a României din str. Doamnei nr. 8", potrivit unui anunț de atribuire publicat săptămâna trecută în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Contractul vizează și refacerea instalației electrice existente, nemodernizată în ultimii 30 de ani.

BNRFoto: USER UPLOADED

UPDATE (15:20) BNR a făcut miercuri următoarele precizări legate de lucrările de reparații la sediul central:

  • "Sediul central al BNR este format din două clădiri - Palatul vechi și Palatul nou – clasificate prin lege ca monumente istorice, pentru care proprietarul – BNR – are obligații legale de mentenanță, reparații capitale și curente, astfel încât valoarea patrimonială să fie păstrată şi conservată, ceea ce presupune doar o anumită calitate a intervențiilor inginerești.
  • Lucrările efectuate în baza contractului interpretat tendențios de unele televiziuni și publicații au ca scop exact respectarea prevederilor legale cu referire la clădirile monument istoric, definite ca atare de legislația în vigoare, clădiri care au o suprafață totală de aproximativ 34 mii mp - Palatul nou (strada Doamnei) și 18 mii mp - Palatul vechi (strada Lipscani).
  • Potrivit caietului de sarcini sunt prevăzute lucrări de aproximativ 7,4 mil. lei. Cheltuielile care vizează obiectele sanitare propriu-zise reprezintă aproximativ 5% din total, iar cele cu faianța și gresia 15% (și includ reproiectare, achiziție, montare), restul fiind alocate lucrărilor care constau în reparații capitale și curente la instalații de canalizare, electrice și termice pentru a putea menține starea normală de funcționare a clădirilor și acțiuni ample de înlocuire de coloane de apă, refacere, spargere, restaurare a zonelor afectate, conforme cu legislația care protejează monumentele istorice, dar și cu standardele solicitate de ISU.", se arată în comunicatul BNR.

"Spațiile a căror amenajare face obiectul prezentului caiet de sarcini au funcțiunea de grupuri sanitare și, într-o foarte mică măsură, dușuri/vestiare/. Spațiile au suprafețe utile variabile și sunt distribuite pe întreaga înălțime a imobilului (subsol 1, demisol, parter, mezanin, E1-5, mansardă). (..) Finisajele existente ale spațiilor sunt parțial deteriorate și se află într-un stadiu semnificativ de uzură. (..) Instalațiile sanitare se află într-o stare semnificativă de uzură. (..) În prezent, sistemul de ventilație al grupurilor sanitare existente este nefuncțional", se arată în caietul de sarcini al licitației BNR.

Ce se va schimba:

Potrivit caietului de sarcini, "proiectul de modernizare a grupurilor sanitare va antrena o adaptare interioară a spațiilor la cerințele funcționale actuale, fără ca soluția proiectată să aducă modificări structurii de rezistență a construcției și/sau aspectului arhitectural general al imobilului. (..) Noile finisaje se vor realiza din materiale dintr-o clasă de calitate superioară (..). Pardoselile vor fi executate din plăci de granit compozit. pereții vor fi prevăzuți cu placaje din granit/marmurp tip compozit. (..)

Grupurile sanitare vor fi complet echipate cu obiecte sanitare și acceosirii de calitatea I dintre care enumerăm următoarele repere: vas WC cu rezervor, lavoar (încadrat în blat - inclusiv blatul), oglindă, baterii de alimentare de tip monocomandă etc. Se va avea în vedere echiparea grupurilor sanitare cu obiecte oferite de producători consacrați.".

În cadrul licitației, BNR a primit 7 oferte. Banca Națională a desemnat câștigătoare oferta făcută de asocierea următoarelor firme:

- Alcons Engineering (ofertant leader)

- SC Pro Arhidesign SRL (ofertant)

- G&T Instal 2002 SRL (subcontractant 27,95%)

- AES Solution Systems (subcontractant 4,03%)

Valoarea estimată inițial a contractului a fost de peste 7,7 milioane de lei (fără TVA). În final contractul a fost atribuit la valoarea de peste 7,3 milioane de lei (fără TVA).