BNR își modernizează toaletele din sediul central. Cost: Peste 7,3 milioane de lei / UPDATE Explicațiile BNR legate de costurile reparațiilor la sediul central

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 5 mai 2021, 10:55 Economie | Finanţe & Bănci


BNR
Foto: USER UPLOADED
​​Banca Națională a României (BNR) va plăti peste 7,3 milioane de lei pentru "modernizarea și îndreptarea neconformităților existente în prezent la nivelul grupurilor sanitare din imobilul Băncii Naționale a României din str. Doamnei nr. 8", potrivit unui anunț de atribuire publicat săptămâna trecută în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Contractul vizează și refacerea instalației electrice existente, nemodernizată în ultimii 30 de ani.

UPDATE (15:20) BNR a făcut miercuri următoarele precizări legate de lucrările de reparații la sediul central:

 • "Sediul central al BNR este format din două clădiri - Palatul vechi și Palatul nou – clasificate prin lege ca monumente istorice, pentru care proprietarul – BNR – are obligații legale de mentenanță, reparații capitale și curente, astfel încât valoarea patrimonială să fie păstrată şi conservată, ceea ce presupune doar o anumită calitate a intervențiilor inginerești.
 • Lucrările efectuate în baza contractului interpretat tendențios de unele televiziuni și publicații au ca scop exact respectarea prevederilor legale cu referire la clădirile monument istoric, definite ca atare de legislația în vigoare, clădiri care au o suprafață totală de aproximativ 34 mii mp - Palatul nou (strada Doamnei) și 18 mii mp - Palatul vechi (strada Lipscani).
 • Potrivit caietului de sarcini sunt prevăzute lucrări de aproximativ 7,4 mil. lei. Cheltuielile care vizează obiectele sanitare propriu-zise reprezintă aproximativ 5% din total, iar cele cu faianța și gresia 15% (și includ reproiectare, achiziție, montare), restul fiind alocate lucrărilor care constau în reparații capitale și curente la instalații de canalizare, electrice și termice pentru a putea menține starea normală de funcționare a clădirilor și acțiuni ample de înlocuire de coloane de apă, refacere, spargere, restaurare a zonelor afectate, conforme cu legislația care protejează monumentele istorice, dar și cu standardele solicitate de ISU.", se arată în comunicatul BNR.

"Spațiile a căror amenajare face obiectul prezentului caiet de sarcini au funcțiunea de grupuri sanitare și, într-o foarte mică măsură, dușuri/vestiare/. Spațiile au suprafețe utile variabile și sunt distribuite pe întreaga înălțime a imobilului (subsol 1, demisol, parter, mezanin, E1-5, mansardă). (..) Finisajele existente ale spațiilor sunt parțial deteriorate și se află într-un stadiu semnificativ de uzură. (..) Instalațiile sanitare se află într-o stare semnificativă de uzură. (..) În prezent, sistemul de ventilație al grupurilor sanitare existente este nefuncțional", se arată în caietul de sarcini al licitației BNR.
Ce se va schimba:

Potrivit caietului de sarcini, "proiectul de modernizare a grupurilor sanitare va antrena o adaptare interioară a spațiilor la cerințele funcționale actuale, fără ca soluția proiectată să aducă modificări structurii de rezistență a construcției și/sau aspectului arhitectural general al imobilului. (..) Noile finisaje se vor realiza din materiale dintr-o clasă de calitate superioară (..). Pardoselile vor fi executate din plăci de granit compozit. pereții vor fi prevăzuți cu placaje din granit/marmurp tip compozit. (..)

Grupurile sanitare vor fi complet echipate cu obiecte sanitare și acceosirii de calitatea I dintre care enumerăm următoarele repere: vas WC cu rezervor, lavoar (încadrat în blat - inclusiv blatul), oglindă, baterii de alimentare de tip monocomandă etc. Se va avea în vedere echiparea grupurilor sanitare cu obiecte oferite de producători consacrați.".

În cadrul licitației, BNR a primit 7 oferte.
Banca Națională a desemnat câștigătoare oferta făcută de asocierea următoarelor firme:
- Alcons Engineering (ofertant leader)
- SC Pro Arhidesign SRL (ofertant)
- G&T Instal 2002 SRL (subcontractant 27,95%)
- AES Solution Systems (subcontractant 4,03%)

Valoarea estimată inițial a contractului a fost de peste 7,7 milioane de lei (fără TVA). În final contractul a fost atribuit la valoarea de peste 7,3 milioane de lei (fără TVA).Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3349 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  Ce-i frumos (Miercuri, 5 mai 2021, 11:00)

  mitg [utilizator]

  Si lui dumnezeu ii place, asta in ideea in care chiar iau Hansgrohe si marmura cum trebuie si nu este doar un tun cu dedicatie la %.
 • +2 (4 voturi)    
  clickbait (Miercuri, 5 mai 2021, 11:16)

  muciflenduri [utilizator]

  Mi-am luat 3 covrigi cu 20000 euro... dar au venit la pachet cu un SUV electric.
 • +3 (11 voturi)    
  strigator la cer... (Miercuri, 5 mai 2021, 11:16)

  OCL [utilizator]

  La țară cad copiii în wc-urile din curte și mor, iar „grangurii” de la BNR au nevoie de căcăstori de 1.5 milioane euro...
  Mi se pare culmea sfidării și a mizeriei (e mai multă mizerie în BNR decât într-un wc de la țară)
  • -3 (7 voturi)    
   vorbesti prostii cu gura plina (Miercuri, 5 mai 2021, 11:51)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui OCL

   Fiecare institutie se autofinanteaza, toaletele si Wc-urile din curte sunt problema autoritatilor locale, in niciun caz a BNR. Practic prin statut (legea 312) BNR-ului ii este interzis sa faca sponsorizari, si nu are voie sa amenajeze alte sedii si constructii decat cele proprii. Chiar daca ar vrea, BNR nu ar putea sponzoriza constructia de toalete la tara sau altundeva in lume ptr ca ii este interzis prin lege.
   Nu s-au putut scoate bani din tezaur ptr autostrazi, si tu vrei sa se scoata ptr WC la tara? Aceasta este vina primarilor locali, care nu se implica sa faca ceva ptr comunitatile locale, nu a BNR.
   • 0 (6 voturi)    
    Deci logica ta ar fi asa (Miercuri, 5 mai 2021, 12:52)

    OCL [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Nu se pot scoate bani din tezaur pentru autostrăzi, însă se pot scoate pentru WC-urile BNR-ului, corect?
    Si ceea ce mai stipulezi tu e ca banii astia, 1.5 milioane euro, daca n-ar fi cheltuiti de BNR pe WC-urile lor, ar disparea in neant, sau ar fi blocati pe vecie. Am inteles corect?
    Sau vrei sa zici prin "autofinantare" ca BNR-ul pune niste diverse taxe/comisioane/etc si scoate 1.5 milioane euro din economia reala, unde s-ar putea face diverse chestii cu ei, si ii baga in WC-urile proprii?
    Sau ce sa inteleg?
    • -1 (5 voturi)    
     Tu stii ce e aia lege? Ai citit legea (Miercuri, 5 mai 2021, 13:15)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui OCL

     312? acolo se spune clar ca BNR nu are voie sa faca sponsorizari sub nicio forma, adica nici ptr WC in curte si nici ptr autostrazi.
     Pe ce iti pune BNR taxe? taxele si impozitele sunt obiectul de activitate al Min Finante, nu al bancilor centrale. BNR lucreaza cu banci comerciale si atat, nu cu persoane fizice. Nu scoate bani din buzunarul tau sau din economia reala, ii scoate din propriul profit (care se obtine din operatiuni cu bancile).
     BNR are peste 30 de sedii, (sucursale si agentii) in toate judetele tarii. Daca se face o reabilitare totala a toaletelor, inclsuvi tevi de alimentare si scurgere, suma nu e asa mare.
     • 0 (4 voturi)    
      In mod intentionat o tii pe-a ta (Miercuri, 5 mai 2021, 13:56)

      OCL [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      Nu a zis nimeni de nicio sponsorizare.
      Ceea ce zic eu e ca sunt niste bani care sunt cheltuiti de BNR.
      Daca BNR nu i-ar cheltui, ce s-ar intampla cu banii aia?
      Da, ii iau de la banci comerciale, nu de la persoane fizice. Dar bancile comerciale de unde ii au? Nu tot de la persoane fizice vin banii pana la urma?
      Sau astia 1.5 milioane de euro sunt din aia printati pe ascuns de BNR?
      Ori dezinformezi, ori esti groaznic pe langa, daca nu intelegi ca sursa banilor e intotdeauna omul obisnuit.
   • 0 (6 voturi)    
    hai, lasa-ne cu propaganda! (Miercuri, 5 mai 2021, 13:24)

    AES [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Jumatate din beneristi lucreaza de acasa, dar au nevoie de cacatori noi, nu? :)))) Uita-te in oglinda, ce vezi?
    • -2 (2 voturi)    
     f bine ca se fac acum, (Miercuri, 5 mai 2021, 17:01)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui AES

     cand nu e lumea la serviciu. Omul intelept isi face vara sanie si iarna car.
 • +1 (5 voturi)    
  clickbait it is... din pacate e si pe hotnews (Miercuri, 5 mai 2021, 11:50)

  Alex_100 [utilizator]

  Nu inteleg de ce articolul asta este stire ... o instiutie publica care are o licitatie pentru toalete.
  E ceva ilegal aici? E suma prea mare pentru ce au cerut? Au renovat toaleta asta si anul trecut?

  Ce pot sa zic dupa ce am citit articolul si caietul de sarcini este ca le urez sa usureze si economia romaneasca. Spor la...
  • -1 (1 vot)    
   Nu e nimic ilegal, (Miercuri, 5 mai 2021, 17:05)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Alex_100

   mai ales ca licitatia este publica si se face in sistemul SEAP (ca daca era ilegala nu se afla de ea). Firmele sunt romanesti, materialele vor fi cumparate din Romania, se plateste TVA, deci si economia romaneasc ar avea de castigat.
   Toaletele nu au mai fost renovate de 20 de ani, este vorba de renovarea tuturor toaletelor (adica si din agentiile si sucursale din judete), prin urmare suma nu e asa mare, avand in vedere ca se imparte la peste 100 de toalete.
   Problema sunt haterii de serviciu, care plini de ura ca nu se renoveaza si toaleta de la ei de la firma, arunca cu noroi in altii.
 • +1 (5 voturi)    
  Chelului ii trebuie tichie de margaritare... (Miercuri, 5 mai 2021, 12:09)

  Olyx [utilizator]

  iar BNR-ului toalete de 1,5 milioane de euro (plus TVA)...Probabil ca hartia igienica de la toalete va fi din role din bancnotele alea de 500 lei pe care romanii nu le vad in circulatie pentru ca asta ar insemna sa primeasca salariul/pensia lunare din 3 bancnote...! Si chiar si BNR-ul recunoaste ca n-a "trantit" asa de tare inflatia in tarisoara asta...Ba, dimpotriva !...
 • +1 (7 voturi)    
  in realitate (Miercuri, 5 mai 2021, 12:33)

  Torreador [utilizator]

  toaletele astea probabil costa MAXIM 500000 de euro ... restul e para-indarat
 • +3 (5 voturi)    
  Sper sa nu monteze.... (Miercuri, 5 mai 2021, 12:36)

  gigiN [utilizator]

  ...din cele japoneze,caci atunci salariatii vor sta mai mult...acolo !!!
 • 0 (2 voturi)    
  Toalete? (Miercuri, 5 mai 2021, 14:59)

  consumator2 [utilizator]

  Pai si unde punem Beciul Domnesc? Langa chiuveta sau langa tron?
 • +1 (3 voturi)    
  mizilic 7 milioane! (Miercuri, 5 mai 2021, 17:16)

  Fu Thien Zbang [utilizator]

  asta-i leafa lui Manole pe 2 luni!
 • 0 (0 voturi)    
  și (Miercuri, 5 mai 2021, 21:39)

  gicutotala [utilizator]

  ce vinuri trebuie consumate pentru a te ușura într-o astfel de toaletă?
  poate pun și o listă cu materialele de protocol


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by