Prețul dogecoin, criptomoneda creată în glumă ce are drept inspirație o memă, a urcat miercuri la un nou record, continuând ascensiunea din 2021 ce a transformat-o în a patra cea mai valoroasă monedă virtuală, relatează Reuters.

DogecoinFoto: Captura video

Moneda virtuală lansată în 2013 ca o satiră la adresa maniei cripto, a ajuns la un preț de 0,68$ după ce a înregistrat o creștere de 41% în ultimele 24 de ore, potrivit CoinMarketCap.

Valoarea dogecoin a crescut anul acesta cu un procent uluitor de 14.000% comparativ cu prețul de doar 0,00468$ înregistrat la data de 31 decembrie a anului trecut, depășind criptomonede mult mai folosite și ajungând a patra cea mai mare monedă virtuală din punct de vedere al capitalizării de piață.

Acceptarea și folosirea dogecoin în comerț și plăți rămâne restrânsă, acesta fiind, la fel ca alte monede virtuale, extrem de volatil și cu un preț influențat puternic de către utilizatorii platformelor de social media.

Însă bursa de criptomonede Gemini din New York a anunțat marți că va începe să permită tranzacționarea dogecoin. Unii jucători de pe piața monedelor afirmă că tocmai volatilitatea acestei criptomonede reprezintă principala atracție a sa.

„Adevărul urât este că o mulțime de valori ale criptomonedelor sunt oricum rupte de realitate”, afirmă Joseph Edwards, directorul de cercetări de piață la Enigma Securities, un broker de cripto din Londra.

„În momentul de față (dogecoin) este văzut la fel cum a fost văzut întotdeauna - un activ cu o putere surprinzătoare de a rămâne prin preajmă care oferă oportunități de a profita de volatilitate odată pe an sau ceva de genul”, explică Edwards.

Valoarea de piață a dogecoin a ajuns acum la 88 de miliarde de dolari, crescând de 2,5 ori în ultimele 3 săptămâni de la o valoare totală de 34 de miliarde de dolari înregistrată pe 16 aprilie.

Spre comparație, valoarea de piață a ethereum, a doua cea mai valoroasă criptomonedă se ridică la 391 de miliarde de dolari, și cea a bitcoin la un trilion de dolari.