Serviciile oferite contribuabililor prin intermediul platformei Spațiul Privat Virtual (SPV) vor fi extinse, iar contribuabilii vor benefica de declarații pre-completate, rapoarte care sã se poatã importa în programele de contabilitate, fișiere prelucrabile, precum și de posibilitatea de a efectua plãți prin platforma SPV, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor. Acesta precizează că are în dezbatere un proiect privind obligativitatea înrolării în SPV, iar aceste noi servicii vor fi disponibile până va intra în vigoare actul normativ.

Ministerul FinantelorFoto: Ministerul Finantelor Publice

În acest moment, spune ministerul, în România sunt 1,5 milioane de persoane juridice, dintre care au cont în SPV 510.000 de contribuabili.

Aceastã situație se traduce prin faptul cã 33% sunt deja înscriși în SPV, urmând ca încã un milion de contribuabili sã beneficieze de aceastã infrastructurã digitalã. Din totalul persoanelor fizice care desfãșoarã activitãți independente (662.000), doar 5% (35.000) au cont în platforma SPV.

Reamintim că Ministerul Finanțelor vrea să reglementeze obligativitatea înrolării în sistemul de comunicare electronică (SPV) prin completarea Codului de procedură fiscală.

Astfel, contribuabilii pentru care se adoptă obligativitatea înrolării în SPV sunt persoanele juridice, asocierile şi alte entităţi fără personalitate juridică, precum şi persoanele fizice care desfăşoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent.

De asemenea, operatorii economici care utilizează aparate de marcat electronice fiscale vor trebui să se înroleze în SPV. Acum practic se creează cadrul legal pentru obligativitatea acestui lucru. Acești contribuabili trebuie să-și achiziționeze certificate calificate.

Nota de fundamentare chiar precizează că pentru efectuarea acestor demersuri de către contribuabilii pentru care se creează obligativitatea înrolării în SPV, se impune reglementarea unui termen până la care această înrolare este opțională, urmând ca după acest termen cererile, înscrisurile sau orice alte documente depuse la organul fiscal central în format letric nu vor fi luate în considerare, iar contribuabilii în cauză să fie notificați de către organul fiscal central cu privire la obligativitatea comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă, respectiv prin SPV.

Citește mai multe în:

Noi modificări fiscale: obligativitatea înrolării în SPV, două noi facilități pe amnistia din OUG 69/2020 și corecția problemelor cu plățile eronate ale contribuabililor