După înăspririle din 2020, determinate de șocul provocat de pandemia COVID-19, băncile românești au menținut relativ constante standardele de creditare în primul trimestru din acest an, atât pentru firme cât și pentru populație, arată datele unui sondaj efectuat de Banca Națională. Pentru prima dată în ultimele 5 trimestre, perspectiva băncilor asupra situației economice a dus la o ușoară relaxare a standardelor de creditare. Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie și are la bază un chestionar transmis primelor 10 bănci alese după cota de piaţă aferentă creditării companiilor şi populaţiei. Primele 10 bănci dețin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.

Banca Nationala a Romaniei BNRFoto: Hotnews

În cazul IMM-urilor, majoritatea băncilor locale consideră că standardele de creditare s-au menținut constante, un sfert dintre acestea raportând relaxarea condițiilor pentru creditele acordate pe termen scurt. Așteptările pentru următoarea perioadă sunt de păstrare nemodificată a standardelor de creditare, indiferent de dimensiunea companiei și maturitatea creditului. Totuși, un procent de 17% dintre bănci mizează pe creșterea restrictivității împrumuturilor destinate firmelor.

În zona euro, instituțiile de credit au raportat o înăsprire netă moderată a standardelor de creditare pentru împrumuturile și liniile de credit acordate companiilor în primul trimestru al anului 2021. Mai mult, nu au fost semnalate diferențe semnificative între condițiile de creditare în funcție de dimensiunea companiei, acest fapt ilustrând impactul benefic al măsurilor guvernamentale de sprijin, în special în cazul IMM, dat fiind riscul de credit mai ridicat asociat acestora. Pentru perioada următoare băncile din zona euro estimează întărirea standardelor de creditare pentru firme, încorporând astfel incertitudinea lor cu privire la impactul economic al celui de-al treilea val al pandemiei și la progresul campaniei de vaccinare.

În funcție de dimensiunea companiei, cele mai riscante pentru bănci rămân microîntreprinderile și întreprinderile mici, în timp ce pentru corporații și întreprinderi mijlocii, riscul s-a menținut relativ constant, mai arată datele transmise marți de BNR.

După sectorul de activitate, turismul și transportul, comunicațiile și poșta se mențin în topul sectoarelor evaluate ca fiind riscante. În contrast, sectorul agricol este considerat a fi mai puțin riscant.

În ce privește creditarea populației, așteptările băncilor pentru perioada următoare sunt preponderent de păstrare neschimbată a standardelor de creditare aferente împrumuturilor imobiliare, iar 21% dintre instituțiile de credit respondente mizează chiar pe relaxarea într-o anumită măsură a acestora.

În zona euro, băncile au raportat o ușoară relaxare netă a standardelor de creditare aferente împrumuturilor imobiliare, în timp ce în cazul creditelor de consum acestea au indicat continuarea înăspririi condițiilor de creditare în primul trimestru al anului 2021. Principalul factor care a stat la baza relaxării creditării imobiliare a fost presiunea concurenței dintre creditori, în timp ce percepția legată de bonitatea debitorilor și toleranța la risc a băncilor au continuat să imprime o creștere a restrictivității. Pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2021, băncile europene estimează o înăsprire netă a standardelor de creditare, atât în cazul creditelor destinate achiziției de locuințe și terenuri, cât și în cel al creditelor de consum.

Nivelul mediu al gradului de îndatorare s-a diminuat cu 1 punct procentual, după o evoluție constantă în ultimele 4 trimestre, atât în cazul portofoliului de credite nou-acordate în ultimele trei luni (situându-se la 33%), cât și în cel al întregului portofoliu de credite (până la o valoare de 42%).

Băncile românești au apreciat, într-o proporție covârșitoare (95,5%), evoluţia preţului mediu pe metru pătrat al unei locuinţe în ultimele trei luni ca fiind constantă, restul de 4,5% considerând că prețurile proprietăților rezidențiale au crescut într-o anumită măsură.

Pentru trimestrul următor, așteptările sunt preponderent de păstrare nemodificată a prețurilor locuințelor (94%). Peste jumătate dintre bănci au semnalat creșterea cererii de împrumuturi destinate achiziției de locuințe și terenuri în T1 2021.

Pentru T2 2021, cele mai multe dintre bănci (56%) mizează pe creșterea moderată a cererii pentru creditele imobiliare, iar restul previzionează menținerea constantă a acesteia.

În același timp, ponderea creditelor solicitate de către persoane fizice şi respinse a fost moderat mai mare în primul trimestru din acest an, conform răspunsurilor a 51% dintre bănci, iar restul au indicat menținerea relativ constantă a proporției solicitărilor de credite imobiliare respinse.