​Nouă din zece angajați își doresc flexibilitate în alegerea locului de unde muncesc și a programului de muncă. Dacă ar putea opta, peste jumătate (54%) dintre respondenții angajați ar alege un program de lucru flexibil, în timp ce pentru 40% ar prima flexibilitatea în privința locului din care muncesc, conform studiului EY „Work Reimagined Employee Survey. În medie, angajații și-ar dori să lucreze în regim de telemuncă între două și trei zile după încheierea pandemiei. Odată cu relaxarea restricțiilor sanitare din țările lor, 22% ar prefera să lucreze integral la birou, iar 33% dintre respondenții angajați și-ar dori o săptămână de lucru mai scurtă.

Claudia SofianuFoto: EY Romania

Mai mult, două treimi consideră că productivitatea lor poate fi măsurată cu precizie indiferent de locul unde muncesc și că acest proces nu reprezintă un impediment pentru flexibilizare.

Această cercetare, una dintre cele mai extinse din lume pe această temă, a sondat opiniile a peste 16.000 de angajați din multiple domenii și cu diverse poziții, provenind din 16 țări.

Studiul își propune să exploreze atitudinea și experiențele angajaților în ceea ce privește munca pe durata pandemiei și în „noua normalitate”.

„Oferirea unui program de lucru într-un mediu hibrid este necesară și incontestabilă de acum înainte. Întrebările reale se referă la cum trebuie să arate acest lucru în practică, pentru a răspunde așteptărilor grupului țintă de angajați și, în același timp, pentru a îndeplini și cerințele organizaționale”, explică Claudia Sofianu, lider regional EY CESA, People Advisory Services

Ce mai arată studiul EY:

  • Peste jumătate (54%) dintre angajații care au participat la studiu ar lua în considerare să plece de la actualul loc de muncă după încheierea pandemiei, dacă nu li se oferă un anumit grad de flexibilitate în privința locului și programului de muncă.
  • Printre cei mai hotărâți în a-și schimba locul de muncă dacă nu primesc flexibilitatea dorită se numără angajații cu funcții în departamentele de tehnologie și financiare și cei cu persoane în îngrijire.
  • Angajații care cel mai probabil ar rămâne la actualul loc de muncă sunt membrii generației „baby boomers”, persoanele cu o vechime de peste 10 ani la locul de muncă actual și cei care activează în sectorul guvernamental sau în educație.
  • În privința vaccinului împotriva COVID-19, 61% dintre angajații sondați doresc ca firma să impună vaccinarea drept o condiție prealabilă pentru lucrul de la birou. Atitudinea față de vaccinare variază însă de la o zonă geografică la alta. Dacă 66% dintre respondenții din America de Sud consideră că organizațiile ar trebui să impună vaccinarea tuturor angajaților, în zona EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India și Africa), procentul celor care sunt de acord cu această condiție scade la 52%.
  • Aproape jumătate dintre angajați (47%) ar dori să li se ramburseze costurile cu serviciile de telefonie/conexiunile la internet de mare viteză.