Primul trimestru al anului 2021 a venit cu un factor wow: PIB-ul a avansat cu 2,8% față de trimestrul anterior, ducând economia la niveluri pre-pandemice, arată un raport al ING destinat investitorilor. Nu există prea multe de comentat în privința datelor transmise astăzi, deoarece detaliile despre motoarele creșterii vor fi disponibile abia pe 8 iunie. Cu toate acestea, indiferent de detalii, un lucru este sigur: economia este deja peste nivelurile pre-pandemice! Acest lucru deschide calea pentru o rată de creștere a PIB în 2021 care ar depăși chiar și prognozele noastre optimiste de 5,5%, mai arată raportul.

Valentin Tataru, Economist Șef ING BankFoto: ING Bank

Întrucât comerțul cu amănuntul, construcțiile și industria nu au înregistrat neapărat cifre impresionante în primul trimestru, bănuim că principalii factori de creștere au fost legați de sectorul public și, eventual, de agricultură. Acesta din urmă ar putea beneficia de efecte pozitive de bază în 2021 după un 2020 foarte slab. Cu toate acestea, vom aștepta detaliile înainte de a reface calculele și de a revizui, eventual, prognoza noastră.

Este de la sine înțeles că multe depind de evoluția epidemiei și de ritmul de vaccinare, adaugând aici faptul că autoritățile au găsit modalități tot mai inovatoare de a menține un ritm decent al vaccinărilor.

Din nou, economia României demonstrează că dispune de un nivel remarcabil de rezistență la șocuri, conchid autorii raportului.