Impozitarea proprietăților este învechită în România, potrivit lui Alin Chițu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, care ar dori modificări fiscale în zona aceasta. Totuși, el nu crede că se va întâmpla ceva în acest sens, mai ales că premierul și ministrul Finanțelor au spus că nu vor crește taxe în perioada următoare.

Alin ChituFoto: Hotnews

“Eu am o dorință (...) Aș dori să abordăm, la un moment dat, o zonă a Codului fiscal care este din punctul meu de vedere un pic în urmă, anume impozitarea proprietăților. Zona aceasta aș dori să o aducem în mileniu sau în perioada în care trăim, pentru că mie mi se pare că este una învechită”, a spus Chițu, în cadrul unei conferințe organizată de EY România.

Potrivit acestuia, orice lucru pe care vrei să-l faci din perspectivă fiscală implică și o fereastră de oportunitate.

„Fereastra mea de oportunitate nu este foarte rewarding din perspectivă de lucruri notabile. Guvernul domnului Cîțu, noi, avem acum o sarcină oarecum ingrată în care ne dorim să lucrăm la fine tuning, să creștem capacitatea administrativă, așa că dacă o să rămână ceva în urma noastră, o să fie doar faptul că noi am încercat cumva să creștem eficiența colectării”, a explicat el.

• Nu cred că o să rămână în urma noastră lucruri dintr-astea cum ar fi aspecte care sunt mai ușor de digerat (precum a fost cota unică) din perspectivă publică, mai ales că premierul și ministrul de Finanțe au zis, de câte ori au fost întrebați, că nu vom modifica, nu vom crește taxe în perioada următoare.

• Poate o să fim noi ăia care rămânem cu o bifă la predictibilitate, ca să zic așa. Nu e rău, dar nu face o știre asta faptul că nu sunt modificări esențiale.

UPDATE/ Ali Chițu a revenit cu precizări în privința declarațiilor sale:

“Taxele sunt cum sunt. Nu știu dacă sunt prea mici sau prea mari. Depinde cu ce le comparăm. Ele sunt la un nivel la acare Guvernul și-a asumat că le păstrează. Nu sugerez nicio creștere. Și Guvernul și-a asumat păstrarea lor la acest nivel. Sugerez doar că putem să facem mai multe în sprijinul contribuabililor așa încât să-și plătească taxele onest", a spus el.