"Se va rezolva problema aceasta anul acesta. Am înțeles nevoia pentru că pe de o parte este Oficiul Național de Spălare a banilor care cere informații de la sistemul bancar și le impune aceste reguli, pe de altă parte (n.a bancherii) nu au cum să ia aceste informații și sunt prinși la mijloc.", a declarat miercuri premierul Florin Cîțu. Reprezentanții sistemului bancar s-au întâlnit marți cu premierul, unul din principalele subiecte fiind nevoia de acces a băncilor la baza de date a Evidenței Populației pentru a putea face din oficiu actualizarea datelor clienților.

Florin CituFoto: Captura

Ieri după amiază la ora 17, premierul i-a primit pe cei 8 bancheri reprezentând Asociația Română a Băncilor și Consiliul Patronatelor Bancare, întâlnirea ne-depășind o oră. Printre subiectele abordate a fost și unul care îi aduce la disperare pe clienți și pe bănci: actualizarea datelor personale. Mai exact, pentru a nu mai fi nevoiți să cheme oamenii la bancă și să-i amenințe cu închiderea conturilor, bancherii vor să aibă acces la baza de date a Evidenței Populației, unde se poate vedea cine și unde s-a mutat, pentru a face din oficiu aceste actualizări de date.

  • ”E o mare presiune pe noi cu această actualizare necesară. Dacă te chem la bancă și nu vii, băncile amenință că închid contul, lucru extrem de enervant pentru client, pe bună dreptate. Avem și noi rude sau cunoștințe care ne spun cum s-au trezit dintr-o dată cu asemenea amenințări și știm cât de neplăcut e și mai ales, cât de tare ne șifonează imaginea. Soluția ar fi să avem acces la baza de date a MAI, acces pe care până în 2016 l-am avut”, a spus pentru HotNews.ro unul dintre participanții la întâlnirea cu premierul.

Deocamdată, mai e o instituție de stat care trebuie să-și dea acordul și sperăm ca acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat, pentru că toată lumea ar avea de câștigat, a mai declarat sursa citată.

Potrivit informațiilor HotNews.ro instituția în cauză este DEPABD (Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date), din cadrul MAI.