Cosmin Marinescu: Avem nevoie de reforme în sănătate și educație, în sistemul fiscal / Sunt esențiale disciplina bugetară și financiară

de DP     HotNews.ro
Joi, 20 mai 2021, 11:45 Economie | Finanţe & Bănci


Cosmin Marinescu
Foto: Administrația Prezidențială
​Pentru România este esențial Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), aflat în prezent în ultima etapă de negocieri cu Comisia Europeană, a spus joi consilierul prezidențial Cosmin Marinescu la o conferință pe tema investițiilor, organizată de news.ro. Fondurile europene consistente pe care le avem la dispoziție, atât în PNRR, cât și prin cadrul financiar multianual, pot susține modernizarea României chiar pentru următoarele decenii, a adăugat Marinescu.

Ce a mai spus joi Cosmin Marinescu:
 • Trebuie să fim conștienți că mecanismul de redresare și reziliență se confruntă și cu unele provocări, deloc simple și care nu sunt doar naționale. În ceea ce ne privește, avem de înfruntat o provocare cheie.
 • Este provocarea de ordin cantitativ, cea care decurge din implementarea unui volum de investiții fără precedent, într-un orizont de timp de doar 5 ani, în condițiile în care economia noastră se confruntă, totuși, cu un angrenaj deficitar de forță de muncă, furnizori și chiar mijloace tehnice. Această provocare cantitativă ține de capacitatea de a comprima, în doar câțiva ani, utilizarea unui volum imens de fonduri europene, ceea ce implică resurse umane, furnizori, contractori, achiziții, auditare, plăți ș.a.m.d., mai ales în condițiile suprapunerii PNRR și a cadrului financiar multianual.
 • De aceea, forța mediului privat este deosebit de importantă în implementarea proiectelor pe care statul le are în plan în următorii ani. Mobilizarea mediului de afaceri și capacitatea administrativă a autorităților sunt factori hotărâtori în asigurarea succesului. Rezultă deci că trebuie să fim rezilienți, pentru a obține reziliența, ca să spun așa!
 • Reformele sunt esențiale iar PNRR are o dublă miză: miza investițiilor și miza reformelor. Una fără cealaltă nu ne ajută decât temporar. Doar conjugate, aceste două mize asigură „pachetul complet” al rezilienței și al dezvoltării.
 • Momentul în care ne aflăm nu reprezintă doar o provocare în planul dezvoltării, prin infrastructura de transport, energie regenerabilă, digitalizare, investiții în sănătate și educație. PNRR este ocazia oportună de a reveni asupra unor reforme amânate nejustificat de-a lungul anilor.
 • Avem nevoie de reforme în sănătate și educație, în sistemul fiscal, și sunt esențiale disciplina bugetară și financiară, precum și guvernanța eficientă a companiilor de stat.
 • A trecut mai mult de un an cu restricții impuse de pandemie, cu decizii și măsuri cu caracter extraordinar. Redresarea economică și revenirea la normalitate necesită în continuare eforturi, care să fie bazate pe dialog, parteneriat și, neapărat, bună credință.
 • Dacă ne referim la contextul pandemic pe care îl traversăm, atunci și investițiile capătă un sens aparte. În prezent, cea mai bună investiție este vaccinarea, iar statul alocă toate resursele necesare pentru a beneficia cu toții de aceasta.
 • Înainte de a discuta despre creștere economică și reforme, este important să înțelegem că vaccinarea este cheia reluării activităților noastre, pentru ca economia să revină în forță pe parcursul acestui an și să ne întoarcem cu toții la normalitate.
 • Semnalele din economie indică o revenire mai rapidă decât se anticipa. Astfel, prognozele de creștere economică pentru 2021 au fost revizuite pozitiv, la 5% și chiar 6% - în cazul FMI, cifre care pot fi chiar depășite. Atât consumul, cât și formarea brută de capital fix sunt estimate în creștere cu circa 6% în anul curent, iar evoluțiile se vor consolida prin progresul campaniei de vaccinare și prin ridicarea treptată a restricțiilor.
 • După calculele noastre, bazate pe estimările Comisiei Europene, circa 20 dintre țările membre vor reuși să revină, până la sfârșit de 2021, la nivelul PIB de dinaintea pandemiei. De exemplu, România se plasează, alături de Spania și Franța, în topul creșterii economice estimate pentru anul curent la nivelul Uniunii. Iar dinamica PIB de pe primul trimestru, publicată chiar zilele acestea, confirmă pe deplin revizuirea pozitivă a prognozelor.
 • Însă, dincolo de ritmul foarte bun al creșterii economice, ne confruntăm și cu o serie de neajunsuri sau dezechilibre, cum ar fi dinamica regresivă a investițiilor străine directe, dar și adâncirea în continuare a deficitului balanței comerciale.
 • Este binevenită, în acest sens, inițiativa Guvernului de înființare a unui task-force pe tema atragerii de investiții străine directe, fiind necesară în același timp și o strategie de creştere a exporturilor, pe linia avantajelor competitive de care noi ca țară dispunem. Evaluăm optimist perspectivele economice, dar și prudent, cu precădere pe latura financiară. Sunt deosebit de importante stabilitatea monetară, consolidarea cadrului fiscal-bugetar și reducerea dezechilibrelor externe. Suntem încrezători dar trebuie să fim și realiști, în egală măsură, să înțelegem cât de important este să apăsăm pedala reformelor structurale, pentru a ne asigura că ieșim din criză mai întăriți decât înainte de declanșarea pandemiei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

884 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Trebuie un ministru să se ocupe de asta. (Joi, 20 mai 2021, 12:52)

  asavreau [utilizator]

  Deocamdată Ioana Mihăilă, ministrul sănătății se ocupă de număratul morților. Presupun că după ce termină cu număratul , se va ocupa de cimitire și procedeele de înhumare. Până să ajungă să se ocupe de sănătate mai este. Nu sa ocupat nici să vaccineze 100% personalul medical , așa că riscul medical de a fi infectat în spital rămâne ridicat.
 • +1 (1 vot)    
  cu atatia bani (Joi, 20 mai 2021, 14:26)

  codrean [utilizator]

  Raspunderea e mare ! Are dreptate Presedintia, nu va fi usor. Cu atatia bani. Cu proiecte necesare, bune, realiste care pot fi facute oare intr-un interval de timp relativ scurt ? Cu ce oameni le facem si cum le administram ? Sa vedem lucrurile realist, poate ar fi nevoie de niste consultanti externi, calificati, cu experienta. Proiectele facute pe banii imprumutati ar trebui sa produca la randul lor bani cu care sa achitam datoria, sa n-o lasam in seama stranepotilor.
  Greu, tare greu....
 • 0 (0 voturi)    
  dl Marinescu (Vineri, 21 mai 2021, 12:29)

  ..13 [utilizator]

  Vorbeste despre reforme - este ceea ce nu transpare din documentele elaborate de MFE si trimise la Bruxelles.

  Este o vina de concept pe care dl. Ghinea, mai devreme sau mai tarziu, va trebui sa o asume.

  A doua vina este lipsa colaborarii in coalitie si nu este vina PNL-ului sau a USRPLUS, ci este o vina care planeaza asupra ambelor formatiuni politice. Din ceea ce eu stiu sau mai corect spus stiam este ca UDMR mereu a reusit sa isi mobilizeze expertiza pe fonduri europene si pare ca nici ei nu au fost implicati in elaborarea documentelor deja transmise.

  Una peste alta - documentele de pana acum trimise de RO - nu au intrunit asteptarile Comisiei.

  reformele asteptate de romani pot sa mai astepte - la anul si La Multi Ani in ceea ce priveste schimbarea de azimut a RO - competenta si competitivitate lasate pentru alta viata.

  S-a ratat si de aceasta data o sansa istorica de a face cu banii altora reforme in RO.

  regretul meu este ca desi se stia despre ceea ce urmeaza de peste 9 luni de zile nici dupa aceasta perioada nu suntem in stare sa vedem esenta si sa actionam.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by