Președintele Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed), Jerome Powell, a anunțat că banca centrală americană va publica în cursul acestei veri o cercetare cu privire la dezvoltarea monedelor digitale, relatează Fox Business.

Jerome PowellFoto: Flickr/ Federalreserve

„La Rezerva Federală suntem angajați să auzim o voce largă de opinii cu privire la acest subiect important înainte de a lua vreo decizie cu privire la și cum să mergem înainte cu o monedă digitală a băncii centrale a SUA”, a declarat acesta într-un mesaj video difuzat joi.

Powell afirmă că Fed vrea să joace un „rol de lider” în dezvoltarea standardelor internaționale pe măsură ce băncile centrale din întreaga lume - cel mai proeminent exemplu fiind China - încep să se aventureze în domeniul monedelor digitale.

Crearea propriei monede digitale de către China, o premieră în rândul economiilor majore ale lumii, a creat îngrijorări că aceasta ar putea submina puterea dolarului american la nivel global.

Deși a scos în evidență posibilele beneficii ale criptomonedelor și „stablecoins” (monede digitale care încearcă să ofere stabilitate prețului prin raportarea la valute tradiționale sau alte forme de valori), Powell a avertizat de asemenea că acestea „ar putea de asemenea prezenta riscuri pentru utilizatori și sistemul financiar mai larg”.

Acesta a mai afirmat că orice monedă digitală creată de banca centrală a SUA va fi rezultatul unei „analize atente și minuțioase”, subliniind nevoia de integrare a acesteia în sistemul de plăți existent alături de dolar.

„Credem că este important ca orice potențială monedă digitală emisă de banca centrală să fie un complement și nu un înlocuitor al numerarului și ale actualelor forme digitale ale dolarului ca de exemplu depozitele de la băncile comerciale”.

Declarațiile lui Powell au venit la doar câteva ore după ce Trezoreria americană a propus noi reglementări asupra bitcoin care au introdus obligativitatea declarării oricărui transfer mai mare de 10.000 de dolari către fisc.

„Criptomonedele prezintă deja o problemă semnificativă în ceea ce privește depistarea prin facilitarea activităților ilegale care includ pe larg și evaziunea fiscală”, afirmă Trezoreria în comunicatul în care a anunțat decizia.

Citește și: