​Veniturile din arta NFT (non-fungible token) vor fi impozitate, dacă ne uităm la un răspuns dat de ANAF la o solicitare a HotNews.ro. Practic, ele sunt considerate venituri din drepturi de proprietate intelectuală. Cu alte cuvinte, trebuie să se plătească impozit pe venit și contribuții sociale. Acestea din urmă în anumite condiții, adică în cazul realizării de venituri peste plafonul de 12 salarii minime. Adică trebuie depusă Declarația Unică.

NFTFoto: Dreamstime.com

*La finalul articolului am pus întregul răspuns ANAF.

Chiar ANAF spune: „persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi venituri din drepturi de proprietate intelectuală din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, datorează contribuţia de asigurări sociale, dacă estimează pentru anul curent venituri nete a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere al Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate, respectiv 25 mai.

• persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate, respectiv 25 mai.

Conform ANAF, în situația în care creatorul de conținut va obține, ulterior vânzării inițiale, venituri din vânzările recurente/repetate (NFT royalties) are, de asemenea, obligația declarării acestor venituri în aceeași categorie de venit.

„Esența tranzacției, respectiv a activității desfășurate/prestate conduce la încadrarea veniturilor obținute în categoriile de venit definite de legislația fiscală în vogoare și la identificarea regulilor aplicabile pentru declararea acestora, precum și pentru calcularea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate, aspecte care urmează să fie avute în vedere și în cazul veniturilor obținute de persoanele fizice care tranzacționează creații NFT, altele decât artistul care face publică spre vânzare creația sa”, conform ANAF.

DOCUMENTUL ANAF privind NFT-urile (click pentru a citi mai pe larg)

Citește și:

Arta NFT: noul fenomen care pare să susțină criptomonedele/ Cum controlează unele galerii de artă prețul operelor fizice