Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de joi un proiect de OUG care prevede că anumite categorii profesionale afectate de pandemie vor putea beneficia, la cerere, după 30 iunie, de indemnizația de 41,5% din câştigul salarial mediu brut. Acordarea acestor indemnizații este limitată până la 30 iunie 2021. Însă sunt persoane care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor, a căror activitate poate fi afectată de pandemie și după 30 iunie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pentru anumite categorii de persoane active economic cum ar fi artiștii deși domeniile de activitate nu mai sunt supuse restricțiilor severe, sunt impuse limitări funcționale ce țin de măsurile de protecție sanitară sau de numărul de participanți la evenimente culturale, în aceste condiții aceste categorii de persoane active economic nu vor putea realiza venituri suficiente pentru satisfacerea nevoilor zilnice de trai ale proprii și ale membrilor familiilor, se arată în nota de fundamentare.

Potrivit acesteia, trebuie asigurate măsuri de compensare a reducerii veniturilor acestor categorii profesionale, în această situație fiind aproximativ 5.500 persoane.